ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

نماینده مجلس: انسداد گذرگاه مرزی تمرچین معیشت «کولبران» را مختل کرده

رسول خضری می‌گوید با بسته شدن گذرگاه مرزی با کردستان عراق زندگی ۸ هزار کولبر، ۳۰ هزارکسبه پیرانشهر و ۷ میلیون بازرگان مختل شده است.

رسول خضری نماینده سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی می‌گوید گذرگاه مرزی تمرچین در پیرانشهر همچنان مسدود است و به همین جهت مرزنشینان و کولبران نمی‌توانند معاش خود را تأمین کنند. او برای بازگشایی گذرگاه مرزی تمرچین تا یکشنبه آینده به دولت روحانی وقت داده است.

گروهی از کولبران در مرز ایران با کردستان عراق (عکس: آرشیو)

جمهوری اسلامی ایران در واکنش به برگزاری همه‌‌پرسی استقلال کردستان سه ماه پیش سه گذرگاه مرزی خود با اقلیم کردستان عراق را مسدود کرد. گذرگاه‌های باشماق، پرویز خان و تمرچین. از آن زمان تاکنون فقط کامیون‌های حامل مشتقات نفتی در گذرگاه مرزی پرویز خان حق تردد دارند. رسول خضری، نماینده سردشت و پیرانشهر در گفت‌وگویی که پنجشنبه ۱۶ آذر خبرگزاری خانه ملت با او انجام داده، می‌گوید کولبران و مرزنشینان دیگر نمی‌توانند معاش روزانه خود را تأمین کنند:

« ۸ هزار کولبر، ۳۰ هزارکسبه پیرانشهر و همچنین ۷ میلیون بازرگان از جمعیت ۷ استان کشور از طریق مرز تمرچین امرار معاش و ارتزاق می‌کنند و با بسته شدن مرز تأمین معیشت آنها با تهدید مواجه شده است.»

رسول خضری هفته گذشته هم در نشست مجمع آذربایجان غربی با مسئولان انتظامی استان از «برخورد نامناسب» نیروهای انتظامی و مرزبانان با کولبران انتقاد کرده و بر ضرورت بازگشایی گذرگاه مرزی تمرچین تأکید کرده بود:

«چرا باید در مرزها که ویترین نظام است با گلوله‌های ایرانی جوانان ایرانی مصدوم و کشته شوند؟ مرز تمرچین باید بازگشایی شود. معیشت اقتصاد و اشتغال مردم مرزنشین تأمین امنیت کشور را به دنبال دارد و باید از ظرفیت مرزها استفاده کرد.»

ایران ۷۵ هزار کولبر دارد که ۲۰ هزار نفر آنها در سردشت و پیرانشهر ساکن‌اند.

«کولبر» اصطلاحی محلی است و به کسانی گفته می‌شود که حمل و نقل کالا از مرزها را با استفاده از «کول» خود و بدون هرگونه وسیله‌ای انجام می‌دهند. کولبران در استان‌های آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه کار می‌کنند. اکثر کارگران کولبر را افراد فقیری تشکیل می‌دهند که فقط برای امرار معاش روزانه‌شان به این شغل خطرناک روی آورده‌اند.

بر اساس توافق‌نامه‌ای که بین وزارت کشور و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و ریاست جمهوری در سال ۸۶ به امضا رسیده،  افرادی که در مرزها تردد می‌کنند، باید به عنوان کولبر در نقطه صفر مرزی مجوز دریافت کنند. طرحی هم برای ساماندهی کولبران به مرکز پژوهش‌های مجلس ارایه و در دستور کار مطالعاتی این مرکز قرار گرفته که تاکنون به نتیجه نرسیده است.  عبدالکریم حسین‌زاده، نماینده مردم نقوه و اشنویه در انتقاد از این طرح گفته بود دولت می‌بایست به کولبران کمک کند که صاحب یک شغل رسمی شوند. بر اساس آمار‌های دولتی سهم اشتغال صنعتی در استان کردستان ۲۵.۹ درصد، اشتغال کشاورزی ۲۶.۶ درصد و اشتغال خدمات ۴۱.۵ درصد است. سهم بخش صنعت هم حدود ۸ درصد است.

رسول خضری به خبرگزاری خانه ملت گفته است قبل از انسداد مرز تمرچین سهم صادرات ترکیه از عراق ۳۰ درصد بود اما در حال حاضر به ۷۰ درصد افزایش یافته و در همان حال صادرات ۱۹ درصدی ایران از اقلیم کردستان به ۷ تا ۹ درصد کاهش یافته است. این امر بر معیشت مردم در مناطق مرزی با کردستان عراق نیز تأثیر گذاشته است.

نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی گفته است:

«دولت تا روز یکشنبه فرصت دارد نسبت به بازگشایی مرز تمرچین اقدام کند و چنانچه نسبت به این موضوع بی‌توجهی کند روز یکشنبه سؤال از وزرا و رییس جمهور و احضار آنها به مجلس را در دستور کار قرار خواهیم داد.»

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • بيژن

    « ... و همچنین ۷ میلیون بازرگان از جمعیت ۷ استان کشور از طریق مرز تمرچین امرار معاش و ارتزاق می‌کنند و با بسته شدن مرز تأمین معیشت آنها با تهدید مواجه شده است.» هفت ميليون بازرگان؟!! راستی، چيزی هم در باره کودکان کار بنويسيد ....