ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

● دیدگاه

پیروزی و شکست همزمان روحانی

پویا عزیزی − ایالات متحده از حسن روحانی چیزی را می‌خواهد که او از انجام آن ناتوان است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز یکشنبه سی و یکم اردیبهشت ۱۳۹۶، درحالی از هواپیمای خود در ریاض خارج شد که وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران یک روز قبل، پیروزی حسن روحانی، ریاست جمهوری کنونی ایران، در دوازدهمین دور از انتخابات ریاست جمهوری که روز جمعه برگزار شده بود را اعلام کرده بود.

رئیس‌جمهوری که پس از چهار سال سکان‌داری مدیریت اجرایی کشور و موفقیت در حصول قرارداد بین‌المللی برجام (برنامه اقدام جامع مشترک) این بار با وعده‌ی تعامل بیشتر با جهان و رفع آنچه از تحریم‌های جمهوری‌ اسلامی ایران باقی‌مانده است، توانست رای بیش از بیست و سه میلیون شهروند ایران را کسب کند. مهم‌ترین وعده روحانی اما در حالی که از اعلام پیروزی او یک روز هم نگذشته بود با خطری جدی مواجه شد.

پیروز اما زیر فشار دوگانه. ایالات متحده از روحانی چیزی را می‌خواهد که او از انجام آن ناتوان است.

دونالد ترامپ عصر یکشنبه در نشستی که به اهتمام پادشاه عربستان و با حضور سران بیش از ۵۰ کشور عرب و عمدتا مسلمان در ریاض برگزار شده بود؛ از تشکیل ائتلاف ضد افراط‌گرایی گفت. ترامپ به روشنی ایران را مسئول بی‌ثباتی درمنطقه خواند و گفت: «بزرگترین قربانیان رژیم ایران، خود مردم ایران هستند. مردم ایران به خاطر حمایت رژیم ایران از افراط گرایی دچار زحمت شده‌اند. همه باید کمک کنند تا ایران منزوی شود.»

این سخنان در نشستی ارائه شدند که بیشتر شرکت‌کنندگان در آن که رهبران کشورهایی با حکومت سنی هستند، ظرف سال‌های اخیر همواره خطر نفوذ ایران و پشتیبانی آن از گروه‌های شبه‌نظامی شیعه در منطقه را هشدار داده و درصدد تشکیل ائتلافی قدرتمند علیه ایران هستند. رهبرانی که اکنون با روی کارآمدن ترامپ و مواضع متفاوت دولت او نسبت به حکومت ایران، امیدهای تازه‌ای یافته‌اند.

استقبال باشکوه پادشاهی عربستان که تلاش دارد خود را رهبر جهان سنی مذهب نشان دهد از رئیس جمهور آمریکا، دعوت از سران ۵۰ کشور اسلامی، سخنرانی ترامپ و قرارداد تسلیحاتی یکصد و ده میلیارد دلاری خرید سلاح از آمریکا توسط عربستان، در واقع نمایشی در همین رابطه است که کشورهای سنی را به ماندن هرچه بیش‌تر در ائتلاف به رهبری عربستان علیه ایران ترغیب کند.

پیش از این نمایش قدرت عربستان سعودی و حمایت ضمنی آمریکا از آن، مجلس نمایندگان آمریکا هفته گذشته تحریم‌های جدیدی را علیه ایران به دلیل ادامه دادن برنامه موشکی اعلام کرد. تحریم‌هایی که اگرچه ربطی به پرونده برجام ندارند اما گفتگو میان ایران و قدرت‌های جهانی به ویژه آمریکا را سخت‌تر خواهند کرد.

با اینکه رییس جمهوری ایران، وعده رفع همه تحریم‌ها را داده و از تنش‌زدایی با جهان گفته است اما رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا روز شنبه در نشست خبری خود در ریاض، از همکاری با همتای سعودی خود برای بررسی میزان نفوذ ایران در منطقه گفت و همزمان بی‌میلی خود به گفتگو با ایران را نشان داد. تیلرسون تاکید کرد که تلفنش را بر روی کسانی که قصد تماس با او داشته باشند را نخواهد بست. اما قطعا در زمان کنونی، هیچگونه برنامه‌ای برای تماس با همتای ایرانی خود ندارد.

درحالی که مقامات آمریکایی و عربستانی به طور مشترک خواهان قطع حمایت ایران از گروه‌های تروریستی، پایان دادن به برنامه موشکی بالستیک و عدم دامن زدن به تنش‌های موجود در سوریه، عراق و یمن توسط ایران شدند؛ تیلرسون ابراز امیدواری کرد که حسن روحانی یک روش جدید اتخاذ کند و با این روش، شبکه تروریستی ایران را منحل، پشتیبانی مالی از سازمان‌های تروریستی را متوقف و آماده سازی و پشتیبانی نیروهایی که منطقه را بی‌ثبات می‌کنند را پایان دهد.

