ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

برنامه دولت برای مقابله با آلودگی هوا ۱۵ سال زمان می‌برد

در حالی که تهران آلوده‌ترین روزهای خود را پشت سر می‌گذارد، معصومه ابتکار با دفاع از عملکرد دولت می‌گوید آنها تنها قول کاهش آلودگی را داده بودند و برنامه دولت کوتاه مدت نیست.

معصومه ابتکار با دفاع از عملکرد دولت برای مقابله با آلودگی هوا اعلام کرد که برنامه مدیریتی دولت کوتاه مدت نیست و نیاز به ۱۵ سال زمان دارد.

آبان ۱۳۹۵، تهران در آلوده‌ترین روزهایش

رئیس سازمان محیط زیست گفت اکنون سومین سال از برنامه مقابله با آلودگی هوا را پشت سر گذاشته‌ایم، طرحی که موفقیت آن مشروط به اجرای تمام برنامه است.

معاون رئیس‌جمهوری ایران گفت دولت هیچ گاه قول حل کامل بحران آلودگی را نداده بود، بلکه اعلام کرده بود آلودگی را کاهش خواهد داد. به گفته ابتکار روزهای ناسالم در برخی شهرها مانند اصفهان، اراک، مشهد و شیراز کاهش پیدا کرده است.

هفته گذشته تهران آلوده‌ترین روزهای خود در سال ۱۳۹۵ را پشت سر گذاشت. شاخص کیفی غلظت آلاینده‌های هوا در تهران بر روی عدد ۱۵۶ قرار گرفت. هر چند در برخی نقاط همچون شهرری این شاخص به عدد ۲۰۹ نیز رسید. این درحالی است که استاندارد شاخص کیفی آلودگی هوا عدد ۱۰۰ است.

معصومه ابتکار با انتقاد از توقف برنامه مبارزه با آلودگی هوا در هشت سال ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد، اقدامات دولت حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران را مؤثر خواند.

او ارتقای معاینه فنی خودروها، حذف سوخت مازوت از نیروگاه‌ها، از رده خارج کردن ۷۰۰ هزار خودروی و ۳۰ هزار تاکسی فرسوده، مدیریت سفر در هماهنگی با آموزش و پرورش، تلاش برای اعلام تعطیلات زمستانی و تغییر سوخت کشور به یورو ۴ را از دستاوردهای دولت یازدهم دانست.

اما رئیس سازمان محیط زیست می‌گوید برنامه اصلی دولت که زیر عنوان «لایحه هوای پاک» تدوین و به مجلس ارائه شد، با وجود تصویب کلیاتش از دستور کار نمایندگان خارج شده است.

مشکل چیست؟

آمار رسمی دولتی نیز نشان می‌دهد که بیش از ۸۰ درصد آلودگی شهر تهران ناشی از سوخت وسایل نقلیه و همچنین موتور خودروها است. بیش از ۳۰۰ هزار دستگاه خودروی کاربراتوری در تهران وجود دارد که بیش از ١۰ درصد ناوگان خودرویی تهران را شامل می‎شود و سهم ۵۰ درصدی در آلودگی هوای تهران دارد.

در شرایطی که ناوگان آلاینده و فرسوده اتوبوسرانی و تاکسیرانی، شهروندان و هوای تهران را در شرایط سختی قرار داده است، ۲ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان وامی که قرار بود دولت به تجدید ناوگان حمل و نقل عمومی اختصاص دهد را به خریداری خودروی شخصی تخصیص داد تا انبارهای انباشته از خودرو را خالی کند.

در مجموع از ۱۸ میلیون تردد روزانه در تهران کمتر از ۴۰ درصد را حمل و نقل عمومی پوشش می‌دهد.

آلودگی هوا در تهران سالانه جان ۴۰۰۰ تن را می‌گیرد. امسال نیز در روزهای آلودگی تهران ماموریت‌های اورژانس۱۰ درصد و شمار بیماران تنفسی ۱۵ درصد و تعداد بیماران قلبی هفت درصد افزایش داشت. بنابر اعلام نهادها مسئول هوای تهران برای تمام گروه‌های سنی ناسالم بود.

بانک جهانی اعلام کرده است که در ۲۵ سال گذشته، مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا و پیامدهای آن در ایران حدود ۱۲۰ درصد افزایش یافته و از ۱۷ هزار مرگ در سال ۱۹۹۰ به ۲۳ هزار مورد در سال ۲۰۱۳ رسیده است.

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • faryad

    فعالیت های ستاد عتبات دو بخش مهم دارد، نخست بازسازی و توسعه اماکن زیارتی شیعیان در عراق و دیگری، بسیج نیرو و مشارکت در مراسم اربعین کربلا است. ستاد عتبات در همه شهرهای مهم ایران دفاتر جمع آوری نذورات مردمی درست کرده است اما بخش مهمی از بودجه آن توسط ولی فقیه و دولت تأمین میشود.!! به گفته حسن پلارک، این سازمان 5 هزار میلیارد تومان پروژه تعریف شده در عراق دارد که هم اکنون 2 هزار میلیارد تومان آن در حال اجرا است!. یکی از مهمترین پروژه های ستاد عتبات، ساخت و توسعه صحن حضرت زهرا در کنار حرم حضرت علی در نجف است. این پروژه 1000 میلیارد تومان هزینه داشته و مسئول اجرای آن قرارگاه خاتم الانبیای سپاه بوده است و بخشی مهمی از آن تکمیل و در فروردین 95 افتتاح شد