ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

● دیدگاه

زمینه‌سازی برای شنیدن نام جانشین آیت‌الله خامنه‌ای

علیرضا کرمانی- اعلام بیماری رهبر می‌تواند نوعی زمینه‌سازی برای اعلام نام جانشین او به زبان خودش باشد؛ زمینه سازی برای این که چه کسی بهتر است پس از او بر مسند ولایت مطلقه بنشیند.

همانند سنت کرملین، از دوران تزارها تا لنین و از لنین تا پوتین، اخبار درون بیت رهبران جمهوری اسلامی ایران کم‌تر به بیرون درز می‌کند و درز آن چه لازم تشخیص داده می‌شود، بسیار سنجیده و با حساب و کتاب است.

اما این نخستین بار است که بیماری آیت‌الله خامنه‌ای، پیش از درمان و بهبودی کامل به آگاهی همگان رسانده می‌شود. گفت‌وگوی کوتاه تلویزیونی رهبر جمهوری اسلامی ایران، پیش از رفتن به بیمارستان و اطلاع‌رسانی درباره دیدار مسئولان رده بالای نظام با ایشان پس از عمل جراحی شاهد این مدعاست.

آخرین خبری که پیش از این درباره بستری شدن و انجام عمل جراحی بر روی آیت‌الله خامنه‌ای به بیرون درز کرده بود؛ عمل جراحی کیسه صفرا در اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۰ است. آن گونه که «سالنامه روزنامه اعتماد» روایت می‌کند، آن اطلاع‌رسانی با تصمیم اکبر هاشمی رفسنجانی انجام گرفته است: «پس از عمل، کمی صبر کردم و به خانواده ایشان دلداری دادم و به خانه آمدم. هنوز به هوش نیامده بودند. به پزشکان گفتم سریعا اطلاعیه انجام عمل را بدهند.»

اندکی پیش از عمل جراحی هم در اقدامی غیرمنتظره، به علت کسالت رهبر جمهوری اسلامی ایران و به سفارش خود وی، نماز عید فطر تهران را اکبر هاشمی رفسنجانی امامت کرده بود.

ساده‌ترین پرسشی که به ذهن هر کس می تواند برسد این است که این بار؛ چرا؟ دو گمانه‌زنی شاید بیش از همه به واقعیت نزدیک باشد که هر دو این گمانه‌ها با هم پیوند دارند و تفکیک شدنی نیستند:

۱) دستگاه حاکمه ایران هم می‌داند که در عصر فوران اطلاعات و در روزهایی که برخی مراجع تقلید برای محدود شدن نسل سوم ایتنرنت با دولت چانه می‌زنند، نمی‌توان همانند اوایل دهه ٧٠ خبر بستری شدن رهبر جمهوری اسلامی ایران را پس از عمل جراحی او به آگاهی عموم رساند. بازار شایعه بالا می‌گیرد و تکذیب و اطلاع رسانی دیرهنگام هم چاره‌ساز نخواهد بود.

پیش از فروپاشی دیوار برلین؛ هم دستگاه‌های جاسوسی امنیتی شرق و هم غرب، این را به عنوان یک اصل پذیرفته بودند که عمر سری‌ترین خبرها به چند ساعت هم نمی‌رسد.

در ایران، سیستم تو در توی روحانیت نیز که بیشتر آن‌ها از راست گرفته تا چپ، با یکدیگر خویشاوندی سببی و از یکدیگر عروس یا داماد دارند، کمکی به پرده پوشی خبرها نمی‌کند. رقابت قدرت پس از آیت‌الله خمینی، نه تنها اینک در بالاترین سطح خود قرار دارد که ترسیم فردای پس از آیت‌الله خامنه‌ای نیز خود بر این رقابت‌ها می‌افزاید.

پس معقول‌ترین راه، این بار اطلاع‌رسانی پیش از بستری شدن است و اعلام این که «جای نگرانی نیست» و آن هم از زبان خود آیت‌الله خامنه‌ای و با لبخند.

