ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

افتتاح "مرکز فرهنگی امام خمینی" در کرکوک؛ اهانت به کردهای ایران؟

علی‌اصغر فریدی - فعالان سیاسی و روشنفکران کرد، افتتاح مجتمع فرهنگی «امام خمینی» در کرکوک را بی‌حرمتی به مبارزات کردهای ایران علیه جمهوری اسلامی می‌دانند.

در حالی که پیشمرگه‌های برخی از احزاب کرد ایرانی همراه با نیروهای اقلیم کردستان در جبهه‌های جنگ علیه داعش در نقاط مختلف استان کرکوک در حال جنگ هستند و تا کنون چندین کرد ایرانی، در آنجا جان خود را از دست داده‌اند، همزمان با سالگرد انقلاب اسلامی در ایران، استاندار کرکوک به همراه کنسول ایران در اربیل، یک مجتمع فرهنگی با نام «امام خمینی» را افتتاح کرد.

استان کرکوک یکی از مناطقی است که اداره امور آن از طرفی مورد مناقشه حکومت مرکزی و اقلیم کردستان است و از طرف دیگر در خود اقلیم کردستان نیز اداره آن مورد مناقشه حزب دمکرات کردستان عراق (حزب حاکم) و اتحادیه میهنی کردستان است. اما در نهایت و در حال حاضر، این اتحادیه میهنی کردستان است که آن را اداره می‌کند. افتتاح یک مجموعه فرهنگی در استان نفت‌خیز کرکوک در اقلیم کردستان، با نام مرکز «روشنفکری امام خمینی» از سوی «دکتر نجم‌الدین کریم» استاندار این استان و شرکت افراد رده‌بالای حزب اتحادیه میهنی کردستان در مراسم افتتاح این مجموعه فرهنگی، باعث اعتراض و نارضایتی کردهای ایران شده است.

پس از مراسم افتتاح این مرکز که ۲۱ بهمن ٩۴، همزمان با سی و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب ایران و با حضور مرتضی عبادی سرکنسول جمهوری ایران در اربیل، و تعدادی از مسئولان احزاب کردستان عراق انجام گرفت، نجم‌الدین کریم با انتشار مطلبی به دو زبان کردی و عربی، در فیسبوک خود نوشت کە این مرکز «در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران و همچون هدیەای بە ساکنین شهر کرکوک» افتتاح شد.

نارضایتی کردهای اقلیم کردستان

افتتاح یک مجتمع فرهنگی با نام «امام خمینی» از سوی جمهوری اسلامی در کرکوک، علاو بر اینکه باعث اعتراض و نارضایتی فعالان سیاسی کردستان ایران شده است، اعتراض بخشی از روزنامه‌نگاران و نویسندگان کرد در اقلیم کردستان را نیز به دنبال داشته است. آنها افتتاح این مرکز را نشان بی‌حرمتی به مبارازات کردهای ایران علیه جمهوری اسلامی دانسته‌اند.

«حسن جمعه» از نویسندگان شهر کرکوک با بیان اینکه احداث چنین مراکزی باید از سوی حکومت اقلیم کردستان صورت می‌گرفت نه از سوی جمهوری اسلامی، می‌گوید: علاوه بر نارضایتی بخش زیادی از فعالان سیاسی، نویسندگان، روزنامه‌نگاران و روشنفکران شهر کرکوک، افکار عمومی این شهر نیز مخالف مجتمعی فرهنگی با نام امام خمینی هستند و آن را به عنوان یک تهدید می‌بینند. او همچنین معتقد است که احداث مراکز فرهنگی، بیمارستان، کتابخانه و ... از سوی جمهوری اسلامی باعث نفوذ بیشتر و حتی اشغالگری جمهوری اسلامی در اقلیم کردستان است.

این نویسنده ساکن شهر کرکوک با بیان اینکه، این کار مایه شرمساری است برای احزاب کرد و حکومت اقلیم کردستان، می‌گوید: «جدا از اینکه اینگونه مراکز، محلی خواهد شد بود برای اشاعه فرهنگ و عقاید و تفکرات جمهوری اسلامی و همچنین محلی برای پوشش کارهای جاسوسی و اطلاعاتی حکومت ایران، بی‌احترامی است به برادرانمان در کردستان ایران، که برخی از آنان در حال حاضر، در محور کرکوک با داعش می‌جنگند.»

مرتضی عبادی، سرکنسول ایران و نجم‌الدین کریم، استاندار کرکوک در مراسم افتتاح مرکز

«تەنیا کوردی» روزنامه‌نگار و ناظر سیاسی کرد در اقلیم کردستان، این اقدام استانداری کرکوک را «تعریب» سیاسی دیگری دانسته است. (پروژه‌ای که صدام حسین با جایگزین کردن عرب‌ها به جای کردها در مناظق نفت‌خیر کردستان عراق سعی در تغییر بافت جمعیتی مناطق کردها داشت.)

این روزنامه‌نگار و فعال سیاسی همچنین گفته است: مایه شرمساری است که اتحادیه میهنی کردستان و استاندار کرکوک، بر ضد کردهای کردستان ایران، که هم اکنون در جبهه‌های جنگ علیه داعش در کرکوک می‌جنگند، عمل می‌کنند و به جای اینکه مرکز فرهنگی قاضی محمد و قاسملو را احداث کنند، برای بی‌احترامی به کردهای ایران، مرکز فرهنگی و روشنفکری امام خمینی را افتتاح می‌کنند.

