ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

• دیدگاه

سفر وزیر دفاع سوریه به تهران با محور "تروریسم و تهدیدات مشترک"

حسین علیزاده- دیدار وزیر دفاع سوریه از تهران در شرایطی انجام می‌گیرد که ارتش سوریه در روزهای اخیر شکست های قابل توجهی را از جمله در شهر استراتژیک "جسر الشغور" متقبل شده است.

وزیر دفاع سوریه برای دیدار با همتای ایرانی خود، روز سه‌شنبه هشتم اردیبهشت، در راس هیاتی نظامی وارد تهران شده است. سرلشگر فهد جاسم الفریج علاوه بر داشتن پست وزیر دفاع سوریه، جانشین فرمانده نیروهای مسلح سوریه است. از اینرو، او دومین مقام عالی رتبه نظامی سوریه پس از بشار اسد به شمار می‌رود.

دیدار وزیر دفاع سوریه از تهران از زوایایی چند مهم ارزیابی می‌‌شود. نخست اینکه این دیدار در شرایطی انجام می‌گیرد که ارتش سوریه در روزهای اخیر شکست های قابل توجهی را از جمله در شهر استراتژیک "جسر الشغور" متقبل شده است.

حسین دهقان (راست) وزیر دفاع ایران، در مراسم استقبال رسمی از وزیر دفاع سوریه

در حالی که توجه همگان به مقابله با داعش است، شهر جسر الشغور و پایگاه نظامی قرمید و شهر ادلب به دست نیروهای جبهة النصرة تصرف شده‌اند.

دیدار سرلشگر الفریج از تهران در حالی صورت می‌گیرد که سوریه وارد پنجمین سال جنگ داخلی خود شده و به اعتراف بشار اسد، نیروهای رزمی حزب‌الله لبنان در کنار ارتش سوریه به نبرد با مخالفان بشار اسد می‌جنگند. این در حالی است که بشار اسد اخیراً در مصاحبه با یک تلویزیون فرانسوی منکر حضور نظامیان ایرانی در جنگ داخلی سوریه شد. او حضور ایران را فقط در حد خدمات مستشاری نظامی دانست.

بنا به اعلام خبرگزاری سوریه، دیدار وزیر دفاع این کشور "تحکیم همکاری مشترک بین نیروهای نظامی دو کشور به منظور مواجهه با تروریسم و تهدیدات مشترک" است.

عبارت "تهدیدات مشترک" در خبر دیدار وزیر دفاع سوریه از تهران نکته حائز اهمیت تلقی می‌شود. به کار بردن این تعبیر، این پرسش را مطرح می‌کند که چگونه تهدید مشترکی وجود دارد که در عین حال ایران و سوریه (دو کشوری که دارای مرز مشترک نیستند) را همزمان تهدید می‌کند؟

اتحاد ارتش آزاد سوریه و ائتلاف "توفان قاطعیت"

در خبری درخور تأمل، اخیرا ارتش آزاد سوریه با حمایت از توفان قاطعیت (ائتلاف نظامی که عربستان علیه شیعیان حوثی تشکیل داده) از این ائتلاف درخواست کرده که پس از یمن به کمک سوریه بشتابد.

این درخواست از ریاض در حالی است که عربستان برای بیش از یک ماه بدون اندک آسیبی توانسته از برتری هوایی خود برای سرکوب حوثی‌های یمن بهره ببرد.

این در حالی است که اندک اعتراضی از سوی کشورهای غربی و عربی علیه این اقدام عربستان دیده نشده است. جالب‌تر اینکه حتی از مجموعه کشورهای مسلمان غیر عرب مثلا مالزی و اندونزی نیز هیچ واکنش منفی دیده نشده که هیچ، کشورهای ترکیه، افغانستان و پاکستان هر یک به گونه‌ای رضایت یا همسویی خود را با ائتلاف به رهبری عربستان ابراز کرده‌اند. سازمان همکاری اسلامی نیز مطلقا از اتخاذ هرگونه موضع مخالفت علیه ائتلاف مذکور خودداری کرده است.

