ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

سقف شیشه‌ای همچنان بالای سر مدیران زن

سقف شیشه‌ای یعنی موانع دستیابی زنان و اقلیت‌ها به سمت‌های مدیریتی تا وزارت. مولاوردی رفت، ابتکار ماند که بگوید سخن از برابری، برای دولت بحران ایجاد می‌کند.

معصومه ابتکار می‌گوید همچنان زمینه‌های کافی برای انتخاب وزیر زن در دولت روحانی وجود ندارد و کماکان سقف شیشه‌ای ابهامات شرعی و حساسیت‌ها درباره حضور زنان در برخی پست‌ها، مانع رسیدن زنان به مقامات بالاتر می‌شود و مطالبه سپردن پست‌های مهم مدیریتی به زنان با خطر مسئله‌ساز شدن برای دولت همراه است.

معصومه ابتکار و شهیندخت مولاوردی، دو معاون روحانی. یکی رفت، یکی ماند

ابتکار با تأکید بر کمیت حضور زنان در دولت روحانی اعلام کرده که دستیابی زنان به قدرت در یک روند روبه‌رشد قرار دارد و اکنون ۴۰ درصد از کارمندان دولت حسن روحانی را زنان تشکیل می‌دهند. در حالی که دو روز قبل شهیندخت مولاوردی، معاون رییس جمهوری در امور شهروندی به دنبال اجرای قانون منع به‌کارگیری بازنشستگان با نوشتن نامه‌ای اعتراضی از دولت خارح شد، ابتکار با اشاره به گزارش یکساله حضور زنان در جایگاه‌های مدیریتی در دولت دوازدهم گفته:

«این گزارش‌ها حاکی از یک رشد ۱۶,۵ درصدی از حضور مدیران زن در طول یکسال گذشته است و نشان دهنده رشد خوب در این زمینه است. بیشترین رشد زنان در بخشداری‌ها دیده می‌شود. همچنین در استان‌ها برای پست‌هایی مانند فرمانداری و مدیران کل استانی از حضور زنان استفاده شده است. بنابراین اگر آقای روحانی نتوانسته، وزیر زن انتخاب کند، اما در حال حاضر ۲۸ معاون وزیر و هم‌تراز معاون وزیر در دولت داریم و این روند ادامه دارد».

از سوی دیگر ابتکار گفت که مطالبه سپردن پست‌های مهم مدیریتی به زنان با خطر مسئله‌ساز شدن برای دولت همراه است:

«باید به این موضوع توجه داشته باشیم که اگر مطالبه ما این است که فقط به صورت ویترین و تشریفاتی زنان حضور داشته باشند، هیچ وقت اینگونه نبوده و تمام خانم‌هایی که در تمام دولت‌ها حضور داشتند، حتی در دولت‌های نهم و دهم ویترین نبودند. ما می‌خواهیم مدیر توانمند داشته باشیم، یعنی زنانی که می‌آیند، هم آموزش کافی دیده باشند و هم توانمندی لازم را برای مدیریت داشته باشند و نمی‌خواهیم خانمی در مسئولیتی قرار بگیرد که توان و ظرفیت لازم را برای مدیریت نداشته باشد، چراکه برای دولت و برای زنان مسئله‌ساز خواهد شد».

ابتکار با اشاره موانع خارج از دولت گفته:

«همچنین مسئله نگرش‌ها وجود دارد و ما کماکان در جاهایی سقف‌های شیشه‌ای داریم و در ارتباط با حضور خانم‌ها در برخی پست‌ها همچنان حساسیت‌هایی وجود دارد که به صراحت نمی‌توان گفت در فقه یا شرع ممنوعیت در خصوص آن وارد شده است یا خیر. به طور مثال زمانی که در دوره اصلاحات برای اولین بار بنده به عنوان معاون رییس‌جمهور منصوب شدم، این بحث مطرح شد که آیا وجاهت شرعی دارد یا خیر؟ اما هیچ فقیهی نگفت، این موضوع از نظر فقهی مشکل دارد».

اصطلاح سقف شیشه‌ای برای اشاره به موانع نامشهود در سلسه مراتب یا هرم سازمانی است که از دستیابی زنان یا سایر اقلیت ها به جایگاه‌های بالای مدیریتی جلوگیری می‌کند.

با توجه به اینکه زنان ایران نمی‌توانند به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شوند، وزارت بالاترین پست مدیریتی دولتی در دسترس آن‌ها به‌حساب می‌آید. علیرغم اینکه در دولت محمود احمدی‌نژاد مرضیه وحید دستجردی به عنوان اولین وزیر زن جمهوری اسلامی انتخاب شد، دولت حسن روحانی به عناوین مختلف از پیشنهاد وزیر زن به مجلس ایران خودداری کرده است.

قبل از دوره دوم ریاست جمهوری حسن روحانی، شهیندخت مولاوردی گفته بود که شرایط برای انتخاب زن در دولت فراهم است و استفاده نکردن از وزیر زن در کابینه بعدی قابل دفاع نیست. پیش‌تر نیز فراکسیون زنان مجلس در آستانه معرفی وزرای کار و اقتصاد به مجلس،‌ در نامه‌ای بی‌نتیجه به روحانی یادآوری کرده بود که توانایی‌های زنان را در معرفی گزینه‌هایش برای وزیران اقتصادی فراموش نکند.

فعالیت‌های معاونت امور زنان در دولت یازدهم و دوازدهم، مواردی چون حمایت از زنان شاغل، لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت، ورود زنان به ورزشگاه‌ها، اصلاح قانون گذرنامه و خروج زنان از کشور، ازدواج فرزند‌خوانده با سرپرست، بیمه زنان خانه‌دار، مرخصی زایمان زنان و تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با اتباع خارجی را در برمی گیرد اما با وجود بحث‌های گسترده در رسانه‌ها و بالا گرفتن مباحث موافق و مخالف، تقریبا هیچ‌کدام از این طرح‌ها به سرانجام مشخصی نرسیده است.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • منظر

    در نظامی که بر اساس آپارتید-جنسی و سرکوب وحشیانهء زنان و منع ورود زنان به بسیاری از فضاهای عمومی بنا شده, چه انتظار دیگری میتوان داشت . در سیستمهای لیبرال غربی که زنان یک قرن هست که دارند برای حقوقشان می جنگند, سقف شیشه ای هنوز موجود است, دیگه چه برسه به جمهوری جهنمی اسلامی "خودمان!"

  • Neda

    سه زن درویش زندانی در قرچک ورامین که خواستار باز پس گیری وسایل شخصی خود از مسئولان این زندان بودند، مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. گزارش‌ها حاکی است ​شکوفه یداللهی، الهام احمدی و سپیده مرادی که در بند ۷ زندان قرچک زندانی هستند، به دستور محمدی، رئیس این زندان مورد ضرب و شتم قرار گرفته‌اند. این زنان زندانی پیش از این در خردادماه به دلیل اطلاع‌رسانی درباره وضعیت غیراستاندارد این زندان - که در گذشته مرغداری بود- به بند زندانیان جرایم قتل، سرقت و مواد مخدر منتقل شده بودند.