ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

چرا خامنه‌ای عصبی و نگران است؟

حسن شریعتمداری - خامنه‌ای دوران خمینی را «مرحله تاسیس» و دوران خودش را «مرحله تثبیت» می‌داند. او اینک برانگیخته است زیرا می‌داند بخش مهمی از حاکمیت راه او را ادامه نخواهد داد.

در سال ۹۵ رهبر جمهوری اسلامی تصمیم‌گیری‌های دشواری در پیش دارد. خامنه‌ای می‌خواهد پس از خودش نیز راهی که در دوران رهبری‌اش پیموده شده، به‌نام او ثبت شود و هم‌چنان ادامه یابد. رهبر در سخنان اخیرش عصبی به‌نظر می‌آید و نگران است. چرا؟

بخش مهمی از حاکمیت، در زمان حیات او نیز این راه را دیگر قابل ادامه نمی‌دانند و معتقدند که جمهوری اسلامی باید پس از گذر از دوران طولانی انقلابی‌گری که نزدیک به چهار دهه طول کشیده، اینک باید روابطش را با آمریکا و غرب عادی کند و در را به‌روی سرمایه‌گذاران خارجی بگشاید تا از بن‌بست کنونی نجات یابد.

این تلاش و رویکرد، به معنای شکست راه خامنه‌ای در نزدیک به سه دهه زمام‌داری است و انکار نقشی است که او می‌خواهد در تاریخ ازخود به یادگار گذارد. او به همین دلیل برانگیخته و عصبانی است.

اقتصاد مقاومتی، نشان مقاومت او برای ادامه راهی است که مملکت را به‌اینجا کشانده است. او باید بین واقعیات خردکننده موجود و رویای انقلابی‌گری دائمی تصمیم بگیرد. او نقش خود را در این راه کمتر از موسس جمهوری اسلامی نمی‌داند بلکه دوران او را «دوران تاسیس» و زمان خود را «دوران تثبیت» آنچه "نظام بدیع دموکراسی دینی" می‌خواند، به‌شمار می‌آورد.

حسن شریعتمداری

خامنه‌ای شخصی محاسبه‌گر و نقشه‌پرداز است. او از بیماری خود بهتر از هرکس دیگری خبر دارد. شاه و خمینی بیماری خود را از دیگران پنهان کردند، ولی او ترجیح داد همگان را تا حدودی از واقعیت مطلع کند. شاید می‌خواست تا زنده و سرپاست‌، یارگیری‌ها و تغییر مواضع و جبهه‌ها را که معمولا در چنین وضعیتی برای دوران پس از رهبری استبدادی به‌وجود می‌آید، تا حدودی مشاهده کند و مسیر را حدس زده و آن را برای بعد از خود درجهت ادامه خواست‌هایش هموار کند.

محدودیت‌های تعیین قائم‌مقام

از سوی دیگر او شاید برای انتقال آرام‌تر قدرت، تصمیم گرفته تا قائم‌مقام رهبری را در زمان حیات خود انتخاب و معرفی و تثبیت کند. البته خامنه‌‌ای زیرک‌تر از آنست که درصورت چنین تصمیمی، این کار مهم واثرگذار در آرایش نیروها را در داخل بلوک‌های قدرت نظام، مستقیما به‌دست خود انجام دهد.

انجام مستقیم این کار او را با وضعیت ناخوشایندی مواجه می‌کند. او اگر هم چنین تصمیمی گرفته باشد، آنرا به‌دست خبرگان رهبری خواهد داد و خودش تصمیم آنان را تایید خواهد کرد. در عین حال، گزینه‌های او برای قائم‌مقام کردن یک نفر زیاد نیست. پسرش چهره‌ای امنیتی و پشت پرده باقی مانده است و برکشیدن او به رهبری کار ساده‌ای نیست.

خامنه‌ای حتی قبل از تعیین پسر بعنوان جانشین نیز، سلطان نامیده شده و اینک بعید به‌نظر می‌رسد با تعیین پسر به‌عنوان جانشین، لقبی را که نمی‌پسندد بر خود تثبیت کند. می‌ماند هاشمی شاهرودی و صادق لاریجانی.