با این توصیف، نه تنها عربستان برتری نظامی خود را علیه حوثی‌ها دیکته کرده بلکه برتری "دیپلماسی سازمانی" خود را نیز به جمهوری اسلامی دیکته کرده است. در نبرد دیپلماسی سازمانی، جمهوری اسلامی نه تنها ابتکار عمل در سازمانی مثل سازمان ملل را در دست ندارد، بلکه ابتکار عمل در سازمان همکاری اسلامی را نیز از دست داده است.

طی یک ماه گذشته از عملیات نظامی عربستان حتی برای یکبار هم شنیده نشده که جمهوری اسلامی تقاضای اجلاس اضطراری سازمان همکاری اسلامی را کرده باشد. (گمان قوی می‌رود که این تقاضا مطرح شده ولی سازمان مخالفت کرده و در نتیجه تهران ترجیحا از اعلام آن صرفنظر کرده چرا که موفقیتی دیگر برای ریاض تلقی خواهد شد که مانع اجلاس اضطراری گردید.)

با احتساب این دو فاکتور ( توان عملیات نظامی و دیپلماسی سازمانی عربستان)، اگر ائتلاف نظامی مذکور متوجه جبهه سوریه شود، قطعا معادلات نظامی را تغییر خواهد داد.

از اینرو، گرچه جای تردید وجود ندارد که یکی از علل اصلی دیدار وزیر دفاع سوریه از تهران، تدارک اقداماتی است که ارتش سوریه بتواند جبهه‌های از دست داده را باز پس بگیرد و یا مناطق تحت کنترل خود را استحکام بخشد؛ ولی دیگر دلیل این سفر رایزنی برای مقابله با ائتلافی است که هر روز امکان تغییر مسیر دادن از یمن به سوریه را دارد.

از قضا در صورت چنین تصمیمی، این اقدام مورد تایید ترکیه قرار خواهد گرفت که از آغاز بحران سوریه معتقد بوده و هست که باید همزمان با بشار اسد و سازمان‌های تروریستی سوریه (داعش و جبهة النصره و ..) جنگید.

در حالی‌که ائتلاف به رهبری امریکا تاکنون راهبرد عملیاتی خود را فقط در حمله هوایی به مواضع داعش متمرکز کرده، استراتژی ترکیه حمله همزمان به بشار اسد و داعش است.

سوریه نگران از توافق ترکیه و امریکا

در رویدادی دیگر که می‌تواند دیگر انگیزه سفر وزیر دفاع سوریه به تهران باشد، اخیراً ترکیه و امریکا به توافقی مهم دست یافته‌اند که با همکاری یکدیگر "اپوزیسیون معتدل" سوریه را تحت آموزش نظامی قرار دهند.

بر اساس این توافق، ایالات متحده با استفاده ازخاک ترکیه، ۵ هزار نفر از مخالفان بشار اسد را طی سه سال آینده تحت آموزش نظامی قرار خواهد داد. هدف از آموزش و مسلح کردن این نیروها سرنگونی رژیم بشار اسد و همزمان مبارزه با سازمان‌های تروریستی از قبیل داعش و جبهة‌النصره اعلام شده که شمال و شرق سوریه را در دست دارند.

دمشق در ارزیابی خود به خطا نرفته اگر دریافته باشد که احیانا ترکیه از شمال و ائتلاف به رهبری عربستان از جنوب تدارک یک حمله گاز انبری را تدارک می‌بینند.

در فرض چنین نقشه نظامی، استحکام بخشیدنِ بیش از پیش به مواضع نیروهای دولتی که تا همین جا شهرهای مهمی مثل ادلب و جسر الشغور را از دست داده یک ضرورت است. تدارک چنین استحکاماتی مستلزم بهینه‌سازی ارتش سوریه است که این مهم نه صرفا به کمک تهران، بلکه به کمک مسکو نیز نیازمند است.

