ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

نان آجر شده دستفروشانِ مترو

در هفته‌ اخیر، در پی اجرایی شدن طرح ضربتی برخورد با مزاحمان در مترو، از فعالیت بیش از هزار دستفروش در فضای متروی تهران جلوگیری شده است.

برخورد ماموران مترو با دستفروشان مناسب نیست. در بیشتر مواقع اموال آنان ضبط می‌شود و با رفتار توام با خشونت از واگن‌های قطار به بیرون رانده می‌شوند.

در هفته‌ اخیر، در پی اجرایی شدن طرح ضربتی برخورد با مزاحمان در مترو، از فعالیت بیش از هزار دستفروش در فضای متروی تهران جلوگیری شده است.

طرح ضربتی برخورد با مزاحمان در مترو، علاوه بر دستفروشان، متکدیان و کودکان کار را نیز از فضای متروی تهران جمع‌آوری می‌کند.

این طرح با همکاری حراست شرکت بهره‌برداری مترو و یگان انتظامی مستقر در متروی تهران و حومه از روز ۲۸ دی‌ماه اجرا شده است و بیشتر بر خروج دستفروشان از فضای مترو تمرکز دارد. تا حدی که از این طرح، تحت عنوان «طرح جمع‌آوری دستفروشان مترو» یاد می‌شود.

گفته می‌شود برخلاف آنچه در اخبار رسمی اعلام شده است برخورد ماموران مترو با دستفروشان مناسب نیست. در بیشتر مواقع اموال آنان ضبط می‌شود و با رفتار توام با خشونت از واگن‌های قطار به بیرون رانده می‌شوند.

در شرایط فعلی، بسیاری از دستفروشان به فروش لوازم خرد می‌پردازند تا به وقت لازم امکان گریز از محل را داشته باشند.

مریم، که دانشجوی رشته نقاشی است برای زمانه نوشته: «بیشتر کسانی که در مترو دستفروشی می‌کنند زنان سرپرست خانوار هستند. من کمتر دیدم کسی با کار آنها مخالف باشد و اتفاقاً تلاش می‌کنند تا هرجور شده، حتی یک جنس ارزان از آنها بخرند. به هر حال این مردمی که خودشان گرفتارند و مترو سوار می‌شوند درد این افراد را می‌فهمند. برای من خیلی تلخ است که مسئولان مترو، از طریق بلندگوها مدام از مسافرها می‌خواهند که دستفروشان را به ماموران معرفی کنند. می‌خواهند ما را همدست این طرح‌های غیر انسانی کنند.»

بیشتر دستفروشان متروی تهران، زنان سرپرست خانوار هستند. رئیس مرکز امور زنان ایران چندی پیش از افزایش سه درصدی زنان سرپرست خانوار در پنج سال اخیر و کاهش سن زنان سرپرست خانوار به دلیل طلاق خبر داده بود.

به گفته وی، «بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در سال ۱۳۵۵، ۳ .۷  درصد خانواده‌ها توسط زنان سرپرستی می‌شدند. این آمار با رشد پنج درصدی در سال ۹۰ به ۱. ۱۲ درصد رسیده که حدود سه درصد از این رشد در پنج سال اخیر رخ داده است».

بازوی فشار

در چند روز گذشته بارها از طریق بلندگوهای مستقر در ایستگاه‌های مختلف مترو اعلام شده بود که به فوریت طرح مشترک نیروی انتظامی و انتظامات مترو برای جمع‌آوری دستفروشان داخل واگن‌های مترو به اجرا در خواهد آمد. از این طریق از مسافران درخواست شده بود برای جمع‌آوری دستفروشان با نیروهای انتظامی و انتظامات مترو همکاری کنند.

این نکته نشان می‌دهد که حکومت اسلامی در اجرای طرح‌های مختلف از جمله طرح ضربتی برخورد با مزاحمان مترو قصد دارد از شهروندان به عنوان بازوی خود استفاده کند.

با پلیسی کردن فضا و محول کردن مسئولیت‌های تادیبی به شهروندان، فضای متروی تهران پلیسی- امنیتی می‌شود و امنیت روانی مسافران به خطر می‌افتد. از سوی دیگر هیچ آمار و اطلاعاتی تا به امروز منتشر نشده است که نشان دهد بر اساس یک نظرسنجی واقعی و اصولی، مسافران متروی تهران از کار و فعالیت دستفروشان گله‌مند هستند.

