ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

● دیدگاه

راهپیمایی روز قدس و فربه‌سازی خشونت در فلسطین

حضور در راهپیمایی حکومتی، مشروعیت بخشیدن به دیدگاه‌های ستیزه‌جویانه‌ای است که خود در قربانی کردن مردم فلسطین و تیره شدن فزاینده اوضاع با دولت اسرائیل شریک هستند.

درگیری‌های خونین در غزه باعث شد راهیپمایی روز قدس امسال متفاوت با سال های قبل شود. در این میان آنچه شمار شرکت‌کنندگان را افزایش داد حضور بخشی از نیروهای مستقل و منتقد در کنار پایگاه اجتماعی حکومت بود.

در این یادداشت حضور یاد شده و همراهی با برنامه آئینی حکومت مورد نقد قرار می‌گیرد که همیشه ترویج کننده مخالفت با صلح در اسرائیل و تحریک جهان اسلام به نابودی اسرائیل و ایجاد تنش در منطقه بوده است.

این نکته را پیشاپیش باید متذکر شوم که در طول سالیان گذشته همه کسانی که در راهپیمایی روز قدس شرکت کردند، مدافع سیاست‌های حکومت نبوده‌اند بلکه جمعی بوده‌اند که در راستای دفاع از حقوق مردم فلسطین و مخالفت با رفتار خشونت‌طلبانه دولت اسرائیل در این تظاهرات شرکت کرده و همبستگی خود با مردم مظلوم فلسطین را به نمایش گذاشته‌اند.

راهپیمایی روز قدس در تهران - سوم مرداد ۱۳۹۳

در واقع آنچه مورد اعتراض در این یادداشت است، راه‌اندازی حرکتی آگاهانه و هدفمند برای قرار گرفتن در کنار جمهوری اسلامی در مسائل مربوط به فلسطین – اسرائیل و صلح خاورمیانه است. حکومت ایران همواره کوشیده تا افراد و گروه‌هایی خارج از پایگاه اجتماعی خود را به داخل برنامه‌ها وگفتمان‌های خود بکشاند و مشارکت آنها را بدون در نظر گرفتن دیدگاه‌هایشان و صرفا در چارچوب دنباله‌روی از ‌خطوط راهبردی و تاکتیکی حکومت جلب کند.

تریبون‌های تبلیغاتی حکومت ایران با تصویر پردازی غلط از بحران غزه و برخورد یکسونگرانه سعی کردند تحولات را در چارچوب سیاست نظام در محو اسرائیل جلوه دهند.

پیرامون مناقشه تاریخی فلسطین و اسرائیل رویکردهای متفاوتی وجود دارد. اما در یک دسته‌بندی کلی می‌توان حمایت‌ها از مطالبات مردم فلسطین و مخالفت با اعمال ظالمانه و مغایر با حقوق بشر دولت اسرائیل را در دو دسته کلی صلح‌طلبانه و خشونت‌طلبانه قرار داد.

برخی از مخالفان اسرائیل کسانی هستند که در اصل معادله خشونت با اسرائیل و یهودی‌های افراطی مشترک هستند و فقط بر سر مصداق مشکل دارند. آنها به دنبال حذف اسرائیل و کشتن شهروندان این کشور هستند و با امتناع از به رسمیت شناختن موجودیت اسرائیل از اصل جنگ و رویارویی نظامی در فلسطین تا محو اسرائیل دفاع می‌کنند.

در کنار این جریان که حماس و جهاد اسلامی را می‌توان شاخص اصلی آن در منطقه نامید، دولت‌های دیکتاتوری چون جمهوری اسلامی ایران، حکومت سوریه و ... قرار دارند. این حکومت‌ها که سوابق بسیار تیره‌ای در جنایت، کشتار، سرکوب سیستماتیک حقوق بشر و حقوق بنیادین اتباع‌شان دارند، دغدغه حقوق مردم فلسطین را ندارند بلکه در پی استفاده از منازعه موجود برای بر کشیدن دعاوی ایدئولوژیک خود و مبارزه با غرب هستند.

