ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

• دیدگاه

پیروزی نتانیاهو؛ مقدمه‌ای بر جنگ و تشنج در خاورمیانه

کورش عرفانی-اگر وزن سایر احزاب برنده در انتخابات اسرائیل و قاطعیت کاخ سفید نتواند تندروی‌های نتانیاهو و متحدان افراطی او را مهار کند، باید منتظر دوران پرحادثه‌ای در خاورمیانه بود.

اگر محدودیت‌های ناشی از وزن سایر احزاب برنده در انتخابات اسرائیل و قاطعیت کاخ سفید نتواند تندروی‌های نتانیاهو و متحدان راست افراطی او را مهار کند، باید منتظر دوران پرحادثه‌ای در خاورمیانه باشیم. به همان میزان که فلسطینی‌ها درباره آینده خود نگران هستند، ایرانی‌ها نیز باید پیروزی نتانیاهو را جدی تلقی کرده و خود را برای سناریوهای خطرآفرین آماده سازند.

انتخابات پارلمان اسرائیل با اعلام پیروزی حزب «لیکود» به پایان رسید. میزان مشارکت ۷۱.۸ درصد بود که به نسبت انتخابات سال ۲۰۱۳ چهار درصد افزایش نشان می داد. در ساعات اولیه دو جریان «اتحاد صهیونیست» و «لیکود» شانه به شانه حرکت می‌کردند. در نتیجه نهایی، لیکود با ۲۴درصد آرا و کسب ۳۰ کرسی به پیروزی دست یافت. حزب اسحاق هرتزوگ ۱۹درصد آرا و ۲۴ کرسی را به دست آورد. نتانیاهو اعلام کرد که به سرعت دولت جدید خود را در ائتلاف با احزاب دست راستی کوچک‌تر مانند "خانه یهودی" و "اسرائیل خانه ما" تشکیل می‌دهد. این پیروزی چگونه بر روند جریانات سیاسی خاورمیانه و جهان تاثیر خواهد داشت؟ اثر آن بر مذاکرات بر سر پرونده اتمی ایران چه خواهد بود؟

موضوعات اصلی انتخابات

موضوعات مهمی که در انتخابات اخیر اسرائیل مورد نظر جامعه بود به دو بخش سیاسی و اقتصادی-اجتماعی تقسیم می شد. در بخش سیاسی دو بحث مهم مطرح در میان سیاستمداران، رسانه‌ها و بخش‌هایی از جامعه عبارت بود از خطر اتمی ایران از یکسو و سرنوشت مذاکرات با فلسطینی‌ها از سوی دیگر.

در حالی که دو جناح چپ میانه و اعراب اسرائیلی در مورد این دو موضوع مواضع نرم‌تر و انعطاف پذیرتری نشان داده بودند، دو جناح راست میانه و راست افراطی، ستیز آشکار خود با هرگونه توافق زیربنایی و درازمدت میان ایران و آمریکا و تشکیل کشور مستقل فلسطینی را نشان داده بودند.

بسیاری می‌خواستند بدانند آیا اکثریت اسرائیلی‌ها با رای خود نشان خواهند داد که آیا در قبال ایران اسیر ترس ساخته و پرداخته دولت نتانیاهو شده‌اند یا خیر. دیگر این که آیا خواهان صلح و همزیستی با فلسطینی‌ها به صورت دو کشور مستقل همسایه هستند یا نه. این دو سوال از حیث سیاسی بر فراز جامعه اسرائیل می چرخید و مشخص می‌سازد که آیا اسرائیلی‌ها با رای خود خواهان در این دو زمینه مایل به صلح و راه‌حل مسالمت‌آمیز در این دو زمینه هستند و یا جنگ و برخورد نظامی. نتیجه انتخابات پاسخ این پرسش را داد.

در عرصه اقتصادی-اجتماعی نیز سه موضوع مهم، کمبود مسکن و افزایش قیمت خرید یا اجاره مسکن بود، دیگری گرانی زندگی و تورم مزمن و سوم موضوع بیکاری و خطر رکود اقتصادی.

نظرخواهی‌های پیش از آغاز انتخابات، نشان می‌دادند که برخلاف چند ماه پیش که لیکود در راس به سر می‌برد، «اتحاد صهیونیست» توانسته بود پیشی بگیرد. برای این که یک حزب بتواند در پارلمان اسرائیل اکثریت را به تنهایی از آن خود کند لازم است ۶۱کرسی را از آن خود سازد. اما چون چنین امری برای هیچ یک از دو حزب «کارگر» و «هاتنوعا» ممکن جلوه نمی‌کرد، این دو حزب بر آن شدند که با ایجاد «اتحاد صهیونیست» شانس را بیازمایند.

