ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران: گسترش ایدز در میان نوجوانان چشمگیر است

مینو محرز از افزایش ۱۰ برابری ایدز در میان زنان ایرانی خبر داده و دلیل شیوع چشمگیر این بیماری در میان نوجوانان را نیز عدم آگاهی و اطلاع‌رسانی دانسته است.

رئیس مرکز تحقیقات ایدز گفته است ایران علاوه بر افزایش ۱۰ برابری ایدز در میان زنان، شیوع چشمگیر این بیماری در نوجوانان را از سر می‌گذارند. مینو محرز دلیل این امر را عدم اطلاع‌رسانی درباره این بیماری و عدم آگاهی جوانان از شیوه‌های انتقال بیماری دانسته است.

در ایران بالغ بر ۶۶ هزار ۵۰۰ نفر به بیماری ایدز مبتلا هستند که فقط حدود ۳۵ هزار نفر آنان شناسایی شده‌اند.

محرز چندی پیش نیز گفته بود تماس جنسی به اصلی‌ترین راه انتقال ایدز در ایران تبدیل شده.

پیش از این انتقال این بیماری بیشتر از طریق اعتیاد با نسبت ۹۷ درصد مرد و ۳ درصد زن بود اما در دو سال اخیر تعداد زنان مبتلا از طریق روابط جنسی ۱۰ برابر شده است.

مینو محرز این بار در گفت‌و‌گو با خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) گفته است:

«پس از آنکه بیماری ایدز در میان معتادان تزریقی کنترل شد و در این زمینه کاهش آسیب صورت گرفت، اپیدمی موجود طبق معمول دیگر کشورها به سمت انتقال از طریق تماس‌های جنسی رفت و به همین دلیل تعداد زنان مبتلا به ایدز بیشتر شده است.»

او گفته است نه تنها زنان بلکه حالا نوجوانان نیز در معرض خطر بیماری ایدز هستند:

«متاسفانه آمار ایدز در میان نوجوانان نیز رشد چشمگیری داشته است»

با این حال به گفته محرز آموزش و پرورش در این زمینه کم‌کاری کرده است و نوجوانان همچنان به دلیل ناآگاهی درباره بیماری، دست به رفتارهای پرخطر جنسی می‌زنند:

«زمانی که با نوجوانان مبتلا به ایدز صحبت می‌کنیم، آنها نسبت به چگونگی برقراری ارتباط و راه‌های شیوع بیماری اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند.»

محرز دلیل سکوت مسئولان بخش آموزشی و انکار بیماری را قبح اجتماعی آن دانسته است:

«متاسفانه برخی نظرشان این است که آموزش نوجوانان و آگاهی دادن به آنها نسبت به بیماری ایدز بدآموزی دارد و تبعات دیگری به دنبال خواهد داشت، به همین دلیل ترجیح می‌دهند که درباره آن حرفی نزنند.»

بر اساس آمار وزارت بهداشت ایران، تا ابتدای دی‌ ۱۳۹۶ حدود ۳۶ هزار و ۵۷۱ مورد ابتلا به ایدز در ایران شناسایی شده که ۵۰ درصد آن مربوط به افراد ۲۱ تا ۲۵ ساله بوده است.

مینو محرز دو سال قبل هشدار داده بود چنانچه انتقال جنسی ایدز در ایران، با «وضعیت فعلی پیش برود»، این احتمال وجود دارد که در آینده نزدیک جمعیت عمومی مبتلا به این بیماری از یک درصد بگذرد و به «مرحله سوم شیوع» آن برسد.

مسعود مردانی، دبیر علمی کنگره بین‌المللی ایدز در حاشیه سومین گردهمایی بین‌المللی و هفتمین سمینار سراسری ایدز، حدود یک ماه پیش اعلام کرد که در حال حاضر در ایران ۶۶ هزار نفر به بیماری ایدز مبتلا هستند.

خرداد سال گذشته شیرین احمدی‌نیا، مدیرکل پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفته بود ازدواج موقت زمینه‌ساز گسترش ایدز است. با این حال مینو محرز مهم‌ترین دلیل را عدم آگاهی درباره رفتارهای جنسی پرخطر دانسته است.

او درباره اصول پیشگیری از بیماری ایدز گفته است:

«در پیشگیری از بیماری ایدز سه اصل وجود دارد که خلاصه و مخفف آن «ABC»  است. حرف A مخفف کلمه abstaint به معنای این است که خویشتن‌دار یا پرهیزکار باشیم که درباره آن آموزشی صورت نگرفته است. حرف B به معنای «وفادار باشید» و مخفف کلمه Be Faithful است و بالاخره حرف C به معنای اینکه از کاندوم استفاده کنید و مخفف Candom USE است. ۳۰ سال است این استراتژی وجود دارد، اما به آن توجهی نشده است.»

تشخیص بیماری

وزارت بهداشت اعلام کرده که دست‌کم یک سوم بیماران مبتلا به ایدز در ایران شناسایی نشده‌اند. در سراسر ایران در مجموع ۱۸۰ کلینیک بیماری‌های رفتاری وجود دارد. تست ایدز در این کلینیک‌ها رایگان است.

اما محرز گفته است: «مردم به دلیل عدم آگاهی نسبت به رفتارهای پرخطر و جدی نگرفتن بیماری حاضر به انجام تست نیستند و از طرفی هراس دارند که به آنها انگ زده شود و مورد قضاوت‌های نادرست قرار گیرند.»

در این میان برخی طرح‌ها موفق‌تر عمل کردند و باعث افزایش آگاهی و استقبال بیشتر از تست ایدز شدند؛ با این حال این رفتارها دوام نیافتند. به گفته محرز، «اتوبوس‌هایی سیار با شعار من هم تست می‌دهم در سطح شهر برای انجام تست رایگان از هموطنان تعبیه شده بود که مورد استقبال مردم قرار گرفت، اما فعالیت آنها متوقف شد.»

او افزود:

«هنوز برخی ان‌جی‌اوها با اتوبوس در سطح شهر حضور دارند، اما شیوه فعالیتشان آن‌طور که باید آشکار نیست»

به گفته محرز اقدامات مثبتی نیز در محیط‌هایی همچون زندان‌ها و دانشگاه‌ها صورت گرفته است:

«در زندان‌ها نیز به طور مداوم از بزهکاران و زندانیان تست گرفته می‌شود و آموزش عالی نیز تمهیدی اندیشیده تا در دانشگاه‌ها نیز از دانشجویان تست ایدز به عمل آید.»

محرز گفته است نه تنها جنبه‌های بهداشتی بلکه مشکلات اجتماعی در شیوع این بیماری نقش دارند، با این حال ارگان‌های مختلف در این زمینه با هم همکاری نمی‌کنند:

«فقط وزارت بهداشت کارش را درست انجام داده است و من نیز به عنوان کارشناس با آنها همراه هستم. درباره نحوه همکاری دیگر ارگان‌ها نیز باید بگویم که روند فعالیت آنها بسیار کند پیش رفته است.»

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.