ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

● نگاه نزدیک

رفتارشناسی مدیران حکومت در زلزله‌ی کرمانشاه

س. اقبال – فاجعه‌ای دیگر رخ داده و صحنه‌ای گشوده شده که در آن به وضوح دیده می‌شود که مدیران حکومت ولایی چه نقشی بازی می‌کنند. این نوشته یک عکس فوری از این صحنه است.

نخستین واکنش‌ها در قبال زمین‌لرزه‌ی کرمانشاه با برگزاری نماز آیات آغاز گردید. چون سایت‌های دولتی همگی یادآور می‌شدند که مبادا کسی از برگزاری نماز آیات غافل بماند. گفته می‌شد که نماز آیات بر همه واجب است و همگی وظیفه دارند که در خواندن آن از خود شتاب به خرج دهند. اما سازمان تبلیغات اسلامی وظیفه‌اش را سنگین‌تر از این می‌دانست. چون مدعی بود که برای تمامی درگذشتگان ضایعه‌ی زلزله، به حتم باید نماز میت خواند. ولی مدیران روحانیِ سازمان تبلیغات اسلامی هرگز به این موضوع اعتنایی به عمل نمی‌آوردند که آیا خانواده‌های مردگان دین دولتی آنان را باور دارند یا نه؟ پیداست که آنان احکام دین دولتی خودشان را جهانشمول و همگانی می‌پندارند. در نتیجه پیروی از آن را به همه‌ی افراد حتا به اهل سنت نیز گسترش می‌دهند. چنانکه می‌خواهند کشته‌شدگان اهل سنت را نیز با احکام نماز میت شیعیان به خاک بسپارند.

عکس یادگاری با ویرانه‌ها − این عکس در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌گردد و هر بار با "کامنتی" همراه می‌شود که نشان می‌دهد تلقی امروزین از "آخوند" چیست.
عکس یادگاری با ویرانه‌ها − این عکس در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌گردد و هر بار با "کامنتی" همراه می‌شود که نشان می‌دهد تلقی امروزین از "آخوند" چیست.

از سویی دیگر سازمان تبلیغات اسلامی به اتکای رساله‌ی مراجع دولتی چنان باور دارد که نماز میت "واجب کفایی" است و برای هر مرده‌ای باید این نماز به طور مستقل خوانده شود. روحانیان شیعه می‌گویند واجب کفایی به این معنا است که این نماز تا زمانی که آن را نخوانده‌اند، بر همگی واجب است. ولی اگر کسی آن را به جا آورد، دیگر حکم شرعی خواندن آن از دیگران سلب خواهد شد. سازمان تبلیغات اسلامی به همین منظور روحانیان خودش را به مناطق زلزله‌زده گسیل کرد تا پیش از خاکسپاری برای مردگان نماز میت برگزار گردد. با همین حقه‌ی دولتی بود که اهل سنت همگی مجبور می‌شدند در خاکسپاری مردگانشان از سر جبر و زور به احکام شیعیان وفادار باقی بمانند.

رهبر جمهوری اسلامی در نخستین واکنش‌ها به وقوع زمین‌زلزله دستور داد تا همگی در کمک‌رسانی به آسیب‌دیدگان تعجیل کنند. اما رهبر دستور ویژه‌ای برای بنیاد‌ها و نهادهای زیر مجموعه‌ی خویش صادر نکرد که در این خصوص توان خودشان را جهت یاری زلزله‌زدگان به کار بگیرند. گویا کمیته‌ی امداد، بنیاد شهید، سپاه، بسیج، آستان قدس رضوی و دیگر آستان‌ها برای رهبر وظیفه‌ای مهم‌تر از کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان را به عهده دارند.

رهبر دستور ویژه‌ای برای بنیاد‌ها و نهادهای زیر مجموعه‌ی خویش صادر نکرد که در این خصوص توان خودشان را جهت یاری زلزله‌زدگان به کار بگیرند. گویا کمیته‌ی امداد، بنیاد شهید، سپاه، بسیج، آستان قدس رضوی و دیگر آستان‌ها برای رهبر وظیفه‌ای مهم‌تر از کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان را به عهده دارند.