شاهرودی چهره قابل توافق بین جناح‌هاست ولی به همین دلیل احتمالا  ادامه‌دهنده راهی نخواهد بود که خامنه‌ای بر ادامه آن اصرار دارد. صادق لاریجانی بیشتر یقه درانده و خود را پیرو رهبر نشان داده است. برادران او نیز از مقامات نظامند و پدرزنش هم آیت‌الله وحید خراسانی است و عده و عده بیشتری را یدک می‌کشد.

احتمال بعدی این است که خامنه‌ای تمایل خود به اینها یا شخص دیگر را به کمیته تعیین جانشین رهبری که مدتی است مشغول کارند بگوید و بقیه ماجرا را برای بعد از خود بگذارد. البته او تجربه کافی دارد که چگونه پس از فوت رهبر، نقل قول‌ها و وصیت نامه‌ها جعل می‌شوند و سناریوهای از پیش چیده شده به جریان می‌افتند.

خامنه‌ای در آرایش مجلس خبرگان پنجم و در انتخابات هفتم اسفند از هاشمی رفسنجانی و روحانی شکست خورده و از این قضیه به شدت خشمگین است. در نتیجه تا بتواند از آنان زهر چشم می‌گیرد که دامنه عمل‌شان را محدودتر کند. اما روحانی و هاشمی هم به تجربه می‌دانند که اشخاص در فقدان خامنه‌ای تغییر جهت خواهند داد. رفسنجانی در خبرگان در خلاء قدرت ناشی از فقدان خامنه‌ای می‌تواند ناگاه به قطب جاذبه بزرگی تبدیل شود. روحانی و هاشمی نیز برای چنین وضعیتی خود را آماده می‌کنند. اگر وضعیت اجازه داد که خود روحانی و اگر مقاومت در مقابل روحانی زیاد بود هاشمی شاهرودی.

روحانی و هاشمی می‌دانند که رهبر بعدی هر که باشد و به هر ترتیب انتخاب شود، در اوان کار نه اقتدار کافی برای مقاومت در برابر خواست‌های مردم را خواهد داشت و نه لزوما تمایل به افراطی‌گری و انقلابی بازی.

نه تنها دوران زندگانی خامنه‌ای بلکه دوران طرز تفکر و عمل او نیز به پایان خود نزدیک شده است.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • رهت

    شاه بینش داشت ولی چون مثل اقای شما نمی تونست تو طول هفت روز 23 نفر رو که بخاطر فقر و نداری به خیابونها ریخته بودن بکشه رفت

  • علی

    کامی! محمد رضا پهلوی اگر خیلی بینش سیاسی و قدرت پیشگویی داشت سرنوشت خود را پیش بینی می کرد تا بدان شکل ملت او را بیرون نکنند. ملت بزرگ ایران این افراد را به زباله دان تاریخ سپرده اند. مسیر نورانی انقلاب مسیری است که در آن شهدایی چون شهریاری و احمدی روشن و رضایی ها را پرورش می دهد و ماهواره ها را در مدار زمین قرار میدهد و نرخ باسوادی زنان این سرزمین را به 85 درصد میرسان و نرخ حضور زنان در دانشگاه ها را به 65 درصد می رساند و رتبه ی علمی کشور را به 16 میرساند و صنایع دفاعی این مملکت را بومی می کند و سد های عظیم می سازد و 99 درصد روستاهای ایران را برق رسانی می کند و در محروم ترین نقاط ایران خدمت رسانی می کند واز نوامیس ملت مسلمان ایران با اهدای هزاران شهید دفاع می کند. این کارنامه ی روشن جمهوری اسلامی ایران است با وجود تمامی دشمنی ها و کارشکنی ها و تازه این ابتدای راه برای رسیدن به جامعه ی پیشرفت همراه با معنویت بر مبنای تعالیم اسلام عزیز است.

  • کامی

    علی! بهتره بری کتاب (پاسخ به تاریخ) از شاه را بخوانی تا بفهمی که شاه در سال 58، چنین روزهایی را برای ایران پیش بینی کرده بود! کدام مسیر نورانی تا رسیدن به قله پیشرفت؟! دلار 7 تومانی شده 3500 تومان، دختران ایرانی در حرمسراهای شیوخ خلیج فارس هستند، تومان ایران شده پهن و ریال ایران شده پشکل، پر خیابانها شده معتاد و ولگرد و فاحشه و ... فقر و بیکاری و فحشا و فساد و اعتیاد و..... این بود انقلاب مستضعفین؟!

