ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

دلار نایاب شد: همه در جستجوی «دسیسه‌های پنهان»

رکوردزنی سقوط ارزش ریال همچنان ادامه دارد. حامیان دولت از «کودتای پنهان» علیه دولت حرف می‌زنند، منتقدان هم طرح سوال از رئیس دولت را به مجلس بردند.

ارزش برابری دلار در صبح دوشنبه ۲۰ فروردین از مرز ۶۰۰۰ تومان عبور کرد. خبرگزاری‌های ایران از هجوم مردم برای خرید دلار و عدم فروش توسط صرافی‌ها خبر می‌دهند. نیروهای یگان ویژه پلیس در مقابل صرافی‌ها و مراکز خرید و فروش ارز مستقر شده‌اند.  گروهی از نمایندگان مجلس طرح سوال از رئیس دولت را امضاء کرده‌اند. همزمان مشاور حسن روحانی و برخی از هواداران او «دولت پنهان» را به دست‌داشتن در کاهش ارزش پول ملی متهم می‌کنند.

صف خرید دلار در مقابل صرافی‌های تهران

سال سخت جمهوری اسلامی از نخستین روزهای فروردین آغاز شد. بحران ارزی غیرقابل کنترل و عبور دلار از مرز ۵ هزار تومان و به فاصله چند روز رسیدن به ۶ هزار تومان.

کمیسیون اقتصادی مجلس رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد را به مجلس فراخوانده تا در باره طرح جدید کنترل بازار ارز گفت‌وگو کنند. محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس بدون بیان جزئیات در باره این طرح، گفته است: اگر مسئولان دولتی طرح پیشنهادی را نپذیرند، مجلس به صورت دو فوریتی آن را تصویب و الزامی خواهد کرد.

نرخ دلار در صبح دوشنبه برای دقایقی از مرز ۶۰۰۰ تومان هم عبور کرد. ارزش برابری یورو نیز به حدود ۷هزار و ۲۰۰ تومان رسیده است. در همین حال قیمت یک سکه طلا در بازار تهران ۲ میلیون تومان است.

در چنین وضعیتی برخی از منابع خبری رسمی از عدم معامله سکه و ارز در بازار تهران خبر می‌دهند. خبرگزاری کار ایران، ایلنا، تصاویری از تشکیل صف‌های طولانی خرید در مقابل صرافی‌ها منتشر کرده است.

خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، هم گزارش کرده که دلار در بازار تهران نایاب شده است.

در همین رابطه مدیرعامل پتروشیمی جم به خبرگزاری‌ها گفته که ارزهای حاصل از صادرات پتروشیمی به زودی به منظور کنترل بازار در بازار توزیع خواهد شد.

پیش از این منابع خبری از توزیع مهندسی شده ارز در بازار تهران توسط بانک مرکزی خبر داده بودند. پورابراهیمی اما گفته که دولت کمبود منابع ارزی ندارد.

حامیان دولت: کودتا در راه است

در حالی که منتقدان دولت حسن روحانی، سیاست‌های اقتصادی او را عامل افزایش نرخ ارز می‌دانند، مشاوران و حامیان رئیس دولت التهابات بازار ارز را مقدمه‌چینی برای برکناری رئیس جمهوری دانسته‌اند.

یکشنبه ۱۹ فروردین نصرالله پژمانفر از نمایندگان طیف اصولگرای مجلس شورای اسلامی، هیئت رئیسه مجلس را به جلوگیری از طرح سوال از رئیس دولت متهم کرد. گروهی از نمایندگان مجلس سال گذشته طرح سوال از حسن روحانی را امضاء کردند.

به گفته جبار کوچکی‌نژاد نماینده رشت در مجلس، این طرح باردیگر با بیش از ۱۰۰ امضاء به هیئت رئیسه تحویل داده شده و محور اصلی آن هم نوسانات بازار ارز است.

در سوی دیگر ماجرا اما  حسام‌الدین آشنا مشاور فرهنگی حسن روحانی در توئیتر به صورت تلویحی سپاه پاسداران را به دستکاری نرخ ارز متهم کرد و نوشت: «مشکل فقط چهار راه استانبول نیست؛ بخشی از مشکل ۴ راهی است که به استانبول، اربیل، دوبی و ... منتهی می شود. مردم و دولت نه تسلیم بحران سازی اجتماعی دی ماه شدند و نه تسلیم بحران سازی اقتصادی، ارتباطی و اطلاعاتی اردیبهشت می شوند. ساعت پایتخت ایران هرگز به وقت شام تنظیم نخواهد شد.»

مصطفی تاجزاده هم دولت پنهان را مسئول این وضعیت دانست و نوشت: «به نقطه عطف/حذف یکی از دو دولت نزدیک می‌شویم. «یا دولت پنهان از مستوری دست می‌کشد و با کنارزدن دولت قانونی ارکان حکومت را کامل در دست می‌گیرد یا مجبور به عقب‌نشینی از قلمروهای مختلف به‌ویژه در عرصه اقتصاد و سیاست‌خارجی می‌شود.»