پس از زمین‌لرزه بازار پیامک‌های گدایی از مردم به وسیله‌ی نهادهای دولتی رونق گرفت. برای نمونه هلال احمر به همراه کمیته‌ی امداد امام خمینی انواع و اقسام پیامک را برای شهروندان ایرانی در سرتاسر کشور ارسال می‌کرد. آنان از مردم می‌خواستند تا کمک‌هایشان را به حساب ویژه‌ی ایشان بریزند. به همین منظور خیلی زود چادرهایی نیز در سطح شهرها و چهاراه‌ها برپا شد تا کمک جنسی و پولی مردم را جمع‌آوری نمایند.

با این همه مردم به راهکارهای دولتی چندان اعتمادی ندارند. در نتیجه سیل کمک‌ گروه‌های مستقل از دولت به سوی کرمانشاه روانه شد. در آغاز نیروهای بسیجی در جاده‌ها مستقر شدند تا از این حرکت‌های خودجوش و مستقل مردمی جلوگیری به عمل آورند. اما با فزونی گرفتن شمار کامیون‌های کمک‌ مردمی، خودشان را عاجزانه از این ماجرا کنار کشیدند. بیش‌ترین کمک‌ها نیز از استان‌های کردستان و آذربایجان غربی صورت گرفت. کردها می‌خواستند در پرهیز از راهکارهای جمهوری اسلامی، اتحاد عمل خودشان را به همدیگر بباورانند. به واقع آسیب‌های به جا مانده از زلزله بیش از پیش آن‌ها را به هم نزدیک کرد.

مردم به راهکارهای دولتی چندان اعتمادی ندارند. در نتیجه سیل کمک‌ گروه‌های مستقل از دولت به سوی کرمانشاه روانه شد. در آغاز نیروهای بسیجی در جاده‌ها مستقر شدند تا از این حرکت‌های خودجوش و مستقل مردمی جلوگیری به عمل آورند. اما با فزونی گرفتن شمار کامیون‌های کمک‌ مردمی، خودشان را عاجزانه از این ماجرا کنار کشیدند.

در همین راستا گفتنی است که مسافرت‌های تبلیغی وزیران کابینه به منطقه هرگز راه به جایی نبرد و نتوانست گرهی از کار فروبسته‌ی مردم آسیب دیده بگشاید. جدای از این نیروهایی از ارتش هم به منطقه اعزام شدند که آموزش‌های لازم را فرانگرفته بودند و حتا تجهیزات لازم در اختیار نداشتند. عکس‌ها و ویدئوهای به جا مانده حکایت از آن دارد که این گروه از نظامیان همگی دست در جیب‌هایشان فروکرده‌اند و دارند آدامس می‌جوند. همچنین نیروهای دولتی که به منطقه اعزام ‌شدند، تنها به گرفتن عکس‌های سلفی دل خوش کرده بودند. حتا نمایندگان مجلس نیز که به منطقه می‌آمدند گرفتن عکس‌های سلفی را مغتنم می‌شمردند. مستندات ماجراهایی از این دست، دیدنی است و همچنان در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌چرخد.

در کرمانشاه، موکب حسن روحانی در آن جلو روان است
در کرمانشاه، موکب حسن روحانی در آن جلو روان است