نمی‌توان از دولت‌هایی که در همین سال‌های اخیر با دفاع از حفط دیکتاتوری و انحصار قدرت موجب کشته شدن بیش از صد و شصت هزار نفر از مردم فلسطین شده‌اند، قبول کرد که آنها واقعا با کشته شدن قلسطینی‌ها به عنوان انسان مشکل دارند.

حکومت‌های دیکتاتوری در جهان اسلام با بی‌پروایی در نقض حقوق مردم‌شان، آمارهای بالای کشتار، زندان، تبعیض و نقض گسترده حقوق شهروندی، حفظ قدرت به هر قیمت، جان باختن و محرومیت از حقوق اساسی را به سرنوشتی عادی بدل ساخته‌اند.

زیبنده مدافعان صلح و کرامت انسانی نیست در کنار کسانی قرار بگیرند که خود سیاهه بلند بالایی در جنایت، کشتار مخالفان و نقض مستمر حقوق بنیادین و کرامت انسانی مردم ایران داشته‌اند.

برخی از نیرو های سیاسی غرب‌ستیز نیز با پروژه "انهدام اسرائیل" همراه هستند و با برخورد تبعیض‌آمیز و برجسته کردن جنایت و خشونت در قالب اسرائیل و عدم اتخاذ موضع یکسان در برابر موارد مشابه یا وخیم‌تر، آب به آسیاب استمرار نزاع فلسطین- اسرائیل می‌ریزند. به عبارت دیگر مسئله آنها اسرائیل و تقابل با آن است و برخوردشان با فلسطین و قلسطینی‌ها ابزاری است.

البته منکر نمی‌توان شد کسانی هستند که از دلسوزی برای مردم فلسطین رویکرد نظامی و حذف اسرائیل را توصیه می‌کنند اما در سطح نیروهای میدانی قائل به رویارویی نظامی با اسرائیل و مخالفت با طرح دو دولت در حاشیه هستند و حالت مسلط ندارند.

در مقابل این رویکرد دیدگاه دومی وجود دارد که با اعتقاد به تشکیل دو دولت اسرائیل و فلسطین خواهان صلح عادلانه و پایان یافتن جنگ، خشونت، تبعیض و بی‌خانمانی است. برخورد این دیدگاه با اسرائیل مخالفت با نفس وجودی آن نیست بلکه با زیاده‌خواهی و عبور از مرز های انسانی و اخلاقی آن مخالف است و بر عقب‌نشینی این کشور به مرز های سال ۱۹۶۷ و اعطاء امتیازات لازم به فلسطینی‌ها تاکید دارد. در چارچوب این نگرش، دولت خودگردان فلسطین رویکرد مناسبی را در تحقق مطالبات مردم فلسطین و مدیریت وضع موجود و جلوگیری از بدتر شدن اوضاع دنبال می‌کند.

راه‌پیمایی روز قدس در قم - جمعه سوم مرداد ۱۳۹۳

همانگونه که حماس و دیگر گروه‌های افراطی فلسطینی در شکل‌گیری و تشدید فاجعه انسانی اخیر غزه مقصر هستند، حامیان خارجی آنها چون جمهوری اسلامی نیز به دنبال بهره‌برداری سیاسی و هویت طلبانه از تشدید درگیری‌های خونین هستند.

مقصر اصلی در کشته شدن صدها نفر در غزه و به خصوص کودکان، دولت و ارتش اسرائیل است اما نقش حماس و جهاد اسلامی در شعله‌ورتر کردن آتش نزاع و دادن بهانه به دست دولت اسرائیل و خودداری از آتش‌بس نیز نمی‌تواند نادیده گرفته شود.

تریبون‌های تبلیغاتی حکومت ایران با تصویر ردازی غلط از بحران غزه و برخورد یکسونگرانه سعی کردند تحولات را در چارچوب سیاست نظام در محو اسرائیل جلوه دهند و حقانیت رویکرد نظامی و نفی راهبرد سیاسی را نتیجه بگیرند. خامنه‌ای در دیدار با دانشجویان در ماه رمضان از فرصت استفاده کرد و بار دیگر " برخورد قدرتمندانه و مقاومت قاطعانه و مسلحانه" را راه علاج "رژیم ویران‌گر" اسرائیل به‌شمار آورد.

