ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

• دیدگاه

تنگنا‌های تفسیر اعتدالی روحانی از ۹ دی

علی افشاری- تجلیل روحانی از نهم دی نشان داد که مسیر جنبش سبز و گفتمان عدالت با یکدیگر تقابل دارند. کوشش او در ایجاد راهی سوم بین جنبش سبز و اصول‌گرایان حاکم محکوم به شکست است.

 ۹ دی ۱۳۸۸ روز بسیج نیروهای حکومتی علیه جنبش سبز بود. این روز را ابوالفضل قدیانی، زندانی سیاسی دستگیر شده در آن سال، "روز نکبت" نامید؛ نام‌گذاری‌ای که پربازتاب بود.

حسن روحانی در چهارمین سالگرد ۹ دی سخنانی در تجلیل از حرکت مدافعان حکومت و مخالفان جنبش سبز ایراد کرد. او گفت : « مردم زمانی که احساس کردند به باورها و ارزش‌های دینی و اعتقادی آنها توهین شده و بیگانگان خیال دخالت در حوزه‌های اخلاقی و اعتقادی آنان را دارند به حرکت در آمده، با حضور و اجتماع‌شان به بیگانگان پاسخ درخوری دادند.»

او افزود: «حضور مردم در این روز، برای دفاع از اسلام و مقدسات و ادای احترام به اباعبدالله‌الحسین (ع) و حمایت از انقلاب و رهبری بود. مردم برای حمایت از جناحی خاص به میدان نیامدند، آنچه مردم را به حرکت در آورد دلدادگی مردم ایران به عاشورا و ارزش‌های انسانی برآمده از آن بود، مردم با هدف دفاع از اسلام، اهل بیت (ع) و انقلاب اسلامی به حرکت در آمدند، چون احساس کرده بودند به فرهنگ عاشورا اهانت شده و بیگانگان زمینه را برای مداخله مناسب یافته‌اند.»

با توجه به سخنان قبلی روحانی قابل پیش‌بینی بود که او در جایگاه ریاست جمهور برخورد مثبتی با ۹ دی داشته باشد و با برنامه حکومت در بزرگ کردن این روز به عنوان روزی تاریخ‌ساز در جمهوری اسلامی و ستایش آئینی از آن همراهی کند.

روحانی بعد از فراخوان موسوی و کروبی برای راهپیمایی ۲۵ بهمن سال ۸۹ مخالفتش را علنی ساخت و آنها را به همسویی و آب به آسیاب اسرائیل ریختن متهم ساخت.

او هم‌چنین در سومین سالگرد راهپیمایی حکومتی ۹ دی با خبرنگار صدا و سیما مصاحبه کرد و ضمن تجلیل از آن و "مرزبندی با فتنه"، حضور مردم را به معنای دعوت معترضان به قانون‌گرایی و ارسال پیام ایستادگی بر روی آرمان‌ها به دشمنان تعبیر کرد.

تفسیر متفاوت روحانی از ۹ دی

روحانی سعی کرد تفسیری متفاوت از اصول‌گرایان افراطی از ۹ دی ارائه دهد و منظور رهبری از بصیرت در روز ۹ دی را ۲۴ خرداد و مشارکت حداکثری در انتخابات تعبیر کند.

او با برجسته‌ساختن "صلح امام حسن" سعی کرد نرمش قهرمانانه را به داخل کشور و عرصه سیاسی نیز بکشاند و با متوجه کردن لبه حملات به خارجی‌ها، فضا را برای مصالحه با موسوی و کروبی مسدود نکند.

تفسیر جدید روحانی متناسب با برنامه سیاسی موسوم به اعتدال است که می‌کوشد بر فراز دو گانه جنبش سبز و اصول‌گرایان حاکم پل بزند و راه سومی را با تلفیق عناصر گفتمانی سیاسی دو قطب درگیر و در میانه ریاضی دو راهبرد سیاسی تعریف کند.

او با تجلیل از کلیت ۹ دی تمایز خود را از جنبش سبز اعلام می‌‌کند و از آن سوی میدان، با گزینش تفسیر متفاوت می‌خواهد رویکرد متعادلی در برابر حامیان جنبش سبز و موسوی و کروبی در پیش بگیرد و مخالفتش با برخورد انقباضی و افراطی مدافعان گفتمان سوم تیر نشان دهد.