حسن روحانی پس از دو روز وارد منطقه شد. در همان نزدیکی از قبل تریبونی برای حاج‌آقا فراهم شده بود تا منبر بروند و روضه‌ی دولتی خودشان را رسانه‌ای کنند. او که چندی است نماز سیاسی‌اش را پشت فرماندهان سپاه می‌خواند، اینجا نیز برای سپاه و بسیج سنگ تمام گذاشت. چون مدعی بود که سپاه و بسیج از همان آغاز در مکان‌های آسیب‌دیده حضوری فعال داشته‌اند و بیش‌ترین کمک‌ها را برای مردم ارمغان آورده‌اند. موضوعی که خشم همگانی مردم را برانگیخت و آنان رییس جمهور حکومت را هو کردند. گفتنی است که در این مدت سپاه و بسیج تنها به قدرت‌نمایی و عرض اندام بین مردم اشتغال داشتند. حتا در آغاز ماجرا همانند دفعات پیش جاده‌‌‌ها را بستند تا از ارسال کمک‌ نهادهای مستقل از حکومت به منطقه جلوگیری به عمل آوردند. با این همه رویکردهای پیشگیرانه‌ی نظامی حکومت موجب شد تا بسیاری از فرماندهان سپاه از همان دقایق نخستین در منطق حضور به هم رسانند. چنانکه محسن رضایی که در خصومت و دشمنی با کردها و اقوام دیگر ایرانی شهرت دارد از همان آغاز حضورش را در مناطق مرزی سرپل ذهاب اعلام کرده بود.

ولی حسن روحانی که تاب ماندن در کرمانشاه را نداشت، خیلی زود به تهران بازگشت. در رسانه‌ها چنان تبلیغ می‌شد که دولت برای ساماندهی و اسکان موقت زلزله‌زدگان نشست فوق‌العاده برگزار می‌کند. سرآخر نوبخت سخنگوی دولت جلوی خبرنگاران ظاهر شد که بگوید نوسازی و بازسازی تمامی مسجدهای تخریب‌شده را در منطقه به قرارگاه خاتم‌الانبیا واگذار کرده‌اند. به واقع دولت برآمده از سپاه و نیروهای امنیتی خیلی زود هم مزد همکارانشان را در قرارگاه خاتم‌الانبیا کف دستشان گذاشت. چون قرارگاه خاتم‌الانبیا قرار نیست که برای مردم خانه و سرپناه بسازد. آنان بنا دارند تا برای مردم مسجد بسازند و به طبع با همین راهکار دولتی پیشنمازهایی نیز از روحانیان دولتی برایشان خواهند گماشت. بدون تردید کار این پیشنمازان حکومتی چندسویه خواهد بود. چون برای همان‌هایی کار خواهند کرد که مزدشان را از آنان می‌گیرند.

دولت حسن روحانی نیز همانند دولت‌های پیشین جمهوری اسلامی ضمن رویکردی عوامانه پرداخت وام را دارویی همیشگی برای درمان تمامی آسیب‌های طبیعی و اجتماعی می‌داند. گویا مدیران دولتی با همین تدبیر بوروکراتیک خواهند توانست از وظیفه‌ی خود در قبال مردم بکاهند.

نوبخت خبرهایی دیگری نیز برای زلزله‌زدگان به همراه داشت. چون می‌گفت که هرکدام از خسارت‌دیدگان شهری چیزی حدود سی و پنج میلیون تومان وام احداث خانه دریافت خواهند کرد. او یادآور شد که سهم روستاییان از این وام، بیست و پنج میلیون تومان خواهد بود. یعنی مردم آسیب‌دیده، از سوی دولت مأموریت یافتند تا خودشان از نو خانه‌ای برای خویش بسازند. البته با وامی که دولت به ایشان وعده داده است.  تازه اگر چنین خواب و خیالی به واقعیت بپیوندد سرآخر بسیاری از مردم آسیب‌‌دیده وظیفه دارند تا هم وام منزل تخریب شده‌ی خودشان را به بانک بپردازند و هم این وامی را که دولت تدبیر و امید اینک به ایشان وعده می‌دهد.

دولت حسن روحانی نیز همانند دولت‌های پیشین جمهوری اسلامی ضمن رویکردی عوامانه پرداخت وام را دارویی همیشگی برای درمان تمامی آسیب‌های طبیعی و اجتماعی می‌داند. گویا مدیران دولتی با همین تدبیر بوروکراتیک خواهند توانست از وظیفه‌ی خود در قبال مردم بکاهند. با چنین تبلیغی بانک‌ها باید پاسخگوی مردمی باشند که از بی‌خانمانی و آوارگی به تنگ آمده‌اند. بانک‌هایی که دزدی و غارت باندهای دولتی، چیزی جز صندوق‌های خالی برایشان باقی نگذاشته‌ است. چنانکه نوبخت سخنگوی دولت هرگز نمی‌گوید که دولت چنین پولی را کی به بانک‌ها می‌پردازد. همه چیز به آینده حواله می‌شود؛ آینده‌ای که هرگز از راه نمی‌رسد. آنان چنین تجربه‌‌ای را چهار سال پیش از این در برف و توفان گیلان نیز به کار بستند. چون در گیلان هم قرار شد که بانک‌ها پاسخگوی مردم باشند. اما بانک‌های تهی از نقدینگی، هرگز نتوانستند به این گفته‌ی سخنگوی دولت عمل نمایند.

