ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

رکود اقتصادی در ایران فراگیر می‌شود؟

تنها ۲۱ درصد واحدهای تولیدی با بیش از ۷۰ درصد ظرفیت مشغول به کارند و بیش از ۴۲ درصد واحدهای صنعتی مستقر در شهرک‌های صنعتی با ظرفیت کمتر از ۷۰ درصد و بیش از ۵۰ درصد فعالیت می‌کنند.

دولت جمهوری اسلامی در لایحه بودجه سال آینده ایجاد بیش از یک میلیون شغل جدید را پیش‌بینی کرده است. گزارش مراجع دولتی اما بیانگر از دست رفتن مشاغل موجود و افزایش شمار بیکاران است. آیا اقتصاد ایران باردیگر به دوران رکود کامل باز می‌گردد؟

تصویری از یک کارخانه تعطیل شده- عکس: آرشیو

کاهش صادرات نفت، تحقق بودجه امسال و سال آینده را با تردید روبرو کرده است. هرچند که محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کسری بودجه را تکذیب کرده، اما برآورد مجلس شورای اسلامی بیانگر کسری بودجه حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی در سال ۹۷ است. این رقم برای سال آینده هم براساس لایحه پیشنهادی دولت بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

در چنین شرایطی دولت بدون مشخص کردن منابع، پیش‌بینی کرده بیش از یک میلیون فرصت شغلی ایجاد کند و بخشی از واحدهای تولیدی که با کمبود نقدینگی یا تامین مواد اولیه روبرو هستند را «بازسازی» کند تا به چرخه تولید بازگردند.

اوضاع از چه قرار است؟

زنجیره خودروسازی از بهار امسال با بحران روبرو است. خودروسازان خارجی ایران را ترک کردند، خودروسازان داخلی هم مطالبات قطعه‌سازان را برای افزایش قیمت گروگان گرفتند. در این وضعیت نیمی از کارگران قطعه‌سازان بیکار شدند و نیمی دیگر هم در آستانه بیکاری قرار دارند.

در حوزه انرژی و به ویژه نفت و گاز هم تامین مالی پروژه‌ها با مشکل روبرو است؛ خروج توتال و کاهش درآمدهای نفتی، ادامه این پروژه‌ها را با تردید روبرو کرده است. دولت از انتشار گزارش میزان پیشرفت پروژه‌ها خودداری می‌کند، اما به نظر نمی‌رسد حتی مشارکت شرکت‌های چینی و روسی هم بتواند ادامه فعالیت این پروژه‌ها در صورت تشدید تحریم را امکان‌پذیر کند.

در حوزه صنعت هم برپایه گزارش سازمان صنایع کوچک، تنها ۲۱ درصد واحدهای تولیدی با بیش از ۷۰ درصد ظرفیت مشغول به کارند. بیش از ۴۲ درصد واحدهای صنعتی مستقر در شهرک‌های صنعتی با ظرفیت کمتر از ۷۰ درصد و بیش از ۵۰ درصد فعالیت می‌کنند و ۳۵,۷ درصد واحدهای تولیدی کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت را به کار گرفته‌اند.

اوضاع در بخش کشاورزی هم همانند سال گذشته است؛ دولت هنوز راهکاری برای تامین آب کشاورزان اصفهان و خوزستان نیافته. این وضعیت نزدیک به ۵۰۰ هزار کشاورز را بیکار و ناچار به مشاغل دیگر و یا استفاده از خدمات حداقلی کمیته امداد کرده است.

بیکاران بیشتر می‌شوند؟

دولت نرخ رسمی بیکاری را کمی بیش از ۱۲ درصد اعلام کرده، نرخ واقعی بیکاری اما به گفته فعالان کارگری و نمایندگان مجلس حداقل ۲ برابر این رقم است. برآورد نهادهای دولتی بیانگر جمعیت ۳ میلیون ۳۲۶ هزار نفری بیکاران رسمی است. پیش‌بینی شده سالانه حداقل یک میلیون تن به جمعیت جویای کار افزوده شود.

برخلاف گزارش رئیس دولت جمهوری اسلامی که مدعی ایجاد سالانه یک میلیون فرصت شغلی طی سال‌های گذشته است، جمعیت بیکاران ایران سال به سال بیشتر شده است. تنها در فاصله تابستان ۹۶ تا تابستان ۹۷، ۲۳۶ هزار به جمیعت بیکار رسمی افزوده شده است.

