ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

"روز کوروش" – راه‌ها را بسته‌اند

امام جمعه شیراز روز کوروش را «اسرائیلی» خوانده است. یکی از شیوه‌هایی که حکومت برای مقابله با تجمع در پاسارگاد گرفته، بستن راه‌های دسترسی به محل به بهانه تعمیرات است.

اخبار بزرگداشت مناسبت موسوم به "روز کوروش کبیر" در روز ۷ آبان امسال نیز همچون چند سال اخیر در شبکه های اجتماعی مورد توجه بسیار بوده است. علاقه و توجه گروهی از مردم در کنار ممنوعیت های ایجاد شده از سوی حکومیت این روز را تبدیل به موضوعی پیچیده کرده است.

گروهی از مردمی که به دلیل مسدود بودن راه‌های پاسارگاد در بیابان‌ها سرگردان شده‌اند (عکس: شبکه‌های اجتماعی)

در کنار اخبار و اطلاعیه‌های بی‌نام و نشان بسیاری که از هفته های پیش برای ممنوعیت برگزاری جشن  کوروش در پاسارگاد منتشر شد، واکنش‌ آیت الله ایمانی امام جمعه شیراز که بزرگداشت این روز را «اسرائیلی» نامیده، ابعاد مسئله را گسترده تر و مواجهه با آن را دشوارتر ساخته:

«هفتم آبان که چند سالی است استان فارس به آن گرفتار شده منشأ توراتی و اسرائیلی دارد و جز این چیز دیگری نمی‌توان برای آن متصور بود. اگر  افرادی نظری جز این دارند از تاریخ پیدا کنند و بیاورند، باید با مطالعه و حساب شده حرف زد، اینکه شبکه های ماهواره‌ای، خبرگزاری‌ها و گروه‌های مختلف فعال می‌شوند و حرکت خود را آغاز می‌کنند و از حس ملی‌گرایی افراد سوء استفاده می‌کنند و آنها را به صحنه می آورند و بعد هم شعارهای ناهنجار به آنها یاد می دهند، این جز به معنای ریشه داشتن هفت آبان در تورات چیز دیگری نیست.»

نامه بی پاسخ استادان دانشگاه و نماینده مجلس

یکی از شیوه‌هایی که حکومت برای مقابله با تجمع در پاسارگارد گرفته، بستن راه‌های دسترسی به محل به بهانه تعمیرات  است. این روش برخورد واکنش بسیاری از فعالان و کارشناسان میراث‌فرهنگی و استادان دانشگاه را هم در پی آورده، به‌طوری که میرجلال‌الدین كزازی و علی‌اصغر دادبه استادان ادب پارسی، دكتر ناصر تكمیل‌ همایون استاد تاریخ و جامعه شناسی و دكتر حكمت‌الله ملاصالحی استاد باستان‌شناسی دانشگاه تهران در نامه‌ای از حسن روحانی، رئیس‌جمهور، خواسته‌اند به سازمان‌ها و نهادهای متولی توصیه كند یاری رسان مردمی باشند كه هفتم آبان‌ماه به پاسارگاد می‌روند. این نامه هیچ پاسخی از سوی مسئولان دولتی نداشته است.

در همین حال یک نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی نیز در نامه‌ای به حسن روحانی که در خبرگزاری ایسنا منتشر شد خواست زمینه نامگذاری روز کورش در تقویم ملی کشور را مهیا کند. بهرام پارسایی نماینده شیراز که سخنگوی كمیسیون اصل ۹۰ مجلس نیز هست در نامه خود به رئیس‌جمهوری به ‌عنوان رئیس شورای‌ عالی انقلاب فرهنگی تقاضا کرده که در راستای انسجام ملی و توسعه صنعت گردشگری كشور، دست فرصت‌طلبان و سودجویان در سوءاستفاده از این مناسبت‌ها كوتاه شود. این نامه نیز مانند نامه‌های دیگر بی پاسخ ماند. گفته می‌شود، توجه شاهان پهلوی به کوروش و پاسارگاد مهمترین عامل برای اینگونه برخوردهای سلبی پس از گذشت ۴۰ سال از جمهوری اسلامی در ایران است.

