ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

وضعیت سواد ایرانیان: کاهش اختلاف جنسیتی، وجود ۱۹۰ هزار کودک و نوجوان بی‌سواد

بیشترین نرخ باسوادی در استان‌های مازندران، تهران، سمنان و البرز است و کمترین نرخ ‏باسوادی نیز در استان‌های سیستان و بلوچستان، اذربایجان غربی، کردستان، کرمان و خوزستان به چشم می‌خورد.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی ایران از بی‌سوادی ۱۹۰ هزار کودک و نوجوان ایرانی و کاهش اختلاف میزان باسوادی بین زنان و مردان خبر داد.

باقرزاده، رئیس نهضت سوادآموزی

علی باقرزاده، رئیس نهضت سوادآموزی و معاون وزیر آموزش و پروش شنبه دوم دی‌ماه در نشستی خبری به بررسی خدمات ارائه‌شده از سوی نهضت سوادآموزی ایران پرداخت و گفت که نرخ باسوادی در گروه سنی ۱۰ تا ۱۹ سال ۹۸.۲ درصد است.

این آمارها که بر اساس سرشمارس سال ۱۳۹۵ استخراج شده‌اند، نشان‌دهنده حضور ۱۹۰ هزار کودک و نوجوان بی‌سواد و خارج از مدرسه در ایران است.

باقرزاده همچنین درصد باسوادی در گروه سنی ۱۰ تا ۲۹ سال را ۹۷.۳ درصد اعلام کرد که به گفته او رشدی یک درصدی نسبت به آمار پیش از سرشماری ۹۵ نشان می‌دهد.

آموزش ابتدایی همگانی در ایران بر اساس قانون اجباری است و دولت وظیفه دارد تا امکانات لازم برای آن را فراهم آورد.

در اصل سوم از فصل اول قانون اساسی جمهوری اسلامی که به‌طور کلی به وظایف دولت اشاره شده، آمده است: «آموزش و پرورش و تربیت بدنی رایگان برای همه، در تمام سطوح و تسهیل و تعمیم آموزش عالی».

همچنین اصل ۳۰ قانون اساسی می‌گوید: «دولت موظف است وسایل آموزش و پروش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خود‌کفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد.»

در حال حاضر براساس نتایج مرکز پژوهش‌های مجلس، سه میلیون و ۲۰۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در ایران وجود دارد. آنها یا از ابتدا مدرسه نرفته‌اند و بیسواد محسوب می‌شوند، یا وادار به کناره‌گیری از تحصیل شده اند.

    باسوادی در استان‌های محروم و میان مهاجران افغان

    به گفته باقرزاده، وضعیت سواد در ایران به طور کلی پیشرفت کرده است و درصد بی‌سوادی گروه سنی بالای شش سال که شامل تمام گروه‌های سنی می‌شود، از ۱۵.۲ درصد به ۱۲.۳ درصد رسیده. این یعنی درصد باسوادی کل مردم ایران ۸۷.۷ درصد است.

    تحصیل همگانی در ایران اجباری است

    در حالیکه این آمارها باسوادی ایران را به طور سرتاسری مشخص می‌کنند، برخی استان‌های محروم‌تر از آمار بی‌سوادی بالاتری برخوردارند.

    بنا به آمار ارائه‌شده از سوی باقرزاده، بیشترین نرخ باسوادی در استان های مازندران، تهران، سمنان، البرز است و کمترین نرخ ‏باسوادی نیز در استان های سیستان و بلوچستان، اذربایجان غربی، کردستان، کرمان، خوزستان و لرستان به چشم می‌خورد.

    بر اساس آخرین آمارها، استان سیستان و بلوچستان با ۱۸ درصد نرخ بی‌سوادی در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال بالاترین میزان بی‌سوادی را در کشور داراست.

    شمار کودکان بازمانده از تحصیل در حالی ۱۹۰ هزار تن اعلام شده است که علیرضا نخعی، مدیرکل آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان جمعه، ۲۶ خرداد از شناسایی ۱۶۹ هزار کودک «لازم التعلیم» تنها در این استان خبر داده بود.

    باقرزاده در نشست خبری شنبه از افزایش باسوادی در میان شهروندان افغان مهاجر در ایران نیز خبر داد.

    بنا به آمار ارائه‌شده، از سال ۱۳۶۳ تا سال ۱۳۸۹، ۶۸۱ هزار و ۱۵۳ تن از مهاجران افغان در کلاس‌های نضهت سوادآموزی ثبت‌نام کردند و از ۹۰ تا امروز نیز ۷۸ هزار و ۴۷۲ تن دیگر در این کلاس‌ها آموزش دیده‌اند.

      کاهش اختلاف جنسیتی

      معاون وزیر آموزش و پرورش در این نشست خبری از کاهش اختلاف میزان بیسوادی بین مردان و زنان خبر داد و مدعی شد که ۸۰ درصد فعالیت‌های نهضت سوادآموزی برای تحقق «عدالت جنسیتی» بر زنان تمرکز داشته است.

      به گفته او، فاصله باسوادی زنان و مردان در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال ۱۰ درصد نسبت به گذشته ــ با توجه با سرشناسی سال ۹۵ ــ کاهش نشان می‌دهد. به گفته او، میزان باسوادی زنان در این گروه سنی از به ۹۳.۴ درصد رسیده است.

      باقرزاده همچنین از کاهش اختلاف باسوادی بین روستانشینان و شهرنشینان خبر داد و گفت که این اختلاف از ۱۳.۵ درصد به حدود ۱۲ درصد رسیده است.

      پاداش باسوادشدن

      رئیس نهضت سوادآموزی از مقررشدن پاداش برای سوادآموزان خبر داد و گفت که «امسال از دولت مجوز گرفته‌ایم که هر کسی باسواد شد ۱۴۰ هزار تومان به او پاداش دهیم. تاکنون پاداش سوادآموزی ۹۰ هزار نفر را پرداخت کردیم و پاداش ۴۰ هزار نفر آماده پرداخت است.»

      بنا به آمار وزارت آموزش و پرورش، ۱۵۳ هزار داوطلب سوادآموزی بین سال‌های ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۵ از نهضت سوادآموزی نمره قبولی گرفته اند.

      در همین زمینه

      این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

      آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

      .در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

      توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

      نظر بدهید

      در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

      نظرها

      نظری وجود ندارد.