ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

ترکیه: کودتای مهار شده و بازتاب آن

اردوغان می‌گوید کودتا توطئه بود و ارتش باید پاکسازی شود. آمریکا، روسیه و اتحادیه اروپا نقض دمکراسی را محکوم و از دولت منتخب ترکیه حمایت کردند. وزیر اطلاعات ایران گفت نیروهای امنیتی، نظامی در حد لزوم ‌آماده باش هستند.

در ترکیه کودتایی صورت گرفت که به هدف برکناری اردوغان و کسب کامل قدرت نرسید. اردوغان در پیامی مستقیم به مردم، کودتا را توطئه خواند و گفت ارتش باید پاکسازی شود.

دولت ترکیه می‌گوید حرکت کودتایی مهار شده و دستکم ۱۶۵۰ نفر را در این رابطه دستگیر کرده است. اعلام شده که استانبول، از جمله فرودگاه آتاتورک زیر کنترل قرار دارد. پل‌های بسفور هم از تصرف سربازان خارج شده‌اند. آنکارا هنوز زیر کنترل قرار ندارد.

اردوغان و ایلدیریم، رئیس جمهور و نخست وزیر، هر دو کودتا را شکست‌خورده‌ خوانده‌اند. در خبرگزاری‌ها به ایمیلی از کودتاگران اشاره شده که در آن از تداوم مبارزه سخن می‌رود. کودتاگران خود را با عنوان «جنبش برای صلح و میهن» معرفی می‌کنند.

این چهارمین کودتا در تاریخ ترکیه است. نخستین مورد در سال ۱۹۶۰، دومین بار در ۱۹۷۱ و سومین مرتبه در سال ۱۹۸۰.

نیروهای نظامی کودتا بر روی پل‌های استانبول تسلیم شدند و دولت کنترل را گرفت.

در نخستین ساعات شنبه ۱۶ ژوئیه / ۲۶ تیر خیابان‌های آنکارا و استانبول شاهد حضور نظامیان و به دنبال آن حضور مردم بود. صدای حرکت تانک‌ها و انفجار به گوش می‌رسید.

عکس‌هایی که از ترکیه مخابره می‌شود، حکایت از وجود تعدادی چشمگیری زخمی و کشته دارد. اولین خبری که از یک کشته آمد، از میدان تقسیم استانبول بود. بنابر خبرهای رسمی تا اول صبح یکشنبه ۹۰ نفر در درگیری‌ها کشته شده‌اند.

مقر مرکزی ارتش ترکیه در آنکارا

کودتاچیان هنوز کنترل مقر  ارتش در آنکارا را در دست دارند. محافل دولتی می‌گویند این آخرین سنگر آنهاست. تیراندازی از داخل ساختمان ادامه دارد. در آخرین خبرها آمده که کودتاگران در این ساختمان پناه گرفته‌اند.

احزاب اپوزیسیون ترکیه، حزب جمهوری‌خواه خلق، حزب حرکت ملی و  حزب دمکراتیک خلق‌ها، اقدام به کودتا را محکوم کرده‌اند. قرار است نمایندگان حزب حاکم عدالت و توسعه، حزب جمهوری‌خواه خلق و حزب حرکت ملی بعد از ظهر شنبه جلسه فوق‌العاده برگزار کنند.

بیشتر بخوانید:

بازتاب‌ جهانی

ایالات متحده آمریکا و روسیه خواستار برقراری فوری آرامش شده‌اند. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، پس از دیدار با جان کری، همتای آمریکایی خود که در مسکو به سر می‌برد، خواهان «اجتناب از درگیری‌های خونین، و حل کلیه مسائل طبق قانون اساسی» شد. جان کری نیز در مصاحبه با خبرگزاری اینترفاکس بر لزوم صلح، ثبات در ترکیه تأکید کرد.

سخنگوی آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از حمایت او از دولت منتخب ترکیه خبر داد. ستاد بحران در وزارت خارجه آلمان صبح شنبه ۱۶ ژوئیه با شرکت اعضای دولت تشکیل جلسه داد. وزیر خارجه، فرانک والتر اشتاین‌مایر گفت هر اقدام منجر به خشونت و بی‌ثباتی در ترکیه به شدیدترین وجه محکوم است.

پل بسفر پس از تسلیم سربازان کودتاچی

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ساعات اولیه کودتا پیامی فرستاد و خواستار احترام به نهادهای دمکراتیک در ترکیه شد.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت اوضاع ترکیه را با دقت و نگرانی دنبال می‌کند.

دونالد توسک رئیس شورای اروپا و ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا نیز از دولت اردوغان حمایت کرده و ابراز امیدواری کرده‌اند که اوضاع در ترکیه به حالت عادی برگردد.

واکنش‌ها در ایران

مقامات جمهوری اسلامی در همان ساعات اولیه به سرعت به این کودتا واکنش نشان دادند. محمود علوی، وزیر اطلاعات گفت تحولات ترکیه به دقت دنبال می‌شوند: «نیروهای نظامی، امنیتی و اطلاعاتی در حد لزم به حال آماده‌باش در آمده‌اند.»

سخنگوی شورای عالی امنیت ملی ایران، صبح شنبه از تشکیل جلسه این شورا برای بررسی اوضاع ترکیه خبر داد. علی شمخانی، دبیر این شورا با محکوم کردن کودتا در ترکیه به خبرگزاری مهر گفت: «از ابتدای شکل گیری بحران در این کشور ضمن ارتباط با مسئولان امنیتی و سیاسی ترکیه روند اقدامات را با حساسیت زیر نظر داشتیم.»