کوروش ملی و قرآنی

در حالیکه نامه‌ها بی‌پاسخ ماند اما واکنش‌های اقضار مختلف مردم تندتر و بیشتر شد. تعداد زیادی از فعالان میراث‌فرهنگی در بیانیه و نامه‌های متعدد خواستار برگزاری این روز همچون سال‌های پیش شدند.

در حالی که در حکومت تلاش می‌شود به دلایل ایدئولوژیک کوروش و "روز کوروش" را طرد کنند، در همان حال تلاشی صورت می‌گیرد در جهت ادغام آن در یک ایدئولوژی فراگیرتر ملی-مذهبی.

نامه اداری مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس برای پیشگیری از حضور کارکنان در مراسم "روز کوروش" − برای درشت‌نمایی روی آن کلیک کنید

حكمت‌الله ملاصالحی، باستان‌شناس درباره اتفاقات مربوط به روز  ۷ آبان نوشته است:

«انسان‌های با خرد و حکمت، نیک‌اندیش و نیکخواهِ مردمان، در هر دوره‌ای که زیسته و برآمده‌اند، فرزند هر سرزمین و هر ملت و هر قومی که بوده‌اند؛ چهره‌های درخشان جغرافیای تاریخی و فرهنگی جامعه و جهان بشری ما بوده‌اند و شایسته‌ی احترام‌اند و ستودنی و در خور تقدیر. نام و یادشان را می‌باید گرامی داشت تا مرزهای نیک‌خواهان و بدخواهان، و خادمان و خائنان از هم بازشناخته شود. کورش یک نام نیست. در کسوت یک سردار نظامی و جنگجو و سلحشور نیز درنمی‌گنجد. چهره‌ای صرفاً سیاسی و سیاست‌پیشه و مرد سیاسی هم نیست. شهریار خرد و حکمت است و فرزند مردمانی حساس به آداب و ادب زندگی و اخلاق دینداری و منش دولت‌داری. کورش و هر شخصیت دیگری، با چنین اوصافی، متعلق به تاریخ و فرهنگ بشری ما در مقیاس جهانی است.»

برخی هم تاکید کرده‌اند که: مگر کوروش همان "ذوالقرنین" نیست که در قران آمده و نامش بسیار ستوده شده است. چطور شده که امروز ما سر مخالفت با کوروش برداشته ایم؟

۷ آبان چگونه شکل گرفت؟

ببراز بازوبندی، کنشگر فرهنگی نحوه نام‌گذاری این روز را اینگونه شرح می دهد: «پانزده سال پیش به ابتکار دوستان وطن‌دوست بر آن شدیم تا بزرگداشتی برای کوروش بزرگ داشته باشیم و با رایزنی‌های که داشتیم هفت آبان را برای این روز انتخاب کردیم. در سال نخست نه نفر در این مراسم همراهی کردند و این مراسم با همه‌ی فراز و فرودهایی که داشت برگزار شد؛ سال  ۹۵ جمعیت فراتر از تصور بود و در این سال درخواست ثبت روز کوروش بزرگ را کردیم.حال می بینیم که برخی نمایندگان مجلس هم قول و هم صدای ما شده اند و این پیروزی جریان وطن دوست است.»

بازوبندی برخورد رسانه‌های آن سوی آب را دلیل این همه سخت‌گیری در داخل می‌داند: «متاسفانه امسال جریان‌های اپوزیسیون خارج از کشور بر آن شدند تا از این روز بهره برداری سیاسی کنند که این موضوع حساسیت نهادهای  امنیتی را برانگیخته است و با این کار به جریان ملی گرایانه صدمات زیادی خواهند زد. از آنجایی که ما اصرار بر ثبت روزی بنام کوروش بزرگ در تقویم ایران را داریم  دخالت بیگانگان را به هیچ روی نخواهیم پذیرفت، چرا که هزینه های جبران ناپذیری را به جریان کاملا مستقل ملی گرایانه وارد خواهد کرد.»

