ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

وزیر نفت: ایران فرآیند امضای قراردادهای نفتی‌اش را علنی نمی‌کند

بیژن نامدار زنگنه می‌گوید که دولت به خاطر ترس از انتقادهای داخلی و فشارهای خارجی جرأت نمی‌کند «نام شرکت‌هایی که با آنها در آستانه امضای قرارداد» است را اعلام کند.

ترس از انتقادهای داخلی، نگران از فشارهای خارجی؛ بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران می‌گوید دولت جرأت نمی‌کند «نام شرکت‌هایی که با آنها در آستانه امضای قرارداد» است را اعلام کند.

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران

این مقام ارشد دولتی می‌گوید این فشارها امضای قرارداد را به خطر می‌اندازد.

به گفته زنگنه ۱۵۰ نفر درگیر مذاکرات برای امضای قراردادهای توسعه میادین با طرف‌های خارجی هستند. این قراردادها عمدتاً به میدان‌های مشترک مربوط است.

انتقاد از تعارض قراردادهای جدید با منافع ملی

تهران پس از امضای برجام و رفع تدریجی تحریم‌های ایران در تلاش بوده تا مجدداً شرکت‌های خارجی را برای سرمایه‌گذاری در بازار انرژی ایران جذب کند. تهران در تلاش است تا مجدداً سهمی که پیش از تحریم‌ها از بازار فروش نفت و گاز داشت را به دست بیاورد و همزمان از در استخراج میادین مشترک نفتی‌اش از همسایه‌ها عقب نماند.

ایران کوشیده برای تشویق شرکت‌های خارجی قراردادهای جدید نفتی‌اش را در قالب قراردادهایی موسوم به IPC ارائه دهد. اما این قراردادهای به محل نزاع گروهی از نمایندگان مجلس، اصول‌گرایان و نهادهای نظامی با وزارت نفت تبدیل شده است.

وزارت نفت قصد دارد قراردادهای جدید نفتی IPC را بدون مصوبه مجلس اجرایی کند، هر چند مجلس در نهایت در تدوین این شکل از قرارداد دخالت کرد و دولت پذیرفت اصلاحاتی را در متن قراردادهای IPC اعمال کند.

در قراردادهای IPC شرکت‌های خارجی ۲۰ تا ۲۵ سال در محصول میدان شریک است و از محل فروش نفت گاز آن سهم دارد. در این قراردادها شرکت‌های خارجی موظفند یک شریک ایرانی داشته باشند و فناوری خود را به شرکت واگذار کنند.

در مجموع منتقدان، قراردادهای نفتی موسوم به IPC را خلاف منافع ملی و ارزان‌فروشی منابع زیرزمینی می‌دانند. به زعم مخالفان، این نوع قراردادهای شراکت در محصول مغایر قانون اساسی است.

علاوه بر این، دولت روحانی بارها اعلام کرده که در خصوص میدان‌های بزرگ ترجیح می‌دهد شرکت‌های خارجی پیمانکار اصلی و شرکت‌های ایرانی به عنوان شریک وارد قرارداد شوند. این موضوع نیز واکنش‌ منفی پیمانکاران بزرگ ایران از جمله سپاه پاسداران را در پی داشته است.

طرفداران واگذاری میادین بزرگ و مشترک به خارجی‌ها استدلال می‌کنند که در خرداد ۱۳۸۹ برای نخستین بار ۵ فاز پارس جنوبی به قرارگاه خاتم‌الانبیا سپاه پاسداران واگذار شد. سپاه اما در بهره‌برداری از منابع گازی از میدان مشترک بین ایران و قطر موفق نبود.

افزون بر انتقادات داخلی، برخی فشارهای خارجی نیز ممکن است از جمله دلایلی باشد که سبب شده ایران مذاکرات خود در حوزه انرژی را مخفی نگه دارد.

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری اسلامی سال گذشته گفته بود برخی کشورهایی که میدان‌های مشترک نفتی با ایران دارند، تلاش کرده‌اند مانع قراردادهای نفتی جدید ایران شوند.

