ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

حکم فقهی رهبر درباره موسیقی؛ سایه استیضاح بر سر وزیر ارشاد

بحران موسیقی شدت پیدا می‌کند. بحث بر سر اجرای بی‌چون و چرای حکم فقهی رهبر جمهوری اسلامی درباره موسیقی حلال است. وزیر ارشاد مورد مؤاخذه قرار گرفته و ممکن است استیضاح شود.

صبح جمعه ۷ شهریور ماه در فرهنگسرای اندیشه در تهران مراسمی برگزار شد به نام «قرآن، کتاب زندگی». در این مراسم تبلیغی - آیینی عزت‌الله ضرغامی، رییس رادیو و تلویزیون دولتی ایران با استناد به برخی احکام فقهی آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، درباره ملاک‌های موسیقی حلال و قابل پخش در جمهوری اسلامی سخنرانی کرد.

عزت‌الله ضرغامی در فرهنگسرای اندیشه: حکم آیت‌الله خامنه‌ای، ملاک حلال و حرامِ موسیقی

به گفته عزت‌الله ضرغامی مبنای سیاست‌های کلان رادیو و تلویزیون دولتی ایران در پخش موسیقی، بحث «غنا» در درس خارج آیت‌الله خامنه‌ای است. ظاهراً چکیده این بحث در برنامه‌های «افق رسانه» مطرح شده و سپس به تصویب رسیده و اکنون چند سالی است که رادیو و تلویزیون دولتی ایران به آن عمل می‌کند.

برنامه «افق رسانه» مجموعه برنامه‌هایی است که به بررسی سیاست‌های رسانه‌ای سازمان صدا و سیما اختصاص دارد.

تنها ملاک: تفسیر آیت‌الله خامنه‌ای

به گفته عزت‌الله ضرغامی مبنای همه محدودیت‌هایی که به موسیقی ملی ایران تحمیل شده، آیه ۶ سوره لقمان است. در تفسیر آیت‌الله خامنه‌ای از این آیه، «غنا» به معنای شکستن صدا در حنجره تعبیر شده و به این جهت قرآن‌خوانی هم از جنس «غنا»ست. ضرغامی می‌گوید در تعبیر آیت‌الله خامنه‌ای چنانچه «غنا» موجب گمراهی مردم شود، حرام و در غیر این‌صورت حلال است.

تردید در حکم فقهی رهبر درباره موسیقی؛ سایه استیضاح بر سر وزیر ارشاد

ضرغامی می‌گوید تصویری که روی موسیقی گذاشته می‌شود، شعری که می‌خوانند و ریتم آن و همچنین شباهت آن با بزم مشخص می‌کند که موسیقی حرام است یا حلال. ضرغامی به نقل از آیت‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی می‌گوید: «فرق است بین موسیقی که از رادیوی ایران پخش می‌شود با موسیقی که از رادیو دیگر کشور‌ها پخش شود. چه بسا یک موسیقی که از رادیو ایران پخش می‌شود حلال باشد اما‌‌ همان موسیقی که از رادیو کشوری مثل عربستان پخش می‌شود حرام باشد.»

به گفته عزت‌الله ضرغامی در ۱۰ سال گذشته تلاش بر این بوده که موسیقی انقلابی و حماسی تولید شود.

تردید در حکم رهبر؛ سایه استیضاح بر سر وزیر

سخنان عزت‌الله ضرغامی درباره موسیقی حلال و حرام و استناد او به احکام فقهی آیت‌الله خامنه‌ای که خود را مرجع تقلید می‌داند اما مرجعیت او محرز نشده، در پرتو احتمال استیضاح علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اهمیت پیدا می‌کند.

علی جنتی که خود آخوندزاده است درباره تک‌خوانی زنان گفته است: «حتی بین مراجع تقلید هم نظر واحدی در این زمینه وجود ندارد بعضی از مراجع تقلید گفته‌اند تک‌خوانی خانم‌ها اگر موجب مفسده نباشد؛ ایرادی ندارد.»

حسین علیزاده: می‌گویند نوازنده خانم روی صحنه نیاید

به گزارش روزنامه «شرق» نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری در حال تلاش برای استیضاح علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران‌اند.

روزنامه شرق در شماره پنجشنبه ۶ شهریورماه خود گزارش داده است که عده‌ای از نمایندگان وابسته به جبهه پایداری به خاطر موضوع تک‌خوانی و جمع‌خوانی زنان در کنسرت‌ها و ضرورت سانسور برخی فیلم‌ها قصد دارند وزیر ارشاد را مؤاخذه کنند. احتمال استیضاح او هم همچنان مطرح است.

چندی ‌پیش نیز ۲۰ نماینده مجلس نسبت به «صدور مجوز برگزاری کنسرت‏ های موسیقی مغایر شئونات اسلامی با حضور خوانندگان مبتذل» به وزیر ارشاد تذکر داده بودند.

از سوی دیگر محدودیت‌ها در برگزاری کنسرت‌ها شدت پیدا می‌کند. حسین علیزاده، آهنگساز و نوازنده ایرانی می‌گوید: «در گذشته تنها در چند شهر، خانم‌ها اجازه حضور بر روی صحنه را نداشتند اما در حال حاضر تقریباً همه شهر‌ها دارند هماهنگ می‌شوند که در گروه نوازنده خانم نباشد.»

