ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

وزیر کشور: دولت مانع پیوستن مردم به تظاهرات دیماه شد

وزیر کشور ایران می‌گوید این وزارتخانه در تحقیقات خود به این نتیجه نرسیده که یک گروه، طیف و جناح یا معاندین و ضد انقلاب‌ها اعتراض‌ها را از بیرون سازماندهی کرده باشند.

عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور جمهوری اسلامی گفته این وزارتخانه در بررسی اعتراض‌های دی به هیچ نتیجه‌ای مبنی بر سازماندهی خارجی تظاهرات نرسیده است.  او اما اتهام مقام‌های قضایی در باره محمد ثلاث درویش گنابادی دستگیر شده را تکرار کرده است.

اعتراضات سراسری دی- عکس: آرشیو

همزمان با برگزاری جلسه  دادگاه رسیدگی به اتهام محمد ثلاث یکی از دراویش گنابادی دستگیر شده، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور جمهوری اسلامی بدون نام بردن از او، مدعی شد که دراویش گنابادی با اتوبوس به نیروهای انتظامی حمله کردند.

این ادعا در حالی بیان می‌شود که منابع نزدیک به دراویش گنابادی از دستگیری محمد ثلاث پیش از درگیری میان نیروهای نظامی و دراویش گنابادی در خیابان پاسداران خبر داده‌اند.

محمد ثلاث یکم اسفند امسال به همراه صدها تن دیگر از دراویش گنابادی پس از اعتراض به بازداشت نعمت‌الله ریاحی دستگیر شد.

تصاویر منتشر شده از درگیری نیروهای امنیتی و لباس شخصی با دراویش معترض نشان دهنده خشونت ماموران دولتی و مجروح شدن دراویش است.

به گزارش پایگاه مجذوبان نور، ارگان خبری دراویش گنابادی، بسیاری از دراویش به‌رغم جراحت شدید و وضعیت جسمانی نامناسب به زندان منتقل و از درمان آنان جلوگیری شده است.

تصاویر منتشر شده از محمد ثلاث نیز نشان می‌دهد که او بر تخت بیمارستان در حالیکه به سختی می‌تواند حرف بزند، می‌گوید که راننده اتوبوسی بوده که به سمت ماموران پلیس حرکت کرد. سخنگوی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی گفته است که سه تن از ماموران پلیس بر اثر این حادثه کشته شدند.

علی خامنه‌ای رهبر و محمدعلی جعفری فرمانده سپاه جمهوری اسلامی شامگاه چهارشنبه ۱۶ اسفند با خانواده یکی از کشته شدگان دیدار کردند.

دادستان تهران هم چندی پیش از تهیه دادخواست محاکمه دراویش و درخواست قصاص محمد ثلاث از سوی خانواده کشته شدگان خبر داده بود.

محاکمه محمد ثلاث صبح یکشنبه ۲۰ اسفند در شعبه ۹ دادگاه کیفری تهران آغاز شد. دادستان تهران و خانواده سه تن از ماموران پلیس کشته شده، خواستار اشد مجازات، صدور حکم قصاص، برای او شدند.

رحمانی فضلی هم بدون اینکه جزئیات تازه‌ای بیان کند، مدعی شد که «یک خشونت طلب افراطی پشت یک ماشین نشسته و ماشین را به طرف انسان‌های بی‌گناهی که مطلع از اطراف خودشان نیستند، هدایت کرده است».

او گفته است: «نمونه این عملیات‌ها را در جریان خشونت طلب افراطی داعش دیده‌ایم». پیش از این گروهی از روزنامه‌نگاران همسو با دولت حسن روحانی و همچنین منتقدان او در خبرگزاری‌های فارس و تسنیم با انتساب رانندگی اتوبوس به محمد ثلاث، دراویش گنابادی را با نیروهای دولت اسلامی مقایسه کرده بودند.

رحمانی فضلی ماجرای خیابان پاسداران را  یک توطئه خوانده که به گفته او می‌خواست «با تحریک و تهدید و ایجاد اغتشاش‌های محلی موضوع را به‌ مناطق مختلف کشانده و دامنه آن را تا سطح ملی گسترش دهد و کشور را متلاطم کند».