پیروزی روحانی در انتخابات با وجود این شرایط می‌تواند شکست همزمان او در به انجام رساندن مهم‌ترین وعده انتخاباتی‌اش یعنی رفع کلیه تحریم‌ها در چهارسال دوم ریاست جمهوری وی باشد؛ اگر تغییر عمده‌ای در سیاست خارجی آمریکا نسبت به ایران در سال‌های روبه‌رو به وقوع نپیوندد.

آنچه وزیر امور خارجه آمریکا برای انجام آن توسط روحانی، ابراز امیدواری کرده است به تمامی از میزان قدرت و اختیارات رئیس جمهوری ایران خارج و در حوزه اختیار فرمانده کل نیروهای مسلح یعنی رهبر جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.

وزن کشی قدرت و ورود به این حوزه توسط روحانی دردسرهای فراوانی را برای او به ارمغان خواهد آورد و آیت‌الله خامنه‌ای که تاکنون مهم‌ترین دغدغه‌اش کنترل قلمرو قدرت ولایت فقیه و مقاومت شدید در برابر دست‌درازی به آن بوده است را به تقابل آشکار با دولت خواهد کشاند. تقابلی که می‌تواند پیشبرد برنامه‌های حداقلی دولت را با مشکل مواجه کرده و به ویژه در زمینه روابط خارجی کابینه رو‌حانی را با مشکل مواجه کند.

ابراز امیدواری تیلرسون اما تنها یک رفتار دیپلماتیک برای مشروعیت بخشیدن به سیاست بردن ایران در انزوای کامل است. ایالات متحده از حسن روحانی چیزی را می‌خواهد که او از انجام آن ناتوان است، پس منزوی کردن دولت و حکومت ایران از سوی آمریکا امری مشروع و سیاستی چاره جویانه جلوه خواهد کرد.

این اما تنها سیاستی نیست که دولت جمهوری‌خواه ایالات متحده در برابر حکومت ایران خواهد گذاشت. چرا که این سیاست به تنهایی نمی‌تواند از نقش ایران در منطقه بکاهد. بل‌که ممکن است، رهبر جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران را به قدرت‌نمایی بیشتر در منطقه و محدود‌کردن بیشتر وزارت خارجه روحانی سوق دهد. به همین دلیل تجهیز نظامی کشورهای عربی پیش‌زمینه‌ای است تا برگ دوم تضعیف حکومت ایران را ائتلاف به رهبری عربستان سعودی بازی کند.

یک بازی متقابل در زمینه نا‌امن‌سازی‌های موضعی و نامتمرکز می‌تواند نیروهای نظامی ایران را در مرزهای این کشور مشغول کرده و هشدار عمده‌ای برای عقب‌نشینی ایران از مواضع منطقه‌ای باشد. این روند از ماه‌ها قبل توسط کشورهای عربی به ویژه عربستان آغاز شده است. تجهیز گروه‌های مسلح مخالف که بیشتر گروه‌های قومی و اکثرا سنی مذهب هستند. نمونه‌های کوچک این هشدار در بلوچستان و خوزستان در روزهای قبل رخ نموده‌اند و انتقال نیروهای مسلح برخی احزاب کرد از کمپ‌ها به مرزهای ایران ادامه همین روند را نشان می‌دهد.

نبرد این دوجبهه و موفقیت هرکدام از این سیاست‌ها به دلیل پیش‌بینی ناپذیر بودن رخدادهای سیاسی مشخص نیست، اما آنچه مشخص است شکست دولت آینده روحانی در انجام مهم‌ترین وعده‌اش یعنی برداشتن کل تحریم‌هاست. امری که نشان می‌دهد رای عمده بیشتر شهروندان ایرانی به حسن روحانی، حتی اگر او اراده ای برای تغییر داشته باشد همچنان در گروی تغییر سیاست هسته سخت‌تر حکومت یعنی ولی فقیه و سپاه پاسداران است.

