ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

مسأله جولان: آیا در اتحاد عربی‌ـ‌اسرائیلی علیه ایران خللی ایجاد شده است؟

گفت‌و‌گو با یاسمین میظر، سردبیر نشریه کریتیک

اتحادیه عرب در بیانیه اخیرش از تصمیم ترامپ در مورد جولان انتقاد کرد و خواهان همکاری با ایران بود. آیا اتحاد عربی‌ـ‌اسرائیلی به میانجیگری واشنگتن علیه تهران به مشکل برخورده است؟ «زمانه» این پرسش‌ را با یاسمین میظر، سردبیر نشریه کریتیک در میان گذاشت.

اتحادیه عرب در بیانیه پایانی آخرین نشست خود تصمیم ایالات متحده برای به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان را محکوم کرد و به‌علاوه، خواهان همکاری با ایران بر اساس حسن همجواری و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر شد، هرچند تهران همچنان متهم اصلی در بی‌ثبات‌کردن منطقه باقی ماند. آیا روند نزدیکی دولت‌های عربی و اسرائیل به میانجیگری واشنگتن با مشکل مواجه شده است؟ با توجه به بحران اقتصادی ایران، نزدیکی اسرائیل و روسیه، و شکست دولت اسلامی (داعش)،‌ آیا تهران نیروهایش را از سوریه با وجود حمایت آمریکا از ضمیمه‌کردن بلندی‌های جولان به دست اسرائیل خارج می‌کند؟ «زمانه» این پرسش‌ها را با یاسمین میظر، سردبیر نشریه کریتیک و پژوهشگر دانشگاه آکسفورد (بریتانیا) در میان گذاشت.

نتانیاهو در کنار جرد کوشنر (چپ)،‌ داماد ترامپ و مذاکره‌کننده صلح خاورمیانه

[tabby title="گفت‌و‌گو با یاسمین میظر"]

🔘 یاسمین میظر می‌گوید: «همان‌طور که بسیاری از مفسران عرب اشاره دارند،‌ گاهی بیانیه‌های اتحادیه‌های عرب با عملشان فاصله‌ی بسیار زیادی دارد. بیش از هر چیزی این بیانیه نشان می‌دهد که سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی از سیاست بن سلمان [ولیعهد] فاصله گرفته است. سیاست بن سلمان نزدیکی با اسرائیل و پذیرش الحاق بیت‌المقدس شرقی به اسرائیل بود که بیانیه کنونی هم با آن مخالف است و هم با الحاق بلندی‌های جولان.»

این گفت‌و‌گو را در لینک زیر بشنوید و برای اطلاعات بیشتر درباره تحولات اخیر به پنجره کناری رجوع کنید:

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

[tabby title="اتحاد ترامپ و  نتانیاهو، فلسطین، سوریه"]

🔘 تاریخ روابط دولت کنونی ایالات متحده با دولت بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیری ــ راست‌گراترین دولت تاریخ اسرائیل که فوریه با حزب نژادپرست قدرت یهود ائتلاف بست ــ سرآغاز مرحله جدید و مخربی از مسأله فلسطین است.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری ایالات متحده از زمان به قدرت رسیدن با تصمیم‌گیری‌های مسأله‌زا در قبال فلسطین و اسرائیل به تنش‌ها در خاورمیانه دامن زده است. او یک سال پس از به رسمیت‌شناختن بیت‌المقدس (اورشلیم) به عنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارت آمریکا به آنجا، بلندی‌های جولان سوریه را بخشی از خاک اسرائیل دانست.

ترامپ در کنار رئیس‌جمهوری و نخست‌وزیر اسرائیل

در این مدت دولت آمریکا کمک‌‌های مالی به فلسطینیان را قطع کرد، دفتر جنبش آزادی‌بخش فلسطین (ساف) در واشنگتن را بست، و تلاش کرد که با زدودن عنوان پناهجو از فلسطینیان رانده‌شده از اسرائیل،‌ حق بازگشت آنها به سرزمین مادری را منتفی کند.

ترامپ در دوران کارزارهای انتخاباتی دستیابی به صلح در خاورمیانه و امضای «معامله قرن» بین طرفین فلسطینی و اسرائیلی را وعده می‌داد و پس از بر سر کار آمدن، این وظیفه را به جرد کوشنر دامادش سپرد. سابقه امنیتی کوشنر برای کار در کاخ سفید به دلیل احتمال تأثیرگذاری مقام‌های دولت‌هایی همچون عربستان و امارات متحده و اسرائیل بر او، تنها با توصیه مستقیم ترامپ ممکن شد.

این طرح هنوز رونمایی نشده اما بر اساس گزارش‌های تأییدنشده، حق تشکیل دولت فلسطینی به پایتختی بیت‌المقدس شرقی ــ طبق بیانیه‌های سازمان ملل ــ در آن به رسمیت شناخته نمی‌شود.

تا کنون دولت‌های عربی همراه اسرائیل به نظر می‌رسیدند. آمریکا در نشست امنیتی ورشو لهستان تلاش داشت اتحاد دولت‌های عربی و اسرائیل در خاورمیانه علیه تهران را برجسته کند. اما به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر سرزمین‌های اشغالی‌اش در جولان سوریه ــ کمک بزرگ ترامپ به نتانیاهو در آستانه انتخابات در اسرائیل ــ حتی اتحادیه عرب را نیز نگران کرده است.

همزمان نتانیاهو و ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه پس از مذاکرات‌ اخیرشان گفته‌اند که قرار است نیروهای نظامی تمام کشورهای ثالث ــ از جمله ایران ــ از سوریه خارج شوند. از سوی دیگر، گزارش‌هایی از کاهش کمک‌های مالی ایران به شبه‌نظامیان شیعه در سوریه خبر می‌دهند. ترامپ با خروج از توافق هسته‌ای جمهوری اسلامی و قدرت‌های گروه ۵+۱ تحریم‌ها علیه ایران را بازگرداند و اقتصاد ایران بحران‌زده شد.

جمهوری اسلامی یکی از مهم‌ترین متحدان بشار اسد دیکتاتور سوریه بود و از ابتدا به کمک او برای مقابله با اعتراض‌ها و شورش‌ها شتافت. به گزارش شبکه حقوق بشر سوریه،‌ از مارس ۲۰۱۱ تا مارس ۲۰۱۹، ۲۲۳ هزار و ۱۶۱ غیرنظامی در جنگ سوریه کشته شدند و دولت اسد و شبه‌نظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی مسئول کشتار ۸۸,۹۱ درصد از آن غیرنظامیان هستند.

دولت‌های اسرائیل و آمریکا هنوز به لحن تهدیدبار علیه ایران ادامه می‌دهند. در آخرین سفر مایک پومپئو وزیر خارجه ایالات متحده به اورشلیم، خبرنگار «شبکه رسانه‌ای مسیحی» (CBN) در مصاحبه‌ای ۲۳ مارس از او پرسید آیا ترامپ را خداوند برای نجات اسرائیل از تهدید ایران فرستاده است؟ و او پاسخ داد:‌ «به عنوان یک مسیحی، من قطعاً باور دارم که چنین چیزی ممکن است.»

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • آذران

    جولان یا گولان مال اسرائیل باشد بدتر ازاین نیست که مال حکومت بعثی ضدایرانی سوریه عضو کنفرانس 2+6 خلیج فارس باشد. حکومتی که برای ادامه خود به مردمش هم رحم نمی کند.