ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

مذاکرات حفظ برجام به نتیجه مشخصی نرسید

روحانی بسته پیشنهادی اروپا را «مأیوس‌کننده» خوانده بود و وزیر خارجه آلمان آن را «جذاب». ایران و طرف‌های باقی مانده در برجام در وین تنها بر سر ادامه مذاکرات توافق کردند.

ایران و کشورهای اروپایی دو برداشت متفاوت از بسته پیشنهادی برای حفظ برجام داشتند. از یک سو حسن روحانی گفته بود بسته پیشنهادی خواسته‌های ایران را برآورده نمی‌کند، از سوی دیگر وزیر خارجه آلمان آن را «جذاب» خوانده بود. نشست ایران و کشورهای باقی مانده در برجام برای گفت‌وگو درباره چگونگی حفظ توافق هسته‌ای در وین برگزار شد و تنها تصمیم مهم آن ادامه تلاش‌ها برای حفظ برجام بود.

وزرای خارجه ایران، چین، روسیه، فرانسه و آلمان به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ـ جمعه ۶ ژوئیه / ۱۵ تیر در نشست وین

به‌گزارش رویترز، وزرای خارجه ایران، چین، روسیه، فرانسه و آلمان جمعه ۶ ژوئیه / ۱۵ تیر در وین درباره چگونگی حفظ برجام پس از خروج آمریکا از آن مذاکره کردند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ۸ مه / ۱۸ اردیبهشت‌ اعلام کرد که ایالات متحده از توافق هسته‌ای با ایران خارج می‌شود. این کشور اعلام کرده که برای تحدید نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی و نظارت بر برنامه موشکی سپاه پاسداران سخت‌ترین تحریم‌های اقتصادی را علیه ایران اعمال خواهد کرد و تاکنون نیز چندین مورد تحریم علیه ایران را به اجرا گذاشته است.

دونالد ترامپ فرمانی را برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران پس از دوره‌های زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرده که از ۴ اوت / ۱۳ مرداد، از جمله بخش‌های خودروسازی و تجارت طلای ایران تحریم می‌شوند و سپس از ۶ نوامبر / ۱۵ آبان، بخش انرژی و تراکنش‌های بانکی ایران. آمریکا همچنین تلاش می‌کند تا دیگر کشورها را در این تحریم‌ها با خود همراه سازد.

از زمان خروج آمریکا از برجام بسیاری از شرکت‌های خارجی که با ایران قرارداد بسته‌اند مجبور شدند که از این کشور خارج شوند. شرکت خودروسازی پژو، «مرسک» بزرگترین شرکت کشتیرانی جهان از دانمارک و شرکت توتال فرانسه از جمله شرکت‌های بزرگ جهان هستند که اعلام کرده‌اند که به دلیل تحریم‌های آمریکا نمی‌توانند با ایران کار کنند.

روز جمعه پس از سه ساعت گفت‌وگو فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بیانیه مشترک شش نماینده حاضر در مذاکرات را خواند که در آن اولویت‌های گسترده‌ای از قبیل تضمین درآمدهای نفتی ایران، ارتباطات و حمل و نقل، ارتباطات بانکی و دیگر همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری تکرار شده است.

با این حال موگرینی گفت تمام طرف‌ها توافق کردند که در چارچوب کمیسیون مشترک و در سطح وزیران تلاش‌ها برای حفظ برجام همچنان ادامه یابد.

برخلاف نشست قبلی موگرینی به سئوالات پاسخ نگفت.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران با بیان این‌که «تمام تعهدات امروز، باید قبل از مهلت ماه اوت اجرا شود» گفت «پیشنهادها دقیق و کامل نیست. این امر به رهبری تهران بستگی دارد که آیا ایران در برجام باقی می‌ماند یا خیر.»

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، نیز روز گذشته برای فشار بر طرف‌های برجام انتظارات خود را در مورد بسته پیشنهادی افزایش داد. روحانی در تماس با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه این بسته پیشنهادی را مأیوس‌کننده خواند و با بیان این‌که این بسته خواسته‌های جمهوری اسلامی را برآورده نمی‌کند، گفت: «متأسفانه در بسته پیشنهادی ارائه‌شده راهکار عملیاتی و شیوه مشخصی برای ادامه همکاری‌ها وجود نداشت و یک سری تعهدات کلی در حد بیانیه‌های سابق اتحادیه اروپا عنوان شده بود.»

این در حالی است که هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان روز جمعه پیش از آغاز نشست ایران و طرف‌های برجام، گفت: «ما پیشنهادهایی به ایران ارائه می‌دهیم که فکر می‌کنیم جذاب است.»

ماس با بیان این‌که اروپایی‌ها «نمی‌توانند همه چیز را جبران کنند» گفت «این آخرین بحث» در مورد این موضوع بین ایران و شرکای آن نیست.