این روند در سال‌جاری شدت بیشتری گرفته و تنها در صنعت قطعه‌سازی حدود ۲۰۰ هزار تن شغل خود را از دست دادند. در سایر بخش‌های تولیدی نیز اخراج کارگران تحت عنوان «تعدیل» به دلیل کاهش تولید ادامه دارد.

روزهای سخت‌تر در راهند؟

مقامات جمهوری اسلامی تحریم‌ها را عامل وضعیت موجود می‌دانند و شرایط فعلی را «جنگی» می‌خوانند. در این شرایط اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی برنامه دولت را «افزایش مشارکت بخش خصوصی» اعلام کرده است.

دولت در لایحه بودجه ۹۸ نیز دستگاه‌های اجرایی را به «خرید حداقل ۱۰ درصد خدمات از بخش خصوصی» و کاهش ۱۰ درصدی نیروی انسانی مکلف کرده است.

در همین رابطه قرار است بخشی از سهام دولت در شرکت‌های دولتی با سرعت بیشتری به بخش خصوصی واگذار شود. خصوصی‌سازی برق و آب هم در دستور کار دولت قرار دارد. دولت همچنین افزایش قیمت حامل‌های انرژی را هم در لایحه بودجه پیشنهاد کرده است.

برنامه دیگر دولت در لایحه بودجه سال آینده افزایش نرخ مالیات است، این افزایش قرار است بر مزدبگیران تحمیل شود چرا که بنیادهای حکومتی که فرار مالیاتی دارند، همچنان از معافیت مالیاتی ویژه برخوردارند. علاوه بر این به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه، دولت در بسته‌های حمایتی برای بخش تولید، کاهش مالیات و یا معافیت مالیاتی در نظر گرفته است.

تمامی این گزاره‌ها در کنار احتمال شدت گرفتن تحریم‌ها و کاهش صادرات نفت که کاهش درآمدهای دولت را در پی دارد، بیانگر افزایش تنگنا‌ها، تعطیلی واحدهای تولیدی و رشد نرخ بیکاری و بازگشت به دوره رکود اقتصادی است. رکودی که دولت دو سال پیش اعلام کرد با توافق هسته‌ای شرایط برای خروج از آن فراهم شده است.

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • sattar beheshti

    - در انفجار مقر تفنگداران آمریکایی در لبنان و عربستان، محسن رفیق‌دوست، فرمانده سپاه پاسداران در زمان انفجارها گفت: «آن مواد منفجره‌یی که با آن ایدئولوژی ترکیب شد و در مقر تفنگداران دریایی ۴۰۰افسر، درجه‌دار و سرباز را یکمرتبه به جهنم فرستاد، هم تی.ان.تی‌اش مال ایران بود هم ایدئولوژی‌اش». - مهدی طائب رئیس شورای قرارگاه راهبردی عمار در ۲۶بهمن ۱۳۹۱طی اظهاراتی جنجال‌برانگیز گفت: «سوریه استان سی و پنجم و یک استان استراتژیک برای ماست. اما اگر سوریه را از دست بدهیم تهران را هم نمی‌توانیم نگهداریم». - نماینده مجلس به نام محمود نبویان در بهمن‌ماه ۹۲ نیز اعتراف کرد: «۱۵۰ هزار سوری را به ایران آوردیم و به آنها آموزش نظامی دادیم و ۱۵۰ هزار نفر را همان‌جا آموزش داده و ۵۰ هزار نیروی حزب‌الله را به آنجا فرستادیم.» - - ناصر شعبانی، معاون عملیات قرارگاه ضد ثارالله. سایت حکومتی اعتمادآنلاین سه‌شنبه، ۱۶مرداد از قول این سرتیپ پاسدار نوشت: «به یمنی‌ها گفتیم دو نفتکش سعودی‌ها را بزنید و زدند... حزب‌الله لبنان و انصارالله یمن عمق عقبه ما هستند - جواد لاریجانی روز ۹خرداد ۹۷در مصاحبه‌یی با تلویزیون در رابطه با خروج آمریکا از برجام به همکاری رژیم ایران با القاعده و نقل و انتقال آنها از خاک ایران به دیگر کشورها اعتراف کرد و گفت:«یک مجموعه گزارشاتی بود که این عناصر القاعده که از عربستان می‌رفتند می‌خواستند بروند افغانستان یا جاهای دیگه اینها با پروازها یا زمینی می‌آمدند دم مرز تقاضا می‌کردند که شما مهر تون رو تو پاسپورت ما نزنید !

