ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

● مجموعه ویژه

مجلس دهم؛ پرده‌برداری از چیدمان سلبی

اولویت مجلس دهم را اقتصاد و معیشت معرفی می‌کنند اما پرده اول ‌آن سیاسی و رقابت برای کسب کرسی ریاست است. رقبا با فراکسیون‌های «ولایت» و «امید» وارد میدان شده‌اند؛ نام‌هایی که آبستن چالش هستند. مجموعه‌ای از مطالب درباره تکاپو و تفاوت و ترکیب نیروهای مجلس دهم و زورآزمایی‌های احتمالی در آن.

شنبه ۸ خرداد ۱۳۹۵ − مجلس دهم افتتاح شد و مدعیان تازه‌وارد و متولیان کهنه‌کارسوگند خوردند. اولویت‌ مجلس دهم اقتصاد پسابرجام، معیشت و غلبه بر بیکاری معرفی می‌شود. پرده اول اما سیاسی، و رقابت لاریجانی و عارف در تصاحب صندلی ریاست است. طرفین با فراکسیون‌های «ولایت» و «امید» وارد میدان شده‌اند؛ نام‌هایی که پیشاپیش آبستن چالش هستند.

مجلس دهم شبیه هیچیک از ادوار پیشین نیست. ترکیبی است از مدعیان تازه‌وارد و متولیان کهنه‌کار. مجلسی است که با رای سلبی پا گرفته، هشت کرسی آن هنوز بلاصاحب مانده و تعیین تکلیف یک منتخب آن - مینو خالقی - به بیت رهبری محول شده است. مجلسی است که علی مطهری، پیش از افتتاح آن برای استیضاح وزیر کشور خط و نشان می‌کشد، بالاترین شمار نمایندگان زن و کمترین تعداد روحانیان را دارد و ۲۰درصد منتخبان آن، چهره‌های "منفرد" هستند.

اصلا‌‌‌‌ح‌طلبان و اعتدالی‌ها در مجلس دهم اکثریت نسبی را دارند. حداد عادل، سرلیست ائتلاف اصولگرایان پیش از شکست و حذف، صدای پای مجلس ششم را می‌شنید اما شعار این اکثریت نسبی به خلاف مجلس ششم، تعامل حداکثری است.

حداد عادل گفته بود کاندیداهای اصلاح‌طلب به جای رفع مشکلات اقتصادی، در شعارهای خود وعده رفع حصر را می‌دهند. اما پس از انتخابات، تقریبا همه منتخبان روی موضوع معیشت و اقتصاد درنگ کرده‌اند. محمدرضا عارف گفته است موضوع حصر را نباید به بازی برد - باخت مبدل ساخت: «این مسائل باید برد-برد باشند تا حل شوند نه این که کسی بخواهد در این ماجراها امتیازگیری کند.»

مجلس دهم شبیه مجلس ششم نیست. آن زمان اکثریت مطلق اصلاح‌طلب‌ها، درگیر عرض اندام  و مرزبندی با محافظه‌کاران بود اما اینک سرلیست آنها، محمدرضا عارف می‌گوید آمده‌اند تا برای پر کردن شکاف تحمیلی با بخشی از حاکمیت هزینه بدهند.

مجلس دهم در حالی شروع به کار می‌کند که از عمر دولت روحانی یک سال بیشتر باقی نیست و مخالفان و منتقدان آن برای یک دوره‌ای کردن ریاست‌جمهوری او دورخیز کرده‌اند. روحانی از مجلس نهم ۴۸۹ مورد تذکر گرفت و اوج تقابل با دولت او، روز رای‌گیری برای تصویب برجام بود تا آنجا که یکی از نمایندگان غش کرد،  ظریف و صالحی به قتل تهدید شدند  و لاریجانی به اتهام همدستی با ظریف فحش خورد. لاریجانی بعدا یادآوری کرد که پرونده هسته‌ای پرونده رهبری است.

دو سوم نمایندگان مجلس دهم جدید هستند و اصلاح‌طلب‌ها و اعتدالی‌ها در آن دست بالا را دارند. حال بحث بر سر ریاست لاریجانی و عارف است. اولی با ریزش جدی ‌آرا در شهر قم، با پشتیبانی اصلاح‌طلب‌ها نفر دوم شد اما در نشست مطبوعاتی اختتامیه مجلس نهم، پشتگرمی آیات عظام  را موجب انتخاب خود خواند. دومی منتخب اول تهران است که می‌گوید اصلاح‌طلب‌ها دست‌شان را برای همگرایی هر چه بیشتر به سوی اصولگرایان دراز کرده‌اند و آن را پس نخواهند کشید.

لاریجانی که عارف از رقابت رفاقتی با او سخن می‌گفت، عصر جمعه هفتم خرداد گزینه ریاست از سوی فراکسیون «ولایت» معرفی شد. فراکسیونی که اصولگرایان با ۱۸۸ عضو  آن را تشکیل دادند و در مراسم اعلام موجودیت آن، قاسم سلیمانی سخنرانی کرد.

از مجلس دهم به عنوان مجلسی نام برده شده که بسیاری چهره‌های آن کم تجربه و از نظر سیاسی سیال هستند. فرایند رای‌گیری بین عارف و لاریجانی، می‌تواند از ظرفیت‌های چیدمان و گفتمان مسلط مجلس دهم، دستکم در پرده اول، رونمایی کند.

در مقالات زیر، گوشه‌هایی از تکاپو و تفاوت و ترکیب نیروهای مجلس دهم و زورآزمایی‌های احتمالی در آن بررسی شده‌اند.