اکنون مستندات تصویری فراوانی از تخریب ساختمان‌های منطقه در رسانه‌های دولتی و غیر دولتی انتشار یافته است. این تصویرها حکایت از آن دارد که بیش‌ترین تخریب‌ها را زلزله از ساختمان‌های دولتی به خصوص بیمارستان‌ها و مدارس بر جای نهاده است. به عبارتی روشن‌تر بیش‌ترین سهل‌انگاری در خصوص تخریب زمین‌لرزه، برای عملکرد ناصواب دولت‌های جمهوری اسلامی رقم می‌خورد. چون این ساختمان‌ها همگی ضمن مناقصه‌های دولتی به پیمانکاران حکومت واگذار شده‌اند تا به دلخواه خود آلونکی را به نام بیمارستان و مدرسه به مردم تحویل بدهند. تازه اکثر همین ساختمان‌ها را پس از افتتاح با هزینه‌هایی مجدد، دوباره مقاوم‌سازی کرده‌اند. گفتنی است که در حادثه‌ی زمین‌لرزه‌ی اخیر هفتاد مدرسه با بیش از چهارصد کلاس درس تخریب شده‌اند. اما دولت تدبیر و امید حسن روحانی خودش را در این خصوص هرگز پاسخگوی مردم نمی‌بیند. همچنان که قوه‌ی قضاییه نیز خیلی راحت  از کنار ماجراهایی از این دست می‌گذرد. تازه برای مردمی که از مسکن مهر آپارتمان خریده‌اند، خانه‌ای تخریب شده بر جای نهاده‌اند که لابد تا دوازده سال همچنان باید وام همین خانه‌ی تخریب شده را بپردازند.

پیداست که از این تاریخ به بعد فقط داستان دزدی حکومتیان پیرامون زمین‌لرزه‌ی کرمانشاه رسانه‌ای خواهد شد. چون دولت با همین دستوالعمل‌های پرداخت وام، کار خودش را تمام‌یافته می‌بیند. ولی طبیعی است که مردم از وام‌هایی که فقط سفره‌ای برای دزدی و فساد دولتی می‌گستراند، هرگز نخواهند توانست به سرپناه لازم دست یابند.

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • ناشناس

    من نمی گم دولت ما هیچ نقصی توش نیست . مردم ناراضی هستن ما هم ناراضی هستیم از خیلی چیزهای جامعه . و لی این ها هم چرندیات ذهن شماست که به خورد ملت میدین . از سپاه و پاسدار هیولا ساختین . من خیلی از خانواده های سپاهی و پاسدار رو می شناسم که زندگی شرافتنمندانه دارند . کی می گه پاسدار و سپاه لزوما بده . بد و خوب همه جا هست و شماها حق ندارید پاسدار و سپاهی رو اینجور مورد اهانت قرار بدین . سپاه هم ازهمین مردم هست ولی شماها از داخل همه چیز می خواین بر علیه سپاه و پاسدار سوژه درست کنید اگر پاسدار نبود امنیت این کشور هم نبود . من هم مخالفم با بی عدالتی با ظلم با خیلی از کارهای مسیولین ولی این دلیل نمی شه که اینجور قضاوت کنید . درد بزرگی هست باید صبر کنیم برای سامان گرفتن اوضاع . مردم و دولت هر کدوم به نوعی دارن کمک می کنن ولی قبول دارم که در دولت ما کاستی هایی هم هست این کاستی ها هم در دولت ما هست هم در ملت ما . ملت هم به اندازه دولت مقصره در وضع جامعه کنونی ما . من واقعا نمی فهمم مگر دولت هم از بین همین ملت نیست مگر از کره دیگه امدن ؟ همین ماها هستیم که وقتی دستمون به جایی بند شد شروع می کنیم به خوردن و منفعت طلبی خودمون .

