ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

جمعه سیاه ترکیه: لیر سقوط آزاد کرد

لیر فقط در یک روز ۱۳ درصد ارزش برابری با دلار را از دست داد. اردوغان این وضعیت را به «دشمنان» نسبت داد و گفت: «اگر آنها دلار دارند، ترکیه هم خدا دارد.»

لیر ترکیه بی‌سابقه‌ترین سقوط را تجربه می‌کند. دو روز پس از دیدار نمایندگان آنکارا و واشنگتن برای گفت‌گو در باره سرنوشت کشیش امریکایی بازداشت شده در ترکیه، لیر بیش از ۱۳ درصد ارزش برابری خود را فقط در یک روز از دست داد. مهم‌ترین عامل سقوط لیر، دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای افزایش تعرفه گمرکی واردات آلومنیوم و فولاد از ترکیه است.

جمعه ۱۰ اوت/ ۱۹ مرداد: تابلوی یک صرافی در استانبول

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه که پس از کودتای نافرجام ۲۰۱۶ با برقراری شرایط «فوق‌العاده» منتقدان و مخالفان خود را دستگیر و زندانی کرده، عصر پنجشنبه سقوط لیر را «توطئه دشمنان» خواند که «برای آسیب رساندن به اقتصاد ترکیه» به اجرا درآمده است.

او شرایط به وجود آمده را «جنگ اقتصادی» عنوان کرد و  از مردم خواست که «نگران نباشند» چرا که به گفته او، «ترکیه این جنگ اقتصادی را نخواهد باخت».

اردوغان از کسانی که دلار، یورو و طلا در خانه دارند خواست که «آن را به بانک ها آورده و به لیر تبدیل کنند». رئیس جمهور ترکیه جمعه ۱۰ اوت/ ۱۹ مرداد در سخنانی که در جمع گروهی از طرفدارانش در شهر بایبورد ایراد کرد گفت:

«اگر در بین شما کسی هست که زیر بالش دلار و طلا ذخیره کرده، به بانک بیاورد و با لیر معاضه کند. این یک جنگ ملی است. این پاسخ مردم ما به کسانی است که جنگ اقتصادی با ما راه انداخته‌اند.»

او پیشتر نیز از مردم ترکیه را  به تبدیل ارزهای خارجی و طلاهای خود به لیر برای جلوگیری از سقوط بیشتر پول ملی این کشور فراخوانده بود.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با انتشار پیامی در توئیتر از افزایش تعرفه گمرگی آلومنیوم به میزان ۲۰ درصد و فولاد به میزان ۵۰ درصد خبر داده است. ترامپ گفته است: «رابطه ما در حال حاضر با ترکیه خوب نیست.»

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 10. August 2018

به دنبال این وضعیت برات آلبرایک وزیر اقتصاد ترکیه گفت که دولت یک برنامه اقتصادی جدید برای کنترل بازار به اجرا خواهد گذاشت. هر چند سخنان او توانست کمی از ارزش لیر را بازگرداند اما دونالد ترامپ ریاست جمهوری امریکا در توییتر نوشت: با توجه به ضعیف شدن لیر، تعرفه آلومینیوم و فولاد را دو برابر خواهد کرد.

نگرانی اروپا از سقوط لیر

سقوط لیر ترکیه ارزش برابری یورو را نیز کاهش داد. خبرگزاری رویترز گزارش کرد: سهام تمامی بانک‌ها سقوط کرد و یورو به پائین‌ترین میزان ارزش برابری از ژوئیه سال گذشته به بعد رسید.

همچنین فایننشال تایمز فاش کرد که بانک مرکزی اتحادیه اروپا وام دهندگان به ترکیه را در یک هفته گذشته زیر نظر گرفته است.

کارسن هسن تحلیلگر اقتصادی در بانک برن‌برگ لندن گفت که سقوط لیر ممکن است برخی پیامدهای منفی برای بانک‌های اتحادیه اروپا که به ترکیه وام داده‌اند، داشته باشد. او اما پیامدهای این وضعیت را «کوچک» دانست که نمی‌تواند بحران ایجاد کند.

لیر از آغاز سال جاری نزدیک به ۴۰ درصد ارزش برابری خود را از دست داده است. تنها در یک ماه گذشته ۱۷ درصد ارزش لیر تنزل یافته است.

ترکش تنش‌های سیاسی در بازار ارز

سقوط لیر از دو سال پیش آغاز شد، هنگامی که دولت ترکیه پس از کودتای نافرجام ۲۰۱۶ بسیاری از مخالفان را دستگیر و زندانی کرد. اختلافات درونی ترکیه و افزایش خشونت علیه مخالفان روابط ترکیه و شرکای تجاری‌‌اش را تحت تاثیر قرار داد. همچنین افزایش ناآرامی‌ها سهم ورودی گردشگران به عنوان یکی از منابع اصلی درآمد ارزی را کاهش داد.

با این حال نهادهای دولتی ترکیه همچنان نرخ رشد اقتصادی را رو به بالا و مناسب اعلام کردند. اما همزمان نرخ تورم و بیکاری از ۱۰ درصد عبور کرد.

رجب طیب اردوغان برای مقابله با این وضعیت بانک مرکزی را برای کاهش نرخ سود بانکی به منظور رونق اقتصادی تحت فشار قرار داد. مسئله‌ای که به باور منتقدان او، استقلال بانک مرکزی را خدشه دار کرد و موجب کاهش اعتماد به آینده شد.

به گزارش منابع دولتی در همین دوره میزان سرمایه‌گذاری خارجی در ترکیه کاهش یافته و هزینه‌های جاری دولت افزایش چشمگیری داشته است.