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • فرهاد - فریاد

    واقعا ما عجب ملتی هستیم هنوز بعد از ۲۰ سال داستانسرائی از دو جناح متخاصم حکومتی و اصلاحات دست برنداشته ایم و به نظر میرسد که ما تا ابد این افسانه را ادامه خواهیم داد . بارها گفته ام و تاریخ نیز به اثبات رسانده است که ۴ سال اول روحانی نتیجه ی مذاکرات عمان بوده است و ۴ سال دوم نیز بدلیل اتخاذ سیاست مذاکره است جمهوری اسلامی تا آخرین ساعات شمارش آراء هنوز دربین دو سیاست ایستادگی در برابر امریکا یا تسلیم و مذاکره دست و پنجه نرم می کرد تا اینکه مشخص شد ترامپ رهبر ۵۰ کشور مسلمان است و اهل معامله از اینرو سیاست مذاکره و معامله با امریکا برنده ی بازی دو جناح جمهوری اسلامی شده است هیچ چیزی در جمهوری اسلامی تغییر نکرده است بجز سیاستهایش در مقابل رقیب بین المللی اش . این همان رژیمی ست که اصلاح طلبان و مردمی که دنبال رایشان در سال ۸۸ بودند را به گلوله بست و فله ای آنها را محاکمه کرد این همان رژیمی ست که زیر شعار مرگ بر امریکا در گوادالوپ مذاکره کرد تا به قدرت برسد این همان رژیمی ست انقلابیون را در دهه ۶۰ بدون محاکمه فقط با شنیدن آری یا نه به جوخه های مرگ سپرد این همان رژیمی ست که رهبران جنبش سبز را محصور کرده و در هر انتخاباتی آنها را قلع و قمع نمود و جالب است این همان رژیمی ست که امروز سنبه را پر زور یافته زیرا طرف معامله امریکا یا اروپا نیست عربستان است و عربستان دیگر اهل معامله نیست از اینرو باید هم با اربابان معامله کند و هم در مقابل عربستان عقب نشینی به همین دلیل امروز اصلاح طلبان فتنه گر دیروز صاحب خانه های امروز برای فریب افکار عمومی داخلی و بین المللی شده اند و حتی روحانی هم اعتراف کرد به حماقت رای دهندگان که با اینهمه فقر و فلاکت باز هم پای صندوق آمدند و بر توهماتشان رای دادند ما همان ملتی هستیم که عطار گردن را در تیغ مغولان داوطلبانه قرار داد . ما ملت اهل شهادت و توهمات مالیخولیائی هستیم و بر اسب توهمات خویش می تازیم واقعیت چیز دیگریست بخود آئید تا دیر نشده . روحانی طی ۴ سال گذشته ۳۵ درصد از قدرت خرید ما را کاهش داده و فقر را بیشتر بر ما تحمیل کرده در حالی که بودجه های سپاه بسیج حزب الله لبنان حماس و بشار اسد را افزایش داده است .

  • bijan

    آنهایی که رای دهندگان را ابله و یا ساده لوح می خوانند هنوز نفهمیدند که شرکت مردم بخاطر حمایت از برجام و جلوگیری از خسارت و ویران گری بیشتر کشور بوده است نه وعده های انجام نشدنی ! مواضع جریانات تندرو ی آمریکا بخصوص ابلهانی چون "بوش " در گذشته و حالا ترامپ فاشیست همیشه مانع بزرگی در سر راه مردم ایران در کسب مطالباتشان بوده و خواهد بود ! بخاطر داریم که دردوران محمد خاتمی چگونه "بوش " ایران را محور شرارت خواند و با این کار باعث تقویت تندروها گردید و بهانه ای شد برای اصول گرایان در سرکوب برنامه های اصلاحی خاتمی در باز گردن فضای سیاسی و فرهنگی ! .

  • مریم

    واقعا جای تاسف دارد که عده ای تمام تلاششان بر این است که به هر شکل ممکن ثابت کنند رای دهندگان به روحانی ساد لوح و نا اگاهند بله همه میدانند که از بند رهاندن موسوی و کروبی و رهنورد در اختیار روحانی نیست همچان که او نیز انان را در حصر نکرده است زندانیان سیاسی و امنیتی نیز به دستور او در حبس نیستند و به دستور او نیز ازاد نخواهند شد

  • شاهین

    وعده برچیدن کل تحریم های غیرهسته ای از سوی روحانی، از قماش همان وعده او در دور اول دایر بر رفع حصر موسوی، رهنورد و کروبی بود . اگر رای دهندگان به روحانی براستی این وعده او را باور کردند باید از ساده لوحی و ناآگاهی آن ها ،حتا از نص صریح قانون اساسی، افسوس خورد. تا کی باید از یک سوراخ چند بار گزیده شویم؟

  • احمد مجد

    گزارش واقع بينانه خوبي است كه پويا تهيه كرده است. مهمترين بخش و حقيقتي كه در آن بيان شده اين است كه: پیروز اما زیر فشار دوگانه. ایالات متحده از روحانی چیزی را می‌خواهد که او از انجام آن ناتوان است. واقعيت اما فراتر از اين است : روحاني نه مي خواهد و نه مي تواند. اي كاش ابلهاني كه به اميد يك گشايش در سياست خارجي از روحاني حمايت مي كنند اين نكته ساده را در مي يافتند.