ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

مناظره سوم: گسل‌های پرنشدنی اقتصاد مقاومتی و آبروی رفته «نظام»

رهبر حکم کرده بود که کاندیداها فقط به «اقتصاد و معیشت مردم» بپردازند. گسل اصلی اما در همین جا ظاهر شد. راهکاری برای کاهش شکاف‌های اجتماعی ارائه نشد. تنها صدقه بود و شعار.

دو روز پیش از مناظره سوم، خامنه‌ای به «آقایان کاندیداها» هشدار داد «گسل‌های اعتقادی، جغرافیایی، زبانی و قومی» کشور را تحریک نکنند و گر نه سیلی می‌خورند. مناظره امروز  درباره مسائل اقتصادی بود و کاری به گسل‌های مورد هراس رهبر نداشت. «آقایان کاندیداها» تا آن جا که قدرت داشتند، معضلات اقتصادی را برشمردند. اما هیچیک جز ترجیع‌بند «اقتصاد مقاومتی» برنامه‌ای برای پرشدن این گسل‌ها ارائه نداد. مناظره امروز فرصتی بود تا شش دولتمرد نظام  فساد عمیق دستگاه را برملا سازند، آن هم به بهانه رو کردن دست حریف.

سومین و آخرین مناظره تلویزیونی دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران با موضوعات اقتصادی
سومین و آخرین مناظره تلویزیونی دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران با موضوعات اقتصادی

اطلاعیه کمیسیون انتخابات درباره بایدها و نبایدهای مناظره این بار هم قرائت شد اما این آخرین مناظره بود و نامزدها با توپ پر آمده بودند: فساد اقتصادی، پرونده‌سازی‌ها، رانت‌خواری، نهادهای قدرتمند نظامی ذینفع در قاچاق کالا، حقوق‌های نجومی مدیران، وزرای تاجر، سوء استفاده‌های بانکی، ، ۱۴۴ اسکله مربوط به از ما بهتران برای قاچاق کالا، مشت نمونه خروارند.

هیچیک از «آقایان کاندیداها» وجود این پدیده‌ها را انکار نکرد فقط خود را مبرا و دیگران را پاسخگو دانست.

اسحاق جهانگیری در نقش مدیر برنامه‌ریزی برای اقتصاد مقاومتی، به موضع تهاجمی مناظره اول بازگشت. از سرو بستنی ۴۰۰ هزارتومانی با روکش طلا توسط شهردار تهران در برج میلاد گفت. رئیسی و قالیباف را در رابطه با قاچاق کالا مواخذه کرد و برای نداشتن برنامه اقتصادی زیر ضرب گرفت. و پاسخ میرسلیم که: آقای جهانگیری شما خودتان برنامه‌تان را بگوئید بعد از آقای رئیسی برنامه بخواهید. برنامه خود او، ادامه سیاست‌های ۴ سال گذشته بود.

روحانی هشدار داد برخی می‌خواهند ما را به دوران قبل برگردانند. اگر بتوانیم تولید را بالا ببریم، قاچاق از بین می‌رود. باید رقابت آزاد ایجاد کنیم. دولت الکترونیک، امنیت سرمایه‌گذاری و سرمایه‌گذاری خارجی.

ابراهیم رئیسی در روز نیمه شعبان از دولت مهدوی گفت که فقیر نواز است، از ضرورت دریافت مالیات توسط دولت گفت گرچه امپراطوری خود او از این امر مستثنا شده. او ابراز آمادگی کرد به نمایندگی از کارگران و کشاورزان و زنان سرپرست خانواده با روحانی مناظره کند.

و سردار قالیباف، شهردار تهران آدرس همه سوء استفاده‌های دولتی را از بر می‌دانست. از حقوق‌های نجومی تا رانت‌خواری رئیس‌جمهور و معاون او. رانت‌خواری شخص رئیس‌جمهور و جهانگیری معاون او.

در حین مناظره طرفداران اقایان کاندیداها در شبکه‌های مجازی به انتشار اسناد دست زدند تا طرف مقابل را افشا و خود را تبرئه کنند.

در پایان اما روشن شد که «آقایان کاندیداها» آنقدرها هم که در وهله اول بنظر می‌رسید از هم دور نیستند. رئیسی گفت یارانه‌ها را به ۱۵۰ هزار تومان می‌رساند. و روحانی پاسخ داد  با توزیع یارانه‌ها مخالفتی ندارد. دولت او یارانه‌ها را ادامه خواهد داد اما نه به میزانی که رئیسی می‌گوید.

از روز اول فروردین تا امروز رهبر حکومت همه را فراخوانده بود به «اقتصاد و معیشت مردم» بپردازند و از مسائل دیگر بپرهیزند. اما گسل اصلی درست در همین نقطه ظاهر شد. راهی برای حل مشکلات اقتصادی و کاهش شکاف‌های اجتماعی ارائه نشد. تنها صدقه بود و شعار.

بخش نخست

■ قاچاق کالا

اسحاق جهانگیری:

یکی از مهم‌ترین ضربه‌ها به تولید داخلی قاچاق کالا است. کسانی که این کار را می‌کنند می‌خواهند رانت کسب کنند و به تولید ضربه می‌زنند. در مقطعی مسایل کشور رفت سمت شعار دادن، قاچاق و فساد به همین دلیل افزایش پیدا کرد و اقتصاد داخلی به سمت فروپاشی و سیاست به سمت تنش دارند.نمایندگان همان تفکر امروز حضور دارند. مردم باید ببینند که چه قدر حرف های آنها واقعی و چه قدر شعار است.

