ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

چرا به مسئله سوریه کم‌توجه هستیم؟

آیا افکار عمومی از حجم وسیع موضوعات سیاسی خسته شده‌ و پس از پرونده اتمی، دیگر حوصله گشودن پرونده سوریه را در ذهن خود ندارد یا این وسط ناسیونالیسم ایرانی آمیخته شده با شیعه‌گری کار خود را می‌کند؟

روزگاری دور - دوران جنگ هشت ساله - قرار بود راه قدس از کربلا ‌بگذرد. حالا دیگر کربلا گذرگاه نیست بلکه در عین ناامنی، مقصد تورهای زیارتی است. اینک می‌گویند که راه قدس از مقاومت در سوریه می‌گذرد. خاکریزهای این راه را هم با کمک حزب‌الله لبنان کنده‌اند.

سپاهیان و نظامیان ایران می‌گویند امنیت جمهوری اسلامی و سوریه به هم گره خورده‌اند. حالا و پس از بسته شدن پرونده اتمی، سوی عمده تهدیدها و شعارها خطاب به رقبا و دشمنان، به سوریه معطوف شده‌اند. ماجراجویی جمهوری اسلامی بر سر سوریه‌ تازه نیست اما شتاب یافته و آشکارتر شده است.

در زمانه برای گشودن پرونده‌ای زیر عنوان «جنگ در منطقه و مسئولیت ایران در بحران سوریه»، از گروهی متجاوز از ۱۰۰ روزنامه‌نگار، تحلیلگر، کنشگر و کارشناس سیاسی دعوت کردیم در باره سیاست جمهوری اسلامی در سوریه، اوضاع منطقه و حذرباش‌های لازم، یادداشت یا مقاله‌ بنویسند.

طی چهار هفته، ۲۰ نفر یادداشت و ۱۵ نفر مقاله نوشته‌اند. این بیلان بدی نیست اما حساسیت چندانی را هم نزد اهل قلم و فکر نسبت به موضوع سوریه نشان نمی‌دهد.

این بار می‌خواهیم با کاربران زمانه گفت‌وگو کنیم:

در زمان جنگ هشت ساله روی خیلی از دیوارها نوشته بودند: «جنگ چیز خوبی است.»

جنگ چیز خوبی است؟ اگر نه، چرا جنگی چنین نزدیک، این اندازه دور به حساب می‌‌‌‌آید؟

شاید ورود به کشمکشی خارج از مرزهای ایران برای بسیاری ملموس نیست. شاید مردمی که خود هشت سال درگیر جنگ بوده‌اند، میل ندارند تصاویر جنگ‌هایی را که در اطرافشان جریان دارد، ببینند.

آیا افکار عمومی از حجم وسیع موضوعات سیاسی خسته شده‌ و پس از پرونده اتمی حالا دیگر حوصله گشودن پرونده سوریه را در ذهن خود ندارد؟

آیا پشت ذهن مردم تحلیلی سیاسی عمل می‌کند؟ − به این صورت که رژیم ایران کار خودش را می‌کند و این کار در لحظه فعلی بد نیست، چون علیه داعش است و داعش افعی‌ای است که از دست آن باید به مار غاشیه پناه برد.

چه بسا این وسط ناسیونالیسم ایرانی آمیخته شده با شیعه‌گری کار خود را می‌کند و دخالت جمهوری اسلامی در سوریه به حساب ایفای نقش شایسته ایران در منطقه گذاشته می‌شود؟

و یا این که نسبت به رژیم اسد نوعی همدلی وجود دارد؟ چنانکه در یک کامنت در پای یکی از مقالات زمانه در مورد سوریه نوشته شده بود «فراموش نکنیم که حافظ اسد تنها حامی ایران در منطقه در جریان جنگ با عراق بود.» البته شاید این کاربر فراموش کرده یا نمی‌داند که جمهوری اسلامی با نفت مجانی بخشی از سیاست خارجی رژیم اسد را اجاره کرده بود، وگرنه آن رژیم مفت و مجانی حامی کسی نمی‌شد.

نظر شما چیست؟

سوسن اولیاء- بخش سیاست زمانه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • میم

    اگر فقط صحبت پول و نفت مجانی بود عربستان می توانست ده برابر ایران به سوریه نفت مجانی بدهد. یعنی همه تحلیل های «بخش سیاست» رادیو زمانه همینقدر ساده و بسیط است؟ یعنی مثلاً شما فکر می کنید کشوری مفت و مجانی از کشور دیگری حمایت می کند؟ یعنی مثلاً آمریکا مفتی یا برای رضای خدا از کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس حمایت می کند که مثلاً سوریه خواسته باشد مفتی از ایران حمایت کند؟ یا فکر می کنید ما چون ایرانی هستیم عقلمان به این چیزها نمی رسد و فقط شما در بخش سیاست رادیو زمانه این چیرها را می فهمید؟ جنگ چیز خوبی نیست. اما دفاع چیز خوبی است. برای همین است که فرانسه از روز اول این حملات دارد روی طبل جنگ می کوبد و کلی هم حمله هوایی کرده است. ما هم اگر از خودمان در برابر صدام دفاع کردیم، کار خوبی کردیم و هیچ شکی در این نیست.

