ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

«حمله داعش به تظاهرات هزاره‌ها جنایت جنگی است»

آمریکا، روسیه، بریتانیا و گروه‌های حقوق بشری حمله داعش به «جنبش روشنایی» را محکوم کرده‌اند. به تصمیم وزارت کشور افغانستان، هرگونه تجمع و تظاهرات در ۱۰ روز آینده ممنوع شد.

نماینده سازمان ملل در افغانستان، حمله گروه «دولت اسلامی» به تظاهرات هزاره‌ها در کابل را جنایت جنگی خواند.

تادامیچی یاماموتو که از سال ۲۰۱۴ نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان است، در واکنش به حمله گروه «دولت اسلامی» به تظاهرات «جنبش روشنایی»، این اقدام را جنایت جنگی نامید. او گفت کسانی که این حمله را انجام داده‌اند باید مسئول این جنایت شناخته شوند.

حملات انتحاری شنبه دوم مرداد در کابل، به کشته شدن ۸۰ نفر و زخمی شدن حداقل ۲۳۰ نفر  منجر شد.

نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان در بیانیه‌ای گفت: «حمله عمدی به یک گروه بزرگ و متمرکز از غیرنظامی‌ها، جنایت جنگی است. این تلاشی برای گشترش وحشت در میان غیرنظامیان و خفه کردن آزادی‌هایی است که افغانستانی‌ها بسیار برای به دست آوردنش تلاش کرده‌اند.»

دو مهاجم انتحاری خود را در میان تحصن هزاره‌های حامی «جنبش روشنایی» منفجر کردند. مهاجم سوم  پیش از اقدام، توسط نیروهای امنیتی افغانستان کشته شد. گروه «دولت اسلامی» مسئولیت این انفجارها را با عهده گرفته است.

واکنش‌ها به حمله انتحاری داعش در کابل

ایالات متحده آمریکا و بریتانیا حمله داعش به هزاره‌ها را محکوم کردند.

جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید در بیانیه‌ای گفت: «این حمله بیشتر از همه به این دلیل زبونانه است که تظاهرات مسالمت‌آمیز را هدف قرار داد.» ایالات متحده هم‌چنین اعلام کرد که آماده است در تحقیقات امنیتی در این زمینه، به دولت افغانستان کمک کند.

جنبش روشنایی پیش از حمله

ژنرال جان نیکلسون، فرمانده نیروهای آمریکا و ناتو در افغانستان نیز این حمله را محکوم کرد و به خانواده قربانیان تسلیت گفت.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه از ‌آمادگی کشورش برای ادامه همکاری فعال با افغانستان در مبارزه با تمام اشکال تروریسم خبر داد.

سازمان عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای گفت که حمله به یک گروه از معترضان در کابل نشانه بی‌اعتنایی کامل «گروه‌های مسلح» نسبت به اهمیت حق حیات انسان است. در این بیانیه آمده که چنین حملاتی نشانگر ادامه جنگ در افغانستان است: «جنگ گسترش‌یافته و عواقب آن برای وضعیت حقوق بشر در این کشور باید زنگ خطری برای همه باشد.»

دولت افغانستان یک روز عزای عمومی اعلام کرده است. محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهوری این کشور گفت «انتقام» این حمله را خواهد گرفت.

این حمله در حالی صورت گرفت که هزاره‌های عضو «جنبش روشنایی» افغانستان برای اعتراض به تبعیض‌های قومی در دولت محمد اشرف غنی جمع شده بودند. آنها معتقدند که سیاست‌های اشرف غنی برای انتقال خط برق فشار قوی افغانستان-ترکمنستان به‌گونه‌ای است که ولایت‌های هزاره‌نشین را دور زده و از این مسیر حذف می‌کند.

وزارت کشور افغانستان در پی انفجارها در کابل با انتشار حکمی تجمع عمومی و تظاهرات‌ها را به مدت ۱۰ روز ممنوع اعلام کرده است.

چرا هزاره‌ها؟

هزاره‌ها که حدود ۹ درصد از جمعیت افغانستان تشکیل می‌دهند، سومین اقلیت قومی افغانستان هستند. آنها دری زبان و شیعه‌مذهب‌اند و تبعیض و خشونت بسیاری را در طول دوره حکومت طالبان تحمل کرده‌اند.

اکنون هم آنها قربانی شیعه‌کشی گروه «دولت اسلامی» (داعش) شده‌اند که از زمان شکل‌گیری‌اش کشتن غیرمسلمانان و به ویژه مسلمانان شیعه را در دستور کار خود قرار داده است.

یک عضو جنش روشنایی پس از حمله داعش فریاد می‌کشد.

آنها جمع شده بودند که به تبعیض‌ها در سیاست‌های دسترسی اقوام افغانستان به انرژی اعتراض کنند که قربانی خشونت مذهبی، نژادی و قومی شدند.

«جنبش روشنایی»افغانستان که به خاطر مبارزه برای حق دسترسی به منابع برق چنین نامی گرفته است، درخواست دارد که خط برق فشارقوی ۵۰۰ کیلوواتی که قرار است افغانستان و پاکستان را به کشورهای آسیای میانه از جمله ترکمنستان، ازبکستان و تاجیکستان وصل کند، از مناطق هزاره‌نشین نیز بگذرد.

دولت محمد اشرف غنی مسیر اولیه این خط برق را تغییر داده است و می‌گوید مسیری که هزاره‌ها به آن معترض هستند، کوتاه‌تر است، به پروژه سرعت می‌بخشد و هزینه‌های آن را هم کمتر می‌کند.

رهبران هزاره «جنبش روشنایی» اما می‌گویند هزینه‌ها مهم نیستند، مهم حذف دسترسی اقوام اقلیت به منابع انرژی است و این خود نوعی تبعیض است.

جنبش روشنایی که از اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ شکل گرفته است اکنون تبدیل به جنبشی برای حق اقوام و عدالت اجتماعی شده است.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • hasan

    شیعیان مظلوم و بیگناه افغانستان و سایر نقاط جهان تاکی باید قربانی تعصب کور و جنایت های هولناک گروههای افراطی مثل داعش، طالبان، القاعده و.... باشند؟؟؟؟؟؟