  • علی

    در پاسخ به آقا نادر. اتفاقا پیروان نظریه نورانی ولایت فقیه از حال جامعه ایران از همه آگاه ترند چرا که ولی امرشان به گفته ی دشمنانش از هم نزدیک تر به مردم زندگی می کند. آنها برای اصلاح و آبادانی ایران عزیز و سربلندی ملتش در تمام زمینه ها از روز پیروزی انقلاب عزیز اسلامی با وجود تمام دشمنی ها و کارشکنی ها هرروز در حال کوشش و جان دادن بوده اند. از دیگران جز نق زدن و پناه بردن به بد خواهان این ملت و فرار از مشکلات و مایوس کردن جوانان این ممکلت چیز دیگری ندیدم در این ۳۷ سال. و امروز به لطف خداوند نتیجه ی آن ایستادگی ها امیدبخش ما برای ادامه ی این مسیر نورانی تا رسیدن به قله که جامعه ی پیشرفته همراه با معنویت بر مبنای تعالیم اسلام عزیز است.

  • نادر

    معلوم نیست اون علی آقا که در کامنتش دم از تنومندی نهال انقلاب زده با این علی محمد رجبی که گورستان را برای رفسنجانی و روحانی آرزو کرده یکی هستند یا دو شخص جدا ولی بهرحال معلومه که از واقعیات جامعه خود که در حال از هم پاشیدن از درون بر اثر فساد و تباهی ای که حاکم بر شئون مملکت هست بی خبرند. عزیزم بجای این آرزوهای غلط برای مملکت و ملتت آرزوی خیر و نیکی کن و بدنبال صلاح ملت و مملکت باش و الا ادامه شرائط امروز ایران به همین ترتیبی که هست چیزی جز نابودی کامل مملکت و به یأس تبدیل شدن همه آرزوهای ملت و خصوصا" قشر مظلوم و جوان این مملکت ندارد.

  • علی محمد رجبی

    خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران بکوری چشم شما زنده است رفسنجانی و خاتمی و موسوی وروحانی آرزوی تعیین رهبری رابه گورستان خواهند برد جانم فدای رهبری

  • علی محمد رجبی

    تشکر از شما بابت این موضوع

  • علی محمد رجبی

    Tashkor

  • میترا

    ایرانی گرامی! موضوع آرزوی فکری یا قلبی من نیست. وقتی چیزی لازم است لازم است و پراگماتیسم امری نیست که به دلایل احساسی با ندامت همراه شود. استفاده عملی از دانش تاریخی ما راهی جز تقابل نمی گذارد. حتی یه مورد تاریخی از تحول بی سر و صدا از سلطه مذهبیون به نظام های قابل تحمل تر وجود ندارد. حرص و آز دیندارها برای مادیات انتها ندارد و با من بمیرم و تو بمیری چیزی به کسی نمی دهند. ضمن یادآوری اینکه مطالعات بین المللی اخیر پایین تر بودن متوسط هوش ایرانی ها نسبت به کشورهای منطقه را اعلام کرده اند، متذکر می شوم که تاریخ ایران پشتیبان ادعای معصومانه شما در هوشمندی ایرانیان به گاه حمله دشمن خارجی نیست و تقریباً هیچ قدرتی نبوده که از شکست پذیری ما بهره مند نشده باشد. همین دو قرن پیش آبادترین بخش خاک ایران را تزار کند و برد. اینها بجز تشریف فرمایی عرب و مغول و ترک و تاتار و اسکندر و ... است. حتی عراق پا پتی که از هر نظر از ایران پایین تر بود توانست 8 سال ما را روی انگشت بچرخاند و طعم شکست نظامی را مکررا به دهان ما بیاورد. ما همچنین به درسهای ادبیات غنی خود که هزاران بار بر فساد و دغلکاری ملاهای ریاکار هشدار دادند وقعی نگذاشتیم و پوب بیسوادی خود را خوردیم. اگر وضع به همین منوال باشد باید منتظر قرون وسطی باشیم نه دوران گذار.