کاخ کرملین هم نتوانست شش سال پیش، جلو درز خبر عاشقی ولادیمیر پوتین را بگیرد و روزنامه «ماسکوسکی کارسپوندنت» (Moskovski Korrespondent)، چاپ مسکو، از روابط رییس جمهوری روسیه با الینا کابایوا، قهرمان پیشین ژیمناستیک المپیک پرده برداشت. داستانی که مدت‌ها دهان به دهان می‌گشت، اما کسی جرات علنی کردن آن را نداشت و البته آن روزنامه هم، تاوان تابوشکنی علیه کرملین را با توقیف کوتاه مدت خود پرداخت.

۲) آیت‌الله خامنه‌ای معروف است به دخالت در همه امور؛ از مسایل امنیتی گرفته تا اجرایی و تقنینی و قضایی. در دوران ریاست جمهوری او هم به طنز گفته می‌شد که علاقه دارد حتی درباره انتصاب رییس فلان اداره در فلان شهرستان و بخش و دهستان هم نظر خود را اعمال کند.

آیا آیت‌الله خامنه‌ای برای دوران پس از خود، نظری ندارد و کار را سپرده است به مجلس خبرگان کنونی که رئیس‌اش آیت‌الله مهدوی کنی، از سه ماه قبل بیهوش بر تخت بیمارستان افتاده است یا به مجلس خبرگان بعدی، که جنگ قدرت ان در دوران نبودن آیت‌الله خامنه‌ای معلوم نیست به کجا بکشد.

گمانه‌زنی ها بر سر این که مجتبی خامنه‌ای پس از پدر به قدرت برسد؛ اندکی دور از ذهن است. آقازاده آیت‌الله خامنه‌ای؛ چون سید احمد خمینی در انظار عمومی نبوده و کسی حتی با چهره‌اش نیز آشنا نیست. مراتب اجتهاد و مرجعیت پدرش نیز همواره در همه این ربع قرن، محل مناقشه بوده است؛ چه رسد به آقازاده.

اعلام بیماری و بستری شدن آیت‌الله خامنه‌ای، این بار پیش از شروع درمان، می‌تواند نوعی زمینه‌سازی برای اعلام نام جانشین او به زبان خودش باشد؛ زمینه سازی برای این که او هم رفتنی‌ست و نیز این که چه کسی بهتر است پس از او بر اریکه ولایت مطلقه بنشیند.

فراموش نباید کرد که قربانعلی دری نجف آبادی، وزیر اسبق اطلاعات و عضو هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری، اردیبهشت ماه همین امسال در اظهار نظری که دست کم در دوران آیت‌الله خامنه‌ای بی سابقه بود، از این گفت که «... به هر حال باید برای دوران بعد از ایشان به فکر باشیم».

آیت‌الله خامنه‌ای، بهتر از هر کسی از چگونگی رهبر شدن خود آگاه است؛ نقل قولی شفاهی از رهبر پیشین و طرفه آن که خود او وصیت‌نامه رهبر پیشین را در مجلس شورای اسلامی قرائت کرد و نیز این متمم وصیت را که «آنچه به من نسبت داده شده یا می‌شود، مورد تصدیق نیست مگر آن‌که صدای من یا خط و امضای من باشد، با تصدیق کارشناسان؛ یا در سیمای جمهوری اسلامی چیزی گفته باشم».

این که در ذهن رهبر جمهوری اسلامی ایران برای آینده پس از مرگش چه می‌گذرد، بر کسی روشن نیست. اما این نکته دور از ذهن به نظر نمی‌رسد که او نخواهد تعیین جانشین پس از خود را به نقل قولی شفاهی واگذار کند یا به دست نوعی بلاتکلیفی و بخت و اقبال بسپارد که نظامی‌ها و امنیتی‌ها و روحانیان دور و نزدیک از هم یقه‌درانی کنند.

انتخابات دور بعدی مجلس خبرگان، در اواخر سال آینده برگزار خواهد شد.  در آن زمان اگر هنوز آیت‌الله خامنه‌ای زنده باشد نزدیک به ۷۷ سال خواهد داشت و در دوران مجلس بعدی خبرگان رهبری هم از مرز  ٨٠ سالگی خواهد گذشت.

