ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

● دیدگاه

نگرانی‌های خامنه‌ای در عید فطر پارسال و امسال

آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی

آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی امسال در روز عید فطر ( ۵ مرداد ۱۳۹۳) دو سخنرانی جداگانه داشت؛ یکی خطبه‌های نماز عید فطر و دیگری سخنرانی در دیدار با رییس جمهور، مسئولان حکومتی و سفرای اسلامی مقیم تهران. وی در هر دو این سخنرانی‌ها به تفصیل از آن "سبعیت و خون‌آشامی صهیونیست‌ها" سخن راند و بحران غزه را "مسئله اول جهان اسلام" و "یک فاجعه عظیم تاریخی" نامید.

آیت‌الله خامنه‌ای در نماز عید فطر

این در حالی است که وی در هیچ یک از این سخنرانی‌ها، اندک اشاره‌ای به اوضاع منطقه و از جمله ظهور پدیده داعش در ۲۰۰ کیلومتری مرزهای غربی ایران در خاک عراق نکرد.

سکوت در برابر پدیده داعش در حالی است که داعش، در سرزمین هایی از سوریه و عراق، "خلافت اسلامی" تاسیس نموده و صراحتا نوک پیکان حملات خود را به سوی شیعیان رافضی (خارج از دین) گرفته است. داعش پنهان نمی کند که هدفش نابودی مراقد مقدس امامان شیعه در کربلا و نجف و سامراست همچنان که ابایی ندارد در کنار جنایاتش علیه شیعیان، کردها و مسیحیان را تهدید کند که در برنامه دراز مدت خود تصرف تهران و شکست ارتش صفوی را در سر می پروراند. داعش ارتش مالکی و بشار اسد را ادامه ارتش دولت صفوی می داند که اشاره‌ای است به قدرت جنگی ایران صفوی در مقابله با خلافت عثمانی. (مراجعه شود به مقاله: ارتش صفوی در تبلیغات داعش)

سکوت رهبر جمهوری اسلامی در برابر پدیده داعش در حالی است که حسن روحانی در مناسبت عید فطر و در جمع سفرای کشورهای اسلامی که به دیدار او رفته بودند، منطقه را گرفتار در "دو غده چرکین" دانست که عبارتند از: «اول غده‌ای که همواره موجب آزار فلسطینیان شده (اشاره به اسرائیل) و غده چرکین دیگری که... به نام اسلام ، دین و خلافت آغاز شده (اشاره به داعش).» حسن روحانی مدعی شد «ریشه هر دو غده از یک نقطه نشات می گیرد.»

مقایسه‌ای بین سخنان خامنه‌ای در مناسبت عید فطر سال گذشته و امسال نشان می‌دهد که او از پرداختن به بسیاری از نگرانی‌هایی  که سال گذشته به آن‌ها اشاره کرد، صرفنظر کرده است؛ نه برای اینکه موجباتی برای نگرانی وجود ندارد بلکه برای آنکه پرداختن به آن را پر هزینه تلقی می‌کند.

سخنان خامنه‌ای در سال گذشته

آیت‌الله خامنه‌ای در سخنرانی عید فطر سال گذشته (۱۸ مرداد ۹۲) صراحتاً از نگرانی خود در برابر چهار مساله منطقه خاورمیانه پرده برداشت که عبارت بودند از:

۱- نگرانی از مذاکرات صلح فلسطین و اسرائیل. او گفت:«مجدداً مذاکراتى بین دولت خودگردان فلسطین و صهیونیست‌ها شروع شده است که مطمئناً نتیجه‌ آن عبارت است از ... عقب‌نشینى فلسطینى‌ها از حقوق خودشان، و تشویق متجاوز به تجاوز بیشتر، و سرکوب کردن مبارزات بحق مردم فلسطین.»

این پیش‌بینی خامنه ای درست از آب در نیامد و مذاکرات صلح میان دولت خودگردان و اسرائیل به شکست انجامید که در نتیجه دولت محمود عباس با دولت حماس در غزه وارد فاز تشکیل دولت وحدت ملی فلسطینی شدند.

۲-نگرانی از ناآرامی‌های مصر: «ما از آنچه که در مصر میگذرد، نگرانیم. گمان وقوع جنگ داخلى در مصر... روز به ‌روز تقویت پیدا میکند و این فاجعه است.»

در خصوص این نگرانی باید گفت که احتمال گرفتار آمدن مصر در یک جنگ داخلی مشابه سوریه همچنان به قوت خود باقی است و نگرانی خامنه‌ای به جاست.