به گفته «ته‌نیا کوردی»، افتتاح مجتمعی فرهنگی با نام «امام خمینی» در کرکوک می‌تواند دارای دو هدف باشد، اول اینکه، اتحادیه میهنی با این کار، به ایران تاکید می‌کند که کرکوک هنوز جزئی از اقلیم کردستان نیست بلکه یک شهر عراقی است و همانند دیگر بخش‌های عراق می‌تواند زیر نفوذ ایران باشد. دوم اینکه: بی‌احترامی به کردهای ایران است و اگرچه آنها در راه دفاع از کرکوک جانشان را از دست می‌دهند، بازهم اتحادیه میهنی، نقش جمهوری اسلامی ایران را در سرنوشت کرکوک، تعیین کننده می‌داند.

نارضایتی روشنفکران کردستان ایران

روشنفکران و فعالان سیاسی کردستان ایران نیز ضمن محکوم کردن این اقدام استانداری کرکوک، آن را اهانتی به مبارزات کردهای ایران دانسته‌اند. شاهد علوی روزنامه‌نگار کرد با عنوان، «روشنفکری در آغوش گرم و امن "امام خمینی" در کرکوک!» نوشته است: در سی و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با همکاری خالصانه اتحادیه میهنی کردستان عراق که زمانی حزبی پیشرو بود، و استاندار کرکوک که زمانی دکتری مجرب و روشنفکری خوشنام بود، و با اراده کنسول ایران در اربیل که از برادران سپاه قدس است، "امام خمینی" در کرکوک روشنفکری را در آغوش گرم و امن خود گرفت.

قادر الیاسی هنرمند کرد و از پیشمرگان سابق حزب دمکرات نیز در مطلبی با عنوان «خمینی و کرکوک»، نوشته است: «زمانی که سالیان پیش در سلیمانیه، حسینه‌ای را تاسیس کردند، و بعدها از همین حسینیه جوانان کرد شیعه را تشویق کردند که به صفوف حشد شعبی بپیوندند، مشخص شد که کرد تا چه اندازه‌ای در اشتباه است.»

او همچنین با بیان این‌که افتتاح یک مرکز فرهنگی به نام «امام خمینی» در کرکوک، اوج بی‌حرمتی به کردهای ایران و مبارزات آنها است، افزوده که این اقدام استاندار کرکوک باعث سلطه بیشتر جمهوری اسلامی بر اقلیم کردستان خواهد شد.

این موضوع از سوی کردهای ایران، در شبکه‌های اجتماعی بسیار پررنگ شده و برخی این مسئله را همانند آن دانسته‌اند که در اسرائیل مرکز روشنفکری هیتلر نازی تاسیس شود.

روابط ایران با اقلیم کردستان

در حالی که حزب دمکرات کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی دارای روابط حسنه‌ای با ترکیه است و اخیرا نیز فروش نفت کرکوک این رابطه را بسیار تنگاتنگ کرده، اتحادیه میهنی کردستان نیز رابطه‌ای طولانی با جمهوری اسلامی دارد، روابط این حزب با جمهوری اسلامی به زمانی بر می‌گردد که آیت‌الله خمینی در پاریس بود، این حزب آن زمان هیاتی را برای دیدار با آیت‌الله خامنه‌ای به پاریس فرستاد. پس از بازگشت روح‌الله خمینی به تهران نیز هیاتی از اتحادیه میهنی کردستان بار دیگر با او ملاقات کرد و روابط این حزب با جمهوری اسلامی علیرغم فراز و نشیب‌هایی که داشته تا کنون ادامه داشته است.

نفوذ و سلطه جمهوری اسلامی تنها محدود به مناطق تحت کنترل اتحادیه میهنی نمی‌شود و حزب دمکرات کردستان عراق (پارتی) نیز روابط حسنه‌ای با جمهوری اسلامی دارد به طوری که سال گذشته و پس از حمله داعش به اقلیم کردستان و نزدیک شدن این گروه به اربیل پایتخت اقلیم کردستان، جمهوری اسلامی با ارسال اسلحه و مشاوران نظامی به نیروهای پیشمرگه یاری رساند. پس از این اقدام، مسعود بارزانی رئیس حکومت اقلیم کردستان، در میانه دیدارش با «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران، با اعلام اینکه «ایران اولین کشوری بوده که برای ما اسلحه ارسال کرده است» از این کشور برای کمک‌هایش به اقلیم کردستان قدردانی کرد.

این اولین بار نیست که اقدامات احزاب کرد در اقلیم کردستان باعث نارضایتی کردهای ایران می‌شود، سال گذشته نیز، سفر هیاتی سیاسی به ریاست علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، به اربیل و ملاقات با «مسعود بارزانی»، به دلیل حضور «جعفر صحرارودی» کسی که کردها معتقدند در ترور دکتر «عبدالرحمن قاسملو» رهبر حزب دمکرات کردستان ایران در وین دست داشته، اعتراض و نارضایتی کردهای ایران را به دنبال داشت.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.