  • بهمن

    متاسفانه مردم ايران مردمي احساسي و تعصبي شيعه صفويه اي هستند و هيچگونه درك درستي از مسائل ندارند بطوريكه در سال 57 اسير و مجذوب خميني شدند و تجربه انقلاب نداشتند و كنفرانس گوادلوپ كه هدفش ايجاد ديواري سبز بدور كمونيسم بود در مدت زمان كوتاهي انقلاب به نتيجه رسيد البته با حمايت سران غرب و آمريكا ولي در سوريه عليرغم مبارزات بيش از 5 سال و كشتار بيش از 350 هزار نفر و ويراني كشور و ميليونها آواره كشورهاي شرق و غرب حاضر به پذيرش اكثريت نظر مردم نيستند حتي سركوب هم ميكنند و داعش ساخته و پرداخته بشار اسد ايران و حزب اله و روسيه براي خنثي كردن مبارزات مردم بوجود آوردند و اكنون مسئله مشكوكي در فرانسه بوجود آوردند و اكنون ميخواهند يك شبه مسئله را به نفع ايران روسيه و بشاراسد و حتي مسيحيان سوريه حل كنند و مممكن است دوسه پست وزارت كم اهميت هم به مبارزان مردم سوريه داده شود تا دهنشان را ببندند. مردم ايران تا يك هفته قبل شعار تحريم نخريدن پرايد ميدادند اما با وام 25 ميليوني كار شش ماهه را در 6 روز انجام دادند و فريب دولت خوردند اين است فرهنگ و شعور مردم ايران. ضمنا پيشنهادميشود فونت نوشتاري مطالب تغيير يابد چون از نظر خواندن خوانا نميباشد و م در بعضي صفحات اندازه فونت هم بسيار ريز و كم رنگ ميباشد

  • جمهوریخواه

    جمهوری پاسداران در ایران تحلیل نادرستی از جهان سیاست دارد، آنها فکر میکنند که با حزب الله لبنان و جبهه متلاشی شده اسّد در سوریه، ابزار فشاری به اسرائیل و منافع غربی‌ها در منطقه دارند و با این روش اقتدار، ثبات و عمر رژیم آخوندی را تضمین میکنند غافل از اینکه جناح وفادار حزب الله به ایران، در اقلیت درونی تشکیلات و سپهر سیاسی لبنان جای دارد و بدون ائتلاف با دیگر احزاب و پرداخت‌های میلیونی دلار از ایران به آنها، یک هفته هم دوام ندارد، مضافا که منافع ملی‌ لبنان را به ماجراجویی‌های جمهوری اسلامی ترجیح می‌دهند، همانطور که بوسنی‌ها در رای گیری‌های سازمان ملل بر علیه جمهوری اسلامی رای دادند ! علوی های سوریه ، دروزی های لبنان، صوفی های ایران و... آیین های شبه‌‌ کابالیستی هستند که در خاورمیانه در هر کوی و برزنی یافت میشوند، خصوصیات آنها فرقه ایی،قومی، قبیله ایی، خانوادگی، مافیایی و محفلی است، با راز رمز و "سرّ مگو" مهم و حقیقت‌جو بنظر میرسند. اینکه چگونه در سوریه به ناگهان و با یک فتوا، یک آیین مسیحا ایی در آبادی های دور افتاده و فقیرنشین به اسلام شیعی تغییر چهره میدهد ولی نمازشان بشکل سنی ها است ، از آن معما هایی‌ است که در میا‌‌ن توده های شرقی‌ اسلام زده استعمار شده، اختراع و پیدا میشود و تهی از منطق و برهان عقلی است ! اینکه چرا ایرانیان ملی‌- دموکرات( سوای کشتار غیر انسانی‌ از هر دو طرف) به مسئله سوریه کم توجه هستند ؟! زیرا ۱-سوریه اسد ، در ائتلاف با جمهوری اسلامی است ! ۲-چرا ایران باید در معضلات ابد الدائم عربها نقش ایفا کند ؟ ۳- آیا عرب‌ها دوست و همپیمان خوبی‌ در تاریخ گذشته و فراز‌های آینده ایران خواهند بود ؟ ۴- آیا در پیشرفت دانش، تمدن و مدرنیسم به ما ایرانیان که لنگان لنگان یک گام به پیش و دو گام به پس قدم برمی‌داریم، یاری دهنده هستند ؟! ۵- چه رابطه و شناختی‌ از اپوزیسیون دموکرات و چپ سوریه داریم ؟! ۶- چرا اپوزیسیون ایران به دام معضلات و موانع ایی که رژیم سپاه در ابعاد سیاسی- اقتصادی- نظامی برای بقا خود ایجاد کرده و باید مسول و جوابگو به مردم ایران باشد ، بیفتد ؟! ....