رئیسی:

وقتی وزیران و مسئولان خود در کار تجارت دست دارند، برخورد با قاچاق ممکن نخواهد شد. در حالی که برخورد موثر با قاچاق کالا از راه کنترل کامل مبادی ورودی کاملا ممکن است.

هاشمی‌طبا:

از ١١٤ اسکله رسمی کالای قاچاق وارد می‌شود. چگونه است که عناصر و افرادی می‌توانند از اسکله‌های رسمی کالای قاچاق وارد کنند؟ از برادرانی که اطلاعات بهتر و دقیق دارند بگویند این ١١٤ اسکله برای کیست؟

قالیباف:

وقتی بعضی اعضای دولت و مدیران، پایه‌گذار حقوق‌های نجومی می‌شوند، چطور می‌توان انتظار داشت که با قاچاق برخورد کنند؟ همین هفته گذشته دیدیم که یک وزیر فرهنگی در کار واردات کالا دست دارد. وقتی شما نمی‌توانید امنیت سپرده‌گذاران را تأمین کنید، چطور می‌خواهید سرمایه جذب کنند؟

میرسلیم:

چرا در سال جاری ناگهان مسئولان گمرک متوجه می‌شوند وسایلی برای جلوگیری از قاچاق وجود دارد؟ در این چهار سال خواب بودند که الان به این موضوع پی بردند؟ چه برنامه‌ای داشتید برای مبارزه با قاچاق؟ برای ردگیری مالی چه برنامه‌ای دارید؟ به این رفم ١٢ میلیارد قاچاق چطور اعتماد می‌کنید؟

روحانی:

اگر بتوانیم کیفیت تولید داخلی را بالا ببریم و بتوانیم ارزان تولید کنیم، قاچاق نخواهیم داشت. در دنیا قاچاق کالاهای معمولی دیگر معنا ندارد. برای فرصت دادن به تولید داخلی باید رقابت آزاد را برای بخش خصوصی فراهم کنیم و این با دخالت نهادهای بانفوذ ممکن نیست. نباید با رسانه‌هایی که در مورد فساد حرف می‌زنند برخورد کنیم. باید دولت الکترونیک درست کنیم تا همه چیز شفاف باشد و جلوی قاچاق گرفته شود.

جهانگیری:

آقای قالیباف املاک مردم را چه کردید؟ طبق گزارش سازمان بازرسی املاک مردم را بخشیدید. به هیچ کس اجازه مداخله در مسأله ندادید.  تخفیف نجومی دادید. دادستان گفت تا به حال به ٥٩ مورد رسیدگی کردیم.جلوی تحقیق و تفحص مجلس و شورای شهر را گرفتید.کسی را که افشا کرد گرفتید و زندانی کردید. می‌خواهید با روحیه نظامی‌گری پیش ببرید. اگر وزیری تخلف کرده رسیدگی می‌شود. از امنیت سپرده‌گذاری می‌گویید؟ بانک قوامین و بانک شهر چه وضعی دارند؟ بانک سرمایه متعلق به شهرداری را به یک مفسد اقتصادی واگذار کردید. طرفدار ٤ درصد شدید؟ وقتی در سال ٩١ مردم در تحریم گیر کردند شما در برج میلاد بستنی ٤٠٠ هزار تومنی برای چه کسی سرو می‌کردید؟

■ توسعه صادرات

میرسلیم:

استفاده بهینه از نفت به معنای این است که نفت خام نفروشیم. روشی که دولت فعلی دارد و به افزایش صادرات افتخار می‌کند، خلاف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است و ما را بیشتر به خارج وابسته می‌کند. کاش دست‌کم می‌توانستیم پول حاصل از فروش نفت را وارد کنیم و مجبور نبودیم در بانک‌های خارجی نگه داریم. توسعه صادرات نیازمند مقررات ویژه گمرکی است.

روحانی:

دولت افتخارش این است که با برجام بازار صادرات را باز کرد. پتروشیمی ما که در انبار مانذه بود صادر شد. میعانات ما که روی آب مانده بود صادر شد. افزایش صادرات  نفت خام طبق قانون بوده.  بخشی از قدرت اقتصادی ما وابسته به نفت است. بازار نفت ما را عربستان داشت می‌برد اما ما تنها کشوری هستیم که برخلاف بقیه اعضای اوپک سهممان را افزایش دادیم.

جهانگیری:

ما در جلوگیری از خام‌فروشی خیلی خوب عمل کردیم و در بسیاری جاها توانستیم کالاهایی تولید کنیم که جلوی خام‌فروشی تا حدی گرفته شود. برای اولین بار در این دولت صادرات غیرنفتی از واردات بیشتر شد. برای خام‌فروشی عوارض گذاشته‌ایم. برای کشورهایی که کالاهای ایران را می‌خرند خط اعتباری ارزی تعیین کردیم و یک بسته حمایتی کامل از صادرات حمایت می‌کنیم.

رئیسی:

اگر پالایشگاه‌هایی در استان‌های مختلف ایجاد بشود جلوی خام‌فروشی گرفته می‌شود و نفت با ارزش افزوده به فروش می‌رسد. آنچه باید در این رابطه می‌شد انجام نشده است. برای کاهش وابستگی به نفت باید مالیات گرفت. پرونده فساد در دولت به وفور تولید می‌شود، اما از قوه قضاییه ایراد می‌گیرند. شما می‌توانید جلوی قاچاق را بگیرید اما به نظر ما عزم آن را ندارید. اخذ مالیات ارزش افزوده منجر شده به تعطیلی واحدهای تولیدی. دولت صبح تا شب  تبدیل شده به محل پرونده تولید فساد و دستگاه قضایی باید رسیدگی کند.

