ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

ضراب پای اردوغان را هم به میان آورد

تاجر ترکیه‌ای در دومین جلسه دادگاهش شهادت داد که رجب طیب اردوغان در دوران نخست‌وزیری‌اش از اقدامات او برای دور زدن تحریم‌‌های ایران مطلع بوده است.

رضا ضراب در دادگاه گفت که رجب طیب اردوغان زمانی که نخست‌وزیر ترکیه بوده از اقدامات او برای دور زدن تحریم‌های هسته‌ای آمریکا علیه سیستم بانکی ایران خبر داشته و کار او را تایید کرده است. او تاکنون در دادگاه شهادت داده که چهار بانک ترکیه‌ای با او برای پول‌شویی همکاری می‌کردند.

رضا ضراب در روز نخست شهادتش در دادگاه شعبه منهتن

روز پنج‌شنبه ۳۰ نوامبر/۹ آذر، رضا ضراب، تاجر ترک ایرانی‌تبار به هیئت منصفه دادگاه شعبه منهتن نیویورک گفت رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه، از برنامه پیچیده ضراب - که در رسانه‌ها به برنامه نفت برای طلا مشهورشده- باخبر بوده است.

ضراب در روز نخست شهادتش گفته بود که در یک در برنامه پیچیده درآمدهای نفتی ایران در ترکیه را  به حساب‌های شرکت‌های صوری منتقل می‌کرده، با این پول طلا می‌خریده، طلا را به امارات متحده عربی منتقل می‌کرده، در امارات طلا را می‌فروخته و ارز حاصل از فروش طلا را از طریق صرافی‌ها در دسترس ایران قرار می داده است.

مطرح شدن نام اردوغان در شنود مکالمات ضراب

این اولین بار است که نام رجب طیب اردوغان در رابطه با پرونده پول‌شویی و دور زدن تحریم‌های ایران در دادگاهی در آمریکا مطرح می‌شود.

دادستان این پرونده ابتدا متن پیاده‌سازی‌شده از مکالمات ضراب را که پلیس فدرال آمریکا در سال ۲۰۱۲ شنود کرده بود در دادگاه به‌عنوان مدرک ارائه کرد.

در این مکالمات ضراب در رابطه با برنامه‌اش برای انتقال پول ایران می‌گوید: «نخست‌وزیر دستور داده». در دادگاه دادستان از ضراب پرسید که منظورش از نخست‌وزیر کیست؟ ضراب پاسخ داد: «آقای رجب اردوغان».

رضا ضراب در دومین روز شهادتش توضیح داد که ظفر چاغلیان، وزیر اقتصاد سابق دولت رجب طیب اردوغان به او گفته بوده است که نخست‌وزیر کار او با بانک‌های ترکیه را تأیید کرده است.

اردوغان امروز در جلسه‌ای با مقام‌های حزب حاکم «عدالت و توسعه» به دادگاهی که ضراب شاهدش است واکنش نشان داد و گفت: «ما خلاف تحریم‌ها عمل نکردیم. حکم دادگاه هرچه می‌خواهد باشد، کار ما درست بود.»

مکالمات شنود شده؛ بهترین مدارک برای دادستانی

مکالمات شنودشده ضراب از مدارک اصلی دادستان این پرونده هستند.

گروه حقوقی‌ای که از محمت هاکان آتیلا دفاع می‌کنند سعی کرده‌اند نشان دهند که ضراب به امید اینکه دادستانی برای او درخواست تخفیف مجازات کند، با دولت همکاری می‌کند و از این رو شاهد معتبری نیست.

اما مکالمات رضا ضراب که پلیس فدرال آمریکا شنود کرده، مدارک پیش از دستگیری ضراب هستند که همکاری او با محافل سیاسی و بانکی ترکیه را نشان می‌دهند.

خطر تحریم بانک‌های ترکیه

در روز دوم، ضراب نام بانک‌های بیشتری را آورد که با او در ترکیه برای انتقال درآمدهای نفتی ایران همکاری می‌کرده‌اند.

متهم دادگاهی که اکنون ضراب شاهد اصلی‌اش است، محمت هاکان آتیلا، معاون سابق «هالک بانک» است و از این رو نام این بانک مدام در دادگاه مطرح می‌شود. روز نخست شهادت، بانک «آکتیف» (اکتیو) ترکیه هم مطرح شد. اکنون اما ضراب از بانک «زراعت» و «واکیف‌ بانک» هم نام آورد و گفت که با او همکاری می‌کرده‌اند.

مطرح شدن نام‌ بانک‌های ترکیه در این دادگاه می‌تواند موجبات تحریم شدن این بانک‌ها توسط وزارت خزانه‌داری آمریکا را فراهم کند.

در یکی از این مکالمات ضراب به کسی می‌گوید که سلیمان اصلان، مدیر ارشد اجرایی «هالک بانک» ترکیه هم از او طلب رشوه کرده است: «این یکی هم پول می‌خواهد.»

سلیمان اصلان یکی از هشت متهم این پرونده است و اکنون تحت تعقیب آمریکاست.

رضا ضراب روز قبل، شهادت داده بود که محمد ظفر چاغلیان، وزیر اقتصاد سابق، حدود ۵۰ میلیون یورو سود و ۷ میلیون دلار آمریکا و ۲. ۴ میلیون لیره ترکیه (معادل ۶۳۲ هزار دلار آمریکا) رشوه از او دریافت کرده است.

«هالک بانک» که نامش بیشتر از بقیه بانک‌های ترکیه در این پرونده مطرح است روز پنج‌شنبه ۳۰ نوامبر در بیانیه اعلام کرد که «در تمام معاملات به‌شدت به قوانین داخلی و بین‌المللی پایبند» است.

رضا ضراب تا اوایل ماه نوامبر در زندانی در منهتن نگهداری می‌شد اما اکنون که با دولت آمریکا همکاری می‌کند به یکی از خانه‌های امن پلیس فدرال آمریکا منتقل شده است. او به دادگاه گفت که در زندان تهدید دریافت کرده است.

بیشتر بخوانید:

در همین زمینه:

    این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

    آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

    .در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

    توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

    نظر بدهید

    در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

    نظرها

    نظری وجود ندارد.