ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

تلاش‌های ایران برای ورود به مسئله مسلمانان روهینگیا

ایران می‌خواهد دیرکرد خود در موضع‌گیری درباره وضعیت مسلمان‌های میانمار را جبران کند. اکنون مقامات ایرانی یکی پس از دیگری از ظلمی که بر مسلمان‌های روهینگیا می‌رود سخن می‌گویند.

برخلاف برخی از کشورهای اسلامی، ایران در مورد نقض حقوق مسلمان‌های میانمار دیر موضع‌گیری کرد. در روزهای اخیر اما مقامات ایرانی در تلاش‌اند تا این دیرکرد را جبران کنند.

سازمان ملل می‌گوید تاکنون ۱۶۴ هزار نفر از مسلمان‌های روهینگیا میانمار را ترک کرده‌اند

در چند روز گذشته مقامات اصلی جمهوری اسلامی، از جمله حسن روحانی، رئیس جمهوری، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه و علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران از مسلمان‌های روهینگیا سخن گفتند و خواهان رسیدگی به وضعیت آن‌ها شدند. افزون بر این گروهی از نمایندگان مجلس نیز در این‌باره موضع گرفتند.

اگر چه در سال‌های گذشته مقامات ایران و رهبر جمهوری اسلامی به‌شکل پراکنده درباره مسلمان‌های میانمار اظهارنظر کرده بودند اما در سال‌های گذشته نقض حقوق مسلمان‌های روهینگیا در میانمار همچون نقض حقوق مسلمان‌های چچن در روسیه و مسلمان‌های اویغور در چین، موضوع اصلی ایران نبوده است.

با گسترش موج خروج ده‌ها هزار مسلمان روهینگیا از میانمار و مطرح شدن جهانی وضعیت ناگوار آن‌ها، مقامات ایران نیز قصد آن کرده‌اند تا به غافله کشورهای اسلامی منتقد به این اوضاع از جمله، بنگلادش، اندونزی، ترکیه و پاکستان بپیوندند.

خشونت‌ها در میانمار از حمله روز جمعه ۲۵ اوت / ۳ شهریور شورشیان روهینگیا به ده‌ها پاسگاه پلیس آغاز شد. این گروه با نام «ارتش آزادی‌بخش آراکانِ روهینگیا»، خود را مدافع حقوق نقض‌شده اقلیت مسلمان روهینگیا می‌داند.

در پی این حملات ارتش میانمار عملیات گسترده‌ای را در ایالت راخین آغاز کرد و همین موجب آواره شدن ده‌ها هزار نفر شد.

بر اساس آمار ارتش میانمار در این حملات ۴۰۰ نفر از جمله ۳۷۰ نفر از افراد گروه «ارتش آزادی‌بخش آراکانِ روهینگیا» کشته شده‌اند.

سازمان ملل تا روز پنج‌شنبه گفته بود که ۱۶۴ هزار نفر از مسلمان‌های روهینگیا میانمار را ترک کرده‌اند و احتمال می‌رود شمار آن‌ها به ۳۰۰ هزار نفر برسد.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که در روزهای اخیر در تماس با وزرای خارجه ترکیه‌، مالزی و اندونزی خواهان «اتخاذ راهکارهای جمعی توسط مجامع بین‌المللی و کشورهای اسلامی» در این‌باره شده بود  در نامه‌ تازه‌ای خطاب به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نسبت به ادامه خشونت‌ها علیه مسلمان‌های میانمار هشدار داد و خواستار اقدام فوری جامعه جهانی به‌ویژه سازمان ملل شد.

ظریف روز گذشته (پنج‌شنبه) نیز در صفحه توئیتر خود نوشت: «جامعه بین‌الملل هیچ توجیهی برای اجازه دادن به ادامه نسل‌کشی مسلمانان روهینگیا در برابر دیدگان ما ندارد. ما باید اکنون وارد عمل شویم، پیش از آنکه بسیار دیر شود.»

از سوی دیگر بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز از «اقدامات و رایزنی‌های دیپلماتیک وسیع» جمهوری اسلامی در این زمینه خبر داد و اعلام کرد که اگر دولت میانمار مجوز بدهد جمعیت هلال احمر ایران کمک‌های خود را به مسلمان‌های این منطقه ارسال خواهد کرد.

