ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

ممنوعیت فیلم جدید ریدلی اسکات با بازی گلشیفته فرهانی در مراکش

نمایش فیلم «اکسودوس: خدایان و پادشاهان» که درباره موسی، بزرگ‌ترین پیامبر قوم یهود است، مجادله‌های مذهبی‌ای در جهان عرب ایجاد کرده است.

مراکش نمایش فیلم «اکسودوس: خدایان و پادشاهان» ساخته جدید ریدلی اسکات با بازی گلشیفته فراهانی را ممنوع اعلام کرد.

کریستین بیل در «اکسودوس: خدایان و پادشاهان» ساخته جدید ریدلی اسکات

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، در حالی که نمایش عمومی فیلم «اکسودوس» قرار بود از روز چهارشنبه ۲۴ دسامبر / ۳ دی‌ماه آغاز شود بیشتر سالن‌های سینما با دستور «شفاهی» مرکز سینمایی مراکش (CCM) که نهادی دولتی محسوب می‌شود، مجبور شدند این فیلم را نمایش ندهند.

ظاهراً این اثر تاریخی ـ حماسی، که راوی فرار موسی، بزرگ‌ترین پیامبر قوم یهود از مصر است به مزاج مرکز سینمایی مراکش خوش نیامده است. مجادله‌های مذهبی در جهان عرب درباره این فیلم آمریکایی می‌تواند عامل اصلی این تغییر نظر باشد.

روز چهارشنبه که قرار بود نمایش «اکسودوس» در مراکش آغاز شود چند سینمادار در رباط و کازابلانکا در دیدار با نمایندگانی از مرکز سینمایی مراکش و دیگر سینماداران نیز از طریق پیام «شفاهی» این نهاد دستور عدم نمایش فیلم را دریافت کردند. آن‌ها از این تصمیم اظهار تأسف کردند.

به‌گفته مدیر سینمای «رنسانس» رباط، دستور ممنوعیت نمایش فیلم جدید ریدلی اسکات برای تمام سینماهای مراکش صادر شده است. سینما «آیماکس» کازابلانکا نیز در پیامی بر روی شبکه‌های اجتماعی این موضوع را تأیید کرده است.

پوستر «اکسودوس: خدایان و پادشاهان»

با این حال یک سالن کوچک سینما به نام «کُلیسه» در شهر مراکش، واقع در غرب کشور نمایش فیلم را تا دستور «کتبی» مرکز سینمایی مراکش حفظ کرده است.

در برابر اتهام سانسور، صارم فاسی فهری، مدیر مرکز سینمایی مراکش توضیح داد که این اقدام بر اساس تصمیم کمیسیون کنترل فیلم‌ها صورت گرفته است. او اما نخواست درباره دلایل توجیه‌کننده این تصمیم اظهارنظر کند.

«اکسودوس: خدایان و پادشاهان» در ابتدا جواز نمایش عمومی را از مرکز سینمایی مراکش دریافت کرده بود.

یک سینمادار دیگر مراکشی با بیان این‌که پیام مصرانه و «دستپاچه» مرکز سینمایی را دریافت کرده، گفته است: «به من گفته شد که این فیلم سروصدای زیاد به‌پا خواهد کرد و این‌که حتی الجزیره نیز صحبت درباره آن را آغاز کرده و باید این فیلم کاملاً از برنامه خارج شود.»

بحث در جهان عرب

روزنامه «اخبار الیوم» می‌گوید یکی از دلایل این تصمیم می‌تواند بحث‌هایی باشد که در جهان عرب درباره این فیلم به راه افتاده است. از جمله درباره صحنه «دو پاره شدن دریا با ضربه عصای موسی» در فیلم به‌عنوان معجزه‌ای که به موسی نسبت داده می‌شود. شبکه الجزیره نیز مدعی شده است که در صحنه‌ای از فیلم، نمایندگی خدا در پوشش کودکی که با موسی صحبت می‌کند، می‌تواند مشکل‌زا باشد.

نمایش فیلم تاریخی ـ حماسی ریدلی اسکات به دلیل آن‌چه «اشتباه‌های تاریخی - مذهبی» عنوان شد پیش از این نیز در مصر ممنوع شده بود.

گلشیفته فراهانی در «اکسودوس: خدایان و پادشاهان» نقش همسر رامسس دوم را ایفا می‌کند.

«اکسودوس» بحث‌هایی را نیز در شبکه‌های اجتماعی در آمریکا برانگیخت. این بحث‌ها بیشتر در پیرامون مسائل نژادپرستانه دور می‌زد و در آن‌ها مطرح می‌شد که بازیگران سفیدپوست نقش‌های اصلی موسی و فرعون را بازی می‌کنند در حالی‌که سیاه‌پوستان در نقش دزدها و برده‌ها ظاهر می‌شوند. با این حال این فیلم سه بُعدی در دو هفته اول نمایش خود در آمریکا ۳۸/۹ میلیون دلار فروش کرده است.

انتشار نسخه‌های غیرقانونی

ممنوعیت نمایش «اکسودوس» در مراکش مانع از پخش غیرقانونی آن در بازار نشده و نسخه‌هایی از این فیلم هم‌اکنون به‌شکل غیرقانونی در دسترس مردم قرار دارد.

این موضوع خبر بدی برای سینماهای مراکش محسوب می‌شود که به‌دلیل استقبال کم تماشاگران از فیلم‌ها و بازار سیاه فیلم‌های غیرقانونی در خطر تعطیلی قرار داشتند. چنین شرایطی نمایانگر چهره متناقض این کشور در برابر سینما است. از یک سو بسیاری از تولیدات خارجی از جمله فیلم «پادشاهی بهشت» (۲۰۰۵) ریدلی اسکات در این کشور ساخته می‌شوند و از سوی دیگر سینمای این کشور دچار بحران است.

در فیلم «اکسودوس: خدایان و پادشاهان» کریستین بیل در نقش موسی؛ سیگورنی ویور در نقش ملکه تویا؛ بن کینگزلی در نقش نون؛ آرون پل در نقش جاشوا؛ جوئل ادگورتون در نقش رامسس؛ جان تورتورو در نقش ستی و گلشیفته فراهانی در نقش همسر رامسس دوم ایفای نقش می‌کنند.

گلشیفته فراهانی طی مصاحبه‌ای در جشنواره فیلم ابوظبی بازی خود در این فیلم را اعلام کرد. او پیش از این در فیلم «یک مشت دروغ» با ریدلی اسکات همکاری کرده بود. همبازی گلشیفته فراهانی در این فیلم لئوناردو دی‌کاپریو بود. فراهانی که آن زمان در ایران زندگی می‌کرد پس از بازی در این فیلم بود که تحت فشارهای مقامات ایران مجبور به ترک کشورش شد.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • بهنام

    حالا که یک کارگردان خوب آمده تا خط بطلانی بر این افسانه های قدیمی بکشد ، عده ای متحجر مذهبی صدایشان در آمده و بی جهت داد و بیداد راه می اندازند . افسانه موسی همان قدر واقعیت دارد که افسانه نوح و سوار کردن این همه جانور در یک کشتی تخیلی !