۳-نگرانی از ناآرامی‌های عراق: «در عراق... ابرقدرت‌ها و نيروهاى مرتجع منطقه... می‌خواهند نگذارند آب خوش از گلوى مردم عراق پائين برود.»

این نگرانی نه تنها فروکش نکرده که با ظهور داعش در عراق عملا جنگ شیعه و سنی در این کشور کلید خورده و از سوی دیگر روند تجزیه عراق به سه قسمت کُرد، سنی و شیعه شتاب گرفته است.

۴- نگرانی از پیامدها بحران سوریه: «ببينند چه عواقب وخيمى بر اين وضعيت ممكن است مترتب شود؛ ببينند وضعيت سوريه را؛ ببينند آثار حضور مزدوران غرب و مزدوران اسرائيل و تروريست ها را.»

در خصوص این نگرانی نیز اگرچه هنوز اسد در قدرت باقی است اما، عملا بخش هایی زیادی از خاک این کشور در دست داعش و کُردهای سورریه قرار گرفته است.

چنانچه مشاهده می‌شود نگرانی‌های خامنه‌ای در سال گذشته چیزی از مصر گرفته تا همسایگی ایران را شامل می‌شد. زمینه این چهار عامل نگرانی امسال نیز ادامه داشت به ویژه آنکه منجر به تشکیل خلافت اسلامی توسط ابوبکر بغدادی در سوریه و عراق شده است. اینک با گذشت یک سال نه تنها تحولات منطقه رو به آرامش نگذاشته که وخیم تر از گذشته نیز شده است.

با وجود این، خامنه‌ای از چهار نگرانی سال گذشته خود، امسال فقط به یک نگرانی یعنی سرکوب مردم غزه توسط اسرائیل اشاره کرد. اما، از بحرانی که داعش در عراق و سوریه آفریده چیزی نگفت در حالی که تصاویر خشونت‌هایی که داعش علیه مردم اعمال می کند نشان می‌دهد که این خشونت ها اگر بدتر از خشونت اسرائیل در غزه نباشد کمتر از آن نیست.

هرگز مشاهده نشده که اسرائیل سر یکی از قربانیان فلسطینی را بر نیزه کند. داعش، اینک به آثار باستانی، مساجد شیعیان، کلیسای مسیحیان و پیروان دیگر مذاهب نیز رحم نمی‌کند.

علت سکوت درباره داعش چیست؟

دست کم حسن روحانی در مقام رییس جمهور ایران، موضوع غده چرکین داعش را که مبادرت به تاسیس خلافت اسلامی کرده، در حضور خامنه‌ای یادآور شد. با وجود این،علت سکوت خامنه‌ای در مورد پدیده داعش چیست؟

احتمال دارد که خامنه‌ای در رأس یک نظام شیعی نخواسته با موضع‌گیری علیه داعش، تقابل خونبار شیعه و سنی را دامن بزند. این حزم‌اندیشی، اقدام درستی می‌تواند باشد تا هیزمی بر هیزم جنگ مذهبی افزوده نشود. موج فزاینده جوانان سنی که از اقصی نقاط کشورهای جهان به حمایت از مخالفان بشار اسد از جمله داعش برخاسته، دلیل کافی است که خامنه‌ای جانب احتیاط را دردامن نزدن به جنگ شیعه و سنی مراعات کند.

در این صورت، می‌توان توصیف حسن روحانی را نادرست تلقی کرد. به ویژه این که وی در مقام رییس جمهور ایران، داعش را مانند اسرائیل ، غده چرکین منطقه توصیف کرده است.

اگر حزم‌اندیش خامنه‌ای درست باشد، حمله روحانی به داعش نادرست است و اگر موضع‌گیری روحانی در مقام رییس جمهور علیه داعش درست باشد، سکوت خامنه‌ای نادرست خواهد بود.

احتمال دیگر اینکه خامنه‌ای بدون هرگونه تعرض به جنایات داعش، تنها بر سرکوب غزه توسط اسرائیل دست گذاشت که متفقا مورد تأیید کشورهای اسلامی است. اما، هرگونه تعرض به جنایات داعش، ابتدا یادآور جنایات بشار اسد است که هرگز از سوی تهران محکوم نشد. آیا نه این است که بحران خانمان‌سوزی که منتهی به ظهور داعش شد، از آغاز با سرکوب خشن و خونین اعتراضات آرام مردم توسط نیروهای بشار اسد، آغاز شد؟

نتیجه‌گیری

مواضع تند خامنه‌ای علیه اسرائیل چیز جدیدی نبوده و نیست. بحران غزه دیر یا زود در خلال هفته‌های آینده فروکش خواهد کرد همچنان که دوبار پیش از این نیز حمله اسرائیل به غزه یکی پس از ۲۲ روز ( ۲۰۰۸) و دیگری پس از۸ روز (۲۰۱۲) خاتمه یافت.