خامنه‌ای از رفتار بی‌رحمانه ارتش اسرائیل و هدف قرار دادن غیر ظامیان بهره‌برداری کرد تا حقانیت نابودی اسرائیل را نتیجه بگیرد. او تحریک می‌کند که کرانه باختری نیز مانند غزه دچار بی‌ثباتی شود و جمع بیشتری از مردان، زنان و کودکان فلسطینی قربانی ماجراجویی‌ها و هویت‌طلبی‌های اسلام‌گرایان افراطی شوند.

البته وی برای اولین بار اعلام کرد که نابودی رژیم اسرائیل به معنای نابودی یهودیانی نیست که در آنجا زندگی می‌کنند بلکه مردم ساکن در آنجا از طریق همه پرسی مدل حکومتی‌شان را انتخاب خواهند کرد. این سخن وی در کنار مواضع دیگرش متناقض‌نما است. نتیجه منطقی این حرف پذیرش راه‌حل دو دولت است که خامنه‌ای با تشویق به برخورد مسلحانه و مخالفت مبنایی با صلح و تفاهم آن را رد می‌کند.

حضور در راهپیمایی حکومتی، مشروعیت بخشیدن به دیدگاه‌های افراطی و ستیزه ‌جویانه‌ای است که خود در قربانی کردن مردم فلسطین و تیره شدن فزاینده اوضاع آنها با دولت اسرائیل شریک هستند.

در همین راستا فرماندهان سپاه و اصول‌گرایان افراطی نیز مواضع تندی در راستای سیاست خارجی ستیزه جویانه اتخاذ کردند. شدیدترین آنها سخنرانی سردار حسین سلامی در نماز جمعه تهران بود. او  اسرائیل را تهدید کرد و گفت: «شما درختان بی‌ریشه‌ای هستید که توسط انگلیسی‌ها در سرزمین‌های اسلامی کاشته شده‌اید، ما شما را خانه به خانه تعقیب خواهیم کرد و انتقام قطره قطره خون شهیدانمان را در فلسطین خواهیم گرفت و این نقطه آغاز بیداری ملت‌های مسلمان برای شکست دادن شماست.»

جنبه تبلیغاتی حرف‌های سلامی برجسته است اما نگاه حکومت به مسئله فلسطین و اسرائیل را به خوبی روشن می‌سازد که خواهان حفظ معادله خشونت به ضرر اسرائیلی‌هاست و صلح و آرامش و رعایت کرامت انسانی دو طرف برایش اهمیت ندارد.

راهپیمای روز قدس سال‌های طولانی است از محتوی اصلی خود خارج شده و تبدیل به ابزاری در دست حکومت برای تثبیت و تقویت سیاست‌های کلان و برجسته‌سازی جنگ‌طلبی در مناسبات فلسطین و اسرائیل شده است. در این چارچوب حضور سیاسی معنادار در راهپیمایی روز قدس بستر مناسبی برای پیگیری صلح عادلانه و رعایت حقوق انسانی و اخلاقی مردم فلسطین و همچنین مردم عادی اسرائیل نیست و پسامد آن به ضرر مردم فلسطین خواهد بود.

حضور در این راهپیمایی مشروعیت بخشیدن به دیدگاه‌های افراطی و ستیزه ‌جویانه‌ای است که خود در قربانی کردن مردم فلسطین و تیره شدن فزاینده اوضاع آنها با دولت اسرائیل شریک هستند.

رویکرد مناسب در دفاع از حقوق مردم فلسطین و برخورد جنایت‌کارانه ارتش اسرائیل سازماندهی و برگزاری برنامه مستقل و متمایز است. بعید به نظر می‌رسد حکومت و عوامل رسمی و غیر رسمی‌اش مزاحمتی برای برنامه‌ای ایجاد کنند که موضوعش محکومیت اقدامات اسرائیل و دفاع از حقوق مردم فلسطین باشد.