در همین حال بسیاری منتظر دیدن برخورد مسئولان میراث فرهنگی با این شرایط بودند تا اینکه فاطمه رضایی، مدیر روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی  و گردشگری استان فارس خبر تعطیلی آرامگاه کوروش در ۷ آبان را انکار کرده و اطلاعیه‌هایی را که در خصوص تعطیلی این محوطه تاریخی منتشر شده «فاقد اعتبار» توصیف کرده است. او گفته:

«براساس استعلامی که از استانداری فارس و پایگاه میراث فرهنگی پاسارگاد گرفته، محتوای این اطلاعیه‌ها صحت ندارد و پوسترهایی با متن تعطیلی مجموعه پاسارگاد در تاریخ مزبور که با نشان استانداری و این اداره منتشر شده، فاقد اعتبار است.»

با این همه، عکس‌های منتشر شده از پاسارگاد نشان از این دارد که بسیاری از راه‌ها بسته است.

گزارش یکی از مسافران مسیر شیراز – پاسارگاد:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • ایرانی

    به امید آزادی از بند فاشيسم فارس جهان در چه دیدگاهی هست و شما...... با این خزعبلات کمی هم خودمون رو مشغول کنیم دیگر امیدی برای رسیدن به هم طرازی با جهان نیست نميدانم چرا عده ای رهایی از دیکتاتوری رژیم را در رسیدن به نظام شاهنشاهی میدانند محمد رضا نوعی دیکتاتور بود و اینها نوعی دیگر تنها راه نجات ایران حکومتی فدرال بر پایه ارزش های همه قومیت ها هست وگرنه دیر یا زود این جغرافیای موسوم به ایران تجزیه خواهد شد و فارسها میمانند و کویری دلباز هیییییییییییچ قومی و تاکید می کنم هیچ قومی بر دیگری برتری ندارد شما کوروش را دارید قومی دیگر مفاخری دیگر دارند پر رنگ کردن یک شخص مجهول کاری بسیار نا بخردانه هست

  • zima

    کوروش ستون هویت ملی ماست. ایرانیان باید او را ارج نهند

  • تبرکی

    پاسخ به کرماشانی: شما هزاران نفر که راهی پاسارگاد شدند و صدهاهزار نفر (اگر نگویم چند میلیون نفر) حامیان آنها در کشور را نژادپرست باستانگرا و پان ایرانیست و پان آریایی خطاب کردید. چند سال است در 7 آبان در دانشگاهها مراسم دانشجویی برگزار میشه و همگان با تاریخ و تمدن و فرهنگ های محلی و میراث فرهنگی ایران آشنا میشوتد. چطور یک حرکت عمومی خودجوش باعث شده شما هر برچسب زشتی را به عموم مردم بزنید؟ آیا مطمئن هستید که از معنی کلماتی که پشت سر هم به کار می برید آگاهی دارید؟ یا تحقیق کرده اید و متوجه شده اید با یک حرکت حزبی و سیستماتیک توسط احزاب دست راستی افراطی مواجهیم که با دست راستی ها و کله پوستی ها و نئونازی های آلمان و فرانسه مرتبط اند؟ چه شعارهایی دارند که شما از خطر آنها هشدار داده اید؟ کلمات معنی و حرمت دارند، ...حرکت های خودجوش مردمی هم معنا و حرمت دارند. ملت بدون همبستگی حول فرهنگ ملی بی معناست و از هم می ماشد. همه کشورهای مدرن قهرمانان ملی دارند. شهرهای اروپا پادشاهان قدیم خود را سوار بر اسب در میدان اصلی نمایش میدهند. چطور به ایران با 2700 سال شاهنشاهی و تمدن مکتوب، میشود کلمات زشتی که اشاره کردم؟