وزیر خارجه آلمان افزود اما آن‌ها می‌خواهند «به ایران نشان دهند که خروج از برجام ضررهای بیشتری نسبت به حفظ آن خواهد داشت».

او تأکید کرد که قدرت‌های جهانی با جبران هزینه‌های تهران بر اثر خروج شرکت‌های خارجی از ایران مشکل دارند.

ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه نیز قبل از کنفرانس امروز اعلام کرد که کشورهای باقی مانده در برجام تلاش می‌کنند تا آغاز ماه اوت که تحریم‌های آمریکا اعمال خواهد شد بسته پیشنهادی را آماده کنند اما «ایران باید از تهدید به توقف تعهدات خود در توافق هسته‌ای دست بردارد».

ایران تلاش می‌کند که کشورهای اروپاییِ خواهان حفظ برجام را برای جبران خسارات اقتصادی ناشی از خروج آمریکا از برجام متقاعد سازد.

تهران نگرانی خود را پنهان نمی‌کند. علی لاریجانی ، رئیس مجلس شورای اسلامی پیش از این هشدار داده بود که «زمان مذاکرات به پایان رسیده است».

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نیز دوم خرداد ماه امسال، در جلسه‌ای با مقام‌های ارشد حکومتی، ضمن ابراز بدبینی به چشم‌انداز همکاری با اروپا، برای عدم خروج ایران از توافق هسته‌ای شروطی را تعیین کرد که یکی از آن‌ها به‌ویژه تضمین فروش نفت ایران در معاملات تجاری بود.

اساس استراتژی اتحادیه اروپا، اعطای وام به بانک سرمایه‌گذاری اروپا، اقدام ویژه برای محافظت از شرکت‌های اروپایی از تحریم‌های ثانوی ایالات متحده و پیشنهاد انتقال مستقیم پول به بانک مرکزی ایران است.

یک دیپلمات اروپایی گفت: «ما پیشرفت‌هایی از جمله در مورد فروش بخشی از نفت ایران داشتیم اما به‌نظر نمی‌رسد بتوان انتظارات ایران را برآورده ساخت. این تنها به کشورهای اروپایی مربوط نمی‌شود که چه می‌توانند انجام دهند، بلکه به کشورهای دیگری همچون چین، روسیه، هند و دیگران نیز مربوط می‌شود.»

مسئولان ایرانی تأکید کرده‌اند که مسئله اصلی برای آن‌ها تضمین صادرات و فروش نفت است.

در این هفته حسن روحانی به سوئیس و اتریش سفر کرد تا درباره حفظ برجام با مقام‌های این کشور گفت‌وگو کند. او در سوئیس درباره تحریم نفتی ایران گفت: «آمریکایی‌ها مدعی شده‌اند که می‌خواهند به‌طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آن‌ها معنی این حرف را نمی‌فهمند، چرا که این اصلاً معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید این کار را بکنید تا نتیجه‌اش را ببینید.»

در پی این سخنان روحانی رهبران سپاه پاسداران از او تجلیل کردند و چند بار تهدید کردند که در صورت تحریم نفت ایران تنگه هرمز را خواهند بست. در پاسخ، بیل اربن، سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا گفته است که نیروی دریایی این کشور همراه با متحدانش «برای تضمین آزادی دریانوردی و جریان آزاد تجاری در هر جایی که قوانین بین‌الملل مجاز بشمارد،‌ آماده هستند.»

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • شهروند درجه سه

    در هر حال باید مصلحت نظام در نظر باشد ! ما قبول نداریم که برای ملت فتنه گر ایران (اسلامِ سابق) کاری بشود. این دارایی ها غنیمت اسلام است و اینجا پایگاه گسترش شیعه و بالاتر از آن نظام مقدس ولایت فقیه !

  • امير افشار

    موضوع برجام وتفره رفتن آمريكا موضوع اصلي محاصره اقتصادي نيست. ايران ازابتدا بارها اعلام كرده كه سلاح اتمي درسياست وباورهاي مدهبي جايي ندارد. سرانجام پس از مذاكرات فشرده وطولاني مدت همگي بتوافق رسيدن وسند به امضاء همه أعضاء وتأييد سازمان ملل رسيد. سيستم نظارت دايم هم براي رسيدگي به فعاليت هاي ايران داير شد كه هنوز هم بكارنظارت ادامه ميدهند. سرباززدن آمريكا بوسيله ترامپ كه صهيونيست ها و عوامل اصلي Neoconservative أحاطه شده نگراني ژرف ار پيروزيها و نفوذ سياسي ونظامي ايران در عراق، سوريه، لبنان و يمن دارند چون عزرائيل در بدتربن موقعيت از زمان پيدايش تاكنون قرار گرفته. فعاليت هاي اتمي ايران تنها بهانه اي است كه تفره رفتن از آن براي جامعه جهاني و كساني كه با عقل و منطق سروكاردارند فاقد هرگونه معنييت.