هاشمی‌طبا:

اگر بخواهیم صادرات را به معنای واقعی انجام دهیم، با توجه به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، باید بهترین کالاها را تولید کنیم.

قالیباف:

خیلی پر رویند، خیلی جوسازند. اگر بانکی تخلف کرده با آن برخورد کنید. [به جهانگیری] از جمله با بانک گردشگری برادر خودتان برخورد کنید.

میرسلیم:

مشکل اصلی صادر کردن مواد خام است. ما به جای اینکه مثل الآن صادرات خود را به چند کشور محدود کنیم، باید آن را گسترش دهیم.

■ نظام بانکی

روحانی:

قصدمان این است که بودجه عمرانی را با همکاری بانک‌ها افزایش دهیم. بانک‌ها نیاز به اصلاح دارند. برخی موسسات اعتباری غیر مجاز در دولت قبل به وجود آمدند که وقت ما را گرفت که چطور پول مردم را پس بدهیم و چطور اصلاح کنیم. از طریق بانک‌ها داریم سرمایه خارجی را جذب می‌کنیم. اگر می‌خواهیم قدرت اقتصادی بشویم و فقر ریشه‌کن شود یکی از راه‌هایش تقویت بانک‌هاست.

جهانگیری:

باید نظام بانکی را اصلاح کنیم. در سال گذشته نظام بانکی در راه‌اندازی تولید و وام ازدواج مؤثر عمل کرد. اگر بتوانیم موانع جلوی راه نظام بانکی را برطرف کنیم این نظام می‌تواند راه توسعه را باز کند.

رئیسی:

می‌گویید صادرات. صادرات غیرنفتی ١٠ درصد کاهش داشته است. شما میعانات می برید در حساب نفتی. این آمارسازی است.

هاشمی‌طبا:

در نظام بانکداری ما اصلاحاتی انجام  شده، اما اصولاً بانکداری یک پدیده مدرن اروپایی است که ما آمده‌ایم عقود اسلامی را بر آن اضافه کرده‌ایم و هیچکس، نه مدیران بانکی و نه مشتریان نمی‌دانند اینها چیست. اگر قرار است بانک به تولید و تجارت و صنعت کمک کند، باید شفاف باشد. بانک‌ها الآن به مؤسسات بنگاه‌دار تبدیل شده اند. در نظام بانکی باید تجدیدنظر اساسی صورت گیرد.

قالیباف:

بانک‌ها حتما نقش تعیین کننده‌ای در بحث تولید و کار و اشتغال دارند. مشکل این است که دولت در اداره و نظارت بر بانک‌ها ناکارآمد است. بیش از ٥٠٠ هزار میلیارد تومان وام داده شد. عمدتا اینها به چند هزار نفر داده شد. مردم حتی برای وام چند میلیونی مشکل دارند. دولت با وام ١٠ میلیونی مخالفت کرد، مجلس این را تصویب کرد. امنیت سپرده‌گذاران را شما رعایت نکردید.

میرسلیم:

نظام بانکی ما از نقاط ضعف دولت است. چطور می خواهید با بدهکاران برخورد کنید در حالی که بخش قابل توجهی از آنها نورچشمی‌های دولت هستند. بانکداری شما الآن رباخوری است، کلاه شرعی درست کرده‌اند و به اعتراض مراجع هم توجه نمی‌کنید. با غارتگران منابع بانکی چطور می‌خواهید برخورد کنید؟ بانک‌ها به آستانه ورشکستگی رسیده‌اند.

■ رونق تولید

هاشمی‌طبا:

ایران منابع مختلف خود را در اختیار ما گذاشت و ما آن را تخریب کردیم. بنابراین اولین تلاش در این زمینه مدرن کردن کشاورزی در جهت اصلاح سرزمینی ایران است و این از هر کار صنعتی مهم‌تر است. اما در زمینه تولید در اقتصاد مقاومتی بر صادرات تأکید شده و باید تولید برای صادرات داشته باشیم. بعد هم باید سرمایه‌گذاری جذب کنیم و نظام بانکداری را اصلاح کنیم.

قالیباف:

تولید بحث مهمی است. در تولید نیازمند نیروی انسانی کارآمد و تکنولوژی و سرمایه‌گذاری  مناسب هستیم. امروز در بخش‌های مختلف نیروی مناسب و آموزش‌دیده داریم. سرمایه هم داریم، البته به سرمایه‌گذاری خارجی هم نیاز داریم. اما در عمل می‌بینیم بیکاری بیشتر شده و کارخانه ها چند ده هزارش تعطیل شده؟

روحانی:

اگر می‌خواهیم تولیدمان رونق پیدا کند یک راهش سرمایه‌گذاری است و یکی هم فناوری است.ما روی شرکت های دانش‌بنیان عملکرد خوبی داشتیم و ٣٠٠ شرکت فعال هستند. با توافق هسته‌ای درآمد ما در این سال ٢٠ میلیارد دلار اضافه می‌شود. فروش ما تقریبا دو برابر شده است. ما می‌خواهیم ١٥ میلیارد را بگذاریم برای سرمایه‌گذاری. راه حل اشتغال این است.