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی

احسان مهرابی - علی لاریجانی سال‌ها است تلاش می‌کند رفتار اکبر هاشمی رفسنجانی را تقلید کند و خود را به عنوان فردی فرای جناح‌های سیاسی به افکار عمومی بقبولاند.

مرتضی کاظمیان- شاید ناکامی عارف و اصلاح طلبان در دستیابی به ریاست مجلس «توفیق اجباری» محسوب شود چرا که فراکسیون امید می‌تواند فارغ از بسیاری مصلحت‌ها در موقعیت نقادی و مطالبه‌گری بماند.

سوسن اولیاء- فراکسیون «امید» هم‌زاد پیروزی نسبی اصلاح‌طلبان در انتخابات بود، اما اصولگرایان فراکسیون «ولایت» را روز قبل از افتتاح مجلس تشکیل دادند. تکاپویی سلبی با نتیجه نه بر سه در ترکیب هیات رئیسه موقت.

هیوا رضاپور-  راست سنتی جمهوری اسلامی در سه سال گذشته با خلق وحشت از بازگشت احمدی‌نژاد، خودش را بازسازی کرده و در دهمین دوره مجلس می‌تواند اولین تصویر مشترک خود را عمومی کند.

آیا مجلس دهم رویکرد متفاوتی در اعمال سلیقه برای سرکوب‌های فرهنگی در پیش خواهد گرفت و از قانون‌شکنی در عرصه‌های فرهنگی صرف‌نظر خواهد کرد؟

علی افشاری- زور آزمائی عارف و لاریجانی در حالی به ایستگاه آخر نزدیک می‌شود. در فضای کنونی اهمیت انتخابات هیات رئیسه و شکل‌گیری اکثریت و اقلیت سیاسی مهم‌تر از نتیجه انتخابات است.

حمید مافی- مجلس و نمایندگان چه نقش و کارکردی برای حوزه‌های انتخابیه و تصمیم‌گیری‌ها داشته یا دارند؟ آیا از مجلس چیزی جز آنچه که مطهری می‌گوید - شعبه‌ای از بیت رهبری- باقی مانده است؟

در حالی که هر دو گروه سعی می‌کنند رقابت پنهانی‌شان را علنی نکنند، یارکشی‌ها و نشست‌های پشت پرده ادامه دارد. دولت می‌گوید دخالتی در این حوزه نخواهد داشت.

آیا با ترکیب تازه مجلس و حضور تعداد قابل توجهی از اصلاح‌طلبان حکومتی در آن، دست حسن روحانی در اجرای وعده‌هایش به مردم ایران باز شده است؟

جلسه غیرعلنی مجلس در واکنش به گفته‌های دیروز حسن روحانی تشکیل شده است.

علی افشاری- با وجود برتری عددی بر اصولگرایان نمی‌توان مجلس دهم را مجلسی اصلاح‌طلب یا اعتدالی نامید. عیار سیاسی مجلس به‌خاطر کم‌تحربگی برخی منتخبان اصلاح‌طلب و حضور نیروهای منفرد هنوز روشن نیست.

کاهش نرخ بیکاری و بهبود وضعیت معیشت اقتصادی دو مطالبه اصلی از مجلس شورای اسلامی عنوان شده است.

نتایج یک نظرسنجی هم که در رسانه‌های داخلی ایران منتشر شد، بیانگر این است که خواسته اصلی رای‌دهندگان، بهبود وضعیت اقتصادی است. ‌آیا مجلس می‌تواند به این مطالبات پاسخ بدهد؟

سوسن اولیاء- رسانه‌های وابسته به محافل امنیتی و نظامی، ذوق زدگی از آرای اصلاح طلبان را امری می‌دانند که واجد هیچ ارزش سیاسی یا راهبردی نیست و تاثیری در گفتمان اصولگرایی مجلس نخواهد گذاشت.

نماینده خامنه‌ای در سپاه می‌گوید مجلس انقلابی که در مقابل نفوذ تفکر غرب‌گرایی بایستد، خواست سپاه و رهبر جمهوری اسلامی است. علی سعیدی خطاب به اصلاح طلبان گفت انفلابیون در برابر توطئه‌ها و فتنه‌های شما ایستاده‌اند.

علی افشاری- شکاف بین اصلاح‌طلبان و اعتدالی‌ها اگر ترمیم نشود، پیروزی آنها در انتخابات مجلس دهم را تحت‌الشعاع قرار خواهد داد.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • hasani

    روزنامه قانون در مورد منتفي شدن اعزام زائران ایرانی به حج نوشته: «خودسرها» مقصرند نه «عربستان...آن روز كه در مقابل سفارت تسخير شده عربستان، تندروها سلفي يادگاري گرفتند و به رفتار افراطي خود باليدند، همزمان نسخه حج سال بعد را نيز پيچيدند. در گزارشي با تيتر «حماسه خودسرها» نوشت: بعد از چند ماه تاييد و تكذيب هاي منتفي بودن حج 95، بالاخره روز گذشته وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي آب پاكي را روي دست منتظران حج ريخت و رسما اعلام كرد كه «امسال حج نداريم.» علي جنتي تاكيد كرد كه «تعمدی از طرف دولت عربستان وجود دارد برای اینکه زائران ایرانی به طور رسمی نتوانند امسال تمتع را به جای آورند». تعمدي كه به نظر مي رسد پيش از آنكه ناشي از دخالت نگاه‌هاي سياسي سعودي ها بر موضوعي فرهنگي - مذهبي باشد، نتيجه رفتار تندي است كه چند ماه قبل در پاسداران تهران رخ داد. آن روز كه عده اي با رفتار افراطي، از ديوار سفارت عربستان بالا رفته و گلوله آتش به ساختمان انداختند، بايد منتظر اين روز مي بوديم.