ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

هند علیه لیبرالیزه کردن تجارت جهانی

به دلیل مقاومت هند، بزرگترین توافق تجاری تاریخ ۲۰ ساله سازمان تجارت جهانی، در مرحله اجرایی شکست خورد. این شکست اما موجب شادی گروه کثیری نیز شد.

به دلیل مقاومت هند، بزرگترین توافق تجاری که در تاریخ ۲۰ ساله سازمان تجارت جهانی (WTO) بدست آمده بود، در مرحله اجرایی شکست خورد. این شکست اما موجب شادی گروه کثیری نیز شد.

دولت هند برای تامین خوراک روزانه صدها میلیون هندی کم‌درآمد، برنج تولیدی کشاورزان خرده‌پا را به قیمت ارزان‌تری می‌خرد و  در اختیار قشرهای کم‌درآمد و فقیر قرار می‌دهد. این امر طبق قواعد سازمان تجارت جهانی سوبسید محسوب می‌شود و مجاز نیست.

توافق لیبرالیزه کردن تجارت جهانی شکست خورد. این توافق در ماه دسامبر ۲۰۱۳ در جزیره توریستی بالی در اندونزی، با حضور ۲۵۰۰ شرکت کننده از ۱۵۹ کشور در نشست چهار روزه سازمان تجارت جهانی (WTO) به دست آمده بود. روبرتو آزودو دبیرکل این سازمان شامگاه ۳۱ ژوئیه در پی عدم دستیابی به توافق نهایی گفت: «شرایط دستیابی به یک راه‌حل فراهم نبود تا پلی برای عبور از دره عمیق اختلاف ساخته شود».

نمایندگان همه کشورهای عضو در ژنو گرد آمده بودند که پروتکل اجرایی طرحی را امضا کنند که در پروسه‌ای ۲۰ ساله طی مذاکرات، تشویق‌ها و تهدیدها به دست آمده بود.

بسته توافق بالی دارای سه بخش بود: ایجاد سهولت در بوروکراسی گمرکی، برطرف کردن موانع تجارت محصولات کشاورزی و تقویت نقش کشورهای در حال توسعه در تجارت جهانی. امید به بسته توافق بالی بسیار بالا بود، طبق برآورد اتاق بازرگانی بین‌المللی، لیبرالیزه کردن تجارت جهانی می‌توانست موجب جهشی در اقتصاد جهان به میزان یک بیلیون دلار شود و همچنین برای حدود ۲۱ میلیون نفر در اغلب در کشورهای در حال توسعه، ایجاد شغل کند.

طبق این توافق قرار بود تجارت جهانی همه جا از قواعدی واحد پیروی کند و همه مقررات دست و پاگیر گمرکی، محدودیت‌های واردات و صادرات و سوبسید تولیدات داخلی برطرف شوند.

دولت سابق هند، در کنفرانس بالی با مسئولان سازمان به توافق رسیده بود که تا سال ۲۰۱۷ مجاز به پرداخت سوبسید باشد، با این پیش شرط که این یارانه‌ها در جهت تامین امنیت مواد غذایی مردم هند بکار گرفته شوند. اما دولت جدید حاضر به پذیرش محدودیت زمانی نیست. موضع کابینه مودی، حتی با سفر جان کری وزیر خارجه آمریکا به هند هم تغییر نکرد.

دولت هند برای تامین خوراک روزانه صدها میلیون هندی کم‌درآمد، برنج تولیدی کشاورزان خرده‌پا را خریداری می‌کند و به قیمی ارزان‌تر در اختیار قشرهای کم‌درآمد و فقیر قرار می‌دهد و این امر طبق قواعد سازمان تجارت جهانی سوبسید محسوب شده و مجاز نیست.

در صورت عدم اجرای توافق بالی، سازمان تجارت جهانی معنای وجودی خود را از دست می‌دهد. آزودو معتقد است بیشترین آسیب شکست طرح یاد شده متوجه اقتصاد کشورهای در حال توسعه است، زیرا کشورهای صنعتی گزینه‌های دیگری هم برای تقویت اقتصاد خود دارند.

اکنون این تردید تقویت شده است که آیا اساسا توافق تجاری جدید در چارچوب WTO امکان‌پذیر است یا نه؛ زیرا نهایتا هر یک از ۱۶۰ کشور عضو این سازمان حق وتو دارند. جیک کالوین از سازمان تجارت خارجی ایالات متحده آمریکا که نظرات صادرکنندگان را نمایندگی می‌کند، می‌گوید: «اتفاق اخیر نشان می‌دهد امید زیادی به انجام مذاکرات جهانی جدی در باره مسائل تجاری نیست».