باز دور از انتظار نیست که رهبر مطلقه بخواهد از همین حالا اوضاع پس از مرگش را هم به سلیقه و خواست خود سروسامان دهد و پیش زمینه‌های آن، از جمله آمادگی افکار عمومی را از هم اینک فراهم کند.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • محسن

    واقعا جای تاسف داره به جای اینکه با هم متحد باشیم و به فکر کشور و اسلام باشیم و پشتیبان رهبر این چیزا رو میذازید فقط من یه جمله از یه پروفسور آمریکایی میگم اگر آمریکا رهبری چون مردم ایران داشت دنیا که هیچ اصرار آسمانها و قعر اقیانوسها را کشف میکرد رهبر شیعیان منحصر به فرد است

  • شهریار

    به نظر من بعد از نماز جمعه خونباری که خامنه ای امامتش رو بعهده داشت و نظرش رو به نظر احمدی نژاد نزدیک کرد و مقابل مردم ایستاد حالا همه فجایعی که احمدی نژاد به بار آورده گردن خامنه ای افتاده و بیچاره مدتهاست که شبا خواب راحت نداره . به همین دلیل خودش رو به موش مردگی زده تا شاید با تحریک احساسات احساسات مردم یه کم موقعیتش بهتر بشه اما خیلی بعیده که این حقه بگیره چون فکر نمیکنم مردم یادشون بره که این آدم با مردم و مملکت چه کرد

  • hamid

    در جواب داوریٍ  ٬اینترنت و روزنامه و رادیو و تلویزیون خصوصی را اجازه بدهند، خواهی دید این قوم متحجر داعشی یک روز هم دوام نخواهد اورد! صف چاپلوسان هم دود خواهد شد!

  • داوری

    با این همه تبلیغاتی که علیه عالیترین مقام سیاسی مذهبی جمهوری اسلامی ایران می شود،هیچ از خود پرسیده اید که چرا مردم ایران و دیگر مسلمانان جهان عاشق و شیفته این رهبر عالیقدر هستند؟در تمام مساجد برای ایشان دعا می کنند، در اکثر شهرها برای سلامتی ایشان نذر میکنند و تمام مقامات کشوری در صف انتظار ملاقات با ایشان هستند، حتی کسانیکه مورد غضب ایشان واقع شده اند با ارسال واسطه خواهان دیدار با ایشان شده اند.

  • جمهوریخواه

    زمزمه‌هایی‌ قبلاً از ولیعهدی " آیت الّله شاهرودی" بوده ولی با عملکرد او در قوه قضائیه، ضعف مدیریتی و عراقی بودنش این امر، مشکل به توده‌های مردم اماله خواهد شد، هرچند رابطه آینده ایران با عراق و تجزیه قسمت شیعه نشین عراق، وزنه را بسود او رقم خواهد زد و این مهم با تبانی آمریکایی‌ها با جمهوری اسلامی در خاورمیانه، جدا شدن بخش کردستان از ایران و الحاق مناطق شیعه نشین عراق به ایران منجر خواهد شد. با حساسیّت عرب‌های سلفی و وهابی منطقه،دلارهای نفتی‌، تاکتیک بقا اسرائیل و سناریوی نقشه جدید خورمیانه از نئو کلان ها، جنگ، اغتشاش و نارامی برای ایران جاودانه خواهد شد.

  • هادی

    چقدر برای این سفاک خونخوار صفت ها و پیشوند و پسوندهای قلمبه استفاده کرده اید؟ **** بگو خامنه ای دیگه چرا اینقدر آیتولاه آیتولاه به ***میبندی؟ حالم از همه شماها هم به هم میخوره.