اما بعید به نظر می‌رسد که پدیده داعش و امثال آن مانند جبهة النصرة که خامنه‌ای از موضع‌گیری علیه آنان خودداری کرد، به این زودی از منطقه رخت بربندد. خصوصا اینکه ظهور داعش، روند تجزیه عراق را به سه بخش سنی، کُرد و شیعه سرعت بخشیده و جمهوری اسلامی را وادار به موضع‌گیری علیه داعش خواهد کرد به ویژه وقتی حملات داعش به مقدسات شیعه افزایش یابد.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • Samrad

    سایت اینترنتی آیت الله سید علی سیستانی عنوان 'آیت الله' را از کنار نام این مرجع بزرگ شیعه حذف کرده و به جای آن او را در صفحه نخست فارسی این سایت، 'حضرت آقای سید علی حسینی سیستانی' معرفی کرده است. این نخستین بار است که یکی از مراجع بلندپایه شیعه داوطلبانه عنوان خود را حذف می کند. آقای خامنه ای که یک شبه به مقام گراند آیت اللهی رسید یاد بگیرد. البته خودمانیم همان حضرت و آقا و سیدش هم زیادی است.

  • nader

    روز چهارشنبه یک عضو پیشین ارتش سوریه که از کشور خود گریخته و به آمریکا پناهنده شده، در برابر اعضای کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان این کشور حضور یافت و آنچه را که «مدارک و شواهد جنایت‌های رژیم بشار اسد» نامیده، به قانونگذاران آمریکایی ارایه کرده است. این شخص که عکاس رسمی ارتش سوریه بوده، بیش از پنجاه هزار عکس از صحنه‌های اعدام‌شدگانی را که آثار شکنجه بربدنشان بوده، با همکاری تیمی از خبرنگاران عکاس، از سوریه خارج کرده تا آن‌ها را در اختیار سازمان ملل متحد، دولت‌ها و سازمان‌های مدافع حقوق بشر قرار دهد. این عضو پیشین ارتش سوریه در آغاز توضیح داد که بسیاری از عکس‌ها، برای پزشکی قانونی و از جانب دولت تهیه و گردآوری شده و در تهیه آن‌ها، خبرنگاران عکاس و عکاسان دیگر که در خدمت دولت هستند سهیم بوده‌اند. از جمله تصاویری که در تالار بزرگ کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان در معرض دید عمومی گذاشته شده بود، عکس‌هایی از قربانیان اعدام‌های دسته جمعی دیده می‌شد که برروی بدن آن‌ها شماره‌هایی نوشته شده بود. نشانه‌ای از نام اعدام شدگان دیده نمی‌شد؛ ولی آثار شکنجه بر بدن آنان به خوبی مشخص بود. « عکس‌ها، مربوط به یازده هزار تن از مخالفان رژیم بشار اسد است که طی دو سال از ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ میلادی به تدریج تهیه شده‌اند. او اضافه کرد که اگرچه در دوران کاری‌اش از صحنه‌های فراوانی مانند قربانیان تصادفات و حوادث مرگبار، عکس گرفته، ولی این مجموعه، آنچنان صحنه‌های دلخراشی را ترسیم می‌کنند که او پیش از آن، هر گز در زندگی خود چنین صحنه‌هایی را شاهد نبوده است. بیش از ده هزار اعدام مخالفان حکومت اسد در سوریه، ثبت و ضبط شده و البته اعدام‌های دیگری هم در گوشه و کنار کشور صورت گرفته که در این آمار گنجانده نشده‌اند