مدیر ارتباطات و امور بین‌الملل شرکت بهره‌برداری متروی تهران اما اعلام کرده است که این طرح در هفته نخست اجرا با استقبال مسافران سرویس حمل و نقل شهری روبه‌رو شده است.

احسان مقدم در گفت‌و‌گو خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته است که طرح جمع‌آوری دستفروشان مترو با توجه به درخواست مسافران مترو اجرایی شده است: «دستفروشان موجب سلب آرامش مسافران داخل قطارها شده بودند و اختلال در رفت و آمد قطارها به وجود آورده بودند.»

طرح‌های شتابزده و غیر علمی

مصطفی اقلیما رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران معتقد است باید به جای جمع‌آوری دستفروشان، به فکر ساماندهی آنها بود.

به گفته وی، پیشنهاد ساماندهی دستفروشان، «طی نامه‌ای به اداره رفاه داده شده است» تا بر این اساس پس از  بررسی وضعیت دستفروشان توسط انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران، به آنها کارت شناسایی داده شود تا با این روش از ضبط اموال و برخوردهای نامناسب ماموران با آنها جلوگیری شود.

این جامعه‌شناس در گفت‌وگو با‌ وب‌سایت «آرمان» تاکید کرده است اگر افرادی که در مترو به دستفروشی مشغول هستند «کار مناسب» و «حداقل دستمزد» داشتند و از «کمک‌های دولتی» برخوردار بودند هرگز به سمت این کار نمی‌رفتند.

مصطفی اقلیما با انتقاد نسبت به طرح ضربتی برخورد با مزاحمان در مترو پرسیده است: «آیا از کمک مددکاران اجتماعی در این طرح استفاده شده است؟ چرا برخی از افراد به خود اجازه می‌دهند اقداماتی انجام دهند و جامعه را به طرف آسیب سوق دهند؟»

به عقیده این جامعه‌شناس سیاستگذاری اجتماعی در ایران ضعیف است. او با بیان اینکه دستفروشان در مترو، معتاد، دزد و قاچاقچی نیستند تاکید کرده است: «برخی می‌خواهند با جمع‌آوری این دستفروشان برای خود دکان باز کنند و مکان‌هایی را با سرقفلی‌های گران برای این افراد در نظر بگیرند. نگاه کنید به مکان‌هایی که شهرداری برای میوه‌فروشان درنظر گرفته است، آنها باید پنج یا شش میلیون سرقفلی دهند و از طرفی دیگر جنس را گران‌تر به مردم بفروشند.»

به گفته رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران، مترو راهی برای امرار معاش این افراد شده است و اگر این راه هم از آنها گرفته شود آنها به اعتیاد، دزدی و دیگر نا‌هنجاری‌های اجتماعی روی می‌آورند.

او با اشاره به اینکه «می‌خواهند مشکلی را حل کنند، اما مشکلی دیگر به‌وجود می‌آورند، گفته است: «دولت پولی به این مردم نمی‌دهد. بهزیستی و کمیته امداد هم به خانواده ده نفره ۴۰ هزار تومان کمک مالی می‌کند.»

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • پیمان

    رژیم هر کاری میکنند که چهره‌ای از جامعه نشان بدهد که فقر وجود ندارد و تمام گزارش‌هایی‌ که در این مورد هست را نقد میکنند. ممنون از مردم که این افراد را به ماموران معرفی‌ نمیکنند، همینطور از رادیو زمانه که به بقیه ایرانی‌‌ها آگاهی‌ میدهد

  • anonymous

    تو برای وصل کرد آمدی نه برای فصل کرد ن آمدی حالا نمیشد به جای راندن این بینوایان که مردم هم از حضورشان ناراضی نیستند به آنها یک کارت شناسایی و اجازه ورود و حتی بلیط مجانی میدادید تا هم خدارا خوش آید و هم بنده خدا را!؟ راستی چه مرگتان است که بینوایی یک عده نیازمند را این چنین کتمان میکنید و انهارا از شهر خود و کسب روزی حلال می رمانید. آیا هیچ فکر کرده این که ممکن است روزی بیاید که همین قطره های اشک بینوایان سیلابی شود و شمارا در هم نوردد. دیگر بس است ای بی شرمی ها. به مردم اجازه دهید خودشان باشند و دست از این داروغه با زیها بردارید تا خدا از شما راضی باشد. روز قیامت به خدا چه خواهید گفت اگر بپرسند چرا نان بندگان مرا بریدی؟ مگر این بیچاره ها چه کار خلافی کرده اند که از کسب نان حلال محرومشان کردید؟