  • کرماشانی

    متأسفانه این برخورد سلبی رژیم جاهلان و غافلان را حتی حریص تر هم می کند و بسیاری از آنها در حال عزیمت به پاسارگاد خود را در حال انجام یک عملیات جانفرسای انقلابی تصور می کنند!! نمایندگان استان فارس در مجلس رژیم هم به دنبال این هستند که از این روز من درآوردی و بدون سند برای استانشان یک جذابیت تازۀ توریستی بسازند و به این بهانه هر سال به کعبّ پان ایرانیست ها و پان آریاییست ها و نژادپرستان وطنی تبدیل شوند و میزبان سرمایۀ همراه با این مهمانان باشند. باید کارزارهای مبیارزه با فاشیسم را از هم اکنون در ایران تدارک دید. تا چند سال آینده این مسئله به خطی تازه در سیاست رسمی ج.ا تبدیل خواهد شد و سرمایه و ناسیونالیسم نژادی باستانگرایانه با هم پیوند بیشتری خواهند خورد.

  • ایرانی

    آیا باور این جمله ساده اینقدر سخت هست!؟تو تو هستی منم من هستم

  • ایرانی

    واقعا شاد شدم چیزی را که به خود نمی پسندی بر دیگران نیز مپسند دیگر اقوام ایرانی اعم از تورک و عرب و بلوچ کوچکترین حقوق هاشون رو از این پارس های نژاد پرستت نميتونن بگيرن و حتی اسم زبان تورکی رو به جعل ميگن آذری، بیشترین تلاشها رو برای از بین بردن فرهنگ و تاریخ اقلییت ها انجام ميدن من شخصا به عنوان یک تورک خود را ایرانی و تابع کوروش جعلی نميدونم، میگویند 2500 سال پیش حقوق بشر رو نوشته ولی الان بازمانده همان کوروش بزرگترین تحریف ها رو انجام ميده و از زبان کوروش هزار تا رمان نوشتن به امید آزادی از بند فاشيسم و دیکتاتوری

  • روشنان از تهران

    هر مردمی که رفرنس نداشته باشد و چراغ راهنما نمی تواند ملت باشد و ملت بشود. ما کوروش ادبیات و شعر داریم به عنوان ریشه و پشتوانه و باید با خردمکندی و مدرنیسم و مدرنیه و دانش و هنر امروزر ایران را از چنگال اشغالگران بدرآوریم. باید از رویمان بروی اشغالگران باز شود و آنان را از سرزمینمان بیرون کنیم. مرگ بر اشغالگران و زنده باد ایران زمین، سرزمین کوروش و داریوش و فردوسی و مصدق و این مردمی که در حال به پا خاستنند.

  • امیر ارسلانی

    گفتارهایی از کوروش کبیر به نقل از کتاب سیرت کوروش (سیرو پدیا) نوشته گزنفون، سده 4 پیش از میلاد: یاران نیک با جور و ستم به دست نمی آیند بلکه به یاری اعمال نیک و رفتار پسندیده میتوان آنها را به دست آورد. ص270 یاران من بدانید مرگ چیزی است شبیه به خواب. در مرگ است که روح انسان به ابدیت می پیوندد. همه ایرانیان را بر مزارم بخوانید. هر کس بنا به رسوم خود بر مزار من حاضر شود از او پذیرایی کنید. باز آخرین سخنم را تکرار کرده و میگویم بهترین ضربت به دشمنانتان آنست که با دوستان خود به مدارا و رافت رفتار کنید. ص271 گزنفون: همه ملت ها کوروش را مثل پدر مهربان خود دوست میداشتند. ایرانیان چون از تعالیم کوروش روی برتافتند گرفتار انحطاط و مصائب بسیار شدند. ص274