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • افشین

    برای من قابل درکه که رفتارهای رژیم حاکم در ایران از زوایای مختلف مردود ، قابل نقد و یا نادرست تلقی بشه ... ولی این جمله‌ی "با این توصیف، نه تنها عربستان برتری نظامی خود را علیه حوثی‌ها دیکته کرده بلکه برتری “دیپلماسی سازمانی” خود را نیز به جمهوری اسلامی دیکته کرده است." رو اصلا درک نمی کنم !!!! حالا این که آخوندا خیلی جاها موضع قابل دفاعی ندارن یه طرف ....ولی انصافا عرب‌های سعودی چه برتری خاصی رو به ایران یا حتا حوثی ها دیکته کرده‌ن !؟ چهل روز بمباران با متوسط روزی ۱۱۰ سورتی پرواز فقط باعث این شده که حوثی ها از غارهای صعده به همه جاهای دیگر یمن سرایت کنند و کسی هم جلودارشون نیست !!! سیاست های خیلی دقیق و فکر شده عربستان در منطقه‌هم با این به اصطلاح برتری سازمانی که شما میفرمایید فقط باعث مصیبت برای مردم منطقه‌س ... من قصد دفاع از آخوندها رو ندارم ...ولی اگر یک " آگاه سیاسی !!!" بیاد و در یک نوشته‌ی ژورنالیستی اینجوری سرنا رو از سر گشادش بزنه ، خب ....معلوم که ازین اطراف بد جوری داره کفتر میایه :-) :-) :-) :-) من فکر نمی کردم شما هم همو ن مسیر علیرضا نوری زاده رو رفته باشید !!!! گرچه مسیر سرسبزیه :-) :-) :-) :-) ولی خب به جای خوش آب و هوایی ختم نمیشه !!!!

  • جمهوریخواه

    اینکه چرا تا حال رژیم اسد از هم فرو نپاشید ، نه فقط با یاری پول،تسلیحات و سپاهیان جمهوری اسلامی ایران بلکه بخاطر پیوند قدیمی‌ روسیه با حزب بعث سوریه از زمان حافظ اسد است، ساختار سیاسی و نظامی سوریه در محور آموزشی و اطلاعاتی‌ روسیه شوروی ساخته و پرداخته شده و بسیاری از گروهای تروریستی کرد، فلسطینی، اروپایی و خاورمیانه ائی در دامن سوریه حافظ اسد متولد و پرورده شده اند. بعبارتی پشتیبانی سیاسی و اطلاعاتی- نظامی روسیه از سوریه و دلارهای نفتی‌ جمهوری اسلامی که از حلقوم ملت ایران گرفته شده بهمراه جنگجویان حزب الله لبنان و پاسداران ایدئولوژیک ج.ا. ایران، ستون پایه لرزان رژیم خاندان اسد در سوریه است. رژیم سوریه اسد یک دقیقه بدون یاری مثلث شوم روسیه- ج.ا. ایران و حزب الله لبنان دوام و ثبات نخواهد داشت. امروزه ایران مستعمره نامرئی روسیه در دکترین استراتژیک روسی- آسیایی پوتین است و نقش کارت جوکر در تحولات سیاسی جهانی‌ را برای روسیه دارد، نتایج اسف بار آن ، بهتر از عهد نامه‌های گلستان و ترکمنچای نیست !

  • faryad

    صداو سیمای رژیم: «حجت الاسلام والمسلمین محمدمهدی مالامیری» معروف به «ابوقاسم» یکی از روحانیون شهر مقدس قم در دفاع از حریم اهل‌بیت(ع) در سوریه به شهادت رسید. حجت الاسلام مالامیری در منطقه بصری الحریر استان درعا در سوریه به شهادت رسید و زمان شهادت وی سه روز پیش بوده است. جمهوری اسلامی بار‌ها تاکید کرده در اقدامات نظامی در عراق و سوریه مشارکت نخواهد کرد اما همچنان به ارائه مشاوره دفاعی به این کشورها ادامه می‌دهد. (این آقا هم حتما برای پیک نیک رفته بوده)!