امکان دیگر، اجرای توافق بدون مشارکت هند است، آمریکا و اتحادیه اروپا در حال رایزنی در مورد این امر هستند. کشورهای بسیاری هم شروع به تطبیق قوانین ملی‌شان با قواعد "توافق تجاری" کرده‌اند. چین و برزیل از جمله این کشورها هستند.

همچنین WTO صندوقی برای کمک به کشورهای فقیر در جهت اجرایی کردن قواعد جدید گمرکی ایجاد کرده است. با این حال "آزودو" نگران است که اگر «سیستم به خوبی عمل نکند کشورهای کوچک، بازنده‌های بزرگ باشند.»

هند هم می‌تواند جزء بازنده‌ها باشد، زیرا سازمان تجارت جهانی می‌تواند از این کشور به دلیل دادن سوبسید به کشاورزان شکایت کند و جریمه بگیرد.

موضع دولت حتی برای فعالان اقتصادی هند هم قابل درک است، سخنگوی اتحادیه صنعتی هند گفته است: «ما طرفدار سهولت تجارت هستیم، ... اما اینجا موضوع رفع نیاز ۷۰۰ میلیون انسان مطرح است.»

توافق بالی همچنین از سوی بسیاری از سازمان‌های غیردولتی هم مورد انتقاد شدید قرار گرفته است. فرانسیسکو ماری از سخنگویان نهاد کمک‌رسانی"نان برای جهان" توافق تجاری یاد شده را «تهاجم شدید به کشاورزان خرد و شهرنشینان فقیر کشورهای در حال توسعه» نامیده است.

اسکا کلر از سخنگویان فراکسیون سبزها در پارلمان اروپا می‌گوید: «این توافق از آغاز هم معامله مناسبی برای کشورهای در حال توسعه نبود» زیرا کشورهای صنعتی مایل نیستند بازارهایشان را به روی محصولات کشاورزی کشورهای در حال توسعه بگشایند، بنابراین عکس‌العمل هند مناسب بود.»

مخالفان توافق یاد شده همچنین معتقدند که در صورت اجرایی شدن طرح، برندگان اصلی کشورهای پیشرفته صنعتی بودند. آنها برداشت خود را بر تجربه و زیرساخت‌های مناسب تولید، نگهداری و بازاریابی صادرات استوار می‌کنند و می‌گویند اساسا تامین نیازهای بنیادی مواد غذایی را نمی‌توان در اختیار "بازار آزاد" گذاشت، زیرا مکانیسم سودجویی گاهی منجر به ارائه نامنظم مواد غذایی و حتی احتکار می‌شود و نهایتا آزادی بازار در عصر سلطه کنسرن‌های چند ملیتی، نامی بیش نیست.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • آرمان شهر | Armanshahr| بنیاد آرمان شهر | هفت روزنامه بین المللی- شماره 60

    […] انتقاد شدید از وزیر خارجه کانادا به خاطر اظهارات در باره درگیری در غزه گلوب اند میل ۱ آگوست ۲۰۱۴  دیده بان حقوق بشر به شدت از جان بِرد، وزیر خارجه کانادا انتقاد کرد. او گفته بود حماس آتش بس را نقض کرده و اسراییل ناگزیر از دفاع از خود شده است. دیده بان حقوق بشر در بیانیه ای که منتشر کرد گفت اظهارات آقای بِرد به معنای «دادن چراغ سبز برای حمله های بیشتر اسراییل و کشتن غیرنظامیان است.» سارا لی ویتسن، مدیر امور خاورمیانه و شمال آفریقای دیده بان حقوق بشرگفت: «اگر حماس آتش بس را نقض کرده، مسؤول حمله های اسراییل به مدارس و بیمارستان ها و کشتن کودکان در ساحل نیست. اگر کانادا نگران صلح است، باید بر تمام طرف ها فشار وارد کند تا حقوق جنگ را رعایت کنند و در مورد نقض حقوق بشر که تاکنون رخ داده خواهان عدالت شود.» دبیرکل سازمان ملل: کشتار و ویرانی غزه مایه شرمساری جهان است وقت روشن کردن حقیقت درباره حمله اسراییلی ها علیه فلسطینی ها رسیده است اشغال کارخانه تولید سلاح برای اسراییل به دست معترضان بریتانیایی تصمیم شورای شهر گلاسکو برای برافراشتن پرچم فلسطین جامعه جهانی در تکاپوی کمک به آوارگان ایزدی هند علیه لیبرالیزه کردن تجارت جهانی […]