ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

اعلام آمادگی یک شرکت چینی برای بهره‌برداری از میدان «پارس جنوبی» به جای توتال

یکی از مهم‌ترین آثار برجام که به درگیری سپاه و دولت هم انجامید در خطر قرار گرفته: خبرگزاری رویترز می‌گوید توتال به فکر خروج از قرارداد میلیاردی‌ بهره‌برداری از پارس جنوبی‌ست.

خبرگزاری رویترز گزارش داده که چنانچه آمریکا تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را بازگرداند، شرکت «سی ان پی سی» چین در نظر دارد به جای شرکت فرانسوی توتال بهره‌برداری از میدان «پارس جنوبی» را به عهده گيرد.

شرکت «سی ان پی سی» ( China National Petroleum Corporation) چین (عکس: آرشیو)

بر اساس تفاهمنامه‌ای که دولت روحانی دوشنبه ۱۲ تیر سال جاری با شرکت توتال منعقد کرده، توسعه و بهره‌برداری از فاز ۱۱ میدان نفتی پارس جنوبی به کنسرسیومی از شرکت توتال فرانسه، سی ان پی سی چین و پتروپارس ایران واگذار شد. ارزش این پروژه که دوره بهره‌برداری از آن ۲۰ سال برآورد شده، ۴ میلیارد و ۸۷۹ میلیون دلار است. در این قراداد پیش‌بینی شده که ۴۰ ماه پس از امضاء توافقنامه، بهره‌برداری اولیه از فاز ۱۱ پارس جنوبی آغاز شود. میزان سرمایه‌گذاری در فاز نخست این پروژه ۲. ۴ میلیارد دلار اعلام شده است. بیژن نامدار زنگنه پس از امضاء این تفاهنامه، توتال و شرکت ان پی سی چین را «دوستان روزهای سخت» خوانده بود. وزیر نفت ایران گفته بود که همکاری ایران و توتال «استراتژیک» است. قرارگاه خاتم‌الانبیای سپاه اما با این تفاهم‌نامه مخالفت کرده بود.

ضرب‌الاجلی که دونالد ترامپ ۱۳ اکتبر برای کنگره آمریکا درباره تصمیم‌گیری پیرامون برجام و بازگشت تحریم‌های اقتصادی علیه ایران تعیین کرده بود سپری شده و مجلس نمایندگان آمریکا در این‌باره سکوت کرده است. با این‌حال اگر ایالات متحده آمریکا موفق شود جامعه جهانی را متقاعد کند که ایران به دلیل برنامه موشکی‌اش قطعنامه سازمان ملل را نقض کرده و لذا به برجام نیز پایبند نبوده و تحریم‌های اقتصادی را به دوران پیش از برجام بازگرداند، منافع شرکت توتال در آمریکا به دلیل سرمایه‌گذاری در ایران به خطر می‌افتد.

اکنون شرکت سی ان پی سی چین اعلام آمادگی کرده که چنانچه توتال به دلیل تحریم‌ها تصمیم بگیرد که از ایران خارج شود، سهم ۵۰.۱ درصدی توتال برای سرمایه‌گذاری از فاز ۱۱ میدان نفتی پارس جنوبی و هدایت این پروژه را به عهده بگیرد. سی ان پی سی تاکنون ۳۰ درصد و نفت پارس ۱۹.۹ درصد از حجم سرمایه‌گذاری در این پروژه را به عهده گرفته بودند.

خبرگزاری رویترز بر اساس سه منبع مستقلی که نام آن‌ها افشا نشده گزارش داده که مقامات ارشد سی ان پی سی چین در هفته‌های گذشته جنبه‌های مختلف پروژه پارس جنوبی را به بحث گذاشته‌اند. سی ان پی سی، توتال و شرکت ملی نفت ایران حاضر نشدند درباره این موضوع نظر بدهند. با این‌حال یکی از مقامات ارشد توتال به رویترز گفته است در تفاهمنامه پارس جنوبی مکانیسم‌هایی پیش‌بینی شده که در صورت اعمال تحریم‌ها توتال بتواند به سادگی از این پروژه خارج شود.

توتال در حال حاضر گفت‌وگوهایی را با شرکت‌های مختلف برای بهره‌برداری از پارس جنوبی آغاز کرده و ظاهراً قرار است از اوایل سال آینده میلادی قراردادها با این شرکت‌ها به امضاء برسد.

خروج توتال از این تفاهم‌نامه به این معناست که اجرای پروژه به تأخیر بیفتد. چنانچه سی ان پی سی اجرای پروژه را به عهده بگیرد سهم او از سرمایه‌گذاری در فاز ۱۱ پارس جنوبی از ۳۰ درصد به ۸۰.۱ درصد و در مجموع به ۲ میلیارد دلار افزایش می‌یابد.

یکی از مقامات در صنعت چین به خبرگزاری رویترز گفته است که سی ان پی اس از تجربه و فن‌آوری کافی برای اجرای پروژه پارس جنوبی برخوردار نیست و به همین جهت این احتمال وجود دارد که شرکت «سی ان او او سی» بزرگترین تولیدکننده برون ساحلی نفت و گاز چین را هم در این پروژه مشارکت دهد.

شرکت توتال با خروج از پروژه پارس جنوبی میلیون‌ها دلار ضرر می‌کند. اما این زیان در برابر سهم ۱۲۰ میلیارد دلاری توتال از بازار آمریکا ناچیز است.

ظرفیت میدان گاز و نفت پارس جنوبی ۲ میلیارد متر مکعب گاز و ۴۰۰ هزار بشکه نفت در روز برآورد شده است.

در تیر سال جاری قرارگاه خاتم‌الانبیای سپاه از دولت روحانی گلایه کرده بود که بدون اطلاع سپاه و بدون تشریفات مناقصه  قرارداد توتال را به امضاء رسانده است. فرمانده قرارداد خاتم‌الانبیا گفته بود که فاز نخست این پروژه را سپاه هم می‌توانست به انجام برساند.

دولت روحانی از قرارداد توتال همواره به عنوان یکی از ثمرات برجام یاد کرده است.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.