ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

هزار و یک وعده حسن روحانی در سیستان و بلوچستان

جامعه زمانه

حسن روحانی، رئیس‌ جمهوری ایران روز سه‌شنبه ۲۶ فروردین‌ماه ۱۳۹۳ با چندین وعده و طرح اجرا نشده برای یک سفر دو روزه به زاهدان رفته است.

پس از انتقاد «۵۰ نماینده ادوار اقوام حامی روحانی» از عملکرد علی یونسی، دستیار ویژه حسن روحانی، در امور اقوام و اقلیت‌های دینی، به نظر می‌رسد حامیان دولت یازدهم در تلاش هستند تا افکار عمومی را متوجه برنامه‌های رئیس‌جمهوری ایران برای اقلیت‌های قومی کنند.

حسن روحانی با چندین وعده و طرح اجرا نشده درباره استان سیستان و بلوچستان به زاهدان رفته است

علاوه بر دیدگاه‌های فعالان سیاسی حامی اصلاح‌طلبان درباره اهمیت حقوق اقلیت‌های قومی در خبرگزاری‌های مختلف، حسن روحانی، رئیس‌ جمهوری ایران روز سه‌شنبه ۲۶ فروردین‌ماه ۱۳۹۳ با چندین وعده و طرح اجرا نشده برای یک سفر دو روزه به زاهدان رفته است. روحانی که همراه با خانواده‌اش به این سفر رفته، علاوه بر زاهدان به شهرهای زابل و چابهار هم خواهد رفت.

به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران، ايسنا، رئيس‌جمهوری ایران صبح سه‌شنبه در جمع شماری از مردم زاهدان در ورزشگاه ۱۷ شهریور با اشاره به حادثه گروگان‌گيری مرزبانان از مردم، علمای شيعه و سنی و بزرگان اين استان به دلیل تلاش برای آزادی مرزبانان تشکر کرد.

روحانی بدون اشاره به واقعیت‌های موجود و مشکلات اقلیت‌های قومی و مذهبی در ایران، مانند «محدودیت‌های تاسیس مسجد برای اهل سنت» و ممنوعیت در «کسب و کار» و «تحصیل دانشگاهی» بهاییان در ایران گفت: «ما در اين کشور شهروند درجه دو نداريم و در اين کشور شايسته‌سالاری حاکم است.»

وی در ادامه گفت: «مردم اين استان اعم از بلوچ يا سيستانی و اعم از پيروان اهل بيت يا پيروان اهل سنت همه زير پرچم ايران عزيز و اسلام عزيز گرد آمده‌اند و ما افتخار می‌کنيم پيرو قرآن مجيد و سنت پيامبر اسلام هستيم.»

دولت در برابر مشکلات استانی

حسن روحانی با اشاره به اين‌که برخی فکر می‌کنند استان سيستان و بلوچستان «يعنی محروميت، طوفان‌های شن و ناامنی»، به ظرفيت‌های معدنی، تجاری، ترانزيتی، کشاورزی و آبزيان این استان اشاره کرد و گفت: «بايد اين استان از نو شناخته شود.»

رئيس‌جمهوری ایران، مردم را مسئول تامین امنیت استان سيستان و بلوچستان خواند و بی‌اشاره به این‌که بسیاری از نکات مطرح شده در قانون اساسی پیرامون حقوق اقلیت‌های قومی و دینی در ایران اجرا نمی‌شود، گفت: «نيروهای مسلح کمک شما در ايجاد امنيت پايدار در اين سرزمين هستند. تمام اقوام، طوايف و پيروان مذاهب همه بايد برای تامين امنيت اين سرزمين دست به دست هم دهند، زيرا ما همه تابع قانون اساسی بوده و زير پرچم انقلاب و رهبری هستيم و در قانون اساسی اين نظام هيچ تفاوتی بين اقوام وجود ندارد و همه از حقوق شهروندی برابری برخوردارند.»