  • hasani

    احمدی‌نژاد و روحانی، اهداف يکسان، اولويت‌های متفاوت، بهروز بهبودی .............. من بر اين باورم که روحانی دقيقاً همان راهی را می رود که احمدی نژاد رفت. هر دو آنها مأمورانی هستند که منويات نظام ولايی و شخص ولی فقيه را تعقيب می کنند. البته روش های آنها متفاوت است ومتناسب با نيازهای داخلی و ضرورت های خارجی تنظيم می شود. حتی در برخی موارد، روش های آنها نيز يکسان است و تنها اولويت بندی های آن دو با يکديگر تفاوت دارد. در عرصه داخلی ، احمدی نژاد ابتدا تلاش کرد روحانيون بنياد گرا ونيروهای سنتی در داخل حاکميت را با خود همراه سازد و پس از استقرار در جايگاه رياست دولت ، تبليفات عامه پسند خود برای فريب افکار عمومی را آغاز کرد. اما روحانی به مقتضای شرايط داخلی و خارجی ، ابتدا همت خود را مصروف فريب افکار عمومی نمود و آنگاه که با حمايت بسياری از منتقدان و ناراضيان، به حکومت رسيد فريب سنتی ها وبنياد گرايان را آغاز نموده است. سخنان روحانی در جمع روحانيون خوزستان و ادعای " تقليد آکسفورد از فيضيه " بخشی از مرحله دوم فريب کاری روحانی برای همراه ساختن بنياد گرايان با خويش است. سناريوی فريب روحانی در عرصه بين المللی نيز ادامه روش احمدی نژاد البته با جابجايی اولويت هاست . به موجب سياست پيشين خامنه ای که احمدی نژاد مجری آن بود جمهوری اسلامی، ابتدا می بايست با توسعه توان اتمی خود، غربی ها را مجبور به مذاکره با جمهوری اسلامی و دادن امتيازاتی به اين "رژيم ماجرا جو"نمايد اما روحانی موظف شده ابتدا قدرت های بزرگ جهانی را بفريبد و آنها را به پشت ميز مذاکره با جمهوری اسلامی بکشاند و آنگاه از فرصت ايجاد شده ، برای پيگيری ماجراجويی های بين المللی نظام بهره بگيرد و آنها را به دادن امتيازاتی وادار سازد. روی سخن من با دولت های غربی است که به نظر می رسد بار ديگر در دام جمهوری اسلامی و بازی های خامنه ای افتاده اند. آنها می دانند که رفع برخی تحريم ها و آزاد سازی بخشی از پول های بلوکه شده ايران ، بيش از آنکه گره ای از مردم ايران باز کند دست رژيم را برای پيگيری اهداف ماجراجويانه خود در عرصه بين المللی باز خواهد کرد. ظاهرا ً عدم حل مشکلات مردم ايران ، دولت های طرف مذاکره جمهوری اسلامی را نگران نمی کند. اما قاعدتاً آنها مايل نيستند که مجری بخشی از بازی فريب خامنه ای به دست روحانی باشند. آن هم فريبی که فريب خورده اصلی آن ، همين دولت ها خواهند بود! پس به آنها هشدار می دهم "بازی مذاکرات جمهوری اسلامی" با امريکا و ساير قدرت های جهانی ، دارای دو مصرف داخلی و خارجی است . نظام ولايت فقيه از برگ همين بازی ها برای سرگرم سازی مردم در داخل ايران و عبور موقت از برخی بحران ها بهره می برد. ظاهراً برخی از طرف های مذاکره با جمهوری اسلامی ، از اين بابت نگرانی ندارند اما آيا آنها نگران بازی خوردن خود هم نيستند؟ اگر هستند با چشم بازتر به بازی های جديد جمهوری اسلامی نگاه کنند.