٣ تا ٥ میلیارد هم برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر می‌گذاریم. می خواهیم به روستایی‌ها وام بدهیم. هر قدر پول بیاورند دو برابر را می‌دهیم تا بتوانند از آن برای تولید استفاده کنند.

جهانگیری:

ما منابع را به سمت تولید بردیم. در سال ۹۵ ده میلیارد دلار در وزارت اقتصاد ثبت شده و ۳ میلیارد دلارش جذب شده.

رئیسی:

۲۵۰ هزار کارگاه تعطیل شده. در هر شهری می‌رویم مواجهیم با کارگرانی که بیکار شدند. خیلی‌ها مشکلشان کمبود نقدینگی است. دولت نقدینگی کم نداشته است، اما تسهیلات را به آدم‌های خاص بد حساب دادند. آیا مردم تا به حال شده است که وام بی‌بهره بگیرند؟ ٣٠٠ میلیارد تومان به یک نفر وام با بهره صفر داده‌اند. کشور ما قطب کشاورزی است. وقتی کسی اجازه واردات می‌گیرد، وقتی خودمان می‌توانیم تولید کنیم این چه اثری دارد.

هاشمی‌طبا:

صنعت و کشاورزی در دنیای امروز و با فناوری جدید، ایجاد اشتغال نمی‌کند. ایجاد شغل درست از راه گسترش توریسم ممکن است. یکی از کارهایی که می‌توانیم انجام دهیم، صادرات خدمات مهندسی است. امروز شرکت‌های ایران دکل و سکوی گاز در خلیج فارس درست می‌کنند. شرکت‌های ما باید بدانند که نمی‌توانند تمام محصول خود را در ایران بفروشند. باید به بازار خارجی فکر کنند.

■ یارانه‌ها

رئیسی:

ما قبلا یارانه داشتیم اما افراد خاصی دریافت می کردند. با هدفمندی قرار شد همه از آن به شکل عادلانه بهره‌مند بشوند. این یارانه با فراز و فرودهایی دارد توزیع می‌شود. فقر بیشتر شده و از ٢٣ درصد به ٣٣ درصد رسیده است. باید زندگی کسانی را که فقط ٤٥ هزار تومان می گیرند می بینید. باید پولی که به اینها داده می‌شود را زیاد کرد. می‌گویند پولش از کجا باید بیاید. درست هم می‌گویند. در قانون هدفمندی منابع دیگر پیش‌بینی شده است. قانون هدفمندی بسته‌ای است که کامل باید اجرا شود . از جمله در بخش توجه به فقرا.

هاشمی‌طبا:

ما ۴۵ هزار تومان در دولت قبل یارانه به هر نفر دادیم، قیمت میوه سه برابر شد و مسکن گران شد و سوخت گران شد و در واقع دوباره از جیبشان در آوردیم. الآن هم اگر بخواهیم یارانه نقدی را دو یا سه برابر کنیم، به جای ۲۵۰ هزار تومانی که به آنها می‌دهیم، ۸۰۰ هزار تومان از جیبشان در می‌آوریم. نباید به خاطر جلب رأی چنین حرف‌هایی زد.

قالیباف:

باید کار تولید کنیم. می‌دانید کسانی که می‌خواهند کار تولید کنند مثل کارخانه دارها و سرمایه گذاران تحت فشارند از جانب قاچاق و واردات بی رویه. تاجران ما همه رفتند در حاشیه. چرا؟ چون ٤ درصدی‌ها تلاش دارند بیشترین استفاده را از اموال عمومی ببرند.

روحانی:

همان‌طور که در آن دولت پول پخش کردند می‌خواهند پول پخش کنند. یارانه سلامت و راه روستایی و... را می‌شود متوقف کرد برای پول پخش کردن. برنامه ما این است که این یارانه فعلی ادامه پیدا کند. منتها ما دنبال نظام جامع تامین اجتماعی هستیم. این در برنامه دولت دوازدهم است. مستمری افراد کم درآمد را سه برابر کردیم. همه افرادی را هم که درآمدشان زیر خط فقر هستند بیایند ثبت نام کنند و حقوقی به آنها داده شود. باید به کسانی که فقیر هستند، کسانی که بیکار هستند رسیدگی شود.

جهانگیری:

سرزده به خانه فقرا نروید که عکس و فیلم بگیرید. مردم بدانند که پرداخت یارانه سه راه بیشتر ندارد: یا باید قیمت حامل‌های انرژی را گران کنند که بنزین ۸ هزار تومان می‌شود یا حقوق کارمندان دولت را کم کننند و یا از بانک مرکزی بگیرند که به تورم اضافه می‌کند. اگر هر کدام از اینها را انجام بدهند، اقتصاد کشور را نابود خواهد کرد.

رشد اقتصادی

جهانگیری:

رشد اقتصادی یکی از مهمترین هد‌ف‌هاست. اگر کیک اقتصاد بزرگ‌تر باشد سهم همه مردم بیشتر می شود. یکی از سیاست‌های مهم برای اینکار سیاست خارجی است. ٦٥ هزار میلیارد دلار باید سرمایه خارجی جذب شود.