یکی از انتقادهای فعالان اقلیت‌های قومی ازجمله این است که حکومت برای اداره مناطق مختلف ایران، از کارشناسان و دانش‌آموختگان بومی استفاده نمی‌کند. روحانی اما با حذف این مسئله، در سخنان خود گفت: «من خوشحالم که در اين استان هم معاون استاندار شيعه و هم از اهل سنت داريم. من خوشحالم که هم فرماندار شيعه و هم فرماندار اهل سنت و هم فرماندار مرد و هم فرماندار زن داريم. ما تفاوتی ميان پيروان مذاهب، اقوام و جنسيت قائل نيستيم.»

رئیس دولت یازدهم در سخنان خود به مردم سیستان و بلوچستان وعده‌های متعدد برای ساماندهی این استان داد و گفت در دولت يازدهم تحولاتی در زمينه «گازرسانی به ایرانشهر، زاهدان، خاش، زابل و چابهار»، «آبرسانی»، «توسعه معادن و بنادر و راه‌آهن» و «ترانزيت در استان سيستان و بلوچستان» رخ خواهد داد.  به گفته وی همزمان با این سفر، تلاش برای کشف و شناسايی معادن ذی‌قيمت مس، روی، قلع، طلا و آهن استان شروع می‌شود و هشت گروه شناسايی برای استخراج معادن اين استان آغاز به کار می‌کنند.

از انتقادهای فعالان اقلیت‌های قومی این است که حکومت برای اداره مناطق مختلف از دانش‌آموختگان بومی استفاده نمی‌کند

روحانی که در یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری بیشترین رای موافق را از مناطق اقلیت‌نشین گرفته بود، پیشاپیش درباره تلاش هایی که وعده اجرای آنها را در آینده داده است گفت: «تلاش ما نه به خاطر اين است که شما بيشترين رای خود را در انتخابات رياست‌جمهوری به خط اعتدال داديد که البته آرای شما برای من افتخار است اما اگر مردم اين استان حتی يک رای هم به من نمی‌دادند ما باز هم توسعه استان را وظيفه خود می‌دانستيم.»

در این سفر، کاروانی حسن روحانی را همراهی می کند: محمد نهاونديان، رئيس دفتر ریاست جمهوری، الهام امين‌زاده، معاون حقوقی رئيس جمهوری، شهيندخت مولاوردی معاون امور زنان، علی جنتی، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی، عباس آخوندی، وزير مسکن و شهرسازی و حسين فريدون، دستيار ويژه رئيس جمهوری.

عباسعلی سليمانی، نماينده ولی فقيه در استان، علی‌اوسط هاشمی استاندار سيستان و بلوچستان، امام جمعه اهل سنت زاهدان و عبدالحميد اسماعيل زهی، عضو مجمع نمايندگان استان نیز به مناسبت سفر رئيس‌جمهوری به اين استان بيانيه مشترکی صادر کردند.

آنها در این بیانیه ابراز اميدواری کرده‌اند که سفر روحانی به استان سیستان و بلوچستان، «گشايشگر افق‌های جديد توسعه و پيشرفت» برای کسانی باشد که در ميدان‌های مختلف سياسی و اجتماعی فعالیت می‌کنند.

سفر حسن روحانی به استان سیستان و بلوچستان نخستین سفر وی در سال جدید به حساب می‌آید. او از سه سفر استانی خود، دو سفر را به مناطق اقلیت‌نشین ایران اختصاص داده است.

توجه به اقلیت‌های قومی و افکار عمومی

این روزها همزمان با سفر حسن روحانی به سیستان و بلوچستان، حامیان دولت یازدهم در تلاش هستند تا افکار عمومی را متوجه برنامه‌های رئیس‌جمهوری ایران برای اقلیت‌های قومی کنند.