البته انتقاد و محکومیت ماجراجویی و ستیزه‌جویی حماس هزینه دارد و در شرایط فعلی در داخل ایران دور از انتظار است کسانی در خیابان‌ها و کنش عملی، در کنار مخالفت با اسرائیل، اعمال حماس را نیز تقبیح نمایند.

برای کسانی که به حق و از سر پاسخ به ندای وجدان و باور خالص و غیر تبعیض‌آمیز به حقوق بنیادی انسان‌ها خواهان محکومیت اقدامات دولت اسرائیل هستند، مناسب بود این اقدام را به صورت مستقل انجام می‌دادند و یا حداقل در راهپیمایی دولتی، موضع و حضور متمایز خود را روشن می‌ساختند.

زیبنده مدافعان صلح و کرامت انسان نیست در کنار کسانی قرار بگیرند که خود سیاهه بلند بالایی در جنایت، کشتار مخالفان و نقض مستمر حقوق بنیادین و کرامت انسانی مردم ایران داشته‌اند و دیدگاه‌های آنها و جریان‌های همسو با آنها خود بخشی از مشکل فلسطینی‌ها است.

این همراهی، هم خشونت در ایران را تقویت می‌کند و هم دیدگاه‌های ستیزه‌جویانه و مخالف صلح را در منطقه و به‌خصوص در بین فلسطینی‌ها قوت می‌بخشد.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • reza

    این جور که دوستان میگن حماس باید تسلیم بشه و مردم فلسطین همین سلاحهای پیش پاافتاده هم برای دفاع نداشته باشه کاشکی یبار قران رو بخونید تا بفهمید اولا از یهودی های افراطی و مقابله با اونا خدا چی فرموده و از خواب غفلت تا دیر نشده بیدار شید اونوقت نمیگید که برای گشاد کردن کشور باید به زور متوصل شید

  • faryad

    حکومت اسلامی در هرجا دخالت کرده٬ انجا را بجنگ و تنش و ویرانی وتباهی کشانده .  مثل لبنان و سوریه و عراق و غزه و......

  • hasani

    مردم فلسطین خود باید بین مذاکره و صلح و احقاق حق و یا موشک پرانی گروههای جهادی مورد حمایت حکومت اسلامی یکی را انتخاب کنند!

  • نیما

    آره دیگه کوروش که می کرد، مسلمونها هم که کردند، اصلا همه کردند و باز هم میکنند... خب ما هم بریم کشور گشائی کنیم... یا کشور گشادی... یا از روی گشادی، آسمون و ریسمون کنیم که بمب زدن تو کله یک سری آدم که جائی واسه در رفتن ندارن، طبیعیه... یا با گشاده دستی پیغام بزنیم که ساکنین محله ی فلان برن تو محله بغلی و ساکنین محله بغلی برن تو فلان محله جلوئی... و بعد بمب بندازیم رو جفتشون تا بی خودی محله ی من محله ی تو نکنند ... اصلا چرا اینقدر سختش کنیم، کوروش که کرد، پس ما هم می کنیم، اصلا بکن تا بکنیم... کاغد هائی رو هم که توش مضخرفات تاریخ رو خوندیم، قیف کنیم توش باقلا بخوریم...

  • داوری

    از این تحلیل ***افشاری حالم به هم می خورد.به نظر می آید ایشان بیشتر از این دلگیر است که در قضیه روز قدس امثال اصلاح طلبان و حامیان شعار نه غزه و نه لبنان دوشادوش مردم و حاکمیت علیه رژیم صهیونیستی شعار دادند و برائت خود را از رژیم صهیونیستی و نیز شعار 5 سال پیش اعلام کرده اند. حالا دشمنان آواره جمهوری اسلامی در خارج از مرزها مانده اند و بار گناهان آنها و دیگز پایگاهی هم در داخل ایران ندارند.