از این‌رو روحانی مخاطب حاضران در مانور دولتی ۹ دی را، بیگانگان و کسانی معرفی کرد که چشم طمع به خاک کشور دارند و در مورد نیروهای داخلی سکوت کرد. روحانى "صلح امام حسن" را با شكوه‌ترين "نرمش قهرمانانه " تاريخ ناميد. او شهامت و شجاعت در صلح را كمتر از جنگ و شهادت ندانست. او همچنین بصيرت را به سخنان رهبرى در استانه انتخابات کشاند و ۲۴ خرداد را ادامه منطقی ۹ دی معرفی کرد.

روحانی افزایش انسجام داخلی و همبستگی ملی در مقطع کنونی را لازمه موفقیت نظام در مذاکره با قدرت‌های بزرگ جهانی اعلام کرد.

در مجموع رویکرد روحانی به ۹ دی، به دنبال اهدافی ناهمسان بود که همزمان با نفی جنبش سبز، راهی متفاوت با دیدگاه اصول‌گرایان افراطی در عرصه حکومت پیاده شود و جریان‌های حد وسط و محافظه‌کار دو جناح اصلی حکومت زمام کار را در دست بگیرند. وی مخاطب حرکت ۹ دی را به خارجی‌ها تقلیل داد و همچنین کوشید تا ۹ دی را از انحصار اصول‌گرایان "سوم تیر" و افراطی خارج ساخته و بعدی فراگیرتری به ان بدهد.

تنگنا‌های تفسیر روحانی از ۹ دی

اما تفسیر جدید روحانی از ۹ دی نارسایی و مشکلات زیادی دارد. نخستین و بنیادی‌ترین ایراد آن عدم تطبیق با واقعیت و تلاش برای بر ساختن چیزی است که هیچ جای پایی در دنیای واقعیت ندارد. ۹ دی حرکت سازمان یافته حکومیت برای قلع و قمع و پایان دادن به جنبش اعتراضی وسیع مردمی بود.

 در ۹ د‌ی با سیاست تحریف و تصویر پردازی دروغ، راهپیمایی مسالمت‌آمیز مردم در استفاده از مراسم عاشورا برای ظلم‌ستیزی به هتک حرمت عاشورا تنزل داده شد. در صورتی که رفتار نیرو‌های امنیتی و مدافعان ولایت در حمله به معترضان و ضرب و جرح آنها و اعمال خشونت با اصول و آرمان‌های حرکت امام حسین در عاشورا تعارض داشت.

حسن روحانی همراه با حکومت در این تحریف همراه می‌شود و ادعای بی اساس و واهی سازماندهی اعتراضات توسط نیرو‌های خارجی را مطرح می‌کند.

مشکل بزرگ دیگر روحانی این است که می‌خواهد بر فراز میدان نبرد سنگینی که یک طرف، ۹ دی را روز نکبت استبداد دینی می‌نامد و طرف دیگر آن ر ا یوم الفتح و کور کردن چشم فتنه، پل بزند و راهی بینابینی را بگشاید! چنین حرکتی پیشاپیش محکوم به شکست است.

از یک طرف نگاه مثبت روحانی به ۹ دی و همراهی با اصول‌گرایان و رهبری پیرامون "بصیرت" باعث می‌شود نیرو‌های تحول‌خواه و حاملان جنبش سبز از او فاصله بگیرند. از سوی دیگر تفسیر او در برابر نظر قاطبه نهادهای حکومتی که موسوی و کروبی را دنباله رو و یا عامل غرب در "پروژه براندازی نرم و فتنه‌گری" می‌دانند، بازتابی پیدا نمی‌کند.

البته تجلیل روحانی از اصل راهپیمایی دولتی ۹ دی، ادعای حکومت و برنامه آن در بزرگ کردن روز سرکوب جنبش اعتراضی مردم ایران را تقویت می‌کند.

در چارچوب ۹ دی ظرفیتی برای حل مشکل حصر خانگی موسوی و کروبی وجود ندارد غیر از آنکه آنان توبه کنند و یا به قول حسام‌الدین آشنا تعهداتی را قبول نمایند. امری که رهبران نمادین جنبش سبز، تاکنون پذیرای آن نبوده‌اند.

در بعد خارجی نیز وقتی بیگانگان عامل ناارامی و ایجاد اغتشاش در داخل کشور معرفی می‌شوند که اشاره تلویحی به دولت‌های غربی و در راس آنها آمریکا است، دیگر تعامل و حسن رابطه با آنها معنا نخواهد داشت. این حرف‌ها گفتمان رقیب روحانی در عرصه سیاست خارجی را تقویت می‌کنند.