محمد زارع فومنی، دبيرکل حزب مردمی اصلاحات در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به لزوم رعايت حقوق اقليت‌های قومی و مذهبی در کشور، گفته است: «امروز در ايران بسياری از حقوق اقليت‌ها رعايت می‌شود اما مشاهده می‌کنيم که رعايت برخی از حقوق آنها گاه با موانعی روبه‌رو است؛ به همين جهت امروز اين احساس نياز می‌شود که مسئولان و دولتمردان ضمن احترام به تمامی حقوق اقليت‌های قومی و مذهبی به آنها توجه ويژه‌ای داشته باشند.»

داریوش قنبری، عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری نیز با اشاره به نوع نگاه حکومت مرکزی به اقليت‌های قومی و مذهبی گفته است: «اينکه امروز برخی مناطق احساس می‌کنند که نخبگان آنها در پست‌های ملی کمتر استفاده می‌کنند، يک تهديد جدی است که دولتمردان و دلسوزان بايد اين موضوع را مورد توجه خود قرار دهند؛ چراکه بحث احساس نابرابری و تبعيض در کنار مداخلات خارجی‌ها همواره بهانه‌ای برای ايجاد خطر در هويت ايرانی بوده است.»

وعده‌‌های روحانی به اقلیت‌ها

سفر حسن روحانی به استان سیستان و بلوچستان اگرچه تحت تدابیر شدید امنیتی، اما با استقبال مردم منطقه رو به رو شده است. به نظر می‌رسد این استقبال در استان‌هایی که محل سکونت بخشی از اقلیت‌هاست، به وعده‌هایی ربط دارد که به مردم این مناطق داده بود.

او در کارزار انتخاباتی، بیانیه شماره سه خود را که در ده بند جداگانه تنظیم شده بود، به مسئله اقلیت‌ها در ایران اختصاص داد.

رفع تبعیض یکی از بندهای بیانیه شماره سه بود که بر «تدوین قوانین لازم برای اجرای کامل قانون اساسی به‌ویژه اصول ٣، ١٢، ١۵، ١٩، ٢٢ … به منظور رفع تبعیض» تاکید داشت.

حسن روحانی در بند ۹ این بیانیه گفته بود: «تغییر نگاه امنیتی نسبت به اقوام و فرهنگ‌های ایرانی و تبدیل ساختار و روش‌های سیاسی- امنیتی به نظام مدیریت علمی و کارآمد، به منظور استفاده بهینه از منابع بکر و سرشار مادی و انسانی این مناطق.»

با این حال اگر چه دولت یازدهم بر رفع تبعیض‌ها و برداشتن نگاه امنیتی در مناطق اقلیتی در سال ۱۳۹۲ تاکید کرد، اما پس از روی کار آمدن حسن روحانی ۲۵ زندانی عرب، کرد و بلوچ به دار آویخته شدند.

احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد ایران، در آخرین گزارش خود از اعدام و نقض حقوق اقلیت‌های قومی انتقاد کرده بود.

پیش‌تر علی یونسی در پاسخ به پرسش خبرگزاری ایسنا در پیوند با مسأله زندانیان در مناطق اقلیتی گفته بود: «اگر چنین زندانیانی باشند، ما حتماً پیگیر احوالات آن‌ها خواهیم بود.»

 دستیار روحانی در حوزه اقلیت‌ها گفته بود: «خیلی چیز‌ها در دست آقای روحانی نیست. بالاخره قوه قضائیه تشکیلاتی است که کار خودش را انجام می‌‪‌دهد. یعنی بخش زیادی از این مسائل در اختیار دولت نیست. بنابراین حل این مسائل زمان می‌‪‌برد. اقدام دولت تنها می‌‪‌تواند بخشی از مسائل را حل کند. خیلی از مسائل به دولت مربوط نیست.» چندی پیش ۵۰ نماینده ادوار اقوام حامی روحانی از عملکرد علی یونسی انتقاد کردند.