  • faryad

    روزنامه کریستین ساینس مانیتور چاپ آمریکا فاش کرد: استیفان دمیستورا نماینده سازمان ملل در سوریه اخیراً در یک جلسه خصوصی در واشینگتن گفته است حکومت اسلامی ایران سالانه 35میلیارد دلار در سوریه هزینه کرده است.! این روزنامه همچنین به‌نقل از منابع دیپلوماتیک در بیروت می‌نویسد بر اساس ارزیابی‌ها، رژیم ایران بین یک تا دو میلیارد دلار ماهانه به‌صورت پرداخت نقدی و حمایت نظامی در سوریه هزینه می‌کند!

  • منوچهر

    طبیعتا اتحاد عربستان و ترکیه در سوریه بیشتر ازانکه منافع ایران را بخطر بینداز د مشکلی برای روسیه است که هنوز در پایگاه نظامی خود در این کشور حضور دارد و مشکل بنظر مرسد که باور داشته باشیم پوتین منافع خود را واگذار کرده و راهرا برای ترکیه هموار کرده باشد. اموزش نظامی 5000 شبه نظامی که میخواهد در سه جبهه داعش و النصره و ارتش سوریه درگیر باشد با توجه به تعداد جنگجویان انها حرکتی سمبولیک و شاید غیر کار امد باشد و میدانیم که ترکیه در این مدت بیشتر با داعش هم پیمان بوده تا نیروهای دیگر . در بهار عربی چه درتونس و بعد هم مصر و یمن و لیبی تمام تلاش غرب برالگو قرار دادن حکومت ترکیه برای کشورهای درگیر بود و این کشور نیز اصرار داشت که مطرح باشد و شاید ارد وغان خواب احیای عثمانی را میدید و حال اینکه در جابجائی قدرت سهم ترکیه صفر شد و حتی نفوذش در این کشورها از اسرائیل هم کمتر نمو داشت . زخم ناسور سوریه و اعلام پشتیبانی ایران از حکومت بشار بیشتر در گرو تهیه سلاح است و بنظر میرسد که روسیه میخواهد همچنان بهای سلاحهای فروخته شده به سوریه را از ایران بستاند وبدلیل نیازمندی ارتش سوریه وزیر دفاع این کشور دست کمک بسوی نظامیان ایران دراز کرده است . البته ایران میتواند سلاحهای تولیدی خود را بسوریه برساند و در گذشته دید ه ایم که اسرائیل مانع ازان شده است . نقش عربستان در نا ارامی های منطقه نیز کاملا محسوس است و پادشاهی این کشور بدلیل داشتن پول زیاد بدنبال سیادت در جهان اسلام است و انچه در مصر و سوریه و یمن میگذرد دلیل این بیشر خواهی است درحالیکه حکومت این کشور در داخل خود در استحاله بسر میبرد و برکناری ولیعهد و وزیر خارجه و 23 وزیر و مقام درجه اول در صبح امروز نشان از تعارض داخلی و یکدست نبودن سیاست داخلی و خارجی این کشور میدهد.

  • بهنام

    با تشکر فراوان از جناب علیزاده به خاطر انتشار مقاله مفید تحلیلی . ایران هم در دیپلماسی داخلی و هم در دیپلماسی خارجی شکست خورده و به چه کنم چه کنم افتاده است . متاسفانه دخالتهای بی جای حکومت ننگین در سوریه ، عراق و یمن ، باعث اتحاد اعراب و اعلام تشکیل ارتش مشترک عربی که به نوعی میتوان آن را با ناتو تشبیه کرد ، گردیده است و این ناتوی عربی میتواند برای منافع ایران در آینده بسیار خطرناک باشد .