او گفته است که «با خویشتن داری، مدارا و مدیریت و برنامه‌ریزی صحیحى که نیروی انتظامی و شورای تأمین در تهران این مسئله به نحو مطلوبی مدیریت و ساماندهی شد».

اعتراض‌های دی خیلی هم گسترده نبود

رحمانی فضلی در بخش دیگری از گفتگو شرکت‌کنندگان در تظاهرات سراسری دی ۹۶ را «کمتر از ۱۰۰ هزار نفر» در شهرهای مختلف برآورد کرده و گفته است: دولت مانع پیوستن مردم به تظاهرات شد.

او با بیان اینکه تظاهرات به ۱۰۰ شهر رسید و ۴۲ شهر شاهد درگیری بود، مدعی شد: «عموم مردم به اعتراض‌ها نپیوستند. هیچ جریان سیاسی‌ای نیامد؛ احزاب و گروه‌ها واقعاً نیامدند؛ کارگران نیامدند؛ اقلیت و اقوام نیامدند؛ دانشجویان نیامدند».

رحمانی فضلی گفته است که دولت برای کاهش تعداد شرکت‌کنندگان محدودسازی کرده است: «با گروه‌های مختلف از جمله جریانات سیاسی، دانشجویی، کارگری، رسانه‌ای و کسانی که می‌توانند طرف قضیه باشند، صحبت کردیم تا این مسأله تشدید نشود».

او گام دیگر دولت  برای عدم حضور مردم در اعتراض‌های خبابانی را برجسته‌سازی «امنیت» خوانده و گفته است به صدا و سیما توصیه کرده که «اول آتش‌سوزی‌ها را نشان بدهید»: «به‌عنوان رئیس شورای امنیت به معاون سیاسی صدا و سیما زنگ زدم و گفتم همه آنچه را که در خیابان‌ها اتفاق افتاده  پخش کنید تا مردم ببینند اینهایی که در خیابان هستند، دنبال امنیت و اقتصاد و... نیستند».

ریشه خارجی اعتراضات شناسایی نشد

وزیر کشور جمهوری اسلامی همچنین گفته است که این وزارتخانه «در تحقیقات خود به این نتیجه نرسیده است که یک گروه، طیف و جناح یا معاندین و ضد انقلاب‌ها اعتراض‌ها را از بیرون سازماندهی کرده باشند».

رحمانی فضلی البته در ادامه افزوده است: «این حرف به معنای این نیست که معاندین و مخالفان از اعتراض‌ها سوء‌استفاده نکرده باشند».

این اظهارات در حالی بیان می‌شود که پیش از این رهبر جمهوری اسلامی و برخی دیگر از مقام‌های سیاسی و نظامی ریشه اعتراض‌های دی را «عوامل خارجی»، «کشورهای منطقه» و «دشمنان انقلاب» دانسته بودند که به دنبال «تلافی شکست در سوریه هستند».

فضلی اما گفته است که «انباشتگی نارضایتی» و «تغییر سبک زندگی» از دلایل اصلی این اعتراض‌ها بود.

او انتساب تظاهرات مشهد به اصول‌گرایان منتقد دولت را هم نادرست خوانده است. پیش از این برخی از اصلاح‌طلبان و حامیان دولت حسن روحانی هواداران ابراهیم رئیسی و احمد علم‌الهدی را سازمانده تظاهرات دی در مشهد دانسته بودند.

فضلی گفته است که «با این جریان سیاسی صحبت کردیم گفتند کار ما نبوده است».

او تعداد دستگیر شدگان در جریان اعتراض‌های دی را ۷۰۰ تا ۵ هزار نفر اعلام کرده و گفته است عده‌ای از بازداشت شدگان پس از ۲ الی ۳ ساعت آزاد شدند.

اعتراض‌های سراسری دی ۹۶ هفتم دی از مشهد آغاز و به فاصله کوتاهی به شهرهای دیگر تسری یافت. مدیر پژوهش‌های سیاسی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی اعتراض‌های دی را «گسترده‌ترین اعتراض پس از استقرار جمهوری اسلامی» خوانده است. در جریان این اعتراض‌ها حداقل ۵ هزار نفر دستگیر و ۳۰ نفر کشته شدند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • روزبه

    نخیر ضعف یا عدم وجود یک اپوزیسیون متشکل باعث فروکش کردن موقتی اعتراضات شد.