آنان در اعتراض خود تاکید کردند علی یونسی توانایی‌های لازم را در پیشبرد امور اقوام و اقلیت‌های دینی ندارد.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • hamid

    سفر روحانی؛ به امام جمعه اهل سنت اجازه سخنرانی ندادند نماینده ولی فقیه در استان سیستان و بلوچستان، برخی اخبار مبنی بر خواسته وی از استاندار برای لغو سخنرانی امام جمعه اهل تسنن آن منطقه را رد کرد. به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین عباسعلی سلیمانی نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان، در مراسم دیدار رئیس جمهور با علما، فضلا و طلاب استان، پس از قرار گرفتن در جایگاه سخنرانی گفت: گفته شده است که من به استاندار سفارش کرده ام که مانع سخنرانی مولانا عبدالحمید در مراسم سخنرانی رئیس جمهور در ورزشگاه 17 شهریور شود در حالی که اصلاً این طور نبوده است و من اصلاً با استاندار چنین چیزی را مطرح نکرده‌ام. مولانا عبدالحمید امام جمعه اهل سنت سیستان و بلوچستان با اشاره به این مسأله اظهار کرد: من می خواستم برخی مشکلات را مطرح کنم

  • jamal

    حکومت نظامی هنگام حضور روحانی در دانشگاه دیگربان: سازمان بسیج دانشجویی گزارش کرده برای تامین امنیت حسن روحانی٬ در دانشگاه سیستان و بلوچستان نیرو‌های نظامی با سلاح نیمه‌سنگین مستقر شده و از ورود گروهی از دانشجویان به محل سخنرانی وی ممانعت شده بود. حسن روحانی روز گذشته (سه‌شنبه ۲۶ فروردین) با سفر به استان سیستان و بلوچستان در جمع گروهی از مردم و دانشجویان این استان سخنرانی کرده است. سایت سازمان بسیج دانشجویی گزارش کرده که برای تامین امنیت رئیس جمهوری «نیروهای نظامی با سلاح تیربار دوشکا در داخل دانشگاه حاضر شده بودند که چنین وضعیتی تاکنون سابقه نداشته است.» این سایت همچنین از لغو سهمیه «تمام ۴۰ شکل‌های مختلف دانشجویی» برای حضور در محل سخنرانی روحانی خبر داده است. «خبرگزاری دانشجو» نیز گزارش کرده این سهمیه متعلق به بسیج دانشجویی، انجمن اسلامی مستقل، جامعه اسلامی دانشجویان، کانون فرهنگی کفا و کانون قرآن بوده است. آن‌طور که این خبرگزاری گزارش کرده در سخنرانی روحانی هیچ یک از تشکل‌های محافظه‌کار دانشجویی حضور نداشتند. جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاهای سیستان و بلوچستان، زابل و علوم پزشکی هم در واکنش به این موضوع در بیانیه‌ای اعلام کرده «دولت تحمل شنیدن انتقادات دلسوزانه دانشجویان ارزشی را ندارد.» این تشکل دانشجویی پرسیده «سوءظن نسبت به دانشجویان فعال فرهنگی و هجمه به آنان بابت طرح دغدغه‌ها و انتقاداتشان و ممانعت از حضور آنان در جلسات این چنینی را چگونه می‌توان تفسیر کرد؟» در این بیانیه آمده «جای بسی تعجب است آقایانی که به فضای منفعل دانشگاه‌ها انتقاد داشتند٬ این دانشگاه را به پادگان نظامی تبدیل کرده‌ تا جلسه رئیس جمهور با امنیت و آرامش برگزار شود!

  • hasani

    ر علی یونسی در پاسخ به پرسش خبرگزاری ایسنا در پیوند با مسأله زندانیان در مناطق اقلیتی گفته بود: «اگر چنین زندانیانی باشند، ما حتماً پیگیر احوالات آن‌ها خواهیم بود.»!! صبحت بخیر عزیزم ! .......از آواز معین .....