  • sepehr

    این نویسنده تون قلم خوبی نداره

  • عبداله

    نمونه دیگر از این بازی ها را در انتخابات شورای شهر که اصلاح طلبان تمام پست های آن را واگذار کردند دیدیم در حالی که برای تمام پست ها نامزد معرفی کردند دولت از طریق وزارت ورزش میتوانست روی ورزشکاران شورا اعمال نفوذ کند و همچنین امکان اعمال نفوذ بر شهرداری و طیف حامیان قالیباف را داشت اما روحانی همچون مورد استیضاح فرجی دانا که در مجلس حضور نیافت ترجیح میدهد از اصلاح طلبان حمایت جدی به عمل نیاورد

  • عبداله

    اینکه خامنه ای خود را مریض احوال در بیمارستان نشان میدهد مثل این است که خامنه ای خودش را کشته ولی نمرده است مطمئنا افرادی مثل هاشمی و روحانی فقط وظیفه دست به دست کردن رهبری را دارند یعنی آنکه از یک تندرو آن را بگیرند و به تندرو دیگری تحویل دهند در کنار شواهد دیگر معلوم است که نمیتوان دلیل بستری شدن خامنه ای را آماده سازی شرایط برای مرگ او دانست اما میتواند نشان از آماده کردن شرایط برای تحویل بعضی اختیارات به اطرافیانش در بیت رهبری بوده باشد به نوعی دیگر نیز خامنه ای پس از تبلیغات زیادی که مبنی بر درایت او در امور سوریه و عراق و کشور های منطقه پخش شده است در همان روزی که قرار است کابینه نخست وزیر عراق تایید شود به بیمارستان میرود این میرساند که شکست طرح های او در عراق و سوریه باعث شده تا نخواهد مسولیت های آن را بعهده بگیرد لاوروف گفته است که عدم مشارکت دادن ایران در حل مساله داعش باعث افزایش مشکلات و عدم رسیدگی به نتیجه میشود حدودا 10 روز گذشته تلوزیون ایران از مالکی در یک اقدام عجیب به عنوان دروغین فرمانده کل نیروهای مسلح عراق و حتی نخست وزیر یاد کرد در حالی که حیدر العبادی نخست وزیر مکلف عراق بود خامنه ای بازی خطرناکی را در عراق و سوریه شروع کرد بشار اسد که پس حمله آمریکا به عراق خود را در معرض تهدید میدید با حمایت از ابومصعب عراق را نا امن نشان داد گروه های شیعه مثل کتائب نیز تمام تلاش خود را برای ناامن کردن عراق نشان دادند سیاست ایران و سوریه این بوده که عراق ناامن باشد در ابتدا بحران سوریه نیز بشار اسد با عقب نشینی از مناطق کرد و حمایت از داعش سعی کرد مواضع مخالفان خود را دچار تشتت کند منطقه عراق و سوریه محاط در بین ایران و عربستان و ترکیه و اسراییل می باشد و به نحوی به منطقه ای بی دولت تبدیل شده است داعش مطمئنا به نحوی از حمایت های خامنه ای برخوردار بوده است خامنه ای میدید که جریان های سلفی به نحوی مشغول سازماندهی خود هستند و خامنه ای با درخواست از عراق گروه های صحوه سنی را که میتوانستند مانع قدرت گیری داعش در مناطق سنی شوند منحل کرد و سپس ارتش عراق از مناطق سنی عقب نشینی نمود اسد نیز از مناطق شرق سوریه عقب نشینی کرده بود و ایران سوریه مناطق غرب عراق و شرق سوریه را تحویل داعش دادند در حقیقت خامنه ای از این جریان سواری گرفت در هر صورت اسد و داعش هر دو جنایتکار و منشا تروریست هستند و خامنه ای از وجود آن ها خوشحال میباشد

  • hasani

    مردم ایران مجنون نیستند تا احتیاج به ولی داشته باشند.

  • مرسانا فرهمند

    اواره وطن ها ***!!!!!

  • ali

    ***اول برو مفهوم ولایت فقیه رو بفهم بعد بیا بگو دیکتاتور اگه بچه مسلمون بودی و صد البته اگه *** نبودی مفهوم ولایت فقیه رو درک میکردی .........