البته از روحانی در جایگاه یک رئیس جمهور معتدل در جمهوری اسلامی انتظاری جز این نمی‌رود که چنین حرف‌هایی بزند و سعی کند با حداقل تمجید و در عین حال برخورد متمایز با تفسیر رسمی از کنار ۹ دی بگذرد. اما رفتار او، به عنوان پیشانی یک حرکت اجتماعی که ادعای اصلاح امور و تحقق مطالبات ملت را دارد، پذیرفتنی نیست.

این سخنان بار دیگر به شکلی قاطع نشان داد که مسیر جنبش سبز و گفتمان اعتدال کاملا متفاوت است وبه لحاظ راهبردی با هم تقابل دارند. روحانی در جایگاه رئیس جمهور در شرایط کنونی کشور و در قیاس با دیگر رقیبان مطلوبیت دارد، اما به عنوان رهبر جنبش اجتماعی و یا جلو برنده راهبرد سیاسی برای تحقق مطالبات تاریخی ملت جایگاهی ندارد.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • morteza

    حماسه ی دیگر آقای روحانی: بنزین در سال جاری کارتی 700 تومان بقول خودشان آزاد:1200 تومان

  • سعید

    یا شما نمیفهمید یا خودتان را زده اید به نفهمی چرا میدانید که باید تفرقه بیافکنید درون اسلام اما نمیدانید اسلام ناب مدام پیروز است. حتی اگر همه از بین بروند! چرا که اسلام از جانب خداست و حق! حق و حقیقت هم مدام پیروزست که اگر شکستی هست شکستن جان است و پرورش روان (مثل واقعه عاشورا) شما بگویید : برای چه حقیقت اینهمه برایتان تلخ است چرا دانسته دینتان را به دنیا میبفروشید و چه آسان و چه ارزان میفروشید. نه انگار من نمیدانم" انگار نمیدانم دنیا چه زیباست چون شما گمان میکنید قطعا زیباست آفرین بر شما من شما را قابل دانستم برای انتقاد حال شما خود را بسنجید!

  • sattar

    شیخکی داشت یک کلید به دست - م.سحر شیخ و کلید ـــــــــــــــــ شیخکی داشت یک کلید به دست دسته اش را به ریشِ خود می بست گاه و بیگه به گونه اش می خورد گاه نوکِ دماغ او می خست قفل اما به جای دیگر بود نزد قدّاره بند، زنگی ی مست روزی از روزها گشودن را رفت و پهلوی قفلدار نشست گفت با قفلبان : بده رخصت تا بدانم کلید از این قفل است؟ قفلبان از وی آن کلید گرفت کرد در قفل و پیچ داد و شکست همچنان قفل، بسته باقی ماند شیخنا از غم ِ کلید برست *** قفلبان تا امامِ خامنه ای ست با کلیدی که نیست ، قفلی هست! م.سحر 25/12/2013

  • sahar

    امیرحسین موسویان به ایران بازگشت ! امیرحسین موسویان در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی، سفیر ایران در آلمان بود که ترورهای زنجیری در المان رخ داد و نام او در جریان رسیدگی به ترور چند تن از مخالفان جمهوری اسلامی در رستوران میکونوس برلین نیز مطرح شده بود. آقای موسویان در دولت محمد خاتمی، معاون حسن روحانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی بود!!

  • dara

    تصميم روحانی براى ادامه فيلترينگ سايتهای اينترنتی در جلسه شورای عالی فضای مجازی به رياست حسن روحانی بر ادامه فيلترينگ فيسبوک تأکيد شد. روزنامه رسالت نوشت: درنشست شورای عالی فضای مجازی که به رياست رئیس جمهور تشکيل شد، اگر چه تلاش مى شود اخباراين نشست، رسانه ای نشود، اما تداوم فيلترينگ فيسبوک وسايرشبکه های اجتماعی ازتصميمات اين نشست بوده است. اين روزنامه حکومتی افزود: درجلسات کار گروه مصاديق مجرمانه که بايد هر15روز يک بار تشکيل شود و اکثريت اعضای آن مقامهاى دولتی هستند تا کنون نه تنها هيچ اقدامی براى رفع فيلتر از فيسبوک صورت نگرفته، بلکه هفته گذشته، بدون هيچ رای منفی، فيلترشدن وی چت نيز تصويب شد

  • sina

    روحانی در نهایت تاکید کرده است که به‌ویژه ضرورت دارد موارد سوء‌ استفاده از شرایط تحریم مورد رسیدگی قرار گیرد و برای حراست از حقوق مردم و بیت‌المال اقدام فوری صورت پذیرد» و گزارش آن نیز ظرف یک ماه !!به او ارائه شود! محکومین ترکی در زندان منتظر محاکمه اند!!