ایران با میانمار رابطه چندانی ندارد و در این کشور سفارتخانه‌ای نیز دایر نکرده، از این رو به‌گفته بهرام قاسمی، سفارت ایران در تایلند تماس‌هایی را با دولت میانمار گرفته است تا زمینه ارسال کمک‌های هلال احمر فراهم شود.

قاسمی افزود به‌رغم تماس‌هایی که با دولت میانمار گرفته شده، تاکنون دولت این کشور مجوزی برای ارسال کمک‌های ایران صادر نکرده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران معتقد است که دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی «تلاش کرده مسئله مسلمانان میانمار در مجامع بین‌المللی و به‌ویژه سازمان ملل مطرح شود و حساسیت در خصوص شرایط آن‌ها از سطح مسلمانان فراتر رفته و حساسیت تمام مردم جهان و سایر دولت‌ها را نسبت به آن جلب کند.»

در همین حال اظهارنظرهای مقامات ایران درباره وضعیت مسلمان‌های روهینگیا ادامه دارد. جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه وضعیت مسلمان‌های میانمار را «غیرقابل تحمل» خواند و از آن به‌عنوان «جنایت علیه بشریت» یاد کرد.

جواد لاریجانی همچون برادر خود علی لاریجانی بیش از هر چیز نهادهای بین‌المللی را به‌دلیل کوتاهی نسبت به حل مسائل مسلمان‌های روهینگیا مورد انتقاد قرار داد و گفت: «حتی آن‌هایی که سوگلی غرب بودند هم از جنایت‌ها حمایت می‌کنند.»

این در حالی است که دبیرکل سازمان ملل خود در نامه‌ای نادر به شورای امنیت سازمان ملل به‌شدت از وضعیت مسلمان‌های روهینگیا انتقاد کرده و خواهان کمک جهانیان در این زمینه شده بود. کارکنان سازمان ملل و نهادهای امدادرسان در بنگلاش برای کمک‌رسانی به پناهجویان روهینگیا حضور دارند و آن‌ها نیز از شرایط دشوار پناهجویان انتقاد کرده خواهان بودجه بیشتر برای انجام وظایف خود شده‌‌اند.

علی مطهری، نایب رئیس مجلس ایران نیز در یادداشتی ضمن بیان این‌که «جنایت‌های میانمار جز با نیروی نظامی متوقف نمی‌شود»، خواهان تشکیل یک نیروی مشترک نظامی شبیه ناتو از سوی مسلمان‌ها شد تا در این مواقع «وارد عمل شود».

مطهری در یادداشت خود افزوده است: «متأسفانه ما بیشتر به فکر شیعه هستیم تا اسلام که شامل شیعه و سنی است. اقدام ترکیه بهتر از ما بود که به بنگلادش اعلام کرد مسلمانان اخراج شده از میانمار را بپذیرد و ترکیه هزینه اقامت آن‌ها در بنگلادش را خواهد پرداخت.»

در این زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • farid

    پس از آیت‌الله سیستانی، مقتدی صدر نیز نماینده خامنه‌ای را نپذیرفت - مقتدی صدر: فرستاده خامنه‌ای طرحی فرقه‌گرایانه و ضد منافع عراق دارد‌. - عضو فراکسیون الاحرار: عراقی‌ها دیگر از فاز طرح‌های فرقه‌گرایانه و زیان‌های ناشی از آن به تنگ آمده‌اند و حاضر نیستند پروژه‌ جدید تهران را بپذیرند وی افزود: «سفر شاهرودی برای عراق چیز جز یک پروژه تکمیلی از طرح فرقه گرایانه‌ای نیست که شش ماه پیش ایران با پیشنهاد متحد کردن شیعیان تحت عنوان ائتلاف «خانه شیعه» مطرح و تلاش ‌کرد تا عراقی‌ها را به جان هم بیندازد؛ نماینده خامنه‌ای حالا هم چیزی برای عراقی‌ها به ارمغان نیاورده است». الکنانی اظهار داشت: «ایران هیچ پروژه‌ای که به نفع عراق باشد در دست ندارد. رژیم ایران به دنبال ایجاد سنگربندی‌های فرقه‌ای در عراق است؛ سنگر فرقه‌گرایانه بر اساس شیعه‌گری که در مقابل آن سنگربندی بر اساس سنی‌گری و قوم‌گرایی کُردی ایجاد شود و با این وضعیت عراق برای همیشه در بحران، جنگ و خونریزی غوطه‌ور باشد!