  • Samrad

    سهیل دلبندم! هزاران ساله که مردم برای بزرگ کردن قلمرو خود با دیگران جنگیدن. این از اصول ابتدایی جامعه ی بشریه. اگر من و تو امروز به امپراطوری هخامنشی یا توسعه ی همین اسلام مفتخریم باید بدونیم که این نبوده جز زور شمشیر و قتل و کشتار و کشور گشایی. پس اگر چیزی مایه ی فخر من تو هست لابد میتونه مایه ی فخر یکی دیگه هم باشه. من در کتاب تاریخ مدرسه در همین جمهوری اسلامی خوندم که پیش از مسلمانها کنعانیان در فلسطین ساکن بودند و مسلمین با اردنگی آنها را به گوشه ای شوت کردند. حالا چرا حضرتعالی این همه در غم این امت فلسطین عزاداری من نمی فهمم. مگه کم زن و بچه و بیگناه تو این دنیا میمیره یا مرده ؟ چه چیز اونا رو از این عزیز دردانه های فلسطین جدا می کنه جز بلندگو های تبلیغاتی جمهوری اسلامی. می خوای برای مظلوم یقه بدری؟ بسم الله! از 270 هزار کشته ی سوری شروع کنیم یا از ده ها هزار چچنی یا از صد ها هزار عراقی و افغانی و توتسی و ... سوزن تو و بسیاری دیگه از آدمهای رئوف و رقیق القلب به لطف ضرغامی ها بدجوری رو یه جا گیرد کرده برادر.

  • سهیل

    مثل همه چیزمون که بعد از انقلاب سیاسی شد قضیه فلسطین و اسراییل هم که دیگه برای هر انسان عاقل وبالغی تو دنیا مشخصه که حق با کیه ولی بخاطر اینکه طرفداری از فلسطین جزو یکی از اهداف اصلی جمهوری اسلامی بوده خیلیا که بنا به وجدان خودشون طبیعتا طرفدار فلسطینیان به خاطر نفرت و کینه ای که از رژیم دارن و بخاطر ترس از واکنش اطرافیان و جامعه حاضر نیستن تو راهپیمایی حکومتی روز قدس شرکت کنن یکیش خود من اتفاقا این انتقادایی که از حماس هم میشه به این مساله دامن میزنه که یعنی چون حماس ساخته دست جمهوری اسلامی پس ما اگر از فلسطین حمایت کنیم یعنی از حماس و در نتیجه از حکومت حمایت کردیم در صورتی که دعوای فلسطین واسراییل یک دعوای100 سالس و اصل قضیه اینه که یک رژیمی به زور میخواد یک سرزمین رو تصاحب کنه حتی به قیمت کشتن و اوارگی مردم اون سرزمین.حماس که فقط9 ساله اومده سرکار و همیشه راکت پرانیهاش هم در پاسخ به حمله های اسراییل بوده

  • Behrouz

    یهودی ستیزی از پیدایش اسلام بوده و بهمین علت مسلمآنان ـ به سرکردگی حاج امین الحسینی ـ با هیتلر متحد شدند۰ درسوریه و عراق شیعیان و سنی ها سر همدیگر را می برند ولی در اروپا با هم و به اتفاق کمونیست ها و نازیها شعار خیبر، خیبر ـ آشویتس محمد ـ رامیدهند ۰ایرانیان با سابقه کمونیسم ـ حزب ***توده ـ واتحاد با آلمان هیتلری و تسلیم زبونانه در برابر عربهای***بار دیگر ثابت کردند که اسلام، کمونیسم ونازیسم یکی هستند و هر سه باید به زباله دانی تاریخ سپرده شوند۰فراموش نکنیم ایران با آرزوی مرگ برای دیگران بیشترین مرگ راداشته است ۰ من ازایرانی بودنم شرمنده هستم۰

  • Samrad

    خیلی دوست دارم بدانم چه کسی سر امثال مادران صلح و جعفر پناهی گول مالید که بازیچه ی دست دشمنشان شدند و برای موضوعی که در حوزه ی درک سیاسی آنها نیست به کوچه آمدند. ملاهای ایران از ابتدای انقلاب مکرراً خدایشان را شکر گفته اند که دشمنانشان را از نادان ها قرار داده. در این مورد با آنها موافقم و راز پایداری ایشان را همین می دانم