قرار بر این بود که رهبران این دو حزب، هر یک به نوبت به مدت دوسال پست نخست وزیری را از آن خود سازد. کاهش شانس لیکود و به طور مشخص فرد «بنیامین نتانیاهو» در هفته‌های آخر نزدیک به انتخابات نمادی بود از خطاهای تاکتیکی او مانند شرکت در سخنرانی در کنگره آمریکا که سبب شد تشنجی بی‌سابقه در روابط واشنگتن و تل آویو به وجود آورد و منافع درازمدت اسرائیل را به خطر اندازد.

شادی هواداران حزب لیکود

اما نتانیاهو درست ۲۴ ساعت مانده به آغاز انتخابات، با طرح این موضوع که در زمان نخست وزیری او چیزی به اسم کشور مستقل فلسطینی تشکیل نخواهد شد، تلاش کرد که راست‌های افراطی را با خود همراه، یا بهتر است بگوییم همراه‌تر سازد. یک اعلام جنگ علنی و پیشاپیش به فلسطینی‌ها در مورد آینده آنها.

بازگشت جنگ‌طلب

مجموع این مانورها به نتانیاهو اجازه داد که با فاصله کمی بر رقیب خود «اتحاد صهیونیست» غلبه کند، در حالی که به دلیل پخش شدن آراء و قدرت جناح‌های دیگر، او باید در دل یک دولت ائتلافی عمل کند- و به همین دلیل شاید مجبور شود توجه بیشتری به مسائل داخلی در حوزه اقتصادی و اجتماعی نشان دهد -، اما کمتر کسی است که نداند به آب و آتش زدن او برای بازگشت به قدرت برای پیاده کردن طرح‌هایش در حوزه سیاست خارجی است.

شاید نتانیاهو مجبور شود توجه بیشتری به مسائل داخلی در حوزه اقتصادی و اجتماعی نشان دهد، اما به آب و آتش زدن او برای بازگشت به قدرت برای پیاده کردن طرح‌هایش در حوزه سیاست خارجی است.

با انتخاب او، رویای دولت فلسطینی به طور عملی نقش بر آب می‌‌شود و فلسطینی‌ها و حامیان آنها را در مقابل انتخاب‌های سختی قرار خواهد داد. شاید انتفاضه سوم برای فلسطینی‌ها ابزاری باشد برای مقابله با وعده نتانیاهو مبنی بر ممانعت از تشکیل دولت مستقل فلسطینی. موضوع دیگر اما ایران است که به نظر می‌رسد دل مشغولی اصلی نتانیاهو باشد.

بدون تردید، او تمام تلاش خود را خواهد کرد توافقی میان ایران و گروه ۱+۵ صورت نگیرد. نتانیاهو خواهد کوشید که هیچ گونه نزدیکی استراتژیکی میان ایران و آمریکا پیش نیاید. برای این منظور او توان خود را بسیج کرده و به سوی آن می‌رود که با لابی قدرتمندش در آمریکا و اروپا و نیز با تهدید به اقدام نظامی، واشنگتن را از نزدیک شدن به تهران منصرف کند.

این شاید همان دلیلی باشد که در روزهای آخر مهلت باقیمانده برای پایان مذاکرات، دولت های ایران و آمریکا را وادار سازد برای قراردان نتانیاهو در مقابل عمل انجام شده، هر چه سریعتر اختلافات خود را کنار گذاشته و به یک توافق سیاسی دست پیدا کنند.

در حالی که بازگشت راست افراطی و نتانیاهو به قدرت در اسرائیل می‌تواند موجبات نگرانی اوباما و جان کری را از یکسو و روحانی و ظریف را از سوی دیگر فراهم سازد، هستند جناح هایی در تهران که از این بابت خوشحال بوده و بهانه لازم برای ناکام گذاشتن مذاکرات را پیدا کنند.

تندروهای طرفین

جناح های تندرو روحانیت، بازاری‌های انحصارطلب مانند موتلفه و فرماندهان سپاه که آینده اقتصادی و سیاسی خود را در دل یک توافقنامه جامع نهایی در خطر می‌بینند، بی شک افراط کاری‌های نتانیاهو را در هفته‌ها و ماه‌های آینده بهانه قرار خواهند داد تا اصل مذاکرات و احتمال امضای توافقنامه را به طور جدی به چالش بکشند.

چنان چه دیدیم فقط یکی از حرکت‌های مقدماتی این جریان، یعنی نامه ۴۷ سناتور آمریکایی به رهبران ایران، اینک به یک مانع برای دستیابی به توافق احتمالی تبدیل شده است.

جان کلام این که بازگشت نتانیاهو برای منطقه خاورمیانه خطرساز است. او آمده است تا در مسیر اجرای طرح «اسرائیل بزرگ» علاوه بر تدارک پایان بخشیدن عملی به طرح تشکیل دولت مستقل فلسطینی، یکی از موانع استراتژیک بر سر راه تحقق این طرح را از میان بردارد: ایران به توافق رسیده با آمریکا و تبدیل شده به متحد منطقه‌ای او در خاورمیانه.