رئیسی:

رشد اقتصادی اعلام شده از سوی دولت ۷ درصد است که ۶ درصدش مربوط به نفت است. بیش از یکصد شرکت آماده خصوصی‌سازی بودند که تعداد آنها کاهش پیدا کرد. رکود در کشور ما رکورد زده، چرا می‌گویید از رکود عبور کرده‌ایم؟ حتما با دیپلماسی عزتمندانه مسائل قابل حل است. با کشورهای همسایه می‌توانیم تجارت خوب داشته باشیم و به زندگی فقرا هم رسیدگی کنیم. اگر بخواهیم مشکل اشتغال حل شود، باید پیشرانه‌های اقتصاد مثل مسکن و کشاورزی را فعال کنیم و با قاچاق و واردات کالا مبارزه کنیم.

هاشمی‌طبا:

توسعه غیر از سرمایه و کوشش راه دیگری ندارد. نمی‌شود رنگ و روغن بزنیم به کشور. نمی‌شود بگوییم مملکت الان واویلا است. فیلم از مملکت خارج نمایش داده می‌شود می‌گوییم این سیاه‌نمایی و ضد انقلاب است. از این تریبون بدترین سیاه‌نمایی‌ها شد. باید از همه چیزمان بزنیم تا به توسعه برسیم، با فراخنای و راحت‌طلبی نمی‌توانیم به توسعه برسیم.

قالیباف:

مطمئن باشید ۵ میلیون شغل در دولتمان ایجاد خواهیم کرد که یک و نیم میلیون آن در مناطق محروم خواهد بود. حتما با توجه به صنایع سنگین، نفت، پتروشیمی و توجه به صنایع پایین‌دستی و جلوگیری از خام‌فروشی این کار را خواهیم کرد. نقدینگی را برای راه انداختن کارگاه‌های تعطیل شده به کار خواهیم گرفت. بخش مسکن را رونق خواهیم داد و در حوزه‌های گردشگری و آی‌تی تعهد می‌کنم که رونق ایجاد کنم.

[به جهانگیری]  شما در این شهر در شهرک غرب  ۸۰۰ متر زمین گرفته‌اید به قیمت متری سه هزار تومان و همین‌طور زمین ۳۸۵ متری خریدید به قیمت متری ۱۴۰ هزارتومان. تا فساد جمع نشود مشکل حل نخواهد شد.

بخش دوم

■ از هر دری سخنی

قالیباف:

سند چشم‌انداز و برنامه ششم را برای کشاورزی دنبال می‌کنیم. در روستاها با تاکید بر کشاورزی، صنایع کوچک و صنایع خانگی راه می‌اندازیم. تا زمانی که با فساد و رانت مبارزه نشود، موفق به رسیدن به نقطه خودکفایی و صادرات نخواهیم شد.

رئیسی:

امنیت کشور در گرو مبارزه با فساد است. دولت باید ساختارهای فسادزا را برطرف کند. زیبنده نظام اداری ما نیست که هر روز یک مورد فساد آشکار شود. دوم به کار گرفتن مسئولان پاک و داشتن حساسیت به فساد است. ما در دولت کار و کرامت متعهدیم که جلوی فساد را بگیریم. اگر کسی فاسد است باید گوش او را گرفت و او را بیرون انداخت. با عزم و اراده راسخ می‌توان مشکل فساد را حل کرد.

هاشمی‌طبا:

ما در خصوص مالیات باید افراد را مثل کشورهای اروپایی رصد کنیم و سیستم جامع مالیاتی را به کار بیندازیم. شرکت‌های تولیدی واقعاً مظلوم هستند. ما تولید صادراتی می‌خواهیم که باید برای آنها معافیت مالیاتی بگذاریم.

روحانی:

[به رئیسی] من با کسی عهد اخوت ندارم، هر کس تخلف کرده با او برخورد شود. شما اگر با فساد مخالف هستید، در فساد ۱۲ هزار میلیارد دلاری یک طرفش قاضی فاسد بود و یک طرف مسئولی که الآن در ستاد شماست.

جهانگیری:

زندگی من یک لکه ندارد. همچنین فرزندانم که بروند خیریه بزنند و بهشان منابعی بدهیم. [کنایه به خیریه همسر قالیباف] آقای قالیباف ملت گوششان از شعار پر است. برنامه دادن اما سخت است. صنعت خودرو پیچیده است، باید از ظرفیتی که تا الان شکل گرفته با برندهای معتبر دنیا مشارکت کنیم و تولید کنی.

میرسلیم:

همکاری صنعت و دانشگاه برای رشد لازم است. این بر اساس تجربه خودم می گویم. دولت باید از اینها پشتیبانی کند اما متأسفانه دولت فعلی از این فرصت‌ها استفاده نکرد. کم‌کاری در این مورد به مهاجرت جوانان مستعد منجر شد.

هاشمی‌طبا:

نباید برای رای آوردن خود را دوستدار بزرگ مردم معرفی کنید. چرا منابع یارانه سه برابر را اعلام نمی‌کنید؟ به جای پخش یارانه برای همه باید به اقتصاد مقاومتی، تولید برای صادرات و رفع مشکل نابودی ایران توجه کنیم. آب، جنگل، نفت در خدمت ما بوده و اگر به این ترتیب ادامه دهیم کشوری سترون خواهیم داشت.