تعدادی از روزنامه‌نگاران حامی حسن روحانی نیز در شبکه‌های اجتماعی از او خواستند که دست‌های پشت‌پرده سقوط ریال را افشاء کند.

محمد‌تقی کروبی نیز در حساب کاربری توئیتر خود نوشته است:

«سیف باید برود»

«سیف باید برود» تیتر نخست بسیاری از روزنامه‌های ایران در صبح دوشنبه بود. پیش از این نیز تعدادی از نمایندگان خواستار برکناری سیف شده بودند.

محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در یک برنامه رادیویی، رئیس کل بانک مرکزی را مسئول کاهش ارزش برابری ریال دانست و گفت: تصمیمات غیرکارشناسی بانک  مرکزی التهاب بازار ارز را افزایش داده است.

محمدباقر حاجی دلیگانی از نمایندگان اصولگرای مجلس هم بانک مرکزی را مقصر اصلی بحران ارزی خواند و از ولی‌الله سیف خواست که از مقام خود کناره‌گیری کند.

در ادامه واکنش‌ها به تحولات بازار ارز، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس دولت ایران «ثبات اقتصادی» را یکی از مهمترین دستاوردهای دولت خواند و بدون بیان جزئیات بیشتر گفت: «اجازه نمی‌دهیم شوک های بیرونی و فضا سازی داخلی این دستاورد را از بین ببرد».

محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت نیز تنها به این نکته بسنده کرد که دولت در کنترل بازار ارز کوتاهی کرده است.

او گفت که «وضعیت فعلی در زمینه ارز به هیچ وجه قابل قبول  دولت نیست، قطعا این انتقاد به دولت وارد است و باید همکاران دولت در ارتباط این بازار تلاش بیشتری کنند».

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • های حاوی

    برای کسانی که از رانت غرات نفت بهره می برند هیچ مشکلی نیست حتی اقتصاد یک کشور ۸۰ میلیون نفری بخواباند ، کما اینکه شاهد بودیم در این ۴۰ سال. تاز مانی این سهام منابع ثروت ملی مانند نفت رایگان میان صاحبانش یعنی عموم مردم توزیع نشود و دست حاکمیت از جیب ملت کوتاه نشود، اینها کوچکترین احساس مسئولیتی نخواهند کرد.

  • Sattar Beheshti

    تمام کابینه نظامی و امنیتی و بازجو هستند. تمام استاندار و نماینده مجلس وسفیرو مدیران ورزشی و....پاسدار هستند وپولها و سکه ها مستقیم بجیب سردار محصولی و سلیمانی و ....میرود. خودشان هم روحانی را سرهنگ مینامند.... کودتا بر علیه کودتا؟!

  • Hasani

    دستاورد ۴۰ ساله مدیریت جهانی حکومت عدل اسلامی: سقوط دادن ارزش ریال تا حد پشگل گوسفندان !

  • واقعا

    مدتی پیش در یک مناظره تلویزیونی میان کارشناسان اقتصادی، اعلام شد تاثیر گرانی ارز فقط پنج درصد است بر گرانی کالا. در حالی برخی اقتصاددان دولتی (مشهور به نولیبرال) می گویند متناسب با تورم بایست نرخ دلار افزایش یابد! طی این پنج سال دلار صد در صد افزایش قیمت داشته یعنی متوسط 20% در حالی دولت می گوید متوسط تورم تقریبا تک رقمی بوده! واقعا چه نسبت منطقی میتوان بین نرخ تورم و نرخ ارز گفت؟

  • اوست

    در کشوری کسی که حکم حکومتی دارد و اختیارات نامحدود، ریشه و مسبب و مسئول همه مشکلات است، کسی که برای خودش مقام فرعونی قائل است و خود را همچو خدای مردم می داند هر بلا و مصیبتی هم بر سر مردم بیاد مسئولش اوست.

  • کارگر

    ارز تک نرخی شد جهانگیری معاون روحانی در پایان جلسه فوق العاده ستاد اقتصادی دولت برای مدیریت بازار ارز، امشب، تک نرخی شدن ارز را اعلام کرد و گفت از فردا ارز به صورت ثابت به قیمت 4200 تومان به کلیه متقاضیان از طریق بانک مرکزی، بانک های تابعه و صرافی های مجاز تامین خواهد شد و خرید و فروش فراتر از این قیمت غیرمجاز و قاچاق محسوب شده و با آن برخورد خواهد شد.

