ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

اردوغان: حمله به ادلب توافق آستانه را نابود خواهد کرد

آنکارا نگران است که دمشق توافق تنش‌زدایی در ادلب را همچون توافق‌های مشابه در جنوب سوریه نقض کند و آخرین استان تحت کنترل شورشیان به هدف بعدی ارتش سوریه بدل شود.

رئیس‌جمهوری ترکیه هشدار داده است که حمله نیروهای دولت دمشق به استان ادلب، آخرین پایگاه عمده مخالفان مسلح سوریه می‌تواند توافق آستانه را نابود کند.

ادلب تحت حملات هوایی چند ماه پیش سوریه ــ تصویر آرشیوی

رجب طیب اردوغان شنبه ۱۴ ژوئیه / ۲۳ تیر در تماسی تلفنی با ولادیمیر پوتین،‌ همتای روس‌اش نسبت به احتمال حمله نیروهای دمشق به ادلب ابراز نگرانی کرده است. یک منبع آگاه به خبرگزاری «رویترز» گفت:

«رئیس‌جمهور اردوغان تأکید کرد که هدف قراردادن غیرنظامیان در درعا نگران‌کننده است و گفت که اگر رژیم دمشق ادلب را به شیوه‌ای مشابه هدف حملاتش قرار دهد، اساس توافق آستانه در معرض نابودی کامل قرار خواهد گرفت.»

پرچم جمهوری عربی سوریه پنج‌شنبه بر فراز ساختمان‌های دولتی درعا به اهتزاز درآمد. یک پیروزی بزرگ و نمادین برای بشار اسد،‌ رئیس دولت دمشق که نخستین اعتراض‌ها به دیکتاتوری او از درعا مشهور به «گهواره انقلاب» آغاز شده بود. مخالفان مسلح جمعه گذشته اعلام کردند که سلاح‌های سنگین و نیمه‌سنگین را تحویل می‌دهند و کنترل استان درعا را به دولت دمشق واگذار می‌کنند.

اهمیت ادلب برای ترکیه

ارتش سوریه در حالی حمله به درعا را آغاز کرد که سال گذشته دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری ایالات متحده در حاشیه اجلاس سران گروه ۲۰ در هامبورگ آلمان با ولادیمیر پوتین به توافق آتش‌بس و «تنش‌زدایی» در جنوب غرب سوریه دست یافت.

اکنون اردوغان نگران است که دیگر توافق‌های تنش‌زدایی،‌ محصول نشست‌های آستانه،‌ پایتخت قزاقستان با دولت‌های تهران و مسکو زیر پا گذاشته شود. استان ادلب در مرز ترکیه که تحت کنترل چندین گروه شورشی جهادی و میانه‌رو است، یکی از مناطق مشمول در این توافق‌ها است اما چندین ماه پیش نیز هدف حملات هوایی سنگین قرار گرفت. ترکیه سال گذشته نیروهایش را در چندین نقطه در ادلب برای نظارت بر حفظ توافق تنش‌زدایی و کاهش درگیری بین دمشق و مخالفان مستقر کرد.

ادلب در شمال شرق سوریه، ۲۰۱۵ به دست مخالفان افتاد. «هیئت تحریر شام»، شاخه سابق القاعده در سوریه و «احرار شام»، ائتلافی از مخالفان اسلام‌گرای اسد کنترل مناطقی را در این استان در اختیار دارند. گروه «دولت اسلامی» (داعش) نیز حضور اندکی در این استان دارد.

ادلب برای ترکیه اهمیت دیگری نیز دارد: مجاورت با عفرین. ارتش ترکیه اکتبر گذشته کاروان نظامی‌اش را پس از هماهنگی با شاخه سابق القاعده در سوریه به داخل مرزهای سوریه فرستاد تا به دو هدف دست یابد: محاصره کانتون عفرین که در اختیار نیروهای کرد سوری است و نیز کاستن از شدت حملات هوایی روسیه به مخالفان در این استان.

اردوغان به پوتین گفته است که برای تشویق گروه‌های شورشی به شرکت در نشست آتی آستانه باید از «تحولات منفی» در ادلب جلوگیری کرد. دور بعدی مذاکرات آستانه قرار است ۳۰ و ۳۱ ژوئیه برگزار شود.

کاخ کرملین در بیانیه‌ای گفتگوی تلفنی پوتین با رئیس‌جمهوری ترکیه را تأیید کرد اما بدون ذکر جزئیات، آن را در راستای «تلاش‌های مشترک» برای حل بحران سوریه دانست.

پس از گذشت هفت سال از جنگ ویرانگر سوریه، اسد به لطف حمایت نظامی مسکو و تهران بار دیگر کنترل بیشتر خاک این کشور را در دست گرفته. هرچند هنوز بخش‌هایی در شمال و شرق و بخش جنوبی کوچک دیگری در قنیطره، در مرز با اسرائیل در کنترل مخالفان مسلح یا کردهای سوری است. به این ترتیب، دورنمای دستیابی به صلح از طریق مذاکره با دیگر مخالفان کم‌رنگ‌تر شده است.

جنگ هفت‌ساله صدها هزار کشته بر جای گذاشت، شش میلیون سوری را پناهنده کشورهای خارجی کرد و ۶,۵ میلیون تن دیگر را آواره در داخل مرزها.

ارتش سوریه اکنون عملیات نظامی در قنیطره در مجاورت بلندی‌های جولان را پیش می‌برد. اسرائیل که از حضور نیروهای ایران و شبه‌نظامیان شیعه،‌ حامیان اسد در جنگ در مرزهایش نگران است،‌ چندین بار به مواضع این نیروها داخل خاک سوریه حمله کرده. با این حال روزنامه اسرائیلی هاآرتص شنبه گزارش داد که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و پوتین بر سر بازگشت کنترل قنیطره به اسد به شرط خروج نیروهای ایرانی از آنجا توافق دارند.

در همین زمینه

    این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

    آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

    .در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

    توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

    نظر بدهید

    در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

    نظرها

    نظری وجود ندارد.