ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

دولت یازدهم تا چه حد به توافقنامه اقلیمی پاریس پایبند بود؟

سیاست‌های دولت در حوزه انرژی چقدر موفق بوده؟ دولت تا چه حد توانسته به توافقنامه اقلیمی پاریس به عنوان مهم‌ترین تعهد زیست محیطی خود در عرصه بین‌الملل پایبند باشد؟

در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۶ از مجید محمدی محقق کارشناس ارشد انرژی و نویسنده این حوزه پرسیدم که سیاست‌های دولت در حوزه انرژی چقدر موفق بوده؟ دولت تا چه حد توانسته به توافقنامه اقلیمی پاریس به عنوان مهم‌ترین تعهد زیست محیطی خود در عرصه بین‌الملل پایبند باشد؟

مجید محمدی محقق در سوئد تحصیل کرده و اکنون بیش از دو دهه است که با مسائل انرژی در بزرگترین شرکت انرژی آن کشور مواجه بوده است.

♦ زمانه: با در نظر داشتن شعارهای زیست محیطی دولت و تعهد ایران به توافقنامه پاریس، آیا دولت ایران توانسته به سمت اقتصاد کم‌کربن و جایگزینی انرژی‌های تجدیدپذیر با سوخت‌های فسیلی حرکت کند؟

مجید محمدی محقق: در کنفرانس پاریس در سال ۲۰۱۵ ایران متعهد شد که به شرط برداشته شدن تحریم‌ها حاضر است تا سال ۲۰۳۰ میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای خود را در مقایسه با سال ۲۰۱۰ تا سقف ۱۲٪ کاهش دهد؛ البته در صورت ادامه تحریم‌ها تا سقف ۴٪.

بنابر این تعهد نسبت به سقف تولید ۱۳۸۹ ایران می‌باید سقف تولید دی اکسید کربن خود را تا سال ۱۴۰۹ حدود ۵۸۰ میلیون تن کاهش دهد. در نمودار۱ دو فرض یکی اگر روند رشد تولید دی اکسید کربن به همین منوال ادامه پیدا کند و دیگر اگر ایران پایبند به تعهد خود باشد ترسیم شده است.
اصولاً تولید گازهای گلخانه‌ای حاصل فعالیت انسان را می‌توان به‌طور کلی به چند دسته تقسیم کرد:

  • تولید برق
  • ناوگان سواری
  • زباله به دلیل تولید گاز متان که بیش از ۲۰ برابر گاز دی اکسید کربن اثر گاز گلخانه‌ای دارد یکی از تولید کننده‌های گاز گلخانه‌ای است
  • تولید و استخراج سوخت اولیه (صنعت بالا دست و پائین دست توضع انرژی)
  • صنایع سنگین به‌علاوه صنعت سیمان سازی
  • کشاورزی و دامپروری
  • بخش گرما و پخت و پز
نمودار اول

به دلیل شرط داشتن اختصار در این مصاحبه فقط به نکته اول یعنی بررسی تولید گازهای گلخانه‌ای توسط نیروگاه‌های حراتی می‌پردازم. البته لازم به ذکر است که این خود یکی از اصلی‌ترین عوامل تولید گازهای گلخانه‌ای است.

بگذارید ببینم که ایران در سال ۱۳۸۹ چه میزان دی اکسید کربن در نیروگاه‌های حرارتی خود تولید کرده است.

در این سال حدود ۱۱۸ میلیون تن دی اکسید کربن توسط نیروگاه‌های حرارتی تولید شده است. اگر ایران بخواهد به حداقل تعهد خود عمل کند در این صورت می‌باید سقف تولید خود را تا سال ۱۴۰۹ به ۱۱۳ میلیون تن در سال کاهش دهد. شاید تصور کنید که ۵ میلیون تُن آن هم در ظرف ۲۰ سال رقم زیادی نیست. اما مشکل این است که نیاز به برق هر سال رو به افزایش است و برای مثال این افزایش بین سال‌های ۹۴ تا ۹۵ بیش از ۳٪ بوده است.

