ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

جمهوری پادشاهی تاجیکستان

شاکرجان حکیموف، کارشناس سیاسی تاجیک: تاجیکستان در برابر چشم جامعه جهانی به طوری غیردموکراتیک و نامنصفانه از کشوری جمهوری به کشوری سلطنتی تبدیل شده؛ روند برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری اعتباری ندارد.

ترس از اسلام‌گرایان افراطی در کشورهای سابق اتحاد شوروی به طور گوناگون در سیاست‌های داخلی این کشورها تاثیر گذاشته است. اما نکات مشترکی هم دارد که یکی از آن ها در قدرت نگه داشتن ریاست‌جمهوری‌های کنونی در این کشورهاست. در تاجیکستان در ۲۲ ماه مه سال جاری همه پرسی برگزار شد که نتیجه آن مادام العمر شدن دوره ریاست‌جمهوری امام علی رحمان است.

امامعلی رحمان، رئیس جمهور سلطان

امام علی رحمان، ۶۳ ساله شش بار پشت سر هم به عنوان رئیس‌جمهوری انتخاب شده است. او به تدریج توانسته به شیوه های مختلف منتقدان خود را ساکت کند و احزاب مخالف را از سر راه خود کنار بزند. با اینکه امام علی رحمان مخالفان زیادی دارد، بسیاری از مردم تاجیکستان او را باعث صلح و پایان یافتن جنگ داخلی تاجیکستان می‌دانند و بر سر قدرت باقی ماندن او را باعث دوری اسلام‌گرایان از رسیدن به قدرت تلقی می کنند. امام علی رحمان از سال ۱۹۹۵ تا کنون بر سر قدرت بوده و بر اساس تغییراتی که به دنبال همه پرسی اخیر در قانون اساسی وارد خواهد شد اعضای خانواده او نیز می‌توانند نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری بشوند که قرار است سال ۲۰۲۰ برگزار شود.

امام علی رحمان وقتی اولین بار به عنوان ریاست‌جمهوری این کشور انتخاب شد جوان‌ترین رئیس‌جمهوری بود در بین کشورهای همسایه. او آن موقع ۴۳ سال داشت. اما بر اساس قوانین جدید این کشور سن رئیس‌جمهور آینده این کشور از ۳۵ به ۳۰ تغییر یافته است که بر اساس آن پسر امام علی رحمان که اکنون ۲۸ سال دارد بتواند نامزد ریاست‌جمهوری در انتخابات آینده کشور در سال ۲۰۲۰ بشود. رستم امامعلی سال گذشته به عنوان رئیس سازمان مبارزه با فساد در این کشور انتخاب شده و در بسیاری از سفرهای کاری پدر خود را همراهی می‌کند.

امام علی رحمان که در ماه دسامبر سال ۲۰۱۵ عنوان «پیشوای ملت» را کسب کرد، ۹ فرزند دارد و در بین ریئس‌جمهوران کشورهای آسیای میانه سابق اتحاد شوروی پرفرزند‌ترین است. عنوان پیشوای ملت، یورت باشی، آته و غیره از عناوین رایج در دیگر کشورهای آسیای میانه نیز هست اما اولین بار است که دولت تاجیکستان این عنوان را در تاجیکستان رسمی می کند.

عده‌ای معتقد هستند که دختر امام علی رحمان نیز ممکن است از دیگر رقیب‌های پسر او، رستم امام‌علی، باشد. دختر امام علی رحمان، آزاده رحمان، ماه ژانویه از جانب پدرش به عنوان رئیس دفتر ریاست‌جمهوری انتخاب شد. ظاهرا آقای رحمان در حال تهیه مقدماتی است تا قدرت در انحصار خانواده امام‌علی رحمان باقی بماند. چیزی که فعالان سیاسی این کشور را نگران کرده است.

گفت‌وگو با شاکرجان حکیموف

شاکرجان حکیموف، کارشناس ارشد سیاسی در تاجیکستان می‌گوید الم‌اور این است که ناظران بین‌المللی همه پرسی اخیر این کشور را تحت نظاره داشتند و در برابر چشم آنها امام علی رحمان به عنوان رئیس‌جمهوری مادام‌العمر این کشور انتخاب شد. او این وضعیت را بازگشت به دوران قبل از انقلاب کارگری روسی می‌داند که خانیگری و امارت بخارا حکومت داشت و مردم عادی به عنوان رعیت و دور از سیاست و تصمیم‌گیری‌های دولتی نگه داشته می‌شدند. به عقیده شاکرجان حکیموف، تاجیکستان در برابر چشم جامعه جهانی به طوری غیردموکراتیک و نامنصفانه از ساختار جمهوری به سلطنتی گذشته است و جریان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری به طور باید و شاید رعایت نمی شود و اعتباری ندارد. تحول مشابهی در دیگر کشورهای آسیای میانه و قفقاز در جریان است چنانکه در جمهوری آذربایجان هم حکومت از پدر به پسر رسید.

گوش دهید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • r

    اتفاقا عالی یست. ثبات سیاسی باعث رشد میشود. در خاورمیانه فقط مشروطه پادشاهی جواب می دهد.دارد فرهنگ ایران باستان ا زنده میکند. دمش گرم

  • ایمان

    رحماتف با استبداد مردمش را به ستوه آورده است. رحمانف باید بفهمد که نردم انسان هستند وحق خیلت دارند. و جهارپا نیستند

  • ناکام

    افتضاح کمونیست با موروثی شدن ریاست و درواقع سلطنت در کرهش مالی و کوبا و در کشورهای جدا شده از شوروی روسیه از خود روسیه پوتینی و عی اف و اینها! ابروزی های یان حاکمان، سبب بدنامی کردن نظامهای جمهوری-دموکراسی شده اند. در واقع اینها حکومتهای جمهوری و دموکراسی نیستند هرچند یک حاکم سکولار دیکتاور بهتر از یک حاکم دیکتاتور مذهبی است و حداقلیهایی از حریم خصوص یو ازادی اجتماعی متصور است رد یک نظام سکولار. قطعا تاجیکستانکشورش از داعشی ها بهتراست. خداقل انجا کسی را بخاطر برخی موارد حریم خصوی مثل پوشش یا عقاید شخصی مجازت نمیکنند. ولی این حداقل ها دلیل دموراتیک بودن و عادلانه بودن ان نظام نیست. اینن حقایق تلخ شنان میدهد میراث کمونیست چقدر بد بوده استو هقتاد سال سلطه کمونیست و ایدئلوژی پرمدعالی کمونیستی و سوسیالیستی نتوانسته حداقل دمورکاسی به ارمغان بیاورد.

  • بهنام

    حتی اگر اکثریت مردم تاجیکستان به خاطر خطر نفوذ اسلام گرایان متحجر ، از امامعلی رحمان حمایت می کنند ، باز هم دلیل نمیشود که شخص رئیس جمهور از این مساله سوء استفاده کرده و حکومت خود را موروثی نماید . البته این مسائل متاسفانه فقط در خاور میانه اتفاق می افتد و یکی خود را ( ولی امر مسلمین جهان ) خوانده و دیگری خادم حرمین شریفین . در همه حال باید قوانین مترقی جهانی و بین المللی رعایت گردد .