  • کارگر

    از اعلام اعتصاب بازار علیه گرانی دلار تا درخواست برکناری دولت و برگزاری انتخابات زودرس سقوط ارزش ریال در برابر دلار در روزهای اخیر و در حالی که همه عاملان اصلی این فاجعه انگشت ها را به طرف هم نشانه گرفته و ناکامی های خود را به گردن دیگران می اندازند، از یک سو با انتشار گسترده فراخوان هایی برای اعتصاب بزرگ بازار همراه شده و از سوی دیگر در حالی که اصلاح طلبان احتمال خطر کودتای نظامیان علیه دولت روحانی را مطرح می کنند، گروه احمدی نژاد فرصت را برای طرح مجدد شعار برگزاری انتخابات زودرس مناسب دیده است. ▪️اعتصاب بازار در فراخوان اعتصاب بازار آمده است که « از فردا بازار به حالت تعطیلی و اعتصاب جهت رسیدگی به وضعیت نابسامانی های اخیر دلار خواهد رفت. خواهشمندیم از کلیه کسبه، صنف پوشاک، خوراک، طلا و جواهر، شیرآلات صنعتی و ساختمانی، ماشین سازی، قطعات پلاستیکی و لاستیکی... جهت یکدست شدن با هم همکاری لازم را داشته باشند. خودمان باید خادمان خودمان باشیم» ▪️برگزاری انتخابات زودرس علی اکبر جوانفکر از افراد اتاق فکر گروه احمدی نژاد عبور دلار از مرز 6 هزار تومان را فرصتی برای تاکید بر مطالبه برگزاری انتخابات جدید دانسته و با اشاره به ناکامی دولت در مهار جهش قیمت ارز در توئیتر نوشت: «دولت روحانی باید به دلیل ناکارآمدی محض استعفا دهد و زمینه برگزاری انتخابات مجدد را فراهم آورد.»

  • baharvand

    نکته مهم سوالات بی پاسخ مردم از مسئولان و کارشناسان وابسته و داخل نظام است، مثلا می پرسند: چگونه 30 میلیارد دلار ارز در زمستان 96 خارج شد؟ چه کسانی این ارزها خارج کردند؟ به کجا این ارزها رفت؟

  • baharvand

    اغلب انتقادهایی که میشود و دلیلش را می گویند درست است، شاید بیش از صد دلیل برای این بحران است: 1- مجموعه دلایل سیاسی / سیاست خارجی (عدم رابطه به کشورهای موثر مانند امریکا و دشمن تراشی 40 ساله نظام ولایی/امریکاستیزی، اسرائیل ستیزی، سعودی ستیزی و..) /غیردموکراتیک بودن کارسیاسی داخلی و در نتیجه بالارفتن فساد و ناکارآمدی سیستمی وغیره. 2- مجموعه دلایل اقتصادی، عدم اتخاذ یک چارچوب اقتصادی با استفاده الگوهای موفق مانند ترکیبی کشورهای اسکاندیناوی، که هم سیستم رقابتی بازار باشد و هم کمبود عدالت اجتماعی، عدم توجه توزیع سهام منابع ثروت عمومی، حمایت اجتماعی از گروه های آسیب پذیر و فقرزدایی و واقعی کردن دستمزدها متناسب با معیشت و رفاه، و از طرفی بدحمایتی از فعالان اقتصادی مانند رانت و انحصار و حکومتی بودن عمده اقتصاد، یک از این بلاها عدم مردمی کردن نفت و گاز است؛ دولتی کردن نفت و گاز بجای اینکه سهام مالکیتش به عموم مردم رایگان داده شود و بجایش مالیاتش بگیرد، همین مورد آخر که از ام المشکلات ایران است. 3- مجموعه دلایل فرهنگی و اجتماعی، که به تبع دو مجموعه بالا رخ میدهد و در نهایت به انحطاط اخلاقی وفرهنگی و اجتماعی می شود. از جمله گرایش به حرص و آز شدید. اینکه کمتر کسی به سمت کارآفرینی و تولید ثروت زاینده و مثبت باشد و گسترش دلالی و دنبال درآمدهای بادآورده و غیره.

  • bijan

    صرفنظر از دسیسه های پنهان از ماه ها قبل وضعیت بحرانی در کشور آشکار شد و دولت روحانی با گفتار درمانی مشکلات را لا پوشی می کرد . حجم نقدینگی بالا و تورم واقعی و احتمال ور شکستگی بانک ها و حذف همان ارز ناچیز مسافری و از همه مهم تر تهدید های " ترامپ" باعث سلب اعتماد مردم به کلیت نظام و سیستم های تصمیم گیرنده شد . در شرایط کنونی کسانی هم ممکن است گمان کنند که یک دولت پادگانی میتواند اوضاع را با نیروی نظامی و امنیتی کنترل کند ! مجموعه این عوامل همانطور که در تاریخ معاصر ایران چند بار رخ داد میتواند به فرو پاشی کل جامعه و نظام منجر شود .