  • hasani

    دبی-العربیه.نت فارسی پلیس عراق روز پنج شنبه 31-7-2014 اعلام کرد شبه نظامیان شیعه روز چهارشنبه 15 عراقی سنی مذهب را پس از اعدام در میدان شهر بعقوبه از تیرهای برق آویزان کردند. به گزارش خبرگزاری رویترز، یک افسر پلیس در شهر بعقوبه که در آن ترکیبی از سنی ها و شیعیان ساکن هستد، گفت: "به نظر می رسد شبه نظامیان شیعه می خواهند با این اقدام سنی ها را بترسانند و از پیوستن آنها به دوت اسلامی (داعش) عراق جلوگیری کنند." شهر بعقوبه در 65 کیلومتری شمال شرق بغداد واقع شده است. ساکنان این شهر ترکیبی از شیعیان و سنی ها هستند. تا قبل از سرنگونی رژیم صدام حسین هیچگونه تنش فرقه ای در این مناطق وجود نداشت، اما با آمدن دولت ابراهیم جعفری و سپس دولت نوری مالکی تنش ها و خشونت های فرقه گرایانه در این شهر به اوج خود رسیده است. این قربانیان که ماه گذشته از خانه هایشان توسط فرقه گرایان شیعه ربوده شده بودند، توسط ربایندگان با شلیک گلوله به ناحیه سر کشته و سپس با سیم های فلزی به تیرهای برق آویزان شده اند. این افسر پلیس به خبرگزاری رویترز گفت: "کادر پزشکی وزارت بهداشت شهر بعقوبه برای احترام به حرمت انسانی تلاش کرد که پیکرهای آویزان شده را از تیرهای برق پایین بیاورد اما شبه نظامیان مسلح شیعه مانع این کار شده اند". وی در ادامه گفت : "آویزان کردن جسد های اعدام شدگان به مدت چند روز با هدف ترساندن سنی ها و ایجاد رعب و وحشت در میان آنها به عنوان تاکتیکی جدید از سوی گروه های فرقه گرای مسلح شیعه بکار می رود."

  • farid

    اینکه  گروه مشکوک داعش بر علیه ارتش ازادیبخش سوریه و کردها مبارزه میکند هیچ اثباتی نمیخواهد. اینها را اعلم کردند تا جنبش سنی ها را توسط ارتش امریکا و عراق سرکوب کنند ولی ارتش عراق در هم ریخت  و امریکا نیز ایندفعه گول حکومت اسلامی را نخورد.  اگر مردم عراق میخواهند سه پاره شوند٬ مشکل و  انتخاب خودشان است . گرد و خاک داعش (برادر جاعش ) در عراق و موشک پرانی حماس موقعی شروع شد که حکومت اسلامی نیاز به لغو تحریم و تایید غنی سازی در مذاکرات بمب داشت !

  • nasim

    فروش «بسیار ارزان» از سوی ایران یک منبع تجارت نفت در سنگاپور به رویترز گفته‌است که ایران میعانات گازی خود به چین را با قیمتی «بسیار ارزان» می‌فروشد. موضوع ارزان‌فروشی نفت و میعانات گازی ایران، حتی حمل رایگان نفت توسط خود ایران قبلا نیز در گزارش‌های مختلف بین‌المللی منتشر شده‌است. رویترز می‌نویسد که ایران نفت فوق سبک و با کیفیت خود را ۵ دلار زیر قیمت دُبی و ۸ دلار زیر قیمت میعانات گازی قطر می‌فروشد. ایران بخش اعظم میعانات گازی خود را از میدان پارس جنوبی تولید می‌کند، میدانی که با قطر مشترک است و این کشور نیز تقریبا تمام میعانات گازی خود را از پارس جنوبی تولید می‌کند و روزانه ۴۵۰ هزار بشکه به کشورهای آسیایی صادر می‌کند

  • hamid

    حکومت اسلامی در هرجا دخالت کرده٬ انجا را بجنگ و تنش و ویرانی وتباهی کشانده . مثل لبنان و سوریه و عراق و غزه و....

  • صابر

    به نظر من هم موضع‌گیری آیت‌الله خامنه‌ای درست بود و هم روحانی و به احتمال زیاد در بیان این مواضع هماهنگی وجود داشت. آیت‌الله خامنه‌ای به عنوان یک مرجع دینی و رهبر شیعیان، به همان دلیلی که در این مقاله به درستی به آن اشاره شد، یعنی عدم تقابل شیعه و سنی سکوت کرد. ولی آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران، موضع دولت ایران نسبت به داعش را بیان کرد. بنابراین به نظر می‌رسد این موضع‌گیری‌ها یک تقسیم وظیفه هماهنگ شده باشد.

  • mahmood

    از ترسه که اسمی از داعش نمی بره چون می فهمه که این یکی دیگه شوخی نیست!