  • علی

    انقلاب اسلامی ایران تا امروز به رهبری امام خمینی و امام خامنه ای به گفته ی دشمنانش به دستاورد های بسیار مهمی دست یافته است و این مسیر با هدایت امام بعدی تا رسیدن به قله که همان جامعه ی پیشرفته همراه با معنویت بر مبنای تعالیم اسلام عزیز است ادامه خواهد داشت تا این پرچم به دست امام زمان برسد. اینگونه تحلیل های آبکی در 37 سال گذشته زیاد گفته شده. تحلیل گرانشان و تحلیل هایشان به تاریخ پیوستند و نهال انقلاب اسلامی هر روز تنومند تر از پیش شد. امروز که دیگر درخت تنومندی شده که میوه هایش همیشگیست. خوشحالیم که مخالفان نظام عزیز اسلامی فقط حرف میزنند و البته در حرف هایشان هم عق نشینی می کنند در حالی که یاران انقلاب اسلامی در میدان عمل و پنجه در پنجه ی مشکلات هر روز آب دیده تر و دست نیافتنی تر به پیش می روند.

  • ایرانی

    بانو میترا که گفته اید اگر جنگ بشه چی میشه؟ این آرزوی شما نمیدانم بر بد قلبی است یا بد فکری! اما مردم ایران نشان داده اند که بسیار میهن دوست و باهوشتر از این هستند که اجازه به دشمن بدهند که ایران را تصاحب کندو و احتمالا هم از شر این حکومت مذهبی عبور خواهند کرد.

  • حمید

    عصبی و نگران بودن خامنه ای و همقطارانش از تلاش بیهوده ایست که در روزهای پایان عمر خودن از برای پاکسازی گذشته سیاه و تاریک  خود بکار برده و میبرند  قبل از ورود به ماورای برزخ که تصور آنهم برایشان  غیر ممکن است به رغم درجات پوشالی  دینی خود به خود تقدیم ساخته،  پوشش عبا و عمامه، تظاهر به مومن بودن، ولایت فقیه، رهبریت معظم  و غیره و غیره. که گر خلق عالم را با چنان تفصیلاتی شاید به بازی گرفته و میگیرند اما خالق عالمیان را بهیچوجه نتوانند. که یک یکشان را لخت و پتی به این دنیا آورده و لخت وعریان به سوی خود برمیگرداند از برای رسیدگی به اعمالشان.

  • حماسه ایرانی

    جناب فرشادجو، به نظر می رسد که خودتان را در این نسلی که قرار است نابود شود تا به حساب شما مصالح بلندمدت کشور تامین شود، جا نمی دهید بلکه در آن گروهی جا می دهید که بعد از جنگ داخلی یا حمله خارجی، از استفاده کنندگان نتایج آن خواهید بود. واقعا که نادانی مرز ندارد. با چه تفکری، در حالی که در اطراف کشور خودمان شاهدید که جنگهای داخلی خیلی از کشور ها را در آستانه ی فروپاشی مطلق قرار داده است و حمله خارجی هم فقط کشتار و جنایت را نهادینه کرده و قبح آنرا از بین برده، برای کشور عزیز ما چنین نسخه هایی می پیچید؟ بدا به حال کشوری که شما بخواهید آنرا نجات دهید. ما هزاران بار به آدمهای جنایتکاری که فعلا بر سر سفره ی مام میهن مشغول چپاولند و کشتار بیگناهان مرام زاتی شان است بیشتر سازگاریم تا به یک جنگ داخلی یا حمله خارجی برای بیرون راندن آنها. در هیچ جنگی چه داخلی و چه حمله خارجی، چیز درست و ارزشمندی وجود ندارد که ما آرزویش را بکنیم. در جنگها، همچنان که در انقلابها ، همیشه پست ترین ها قدرت را قبضه می کنند چون هیچ ارزشی برای هیچکس و هیچ چیز قایل نیستند. انقلاب خود ما در سال ۵۷ نمونه بارز آن است. پس باید همه ی تغییرات در آرامش و در زمان مورد نیاز انجام شود.