ضرغامی و جانشین او

دوران ریاست عزت‌الله ضرغامی بر صدا و سیمای جمهوری اسلامی در آبان ماه به پایان می‌رسد. او که به حکم آیت‌الله خامنه‌ای در خرداد ۸۳ به مدت پنج سال به ریاست سازمان صدا و سیما منصوب شده بود، نخستین رییس صدا و سیما در تاریخ جمهوری اسلامی‌ست که حکم ریاستش برای یک دوره دوم تمدید شده. از هم‌اکنون نام عده‌ای به عنوان جانشین او در میان آمده است. از این نام‌ها پیداست که نمی‌توان انتظار تغییرات ژرفی را در رادیو و تلویزیون دولتی ایران داشت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود در دولت نهم محمود احمدی‌نژاد. می‌گوید دارای سوابق فرهنگی و رسانه‌ای است، اما عملاً پاسدار است.او در سال‌های دهه ۱۳۷۰ که روشنفکران تحت ضرب قرار داشتند و ماجراهایی مانند نامه ۱۳۴ نویسنده، اتوبوس ارمنستان و قتل‌های زنجیره‌ای پیش آمد، سردبیر روزنامه کیهان بود.

در سال ۱۳۸۴ با انتخاب محمود احمدی‌نژاد به عنوان رییس جمهور، تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به عهده گرفت. دوران وزارت او سرآغاز سانسور غیرقانونی آثار ادبی و هنری بود.

صفار هرندی در جریان اعتراض به انتصاب اسفندیار رحیم مشائی به عنوان معاون اولی رئیس جمهور و اصرار احمدی‌نژاد در ابقای مشائی در این منصب به نشانه‌ اعتراض، هیأت دولت را ترک کرد. آنگاه مورد غضب احمدی‌نژاد قرار گرفت و در صورتی که تنها ۱۱روز تا تشکیل دولت دهم باقی مانده بود، از وزارت فرهنگ و ارشاد برکنار شد.

او سپس به عنوان مشاور فرهنگی فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب شد و در جریان اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ۲۲ خرداد در دانشگاه‌ها سخنرانی‌هایی در حمایت از رهبری جمهوری اسلامی انجام می‌داد.

حداد عادل همواره یکی از گزینه‌های ریاست سازمان صدا و سیما بوده است. گفته می‌شود که بعد از حضور او در انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۹۲ بخت‌اش برای تکیه زدن بر مسند ریاست صدا و سیما افزایش پیدا کرده.

حداد عادل انواع مناصب و مشاغل را به عهده دارد: نمایندگی مجلس؛ ریاست کمیسیون فرهنگی مجلس هشتم، ریاست کمیسیون آموزش مجلس نهم، ریاست فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مشاورت رهبری انقلاب، ریاست بنیاد سعدی، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضویت در هیئت امنای دانشگاه فرهنگیان، عضویت در هیئت علمی دانشگاه تهران، مدیرعامل بنیاد دائره‌المعارف اسلامی، عضو رسمی شورای عالی آموزش و پرورش، عضو بنیاد ایران‌شناسی، رییس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی را بر عهده دارد.

محمد سرافراز مهم‌ترین گزینه‌ داخلی سازمان صداوسیما برای جانشینی ضرغامی است. او معاونت برون مرزی صدا و سیما و ریاست شبکه‌ی پرس تی وی را بر عهده داشته است. تأکید ضرغامی بر موفقیت‌های جهانی صدا و سیما، نقش سرافراز را پررنگ‌تر جلوه می‌دهد.

سرافراز علاوه بر پرس تی وی، در مدیریت شبکه‌ هیسپان تی وی هم نقش داشته. او هم‌اکنون با حکم آیت‌الله خامنه‌ای عضو شورای عالی فضای مجازی است. درک او از رسانه به درک رهبری جمهوری اسلامی نزدیک است و همین امر بخت او را برای تصدی ریاست سازمان صدا و سیما افزایش می‌دهد.

محمدرضا مخبر دزفولی از سال ۱۳۸۴ دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی است. او یک دامپزشک است، اما می‌گوید تحصیلات حوزوی هم دارد.

به پشتوانه تحصیلات حوزوی‌اش و آشنایی‌اش با زبان عربی مناصب زیر را به عهده داشته: عضو وابسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، عضو شورای پژوهش‌های علمی کشور از سال ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴، عضو هیئت تحریریه مجله تحقیقات دامپزشکی (دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران)، عضو هیئت امنای دانشگاه تهران، عضو هیئت امنای انستیتو پاستور ایران، عضو هیئت امنای بنیاد نخبگان ایران، عضو هیئت امنای دانشگاه علوم پزشکی تهران، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۱۳۸۱، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۱۳۸۴

مخبر دزفولی چندی پیش از ساختار مناظرات انتخاباتی تعریف کرده و گفته بود دنیا می‌تواند از مناظره‌های انتخاباتی صدا و سیما الگوبرداری کند.

علی دارابی با یک جهش غیر منتظره تا قائم مقامی رئیس سازمان صدا و سیما پیش رفت و سپس عهده‌دار مسئولیت‌های بزرگ در صدا و سیما شد. او به جمعیت ایثارگران وابسته است.

او دارای سابقه‌ فعالیت اجرایی در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی و وزارت جهاد سازندگی بوده است.

گفته می‌شود که بدنه‌ صدا وسیما از او راضی نیست و رسانه‌ها هم رابطه‌ خوبی با او ندارند.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.