  • Farid

    - فلاحت‌پیشه عضو مجلس: مردم با دست‌های خالی جنازه‌ها بیرون می‌کشند.وی گفت:‌ آمار کشته‌ها و مجروحان بیشتر از این خواهد شد از روستا ها با ما تماس می‌گیرند و می‌گویند که هیج امکاناتی در اختیارشان نیست و خودشان با دستهای خالی جنازه‌ها را از زیر آوار در می‌آورند. وی افزود: از روستای ده حاجی شهرستان دالاهو ۱۰کشته از زیر آوارها در آورده‌اند و کسی نیست که به آنها امدادرسانی کند. اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران گفته است فعلاً احتیاجی به کمک‌های خارجی احساس نشده!!! اما در صورت نیاز ایران این کمک‌ها را دریافت می‌کند.!!! حتما بعدا میگیرند تا بفرستند یمن و سوریه ؟! - ورود خبرنگاران خارجی به مناطق زلزله زده ممنوع شد! - معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر هفته گذشته گفته بود: ۸۰۰ دستگاه آمبولانس در ۴ قرارگاه مستقر کرده ایم تا بتوانند در سریع ترین زمان ممکن به زائران اربعین در مرز عراق خدمات دهی کنند!. این در حالیست که استاندار کرمانشاه در باره وضعیت فاجعه بار زلزله زدگان گفته: کمبود آمبولانس، مهم‌ترین مشکل امدادرسانی به مجروحان زلزله غرب کشور است.!

  • Nader

    روحانی حتی ازماشین ضدگلوله اش خارج نشد!!.

  • خسرو

    صرف نظر از اینکه بی کفایتی حکومت فاسد و فاشیستی جمهوری اسلامی دیگر بر همگان آشکار است و از این به بعد هم با ساخت و پاخت با غربیها و امان نامه برجام و بر باد دادن برد موشکهایشان دیگر کوچکترین خطری برای غرب ندارند و باجهای اساسی به اربابانشان داده اند و ضمن اینکه جان مردم و سربازها و بطور کلی هیچ انسانی در پیشگاه جانشین بر حق آفریدگار هستی فرعون زمان حضرت امام خامنه ای (عج) کوچکترین ارزشی ندارد اما نباید یکطرفه و جانبدارانه قضاوت کرد. در همه استانهای کشور مردم ولو با کوچکترین کمکهایشان در حد یک ژاکت و یا یک پتو و یا یک بطری آب معدنی کمک هایشان را ارسال کردند. هر کسی در حد توانش سعی کرده کمک کنه.

  • قیصر

    اتفاقا دولت از این جو بی اعتمادی و تشکیک مردم نسبت به عزم و خواست و یا توان کمک رسانی نهادهای دولتی و یا وابسته حکومت به زلزله زدگان نهایت استفاده را برد و شاید حتی خودش هم با دمیدن در گسترش دامنه شعله های این شایعه سبب بیشتر احساساتی شدن مردم همیشه احساسی در سراسر کشور شد تا اندازه ای که هم کمبودهای ناشی از ناتوانی خودش در رسیدگی به زلزله زدگان منطقه را جبران کرد . هم آنقدر حجم کمکهای مردمی زیاد شد که حتی میتواند تمام انبارهای هلال احمر و کمیته امداد چند استان را از این کمکها پرکند و خیالش از بابت ذخایر کمک ها ی مورد نیاز در حوادث احتمالی آینده هم تا حدود زیادی راحت باشد.