قالیباف:

آقای روحانی! می‌گویید هر کس تخلف کرده با او برخورد کنند. شما که مطلع‌اید بستگان شما در حوزه‌های مالی اقتصادی و بانکی چه می‌کنند. برخورد نمی‌کنید چون خودتان هم از رانت استفاده می‌کنید. شما ۸۰۰ متر زمین را در سال هفتاد به قیمت ۳۰۰۰ تومان گرفتید. آقای جهانگیری بگویید در سال ۸۰ بیش از ۳۰۰ متر زمین را به قیمت ۱۴۰ هزار تومان گرفتید. چرا نمی‌توانیم با وجود این همه منابع کشور را درست اداره کنیم؟ چون مدیریت نداریم و فساد اجازه نمی‌دهد. باید شجاعانه با فساد مبارزه کنیم و حق مردم را بدهیم.

میرسلیم:

دولت یازدهم با ایجاد رکود تورم را کاهش داد که عین بی‌هنری است و کمر مردم و اقتصاد را شکست. ما برنامه فوری برای توسعه کشاورزی با توجه به بحران منابع آبی داریم. برنامه برای صنعت خودروسازی داریم. رسیدگی فوری به وضعیت کارکنان دولت و کارگران که قراردادی هستند، و توجه به روستاییان و عشایر از اولویت‌های ما است. تامین مالی صنایع کوچک و متوسط هم.

روحانی:

[به قالیباف] اگر پرونده سال ۸۴ آقای قالیباف که دست من بود و نگذاشتم منتشر شود و گفتنم نباید دم انتخابات منتشر شود، اگر آن مردانگی را نمی‌کردم امروز اینطور حرف نمی‌زدید. شما که همیشه طرح‌ات لوله کردن بود و همیشه می‌گفتید من این دانشجویان را ظرف دو ساعت لوله می‌کنم. اگر جلوی شما را نمی‌گرفتم که امروز دانشگاه‌ها پر از لوله بود. شما نمی‌خواهد راجع به اموال و املاک مردم صحبت کنید. شما بهتر است درباره زمین‌های طرقبه هم توضیحاتی می‌دادید. ما که اموالمان را اعلام کردیم و شما هم باید طبق قانون به قوه قضائیه اعلام می‌کردید. این کار را نکردید و امروز اینجا ریاکاری می‌کنید.

[به رئیسی]: خواهش می‌کنم امام رضا را برای مردم بگذارید و آن را جناحی و حزبی نکنید.اگر می‌خواهید نبات و پارچه سبز برای روستاها بفرستید بگذارید بعد از انتخابات.

جهانگیری:

جنگ طلب‌ها در دنیا قدرت گرفته‌اند. باید خطر جنگ را از ایران دور کنیم. ما وقت آزمون و خطا نداریم. آقای قالیباف شما ۱۲ سال شهردار بودید. مردم امروز از وضع ترافیک، محیط زیست و... راضی‌تر هستند؟ شما در سال ۹۲ در تهران فقط ۷۰۰ هزار رای آوردید. برنامه داریم برای ایجاد ۹۶۰ هزار شغل مطمئن.

رئیسی:

اگر جلوی فرار مالیاتی گرفته شود، اگر جلوی قاچاق کالا توسط دولتمردان گرفته شود، اگر جلوی دست‌اندازی افراد خاص به منابع بانکی گرفته شود حتماً می‌توان وضعیت دهک‌های پایین را بهتر کرد.

[به روحانی] معاون اول و دادستان کل در دفتر شما آمدند و صحبت کردند و به شما اسناد و مدارک را دادند که نزدیک‌ترین بستگان شما دچار مسائل میلیونی هستند، اگر من جای شما بودم می‌گفتم برخورد کنید، اما گفتید الان برخورد نشود و تشکیک کردید.

آزادی مدنی برای مردم وظیفه هر دولتی است. مگر شما آقای روحانی حق استفاده از زبان کردی را به کردها دادید؟ خدا و قانون اساسی این حقوق را داده است.

دو مناظره پیشین:

بیشتر بخوانید، در صفحه ویژه انتخابات

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • بهمن

    آن پدر و پسر به این ملت خیانت کردند. شهرهای ما را خراب کردند. قبرستانها را آباد کردند. ما آب را مجانی میکنیم؛ برق را مجانی می کنیم؛ اتوبوس را مجانی می کنیم. اسلام برای شما خانه میسازد. به اینها قانع نباشید. ما معنویت شما را درست می کنیم. ما شما را به مقام انسانیت میرسانیم ! این حرفهای خمینی بود. باند جنایتکار بهشتی و رفسنجانی و خامنه ای و شریکانشان با رهبری خمینی این مصیبت ها را ببار آوردند ! آدمی که هشت سال رئیس حمهور بوده و 28 سال رهبر مطلق است هیچ مسئولیتی را بگردن نمی گیرد ! در حالی که منشأ همه فسادها و جنایت ها خودش است.

  • محمد

    این همه هیاهو برای تنها به دست آوردن 10 درصد قدرت است وگرنه اقتصاد و سیاست و قدرت نظامی دست کس دیگر است و طبیعتا فسادهای این سه حوزه هم متوجه او و نهادش است

  • محمد

    نظام بی نظم اگر مردم محور بود ،تمام کاندیداها را از پشت میز تبلیغات به جرم اختلاس و رانت خواری میبایست دستگیر و روانه زندان میکردند ،همان تبلیغات سندی بر دزدیهای ۶ نفر میباشد.