  • اکبر

    انشاالله نفت ایران را نه تنها نخرند تا دولت و حکومت ایران بفهمد چشم به دست دیگر کشورها ندوزد بلکه به زیر ساختهای کشور ایران توجه کند حاکمان و مسعولان چرا نمیفهمند باید قناتهای ایران را لوله کشی و بتن بندی کنند تا اب هدر نرود

  • اسداالله عسگراولادی هم کرکره صادرات را پائین کشید!

    اسداالله عسگراولادی هم کرکره صادرات را پائین کشید! ▪️اردوی کار: اسدالله عسکراولادی امروز اعلام کرده که بعد از64 سال، از2ماه پیش صادرات خود را تعطیل کرده وخیلی از صادرکنندگان دیگر هم چنین کرده اند. او با انتقاد شدید از سیاست های ارزی و سامانه دلالی ارز نیما، وابسته به بانک مرکزی گفته: فصل بسیار سخت اقتصادی در بهار98 پیش رو است. ▪️عسگراولادی در حوزه پسته، کشمش، زعفران، زیره و برگه زردآلو به صادرات مشغول بوده است.

  • فروپاشی تولید و تعطیلی واحد‌های صنعتی و کارگاه‌های تولیدی

    فروپاشی تولید و تعطیلی واحد‌های صنعتی و کارگاه‌های تولیدی ▪️اردوی کار: براساس آمار ارائه شده توسط سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران ۳۳۰۱۲ واحد تولیدی در شهرک‌ها و نواحی فعال و ۷۸۷۵ واحد تولیدی به دلائل گوناگون غیرفعال و تعطیل هستند. ▪️از مجموع ۱۱۸۰۷ واحد معادل ۳۵.۷ درصد با کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت و ۱۴۰۵۵ واحد معادل ۴۲.۵درصد با ظرفیتی بین ۵۰ تا ۷۰ درصد و تنها ۷۱۴۰ واحد معادل ۲۱.۸ درصد با بیش از ۷۰ درصدمشغول فعالیت هستند. ▪️تعطیلی این واحدهای تولیدی به معنای بیکاری و افزایش مشکلات معیشتی کارگران است. ▪️براساس ارقام مرکز آمار جمعیت بیکار کشور در تابستان امسال سه میلیون و ۳۲۶ هزار نفر اعلام شده که نسبت به همین زمان در سال گذشته ۲۳۷ هزار نفر افزایش یافته است. ۰.۷ درصد افزایش نرخ بیکاری نسبت به سال گذشته سبب شد تا این رقم به ۱۲.۲ درصد از جمعیت فعال کشور برسد

  • جنس مشکلات بنگاه‌های اقتصادی

    جنس مشکلات بنگاه‌های اقتصادی ▪️اردوی کار: کریم یاوری مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار در کارگاه آموزشی بیمه بیکاری در شهرستان آمل در باره «جنس مشکلات بنگاه‌های اقتصادی» به موارد زیر اشاره کرده: ▪️مشکل‌ نقدینگی ▪️بالابودن هزینه‌های تولید، ▪️انباشت محصولات تولیدی، ▪️نیاز به اصلاح ساختار، ▪️اختلاف بین سهامداران ▪️سوءمدیریت ▪️رکود صنعت، ▪️تحریم ها، ▪️واردات بی رویه، ▪️ قاچاق کالا ▪️مطالبات (معوقه) از نهادها و سازمان های مختلف ▪️البته علاوه بر موارد گفته شده، می توان به نرخ بالای مواد اولیه تولیدی، نرخ بهره بالای بانکی واحدهای تسهیلات گرفته، نوسانات ارزی، فقدان برنامه جامع توسعه صنعتی، سودآوری پائین تولید صنعتی و طولانی بودن چرخه آن نسبت به دلالی و معامله گری و خرید و فروش زمین هم اشاره کرد