به همین خاطر، اگر محدودیت های ناشی از وزن سایر احزاب برنده در انتخابات اخیر در اسرائیل از یکسو و قاطعیت کاخ سفید ازسوی دیگر نتواند تندروی‌های نتانیاهو و متحدان راست افراطی او را مهار کنند، باید منتظر دوران پرحادثه‌ای در این منطقه از جهان باشیم.

به همان میزان که فلسطینی‌ها درباره آینده خود نگران هستند، به نظر می‌رسد که ایرانی‌ها نیز باید پیروزی نتانیاهو را جدی تلقی کرده و خود را برای یک سناریوی سهمگین آماده سازند.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • farid

    اقای کورش٬  حتما پیشنهاد میدهید نتانیاهو را رد صلاحیت کنند تا دفعه دیگر مردم اسراییل فتنه گر بایشان رای ندهند؟!

  • faryad

    موشکهای حماس را که حکومت اسلامی و سوریه هدیه داده بودند تا موشک پرانی کنند تا غزه با خاک یکسان شود..  امروز هم که حوثیها خانه ریس جمهور یمن را موشک زدند!  در سوریه و عراق هم که عملا حکومت میکنند و مشغول کشتار سنی ها میباشند همانکونه که در بلوچستان و کردستان و خوزستان میکنند.  در دل کوه هم که مشغول چاشنی انفجار بمب هستند......... برادر کورش کی تنش گر است ؟   

  • مسعود

    مشکل اساسی اين به اصطلاح چپ نماهای ايرانی در اين است که آنچنان غرق در توهمات خود هستند که از هر گونه واقع بينی عاجز هستند *** آقای عرفانی اگر دست راستی از ديد شما به قدرت می رسد علتش همين سياستهای اوباما است بهترين کمک ها را او می کند که نامش را چپ هم می گذارد۰

  • پیروزی نتانیاهو؛ مقدمه‌ای بر جنگ و تشنج در خاورمیانه – کورش عرفانی — خودرهاگران

    […] پیروزی نتانیاهو؛ مقدمه‌ای بر جنگ و تشنج در خاورمیانه […]

  • Behrouz

    درفرهنگ شرق سازش نشانه ضعف است و نتیجه آن حمله، کشتار و تجاوز است. دشمنان اسرائیل میدانند که نتانیاهو شوخی بردار نیست و این را سوریه، سودان، ایران، حزب اله، حماس ……میدانند و با آگاهی به این واقعیت از تحریکات بیشتر خوداری خواهند کرد که بحران منطقه از این هم بدتر نشود. لنین ها و استالین های وطنی هم با اینکه هر کاری که ممکن بوده برای اسلام عزیز انجام داده اند ولی برای یکبار هم که شده و به دور از چشم امام عزیزشان با چند گیلاس ویسکی ساخت امپریالیست های جهانخوار و یا ودکای بهشت کمونیستی این درد جانکاه پیروزی نتانیاهو را فراموش کنند.

  • hamid

    سوالی برایم در رابطه با این انتخابات پیش آمد! البته حق مردم اسرائیل است که نامزد مورد نظر خود را در بین نامزدهای گرایش متفاوت انتخاب کنند و این حق آنها است! اما سوال من! آیا دلیل این انتخاب، دروغ‌های آقای نتان یاهو که معادل ایرانیش آقای احمدی‌ نژاد است! در مورد ایران به بهانه استبداد حاکم در ایران بوده؟ دروغ‌هایی‌ که چندی پیش با افشای اسناد موساد افشا شدند! آیا دلیلش: حمایت از تهدید روزمره ایران به حمله، طرح تجزیه ایران! و در نتیجه کشتار مردم ایران! و به خدمت گرفتن عده‌ای چون باند رجوی برای دروغ پردازی! بوده!!؟ امیدوارم که پاسخ منفی‌ باشد! شاد باشید. حمید

  • Behrouz

    "....به نظر می‌رسد که ایرانی‌ها نیز باید پیروزی نتانیاهو را جدی تلقی کرده و خود را برای یک سناریوی سهمگین آماده سازند." تا آنجا که بیاد دارم نتانیاهو هرگز نگفته که تهران و اصفهان را با خاک یکسان خواهد کرد ولی بارها ایرانی‌ها گفته اند که تل آویو و حیفا را با خاک یکسان خواهند کرد. "راست افراطی" نه حجاب را اجباری کرده، همجنس بازان را از بالای ساختمان ها به پائین پرت نکرده و سیستم مالی را با بهترین سیاست مدیریت کرده است. "جناح چپ میانه" برای قدرت با اعراب ــ کمونیست ها و اسلامی ها که خواهان نابودی اسرائیل هستند ــ لاس میزنند. چپ فکر میکند سوسمار اول نتانیاهو و "راست افراطی" را خواهد خورد. استخوان "راست افراطی" هدیه ملاها به "رفقا" است. ممکن است برای ما که از درک افکار "انسانی" مارکس، لنین، استالین، مائو و پل پت عاجزیم روشن کنید که "سناریوی سهمگین" چه چیزی است؟