  • فرهاد - فریاد

    روحانی چاره ای جز این ندارد سالها اصول گرایان با ایجاد نهاد ها و انجمن های مختلف عادت کرده اند حکومت بدانها پول و مواجب تزریق کند امروز کف گیر به ته دیگ خورده است و دولت دیگر نمی تواند برای انها بودجه تامین کند یعنی حکومت دیگر قادر به حفظ چماق دارهایش نیست از سوی دیگر بحران اقتصادی و بیکاری کمر مردم را خم کرده و مردم را به درجه ی انفجار کشانده است/ هشت و نیم ملیون بیکار هر دولتی را ساقط می نماید - بحران پایگاه درون حکومتی و بحران مشروعیت دینی و سیاسی بحران را به حادترین شکلش رسانده است روحانی در واقع میانه را گرفته تا بتواند مشکلاتش را با غرب و همچنین جیره و مواجب چماقداران حل کند راه سرکوب مردم هیچگاه تعطیل نشده و تعطیل هم نخواهد شد کوچکترین لغزش در مقابل مردم بخصوص آزاد کردن موسوی و کروبی به معنای پایان جمهوری اسلامی خواهد بود از اینرو روحانی اگر هم بخواهد برای حفظ جمهوری اسلامی نمی تواند کاری انجام دهد زیرا دستور کار سیاست رژیم از بدو 57 فقط سرکوب بوده و خواهد بود .

  • omid

    نامه مقام لبنانی به روحانی قبل از ترور‌ شدن بدست حزب الله به نوشته روزنامه وال استریت محمد شطح، مقام لبنانی مخالف حزب الله یک هفته قبل از ترور شدن نامه ای سرگشاده برای حسن روحانی نوشته و در آن خواستار همکاری رژیم تهران برای خلع سلاح حزب الله لبنان شده است. در نامه منسوب به وی بر وضع حساس حاکم بر لبنان و منطقه با توجه به بحران سوریه اشاره شده است. شطح در ابتدای نامه خود مدعی دخالت رزیم ایران در امور لبنان شده و خواستار خلع سلاح حزب الله شده است. وی چند روز بعد ترور شد! گفتنی است قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل که منجر به پایان دادن جنگ 33 روز حزب الله و اسرائیل شد، خواستار خلع سلاح حزب الله شده است اما جنبش مقاومت اسلامی لبنان و رهبری آن بارها اعلام کرده اند هیچ کس نمی تواند سلاح را از حزب الله بگیرد!

  • omid

    حسن روحانی: راهپیمایی ۹ دی برای آن بود که به فرهنگ عاشورا اهانت شده بود! علی مطهری گفته که راهپيمايی موسوم به ۹ دی، «بی‌مورد» بوده است. این نماینده مجلس از «حصر خانگی طولانی مدت بدون محاکمه» میرحسین موسوی و مهدی کروبی انتقاد کرده و آن را از لحاظ شرعی و قانونی دارای اشکال دانسته است

  • hamid

    دلال های رفسنجانی مثل زنگنه و نعمت زاده و ظریف منثظر ورود کارتلها و گرفتن پورسانت هستند.

  • شکارچی

    این نوع حرف زدن اعتدال نیست نفاقه !!!!!! اعتدال یعنی هر چیزی سر جای مناسبه خودش قرار بگیره هر رفتار و منش و گفتاری مناسب به جای خودش باشه!!!! کسایی که مال بیت المال رو شکستند و سوزاند و کسانی که این افراد رو برای همچین کارایی شورانیدند و حتی بعضا فرزندها و خود آنها در آشوبها و خرابیها حضور داشتند و شرکت کردند اینجا جای مسامحه و چشم پوشی نیست مال 75 میلون نفر رو غارت کردند باید جواب پس بدن!!! بعدشم اینکه میگم نفاق اینه!!!! روزای اول دم از این میزد که باید آشتی صورت بگیره سوء تفاهم ها از بین بره...حرفی از فتنه نمیزد و الان هم نزد و اعتقادی ندارد از طرف دیگه رهبر انقلاب حضرت امام خامنه ای رو بزرگ مملکت قبول کرده اما حرفش رو قبول نکرده!!!آیا این نفاق نیست این دورویی نیست؟این کجاش اعتداله ؟> اعتدال وقتیه که اگه در حق کسی واقعا هجو صورت گرفته دفاع بشه و اگر کسی واقعا مجرمه ازش نباید دفاع کرد.....پس اعتدالی در کار نیست...انفعاله فی الواقع