  • بهمن

    اصل و ریشه فساد در تمرکز قدرت در دست یک نفر است ، کسی که تا پایان عمرش حاکم است بدون اینکه به کسی پاسخگو باشد ، بخش بزرگی از درامد ملی در دست اوست و هر جور بخواهد هزینه میکند و به هیچکس پاسخگو نیست. همه جور فساد در او هست ، در واقع «مفسد فی الارض» اوست. ولی کسی نمی تواند از او پرسش کند. بهمین دلیل : همه میگویند کالا قاچاق میشود آنهم از 114 اسکله ، بقول خود رهبر حکومت 25 میلیارد دلار در سال! رسوایی در حدی است که خود او ناچار در سخنرانی آغاز سال گفته است برای نمونه در یک اسکله از 5 تا 6 هزار کانتینر تنها 100 کانتینر بازدید میشود ! کسی نمی پرسد این کیست یا کدام نهاد فاسد است که چنین قدرتی دارد ؟ 25 میلیارد دلار قاچاق در سال با اینهمه نهادهای نظامی و انتظامی و بسیج و اطلاعاتی و قوه قضائی و . . . ! در حالی که (برای نمونه) یک زن جوان با دو فرزند خردسال برای یک سخنرانی اعتراضی به 16 سال زندان محکوم شده ! بگزارش رییس وقت دیوان محاسبات به مجلس نیمی از درامدهای نفتی سالهای 86 و87 به خزانه واریز نشده ! کسی نمی پرسد این حجم از پول چرا به خزانه واریز نشد؟ آن همه پول کجا رفت ؟ کسی نمی پرسد 18 و نیم میلیارد دلار ارز و طلایی که مرزبانی ترکیه گرفت و اردوغان هم تأیید کرد را چه کسی از کشور خارج میکرد؟ چند بار خارج کرد؟ به کجا میبرد ؟ با او چه کردند ؟ چرا رهبر و دیگران در این موارد سکوت کرده اند ؟ معلوم است که اینها کار خود ولی امر مطلق است. کسی نمی پرسد چرا سالانه آن همه هزینه جانی و مالی میشود تا حکومت بعثی سوریه عضو کنفراس 6 +2 خلیج فارس بماند ؟ کسی نمی پرسد از عراق خسارت جنگ را نگرفته این همه هزینه در کریلا و نجف و سامرا چرا ؟ کسی نمی پرسد از پول مردم بگفته خودتان گرسنه ایران چرا حزب اله لبنان با هزینه نجومی درست کردید و نگه میدارید ؟ این همه نهاد و بنیاد و شرکت با درامدها و سرمایه های نجومی چرا در دست یک آدم غیر مسئول متمرکز است ؟ این همه سرمایه و درامد کجا میرود و کجا هزینه می شود ؟ به این همه نهاد آخوندی چرا از خزانه عمومی این مردم گرسنه پول میدهند ؟ از این پرسشها فراوانند. ولی کسی نمی پرسد زیرا میداند که سودش در همین وضع هست و اگر هم نباشد با او چه رفتاری خواهد شد ! دشمن دشمن گفتن برای این است که ذهن عموم به جای دیگری منحرف شود؛ برای این است که کشور در حالت غیرعادی باشد تا هر کس را که بخواهند سرکوب کنند.

  • از نسل سوخته

    از سوی مردم عادی مطالبی اخیرا منتشر شده درباره رفرم اقتصادی مانند زیر. اما بعید است اصحاب نظام ایران ترتیب اثری بدهند! پاکابارا: پیشنهاد ایده‌های کاربُردی از برای آسانی رفُرم اقتصاد ***

  • ایرانی بودن

    چرا اکثریت مردم ایران فقیر و مزدبگیر هستند هزینه هایشان مثل کشورهای مرفه جهان باشد ولی درآمدشان مثل کشورهای جهان سومی؟! چرا نگفتند وبرنامه نداشتن میلیون نفر فقیر که هرگز تحت پوشش هیچ نهاد حمایتی نیستند و سهام عدالت نگرفتند؟! در حالی روستانشینی های مولتی ملیاردرد با عایدی صدها ملیونی تا میلیاردی دربسیاری روستا هستند که عملا مثل حان های قدیم هستند و فقط اسمشان روستایی است، اغلب در شههرا زندگی میکنند ولی از دفترچه بیمه روستایی و وام و سهام عدالت هم نگذشتند! همین صرمایه درهای به ظاهر روستایی، وام های بزرگ میگیرند و اغلب هم انها در خارج روستا در کارهای دلالی و نامولد به کرا میگرند. اینها اطلاعات موثقی است. روش وام های کم بههر و یاب دون بهره اساس رانت زا است. بخصوص اگر مبلغش درشت بادشف به شدت فسادزا است و احتمال زد وبند یا رشوه برای گرفتنش زیاد است. همیشه برای دادن تسهیلات ارزان بانکی، شرط و شرو میگذارند، خانواده ایثارگر، تاجر، تحصیل کرده دانشگاه، جوانان، فلان و بیسار، عملا جامعه به کماست ها تقسیم کرده اند/ اگر کسی که فقیر یا مستمند نیازمند وام ارزان باشد باشد اما در یکی از این رده ها و کاست ها نباشد تا آخر عمرش نمی تواند وام ارزان و درشتی بگیرد! اگر یک مرد میانسال، از بداقبالی یا هرچی، فقیر و نیازمند حمایت باشد ولی یکی از برچسب های فوق شاملش نشود، از سیستم حمایتی برخودار نیست. چرا نگفتند بالاخره این ثروت عظیم ملی حاصل نفت و اموال مصادره ای و سایر شرکتها ملی-دولتی-خصولتی سهامشان به مردم واگذار نشد و بلکه آنها در بورس به سرمایه دارها فروختند؟! چرا ثروتها وشرکتهای مصادره ای و تاسیسی نهادهای عمومی غیر دولتی، سهامش رایگان میان مردم ایران که اکثریتشان فقیر هستند توزیع نمیشود؟! اصلا چیزی به نام درامدزایی همگانی، ریشه کنی فقر وجود ندارد. انگاری ارث پدری شان است این ثروت های ملی که نمی خواهند میان مردم کشور توزیع شود برابر و عادلانه! حتماً باید یک جوری برچسبی کسی داشته باشد! به صرف ایرانی بودن انگاری حقی از ثروت عمومی نمیشود!

