ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

● پرونده ویژه

برجام، پایان فصل یک

دفتر برجام بسته نشد، اما فصل دیگری در حیات آن آغاز شد. بازبینی برخی عنوان‌ها در یک پرونده ویژه

فصل دوم برجام آغاز شده است. موضع‌گیری ۱۳ اکتبر پرزیدنت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در مورد آن، فصل نخست این معاهده را بست. برجام از ابتدا دشمنان سرسختی داشت، به ویژه در واشنگتن، اورشلیم، ریاض و در خود تهران.

وین، ۲۳ تیر ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) − عکس یادگاری تولد "برنامه جامع اقدام مشترک " (برجام) − امضا کنندگان در حال اعلام پیمان موافقت. از راست به چپ جان کری، فیلیپ هموند، محمد جواد ظریف، فدریکا موگرینی، فرانک والتر اشتاین‌مایر، لوران فابیوس و وانگ یی
وین، ۲۳ تیر ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) − عکس یادگاری تولد "برنامه جامع اقدام مشترک " (برجام) − امضا کنندگان در حال اعلام پیمان موافقت. از راست به چپ جان کری، فیلیپ هموند، محمد جواد ظریف، فدریکا موگرینی، فرانک والتر اشتاین‌مایر، لوران فابیوس و وانگ یی

پرزیدنت ترامپ از زمان کارزار انتخاباتی‌اش برای ورود به کاخ سفید برجام را یک قرارداد بد و مفتضح توصیف کرده بود. در تهران هم "دلواپسان" همین تلقی را از آن داشتند. رهبر نظام هم، در حالی که خود ایلچیانش را مأموریت داده بود به صورت پنهانی با آمریکا مذاکره کنند و بنابر نقش شاهنشاهی خویش در همه امور دخالت می‌کند و برجام هم با اذن خود او متحقق شد، علنا در حد سلب مسئولیت از خویش، بارها به این قرارداد تاخت.

پس از ورود ترامپ به کاح سفید نگرانی درباره سرنوشت برجام بالا گرفت. بارها گفته شد که ترامپ می‌خواهد قرارداد را پاره کند و آمریکا را از آن خارج سازد. اما باز با پشتیبانی نسبی در خود آمریکا، پشتیبانی عمومی در ایران و این واقعیت که رهبر و جناح تندرو بدیلی در برابر آن جز شعار دادن نداشتند، و همچنین پشتیبانی پنج کشور از گروه کشورهای شش‌گانه طرف مذاکرات با ایران − یعنی چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و آلمان – برجام توانست پابرجا بماند. ارزیابی مثبت آژانس انرژی اتمی از پایبندی ایران به آن، زاویه‌های مقابله‌جویی با آن به لحاظ حقوقی را بست. از این رو به نظر می‌رسید که برجام تثبیت شده باشد.

به واقع برجام تثبیت شده است، وگر نه مخالفت‌ها با آن، که بسیار جدی بوده‌اند، آن را به شکست می‌کشاند. اما موضع‌گیری ۱۳ اکتبر دولت آمریکا فصل دیگری در حیات برجام گشود.

ارزیابی از برجام در آمریکا اینک به کنگره سپرده شده است و آنچه مورد ارزیابی قرار می‌گیرد قراردادی است که همچنان معتبر است. سخت‌گیری در ارزیابی از پایبندی ایران به آن بیشتر خواهد شد و سرنوشت آن با مسائل دیگر از جمله برنامه موشکی تهران و نقش جمهوری اسلامی در منطقه گره زده خواهد شد.

اما هنوز بدیلی برای برجام وجود ندارد. فصل دوم را می‌توانیم بقا از روی ناچاری بخوانیم. همه، تا اطلاع ثانوی که هنوز معلوم نیست کِی و به چه خاطر خواهد بود، ناچارند به آن تن بدهند. در فصل نخست اما تلقی مثبت‌تری از برجام وجود داشت.

در زیر گزیده‌ای از عنوان‌های شاخص در دوره پایانی فصل به سر آمده فهرست شده‌اند: عنوان‌های مطالبی که سیر حوادث را در هفته‌های اخیر و زمینه‌چینی‌ها برای موضع‌گیری اخیر آمریکا را نشان می‌دهند.

ترتیب عنوان‌ها از نو به کهنه است.

دونالد ترامپ: «تاریخ نشان داده که اگر ما تهدیدی را نادیده بگیریم، خطرناک تر می‌شود. من دستور دادم که سیاست استراتژیک‌مان در مورد رژیم سرکش ایران بررسی کامل شود و این بررسی اکنون تکمیل شده است.»

موضع‌گیری ۱۳ اکتبر ترامپ

دوره مشرف به موضع‌گیری ۱۳ اکتبر

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.