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران با چاووش اوغلو، همتای ترک خود، گفت‌وگوی تلفنی داشت. ظریف در توئیتر نوشت: «دفاع شجاعانه مردم ترکیه از دموکراسی و دولت منتخبشان ثابت کرد که کودتا جایی در این منطقه ندارد و محکوم به شکست است.»

عده زیادی از گردشگران ایرانی در ترکیه تحت تاثیر وضعیت این کشور، سرگردان شده‌اند. روابط عمومی سازمان هواپیمایی کشوری ظهر شنبه ۲۶ تیر گفت مجوز پروازهای بدون مسافر به ترکیه صادر شده تا هواپیماهای خالی به ترکیه بروند و مسافران ایرانی را بازگردانند.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • جویای آزادی خواهی

    در این دمکراسی ناقص الخلقه ترکیه، که گویا حدود 70% جمعیت خود ترک یا ترک شده میپندارند، اقلیت ایرانی زبان زازاها مجبورند با جمعیت چند ملیونی خود را به دیگرگروه ایرانی زبان کُردهای کرمانجی بچسبانند تا از محدودیت ده درصدی عبور کنند و بلکه نمایندگانی در مجلس نچندان دمکراتیک ترکیه داشته باشند. ولی همین مجلس اسلام گرا-پان تورکیستی، حزب دمیرتاش حامی اقلیتها را در خطر اخراج قرار میدهد! در چنین شرایطی یک کودتا آماتورگونه و مشکوک و شکست خورده، تکمیل دیکتاتوری ملغمه سنی های پان تورک است تا بهانه عثمنی گری/ با برافروختن جنگ فرقه شیعی و سنی!، تمام هستی مردم ترکیه برای ایدئولوژی ای خانماسوزشان بر باد دهند. ترکیه ای که زحمات احزاب و مردم سکولار به سمت شکوفایی بازار اقتصاد بزار می رفت وقطب گردشگری و تراریت کالا د رمنطقه شده، را به سراشیبی و متلاشی شدن ببرد. اینگونه ترکیه در ورته سقوط اقتصادی و تروریسم اسلام گرایی سوق دهد! داستان زنده نابودی نظام شاهی و مشروطه ایران و سر برآوردن اهریمن نظام فرقه گرا شیعی-ولایی، که عمده کارش فلاکت و عقب ماندگی و نباودی سرمایه های انسای و مادی ایران، و صدور تررویسم با قرائت حاکمیت تمایمت خواه/استبدادی شیعی-ولایی و جنون بیمارگونه غربی ستیزی، از جمله مخالفت عملی-تروریست پروری با صلح اعراب و اسرائیل است! و میخواهد جهان را به عصر حجر آخرالزمانی ببرد!

  • جویا آزادی خواهی

    نقل سایت ایران دیپلماسی: اجبار عبور از سد ده درصدی توسط احزاب است که درجریان انتخابات مجلس این قانون 10 درصدی درجهت اخذ آرای کلی وکشوری اعمال می گردد و همه ساله باعث می شود مباحث فراوانی در نقد این خصوص انجام گیرد. احزابی که زیر ده درصد رای می آورند در سطح مجلس حق نمایندگی با پرچم حزب خودشان را ندارند، یعنی اگر فرضا حزبی در یکی از شهر ها اکثریت آرا را اخذ نماید و آن حزب در سطح ترکیه زیر ده درصد آرا، رای جمع آوری نماید، نماینده و یا نمایندگان آن حزب در آن شهر نمی توانند به عنوان نماینده در مجلس حضور داشته باشند.

  • بهنام

    متاسفانه کودتا موفق نبود و اردوغان حائن یک بار دیگر به مسند قدرت برگشت و اکنون با شتاب و آزادی عمل بیشتری به سرکوب معترضان و کردهای مظلوم ادامه خواهد داد . مرگ بر کلیه دیکتاتورهای جهان به خصوص اردوغان فاسد .

  • hamid

    من با سیاستهای آقای اردوغان موافق نیستم یعنی‌ اگر در آنجا حق رای داشتم به ایشان رای نمیدادم! اما در ترکیه چند سالی‌ است که دمکراسی برقرار شده و انتخابات آزاد با شرکت تمامی حزبها برگزار میشود، این آقا از طرف اکثریت مردم انتخاب شد! اینجا است که مرز انسان آزادی‌خواه و طرفدار ولایت مطلقه از هر نوع آن معلوم میشود! من کودتا را محکوم میکنم و حضور مردم ترکیه در صحنه برای نجات دمکراسیشان را به آنها تبریک می‌گویم. در اخر اگر وقتی‌ در سال ۶۰، خمینی خطاب به ملت ایران گفت اگر ۳۵ ملیون شما بگویند بله من خواهم گفت نه و کودتا کرد ، به او می‌گفتیم ما ترا به آن بالا فرستادیم! این است پاسخ تو! بیا پایین، کسی‌ حق ندارد به ملت ایران اینچنین توهینی بکند! و مانع کودتا میشدیم و انقلاب را نجات می‌دادیم امروز ایران در چه موقعیتی در جهان بود ! کشوری آزاد و مستقل با مردمی دارای حقوق برابر به عنوان بشر و شهروند! اما وقت غصه خوردن نیست باید جبران کنیم و انقلاب را به مجرای خویش یعنی‌ احیای حقوقمان و برقرار آزادی و استقلال بیندازیم. شاد باشید. حمید

  • حسن

    راستی چرا درسوریه جشن وپایکوبی برپا شد?آسمان سوریه ساعتها نور افشانی شد این نشانه چه پیامی بود?حضرات هم درتهران خوشحالیشان کمتر از بشار جانشان نبود ولی بنازم به مردم ترکیه که تودهنی محکمی به کودتاگران زدند.شرمساری برای کسانی شد که ازین کودتای نافرجام خوشحالی کردند