  • علی

    عوض اینکه سعی در جذب مردم داشته باشید دارید دفع می کنید مردم ایرانی هر چقدم سختی بهش بگذره عاشق رهبر و نظامشه آبروی هرچه رسانه را بردید اصلا رسانه نیستید.

  • مرسانا فرهمند

    به کوری چشم دشمنان نظام رهبرم در کمال صحت وسلامت به سر می برد ***. آواره وطنها ی *** .هههههه لجتون گرفت ***

  • Hossein

    تحلیل من این است که اقا صدای اعتراض مردم را شنیده و بعد از عمل جراحی به دلیل ضعف بنیه از خبرگان خواهد خواست جانشینی برای او تعیین کنند

  • ندا مزروعی

    این تحلیل و پیش بینی تکرار ایده ی علی علیزاده بود که قبل از این در صفحه ی فیسبوکشون منتشر کرده بودند. نویسنده مقاله فقط یکمی لعاب کرملینی بهش زدند که مبادا صامت از دنیا بروند. منش راستگرایانه ی رهبران جمهوری اسلامی انقدر واضح است که بهتر است برای جذاب کردن متن در مثال زدن از همان نمونه های راست افراطی و فاشیستی غرب بهره بگیرید، نه لنین !

  • محمد 110

    آقای خامنه ای هرگز انتخاب جانشین خود را به دست شانس و اقبال نخواهد سپرد چرا که در صورت انتخاب یک فرد "نامناسب" هم کشور با مسائل حادی مواجه خواهد شد و هم _چه بسا مهمتر_ احتمالا" بیت "آقا" با مشکلاتی برخورد خواهد کرد؛ همچنانکه بیت رهبر پیشین با آن برخورد نمود (ماجرای قتل سید احمد خمینی را فراموش نکرده ایم). پس عقل سلیم حکم میکند که آقا با حزم و احتیاط عمل کند و تعیین جانشین را به بخت و اقبال نسپرد. به همین دلیل میتوان با اطمینان و بدون کوچکترین تردیدی نتیجه گرفت که آقا مسأله جانشینی خودش را در زمان حیاتش حل و فصل خواهد کرد. اما چگونه؟ ...... در وهله اول باید ببینیم مجلس خبرگان چه کسی را برای جانشینی خامنه ای انتخاب میکند. دو حالت متصور است: حالت اول این است که فردی "مناسب" به جای آقا انتخاب شود. حالت دوم این است که فردی "نامناسب" انتخاب شود. در حالت اول، آقا در اولین فرصت ممکن از مقام رهبری کناره گیری میکند و جای خود را به جانشین سربراه خود میدهد. در این حالت، آقا تلاش میکند تا موقعیت جانشین را با استفاده از نفوذ خود تحکیم و تثبیت کند. در حالت دوم، آقا هرگز حاضر نمیشود جای خود را به جانشین ناخلف بدهد بلکه با تمسک به انواع و اقسام وسایلی که در اختیار دارد تلاش میکند که وی را تا آخرین حد ممکن تضعیف و تحدید نماید، تا بعدها _وقتی که او به مقام ولایت رسید_ اقتدار مطلقی نداشته باشد و نتواند در مسیرهای مورد نظرش حرکت کند. در این شرایط دست مجلس خبرگان بعدی هم برای به زیر کشیدن جانشین ناخلف بازتر خواهد بود.

  • مریم کمالی

    رهبر مطلقه ...!!!!!!!!!1.بااین اسامی والقاب وپیش بینی ها این فرد را بزرگ نمایی نکنید لطفا . این دیکتاتور مکار که با رندی وکودتا وتوافق های پشت پرده به قدرت رسید با آگاهی وهوشیاری مردم مواجه شده ونمیتواند با خیال راحت به فکر ادامه خلافت خود باشد در ضمن گزینه او همان مجتبی است که درآب نمک است ودرحال تمرین ...اما با ید پذیرفت با توجه به نفرت مردم از او مطمنا مرگ اش یعنی اصلاح قانون اساسی و پایان حکومت عمامه بسر ها

  • آبپرور !

    شما روی شخص خاصی نظر نداری !؟