با این فرض که این رشد ادامه پیدا کند این خود بدین معنی است که مسئولان با یک چالش بزرگ مواجه هستند زیرا از یک طرف می‌باید تولید فزاینده برق را پاسخگو باشند و از طرف دیگر سقف تولید دی اکسید کربن را نگذرانند از حد مجاز بیشتر شود. و این شدنی نیست الا با سیاست بلند مدت انرژی.

نظری به نمودار ۲ نشان می‌دهد که دولت توانسته است در تولید برق جلوی افزایش دی اکسید کربن را لااقل برای سال ۹۵ بگیرد و حتی میزانی آن را کاهش دهد. لازم به ذکر است که تولید دی اکسید کربن بسیار وابسته به رشد اقتصادی است و برای مثال بین سال‌های ۹۱ تا ۹۲ ما افت کلی تولید دی اکسید کربن داشته‌ایم. اما در اینجا در بین سال‌های ۹۴ تا ۹۵ صنعت برق مجبور بوده است ۸٫۵ تروات ساعت برق بیشتری درست کند.

نمودار دو

♦ زمانه: دولت یازدهم چگونه و با چه ابزاری توانسته در بخش تولید برق از تولید گازهای گلخانه‌ای بکاهد؟

مجید محمدی محقق: به طور کلی دولت توانسته

  • کارایی نیروگاه‌های حرارتی را نسبت به دو سال پیش ۱٫۷٪ بیشتر کند. و این به این معنی است که در سال ۱۳۹۵ حدود ۲٫۶ میلیون تن کمتر دی اکسید کربن به هوا فرستاده شود.
  • تولید نیروگاه اتمی و تجدیدپذیر را از ۳٫۲ تراوات ساعت به ۷ تروات ساعت برساند. البته حدود ۶،۵ تروات ساعت آن متعلق به نیروگاه اتمی بوشهر است که افزایش چشمگیری داشته است.
  •  راندمان نیروگاه‌های غیر حرارتی را افزایش دهد.
  • اتلاف برق در شبکه برق‌رسانی را کاهش دهد و به حدود ۱۰٪ برساند. لازم به ذکر است که در مقیاس ۱۳۹۵ یک درصد کم کردن از افت برق در شبکه معادل کمتر تولید کردن ۱٫۳ میلیون تن دی اکسید کربن است.

اما این میزان کارکرد هر چند مطلوب است اما کافی نیست زیرا برای مثال بخش بزرگی از این افت انتشار دی اکسید کربن مربوط به بالا بردن کارایی نیروگاه اتمی بوشهر است که در سال آینده هر چند میزانی بهبود می توان انتظار داشت اما این افزایش بسیار کمتر از سال ۹۵ خواهد بود. نکاتی که می‌باید با آن بیشتر کار شود عبارتند از:

  • بالا بردن کارایی نیروگاه‌ها در ضمن کم کردن مصرف داخلی نیروگاه‌ها.
  • پائین آوردن افت برق در شبکه برق رسانی تا ۶ تا ۸ درصد.
  • اگر نیروگاه‌های تجدیدپذیر می‌خواهند در سبد انرژی قرار گیرد لازم به بازنگری دوباره در تضمین‌های است که اینگونه سیاست انرژی طلب می‌کند. برای مثال تضمین قیمت خرید با نرخ بانکی فعلی کافی به نظر نمی‌رسد.
  • به‌جای ساخت نیروگاه‌های اتمی با آن سرمایه، در وهله اول باید کارایی نیروگاه‌ها را حداقل به ۴۵٪ رساند.

♦ زمانه: ایران چه چالش‌های کلانی در این مسیر پیش روی خودش دارد؟

مجید محمدی محقق: اول از همه نرخ بهره بالا سبب گران شدن سرمایه‌گذاری‌ها می‌شود. به‌خصوص در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر که احتیاج به سرمایه زیاد در زمان طولانی دارد.