علاوه بر این تنش میان آنکارا و واشنگنتن طی روزهای گذشته وضعیت را بحرانی‌تر کرده است. این تنش پس از آن درگرفت که ترکیه اندرو برانسون کشیش امریکایی را بازداشت و در مقابل امریکا عبدالحمید گل، وزیر دادگستری و سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه را تحریم کرد.

هیئتی از مقام‌های دو کشور چندی قبل در این باره مذاکره کردند اما به نظر می‌رسد مذاکرات بدون نتیجه به پایان رسیده است.

اردوغان پیشتر از امریکا خواسته بود که فتح‌الله گولن رهبر مذهبی مخالف عدالت و توسعه را به دولت ترکیه تحویل دهد. خواسته‌ای که از سوی امریکا رد شد.

در این شرایط اردوغان اعلام کرده که روابطش با شرق - ایران، چین، هند و روسیه - را گسترش خواهد داد.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • هوشنگ

    جنگ های سرد تجاری تاریخا مقدمه ای هستند بر جنگهای داغ نظامی, دهه های آغازین قرن بیست و یکم هم از این قائده مستثنا نمی باشند. سیاست های خارجی وداخلی ترامپ نیز مانند برادران ج.ا. همواره به مبنای بحران زایی و بهره وری از این بحران برای پنهان کردن کثافت کاری های خودش است. این مسلک مرکانتیلامیزم هم که مثلا ترامپ از آن پیروی میکند, چندین قرن پیش نیز با مشکلات روبرو بود, چه برسد اقدام به پیاده کردن مرکانتیلامیزم در قرن بیست ی یکم و دوران سرمایه داری متاخرِ اطلاعاتی-شناختی. جهانی سازی از پایین به بالا و غیر سرمایه دارانه, با یک محتوا و مضمون ضد-سرمایه داری, تنها راه حل اساسی برای دوران کنونی است.

  • پویا

    با سقوط ارزش لیر وعمیقتر شدن اختلافات ترکیه و آمریکا تغییرات مهمی در معادلات اقتصادی، سیاسی و نظامی منطقه میتواند رخ دهد. یکی از آنها افزایش بیش از پیش مبادلات اقتصادی ترکیه با ایران و دیگری تضعیف ناتو ‌و قدرت بازدارندگی اتحادیه اروپا در مقابل گسترش سیاسی نظامی روسیه. احتمالا ترامپ فکر میکند که با افزایش فشارمیتواند امتیازات مهمی را در کوتاه مدت بگیرد تا نتایج انتخابات میان دوره ای (باتبلیغ دستاوردهای سیاست خارجی اش برپایه تعرفه های سنگین برای واردات از کشورهای رقیب)مطلوب وی باشد ولی اثرات منفی این نوع برخوردبامتحدان استراتژیک آمریکا دردراز مدت خودرانشان خواهندداد.

  • نقی

    سرطان اسلام سیاسی هر جا به قدرت رسیده نتیجه ای جز انحصار قدرت توسط قهر و خونریزی, و ورشکستگی اقتصاد کشور ( ایران, ترکیه, پاکستان,...) نداشته است.

  • خدا مرده است

  • صدیق

    ترکیه هم خدا دارد! کاملاً درست است، اما این دلیل نمی‌شود که خدای مردم ترکیه حامی یک فرد باشد. اگر چنین بود ایران ما هم می‌بایست بدلیل بودن خدا ارزش ریالش کم نمی‌شد! اما چنین نشد. یکی از مشکلات (برای مردم) و مزایای (برای حاکمان) حکومت‌های مذهبی این است که؛ تمام مصائب و مشکلات را خدا برای مردم مؤمن می‌خواهد، خدائی که با صابران است و خواسته‌اش تحمل حاکمان جاه‌طلب نادان است! خدائی که یک فرد را بر دیگران مسلط کرده تا با خیال راحت دیگران را قلع وقمع کند. اگر کسی منتقد سیاستهای اوست با خدا دشمن است، و اگر مردم با قحطی و مشکلات روبرو شدند باید تحمل کنند چون این آزمون خداوند بر مردم است! و اعمال سیاستهای آن حاکم فقط در جهت دستورات الهی است، بدون هیچ انحرافی از دستورات الهی و ... این جملات برای ما ایرانیها بسیار آشناست!!! انگار که در مورد شصت دست راستمان صحبت می‌کنیم که به علامت یک لایک بزرگ برای حاکمان می‌فرستیم! ما مردم ایران حدود 40 سال است که از این دست صحبتها از حاکمان جمهوری اسلامی می‌شنویم، و امروز ندا دهندگان خدا و دین در جمهوری اسلامی هر یک در خانه‌های 10 هزار متری زندگی می‌کنند (اگر خانواده‌هایشان در ایرانند!) و حسابهای بانکی‌شان در اروپا و آمریکا پر از پولهای دزدی، و فرزندانشان در بهترین دانشگاههای غربی، و کشور سوخته و فقیر به جای مانده همچون یک ظرف پر از نان کپک زده تنها مناسب برای کپکها و ویروسهای اسلامی جمهوری اسلامی است. من در خصوص ترکیه و مردم آن هیچ‌گونه اظهار نظری ندارم فقط شعار رهبر متظاهر به اسلام حزب حاکم آن کشور باعث شد تا از سر دلسوزی برای برادران و خواهران خوب ترکیه داستان غم‌انگیز خودمان را بازگو کنم شاید درسی هم برای آنها داشته باشد!