  • motaro

    این طور که پیداست جامعه ما احساسات انسانی را تا حدی از دست داده است. مردم دیگر دلشان به خواهر و برادرشان هم نمیسوزد تا چه رسد به مردم یک کشور دیگر. سوریه که هیچ . حتی فلسطین هم در فکر مردم جایگاه سابق را ندارد . اگر در گذشته رهایی فلسطینیها اهمیت داشت اکنون یک دشمنی کینه توزانه بدون دلیل با اسرائیل جای آن را گرفته صرف نظر از بود و نبود فلسطین ! الان با هر کس صحبت کنی میگوید چرا دولت میرود پول میدهد برای مردم غزه بیمارستان میسازد؟ ( که البته میدانیم نمیسازد ! ). گویی در آن واحد هم با فلسطین دشمنی داریم هم با اسرائیل. خلاصه علت کم توجهی به بحران سوریه ؛ به نظر من یک دلیل ندارد بلکه مجموع آن  دلایلی که در مقاله آمده است میباشد .

  • یه نفر

    نادر خان تو گفتی ماهم باور کردیم کیه که ندونه عربستان وامارات ترکیه ..........چه کمکایی به تروریستا کردند آیا 12 لشکر داعش با پول ایران بوجود اومده یا عربستان و اون وقت آمریکا فرانسه چکردند تاییجایی همراهی کردند و بعدشم سکوت مگه بایدن معاون اباما نگفت اعتراف نکرد ترکیه به گروهای تروریستی کمک میکنه مگه لوران فابیوس دراجلاسی مبارزه با تروریسم نگفت کسانی در همین اجلاس هستند که به ترورستها سلاح دادند همین چند روز پیش سازمان ملل از امارات درخواست توضیح در مورد ارسال سلاح به تروریست ها در لیبی نکرد اینهمه تروریست خارجی از طریق ترکیه و اردن وارد سوریه نشدن اینهمه موشک های ضد زره و سلاح ها با کالیبر سنگین رو کی در اختیار تروریست ها گذاشت..................

  • nader

    کری که در کنفرانس خبری مشترکی با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه فرانسه پس از کنفرانس بین‌المللی وین درباره بحران سوریه سخن می‌گفت، افزود که روند سیاسی در سوریه را خود سوری‌ها رهبری خواهند کرد. وزیر امور خارجه آمریکا در این کنفرانس خبری که استفان دی‌مستورا فرستاده سازمان ملل متحد هم در آن حاضر بود گفت: «سیاست بشار اسد در سوریه تنش‌های فرقه‌ای را ایجاد کرد و باعث توسعه داعش شد.» او تاکید کرد: «میان اسد و داعش هماهنگی وجود دارد به‌گونه‌ای که از آن‌ها در مقابل ارائه اسلحه و پول، نفت می‌خرد.»!! نتیجه این اظهارات کری ؟ حکومت اسلامی ایران و حکومت اسلامی داعش هردو از یک منبع و جهت برخوردارند!

  • بهنام

    چگونه ودرکدام  رسانه     در کدام.حزب  یاسازمان و سندیکا        گرفتاریهای پس از گفتن و شنیدن  یا نوشتن را فراموش نکنیم  ....خواسته ها در کجا باید گفته تا درد سرآفرین نباشد جز زیر لحاف   . 

  • رضا

    بر اساس مشاهدات میدانی خودم که طبقه ی میانه به پائین هستم باید عرض شود بخش قابل توجهی از مردم درگیر زندگی روزانه هستن، این طبقه در بخش های مختلف جامعه یا کارگر ساده است یا کارمند جزء در گیر اقساط وام مسکن خودرو و لوازم خانگی و اوقات فراغت را نیز ترجیح میدهد با تفریحات کم هزینه سپری کند بنا بر این فرصتی برای واکنش نسبت به مسائل سوریه و حتی دغدغه های جامعه ی مدنی باقی نمانده من نمیگویم رفاه اقتصادی حتما به شکوفایی ذهنی و مدنی منجر میشود اما به این بوار رسیده ام که رفاه اقتصادی میتواند مقدم ای برای فکر کردن به مسائلی از قبیل جنگ در سوریه و آزادی های مدنی باشد تا زمانی که اکثریت جامعه در گیر معیشت باشند نمیتوان از ان ها انتظاری خاصی داشت