  • انیران

    چیزی که بین همه جناههای جمهوری اسلامی، علیرغم تفاوت اصلاحاطلبان حکومتی با قشریونشان، مشترک است وقاحت و دروغگوئی آنهاست. وگرنه تشکر از علمای شیعه و سنی در این مورد محلی از اعراب ندارد. همه می‌دانند که این آقای مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی بوده که از آبروی خود هزینه کرده‌است و باعث آزادی گروگانها شده است نه هیچ مقامی دولتی و نه هیچ آخوند شیعی. روحانی گفته که در ایران شهروند درجه یک و دو نداریم، عجب ! کافی است که از پیروان ادیان دیگر مانند یهودیان، مسیحیان و زرتشتیان اینرا بپرسیم تا بگویند که در این دوران سیاه حکومت اسلامی چه بر سرشان آمده‌است. یا از هم میهنان بهایی بپرسیم که حکومت اسلامی برایشان بمنزلهٔ فاجعه بوده‌است در طول حیات ننگینش؛ کودکشان بهایی را در کلاس درس جداکرده و به بقیه دانش‌آموزان می‌گویند که اینها نجس هستند (فتوی خامنه‌ای در این مورد در سایتش موجود است)، همین کار را با کودکان یهودیان نیز کرده‌اند؛ من هنوز فیلمی را که بی‌بی‌سی فارسی چند سال پیش پخش کرد و در آن نشان داده شده بود که یک کودک ۱۰ ساله یهودی در یک سوی کلاس درس نشسته بود و بقیه بچه‌ها در سوی دیگر کلاس چون وی را نجس می‌دانسته‌اند. آیا اینها شهروندان درجه ۲ یا درجه ۱۰ نیستند. راستی آقای روحانی چطور است که حتی سنی‌ها، که به هرحال با شما هم دین هستند و در موارد جزئی با شما اختلاف فقهی دارند، حتی امکان استاندار شدن را ندارند چه برسد به وزارت و یا رئیس جمهور بودن؟ راستی چرا علیرغم تلاش بی‌وقفه سنی‌ها در این سی و اندی سال حکومتتان هنوز به آنها اجازه ساخت یک مسجد را در تهران نداده‌ است؟ واقعا اینها در دروغگوئی و وقاحت برای خود هیچ حد و مرزی قائل نیستند.

  • Majid

     ۱۰۰۱ شب شهرزادهای قصه گو با ۱۰۰۱ قصه ها و وعده های دروغین از بهر شادمان نمودن سلطان و از بهر به خلسه درآوردن ملت ۱۲۶۰۰ شب و یا حدود ۳۵ سال است که همچنان ادامه  داشته و دارد و همچنان نشخوار و تکرار میگردد. ایول.

  • Samad

    «مردم این استان اعم از بلوچ یا سیستانی و اعم از پیروان اهل بیت یا پیروان اهل سنت همه زیر پرچم ایران عزیز و اسلام عزیز گرد آمده‌اند و ما افتخار می‌کنیم پیرو قرآن مجید و سنت پیامبر اسلام هستیم.» «زیرا ما همه تابع قانون اساسی بوده و زیر پرچم انقلاب و رهبری هستیم و در قانون اساسی این نظام هیچ تفاوتی بین اقوام وجود ندارد و همه از حقوق شهروندی برابری برخوردارند.» آقای روحانی همچون دیگر روحانیون دربار ولایت فقیه خود باعث نفاق است و دشمنی با  توجه به ۲ قسمت از حرفهای ایشان در بالا بعنوان نمونه: ۱- مردم یک استان را به چندین گروه تقسیم مینماید ۲- «ما» را از مردم متمایز مینماید ۳- پیروان اسلام را زیر عنوان جعلی پیروان اهل بیت (خامنه ای؟) و   اهل سنت رویارو قرار میدهد ۴- در قسمتی از زیر پرچم ایران عزیز و اسلام عزیز میگوید و در قسمت بعد از  زیر پرچم انقلاب و رهبری!!!! یعنی یک ملت و ۴ تا پرچم!!!! ۵- وای بر ملت  روحانی پرور و در خواب ایران!