  • بابک

    حساب ارتش را از دیگران جدا کنید , تنها گروه منسجمی که پیش و بیش از دیگران تلاش کرد و در کنار مردم بود و کمک واقعی و بی دریغ کرد ارتش بود , این چیزی ست که مردم زجر دیده به چشم خود دیدند و انکار نا پذیر است , این چنین یک جانبه نگری و همه را با یک چوب راندن , مردم را از رسانه از هر نوعش , چه دولتی و چه غیر دولتی چه داخلی و چه خارجی , بد بین می کند . . . همین است که شبکه های اجتماعی و کانال های تلگرامی منبع خبر مردم شده , این بی اعتمادی در کمک رسانی به آسیب دیدگان هم مهم ترین خبرها و عکس های این روزهای ماست .

  • روزبه

    من از رژیم ملاها از ته دل متنفرم ولی باید بگم شما نویسنده مقاله کنونی ید طولانی در وارونه جلوه دادن هر چیز دارید و نوشته شما چیزی در مایه سفسطه های همان ملا های حاکم بود. از یک طرف به حق مسولین کنونی و قبلی را فاقد توانایی مدیریتی توصیف میکنید و از طرف دیگر دولت را نقد کرده که به مردم وام قرار است بدهد که خود شان با مسیولیت خود و با استاندار و نظارت بهتر بسازند. راه حل شما چیست؟ وام بلا عوض به تمامی مردم ایران برای خانه ساختن چون دوست گرامی تا آنجا که ما شاهدیم هر روز در یک گوشه این مملکت زلزله آمده با عواقب مشابه و یا بدتر یعنی کل کشور در معرض خطر قرمزقرار دارد. مگر میشود برای 80 میلیون آدم خانه مجانی با استاندار آسمان خراشهای ژاپنی ساخت؟ از زاویه دیگر مشکل به کوتاه بود حافظه و سود جویی و ریسک پذیری و خساست اکثریت ما ایرانیان بر میگردد به هر دلیلی که هست به یک مورد ساده که خودم شاهد بودم اشاره میکنم. مادر زن بنده در شهریار واقع در حوالی تهران در خانه ای زندگی میکند حدود30-40 سال ساخت از آن خانه هایی که به اصلاح یکی دو شبه ساخته شده یعنی استحکام زیر بنا مساوی صفر کل منطقه مربوطه به همین شکل ساخته شده . همسایه اینها همین تابستان اخیر یواشکی و با رشوه و زور و کلک یک طبقه هم روی همین ساختمان با زیر بنای زپرتی ساخته و قصد اجاره دادن آن را دارد. خوب حالا نقش مسئولین فاسد همیشه غیر مسئول کشور به کنار آیا خود این خانواده ایرانی که به قصد کسب در آمداز راه اجاره خبر زلزله ها و آسیبهای جانی و مالی را که هر روز در ایران اتفاق میفتد را نمیشنود یا نمی بیند؟می بیند ولی چشم می بندد متاسفانه نمونه ها بیشمارند و حرفها بسیار. نقش خودمان را در رقم زدن به وضع موجود زندگی خود دست کم نگیریم و فرار از مسیولیت نکنیم و فقط چشم به آسمان برای معجزه نیندبشیم. از مسئولین خیری نمی رسد خودمان بفکر خودمان باشیم آنهم قبل از رخدادن فجایع اینچنینی.

  • آیدین

    آقای نویسنده این عکس اشتباه در شبکه های مجازی دست به دست شده است. این روحانی ها عکس یادگاری نمی گیرند. فیلم می گیرند برای دعوت مردم به کمک. فیلمش هم هست.

  • حسن

    خیلی جانبدارانه و منفی نگرانه نوشته شده است. اولا در مورد عکس آخوندی که گذاشتین کافی است باز هم به شبکه های مجازی سر بزنید و هدف فیلم برداری رو ببینید (این یک عکس نیست و فیلم است راجب درخواست کمک از بستگان و اشنایان آخوند قاسمیان) ثانیا نیروهای سپاه و بسیج جهت جلوگیری از سرقت بسته های کمکهای مردمی در منطقه مستقر شده اند. ناگفته پیداست که مصادره به مطلوب کمکهای مردمی به نفع حوزه و سپاه پاسداران گریز ناپذیر است متاسفانه