دوم اینکه خشکسالی باعث می‌شود ایران نتواند به نیروگاه‌های برق آبی جهت تولید بیشتر برق تکیه بکند. در ضمن رو آوردن به شیرین‌سازی آب که خود طلب انرژی می‌کند؛ در حال حاضر این انرژی توسط سوخت فسیلی تامین می‌شود.

علت سوم هم فقدان سرمایه دولتی که بتواند به‌طور چشمگیر به سبد انرژی کمک کند. برای مثال آنچنان که دولت آلمان در مورد نیروگاه‌های تجدیدپذیر کرده است.

♦ زمانه: آیا تأمین برق از طریق نیروگاه های اتمی در ایران میتواند جایگزین زیست محیطی مناسبی برای نیروگاه هایی قدیمی باشد تا بدین ترتیب تولید دی اکسید کربن کاهش یابد؟

مجید محمدی محقق: اجازه دهید چند فاکت برای توضیحی مطلب بیاورم:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • مایل

    در فیلم مستند "COWSPIRACY: The Sustainability Secret" به گونه آشکار به مغلطه مدعیان مبارزه با آلایندگی هوا می پردازد، از اینکه از نقش عمده گاز متان در گرمایش هوا خودداری میکنند! چرا که منافع دامداری و گشوت خورانب ه خطر می افتد! و گیر سه پیچ داده اند به گازکربینک! در حالی co2 به سرعت جذب سیزینه گیاهی میشود. تحقیقات دانشمندان اثبات کرده در طی میلون سال ، بارها کره زمین با افازیش گازکربینک مواجه شده حتی زمانی انسان نبوده، افزایس جذب سبزینه انباشت گازکربنیک کاهش داده است و این دور ها همیشه بوده است. https://en.wikipedia.org/wiki/Cowspiracy

  • مایل

    متاسفانه روشنفکران ایرانی در دام دانش نمایی غربی ها افتاده اند/ مثلا اکثر اروپایی ها مجبور هستند از سایر انرژی ها مثل هسته ای یا غیره با زمینه بالاتر کنند تا از وابستگی خود به واردات سوخت فسیلی بکاهند این سیاست ان ها از دهه 1970 بوده است، اما چرا هنوز تولید انرژی های تجید پذیر نوین اقتاصدی نشده، ایرانی که دارای بزرگترین ذخایر گازی جهان با صدها سال جوابگوییی مصرف است، عجله کند؟ چرا مثلا یتن کرا در فرصت مناسب مثلا 30 دیگر نکند که این قبیل انرژی ها مقورن به صرفه شود؟ چرا باید هزینه مقرون به صرفه شدن فناوری گران تولید برق تجدید پذیر و نوین را کشور در حال توسعه مثل ایران بپردازد و از مزیت نسبی گاز استفاده نکند؟ وقتی میتوان هرکیلوات برق از نیروگاه گازی کمتر از صد تومان بدست آورد چرا بایسد از نیروگاه خورشیدی با قیمت 800 تومان گرفت در حالی خود سرمایه گذار مدعی است با همین 800 تومان هم تولید مقرون به صرفه نیست؟! ساده انگاری روشنفکر ایرانی در دسایس کاسبان انرژی نو! چه قدر بایست ساده باشیم که فکر کنیم سرمایه دار از برای خیرخواهی اصرار بر سرمایه گذاری برق خورشیدی و بادی و هسته ای دارد! خیلی باید ساده باشیم اینها نگران محیط زیست باشند! این همه جنگ و خونریزی و نابودی محیط زیست از طریق فروش اسلحه ویرانی را همین سرمایه دارها میکنند که همزمان سهام دار شرکتهای تسلیحالتی و غیره هستند. تا کی ساده باید باشیم و هر حرفی را غربی میزند قبول کنیم؟