  • میترا

    جناب محمد اگه بشه چی میشه؟ اگر راه نجات ایران از مسیر جنگ داخلی یا خارجی تسهیل میشه امیدوارم که بشه. برای مصالح بلند مدت یک کشور جان یک نسل هیچ ارزشی ندارد.

  • فرشادجو

    اگه به خامنه‌ای باشه که نهایت کارم همینطور است وی دوست داره یکی باشه که مثل خودش باشه یعنی کله شق و تندرو حتی خودشم رسماً گفت باید نفر بعدی ضد آمریکایی و همچنان مانند اوایل کار انقلابی باشه به نفرات انتصابی قدیم و جدید وی بنگرید همگی تندرو دو آتشه، جنتی، لاریجانی قوه قضاییه ، رئیسی استان قدس، امام جمعه مشهد علم الهدی، احمد خاتمی امام جمعه تهران، امام جمعه اسید پاش اصفهان ووووو ولی به شخصه دعا می کنم طول عمرش زیاد بشه چون هر روز که می گذره داره با حماقتاش بیشتر تیشه به ریشه نظام ميزنه (مثل آوردن امثال احمدی نژاد و جلیلی) و مردم هر روز نفرتشان از این رژیم اسلامی متحجر بیشتر میشود اما امثال هاشمی و خاتمی و روحانی افراد باهوشی هستند که منجر به تثبیت بیشتر پایه های قدرت رژیم شده اند

  • شهروند درجه سه

    ببخشید، در این عکس خامنه ای در برابر شعارهای امت حزب اله حاضر در صحنه با دو دستش به چه چیز اشاره می کند ؟

  • محمد

    گذینه جنگ داخلی  را  فراموش نکنید. البته از صمیم قلب امیدوارم که اینطور ننشه.

  • Ahmad

    در ھر حال فرقی ھم در اوضاع اقتصادی نخواھد داشت مسئلہ مھم برای ملت وضع اقتصادی ھست خوب بود برای ملت ایران ھیچ فرقی نمی کنہ کہ باشد،و کلید این ھم دست امریکا ھست خامنہ ای ھم باشد باید شرایط جدید را دیر یا زود قبول کند،ھمانطوری کہ از ھستہ گذشت،مجبوراً راھی جز این ھم نیست.احمقانہ ھست اگر بگوییم کہ کشور ھایی مثل ایران از خود اختیاری دارند ھمہ چیز برنامہ ریزہ شدہ ھست،ما فقط شاھدان ان ھستیم.

  • سعید

    خدا از دهنت بشنوه

  • هژیر

    نمیدونم چرا تو همه ی تحلیلاتون هیچ اشاره ای به رئیسی که به تازگی به ریاست بزرگترین بنگاه اقتصادی ایران هم منصوب شده اشاره نمی کنید. در ضمن آیت ا.. شاهرودی 68 سالشه و با فرض اینکه آیت ا.. خامنه ای 3-4 سال دیگه فوت بشن ایشون اون موقع 72 سالشونه و آیت ا... خامنه ای کسی نیست که رهبری انتخاب کنه که ج.ا به 10 سال نرسیده دوباره وارد بحران بشه. در مورد آقای لاریجانی هم ایشون هر چقدر هم تندرو باشه هیچ وقت کاریزمای رهبر شدن رو نداره، چرا که با صلابت بودن، لحن صدا، قیافه و خیلی چیزای دیگه رو تو ایشون نمیشه دید و حتی تصور اینکه ایشون رهبر آینده بشه حالت طنز داره.

  • بهنام

    با تشکر از جناب شریعتمداری به خاطر درج مقاله . این فسیلهای مذهبی نه عقلی دارند که با آن تصمیمات مهم و در جهت صلاح مردم بگیرند و نه درک و شعور و آگاهی از معادلات سیاسی و بین المللی و حتی منطقه ای و فقط و فقط به ادامه راه نکبت بار خامنه ای که همانا غارت و چپاول ثروتهای هنگفت مردم ایران و سرکوب و شکنجه آنان می اندیشند . به امید نابودی اسلام محمد کذاب و برقراری یک دموکراسی واقعی در ایران .