  • ایرانی بودن

    حسن روحانی و بقیه، هی میگفتم بگم، نگم! معلوم بودئ که به همگی شان گفته اند که بند را آب ندهید و آبروریزی زیاد نکنید! حسن روحاین نگفت اسم نهادهایی قدرتی که مالیات نمیدهند و خصولتی ها کی هستند! نگفت 80 درصد اقتصاد کشور در دست کی و چه نهادهای دولتی و خصولتی است و عملا ایران زمین گیر کرده است برای ارتقای کیفیت و کاهش قیمت با سیستم رقابت پذیری/ حسن روحانی شاید دوباره مردم رای بدهند از ترس، ولی مثلا همین چهارسال کاری در این زمینه های گفته نخواهد کرد، وقتی در لفافه می گوید زورمان نمیرسد به اصحاب زر و زور! وقتی کاندیداها از جمله حسن روحانی و جهانگیری صراحت ندارد و نمیگوید از سرکوب مزدی گارگران که چرا ایرانی ها از کشورهای همسایه یک چهارم مزد بگیرند ولی باید به قیمت فوب خلیح فارس حامل های انرژی را پول بدهند؟!

  • ایرانی بودن

    متاسفانه حتی یک نفر از کاندیداها به ناعدلانه بودن مالیات بر ارزش افزوده اشاره نکردند! چون دولت نیمی از مالیات از این راه به دست میارود! در واقع دولت دارد کل مردم از طریق محکوم کردن به مالیات برمصرف، ضعف خودش از فررا مالیاتی پنهان میکند! 9% مالیات بر مصرف (با اسم غلط انداز ارزش افزوده؟) به صورت فله از همه افراد کشور و به یک اندازه گرفته می شود، حتی از فقرا و بیمارن و بیکاران نیازمند ، بدون تفکیک و بدون دادن ما به التفاوت، تقریبا معادل سالانه همان یارنه نقدی، دارند از مردم مالیات بر مصرف میگرند!

  • ایرانی بودن

    متاسفانه باز هم هراس افکنی مردم شیوه جناح های موسوم اعتدالی و اصلاح طلب بوده است نسبت به جناح های مقابل؛ که ای مردم ای فلانی بیاید تندروها میایند و دوران احمدی نژادیسم میاید و تورم و تحریم میاید! مردم ایران از نظر مدنی و حقوق شهروندی احساس تنگنا میکنند، در این سالهای اخیر رای شان عمدتا سلبی و اعتراضی بوده است، تناقض در گفتار و کردار مدعیان اعتدالی-اصلاح طلب آشکار است. متاسفانه مردم به خاطر همان ترس، نادیده میگرند تناقضات و مشکلات را. مثلا مخالفت می کنند با ساخت پالایشگاه و پتروشیمی در نقاط مختلف کشور با دلیل عدم مقرون به صرفه بودن انتقال و اضافه شدن هزینه حمل و نقل، ولی همین آقای زنگنه از مبتکران و مجریان خط اتیلن در غرب کشور است که محصولات اتیلن پتروشمی می کشد از عسلویه تا آذربایجان با عبور از ارتفاعات 2000 متری تا در شهرهای مورد دلخواهش در غرب کشور کارخانجات پلیمری فعال شود و بعد انها انتقال دهند به خارج و جاهای دیگر! چرا نیمی از صنایع و شرکتهادر تهران است و عملا کرای برای رفع این تبعیض منطقه ای نمیشود برای توزیع واحدهای تولیدی و اشتغال زا؟!

  • فرهاد - فریاد

    وقتی هر شش کاندیدا که دارای مسئولیتهای مهم در حکومت بوده اند همدیگر را دزد و غارتگر و چپاولگر و قاتل و جنایتکار و پر رو و دروغگو و لات و .... خطاب می کنند و هیچیک جرئت نمی کند بگوید که مسئول کنترل قاچاق دولت نیست همانهائی هستند که مرزها را در اختیار دارند و هیچ کالای قاچاقی از زیر دست کارکنان گمرک دولت همینطوری بدون وجود آقازاده ها و پاسدارها رد نمی شود خوب چیزی جز فحاشی به یکدیگر ندارند و الابختکی از آفرینش شغل و امثالهم می گویند زیرا الفبای اقتصاد را نه خودشان و نه مشاوران اقتصادیشان می فهمند . دولتی که تنها ظرفیت جذب سرمایه اش سه میلیارد دلار باشد خوب کاملا مشخص است که نمی تواند تازه این همان دولتی ست که خودش را بهتر از دیگران می داند البته در بین کورهای سایر کاندیداها دولت روحانی چشمش دوربین است . از اینرو بقول اخوان ثالث : نادری پیدا نخواهد شد امید کاشکی اسکندری پیدا شود

  • علی کریمی

    کرکسان جنگ سر طعمه ی خود می کردند