فشارهای مالی آمریکا و تهدید دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای خروج از برجام نیز از دیگر بحران‌هایی است که می‌تواند طرف‌های خارجی را برای انعقاد قرارداد با ایران منصرف کند.

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • الزامی 1

    کل نظام و حکومت ایارن رد مظان اتهام فساد است، هر کس و هر نهادی که حتی به اندازه سر سوزنی غیر شفافیت است، مردم حق دارند شک کنند. اصل اساسی در برابر چنین حکومت ها و افراد حکومتی بر عدم تبرئه است ! دقیقا زنگنه باید رییگ توی کفشش باشد وگرنه نبایست عدم شففایت روش کند. در ضمن قانون آزادی اطلاعات در ایران است. هر چند تنها چیزی در ایران قوانی نیست اجرالی قانون است! چرا که در حکومت اینان ترکیبی از حکومت جنگل و ماکیاولیسم استوار است. امروزه بجز اقلیتی کوچکی سمپات هشکه مذهبی فسیل شده وبدون مطالعه و البته منتفع، بقیه همه شریک دزد هستند از کارمند دون پایه تا سران همه میدانند دور غارتکده نشستند! متاسافنه خارجی ها مثل هندی و چینیو کره ای و و برزیلی و روسی و اروپایی... با علم بر ظالم و فاسد بودن این حکومت و افرادش معامله میکنند. ظاهرا دموکراسی های غربی یک مشکل جدی با مقوله درک از پول حرام دارند و کلا برایشان فرقی نمی کند طرف مقابلشان دیکتاتور و ظالم و فاسد و دز د اموال مردم بنوا یک کشور باشد، مهم این است سود بهشان برسد. شرم بر غربیان مدعی حقوق بشر و دموکراسی و عدالت. البته دنیا دار مکافت است و این مردم غرب و شرق سکولار دارند چوب مماشات با تررویستها مذهبی جهان اسلام می خورند. بارو کنید دنیا دار مکافات است. ربطی به اعتقادات مذهبی ندارد. این حرفم در عین غیرمذهبی وبدن می گویم که، جهان ترکیبی عمل و عکس العمل اعمال موجوداتش است. اگر خراجی ها با ظالمان و دزدادن حکومتی معامله کنند و انها را سمقیم و غیرمستقیم در سرکوب مردم یاری دهند چوبش می خورند. این رسم جهان کائنات است. انعکاس حق طیعت است.

  • Nasim

    وزیر نفت: حکومت ایران فرآیند امضای قراردادهای نفتی‌اش را علنی نمی‌کند!! باج به فرانسه : پس از دفاع وزیر نفت ایران از قرارداد گازی امضاشده با شرکت فرانسوی توتال، یک نماینده مجلس ضمن حمله لفظی به شرکت توتال، گفت: «افرادی که از طرف ایران در پی انعقاد قرارداد بودند بعضاً در محاکم قضایی به دلیل مفاسد و امضای قرارداد کرسنت محکوم شده‌اند.» حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده شاهین‌شهر، روز یک‌شنبه ۱۸ تیر در نطق میان‌دستور مجلس گفت: «از وزیر نفت می‌خواهم در مورد قراردادهای این وزارتخانه با شرکت توتال به صورت شفاف اطلاع‌رسانی کند.» او افزود: «آنچه درمورد این قراردادها ابهامات زیادی ایجاد کرده این است که هم طرف خارجی قرارداد شرکتی بدعهد، رشوه‌دهنده و خائن نسبت به منافع ملت ایران است و هم افرادی که از طرف ایران در پی انعقاد قرارداد بودند بعضاً در محاکم قضایی به دلیل مفاسد و امضای قرارداد کرسنت محکوم شدند.» وی گفت: «کارشناسان و متخصصان نفتی قرارداد اخیر وزارت نفت با شرکت توتال را با بازگشت به زمان قبل از ملی شدن صنعت نفت مساوی می‌دانند!!. مناسب است دولت در این زمینه شفاف‌سازی کند...