ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

بیژن مفید، هنرمندی که مخالف نادانی و خرافات بود

۲۲ خرداد سالروز تولد بیژن مفید است. قصه زندگی او در تبعید به سر آمد اما قصه‌های او در مخالفت با خرافات در جامعه مذهب‌زده باقی ماند.

۲۲ خرداد سالروز تولد بیژن مفید است. بیش از ۱۵۰ نمایشنامه رادیویی و تلویزیونی از این هنرمند فقید ایرانی به جای مانده. «شهر قصه»  روایتی تمثیلی از تحمیل خرافه‌ها و سنت‌ها در یک جامعه مذهب‌زده به فرد اما در خاطره‌ها باقی مانده است. «ماه و پلنگ» نیز از آثار به یادماندنی اوست.

دو اثر به یادماندنی بیژن مفید: شهر قصه و ماه و پلنگ

بیژن مفید ۲۲ خرداد ۱۳۱۴ در خانواده‌ای هنردوست در تهران به دنیا آمد. پدرش غلامحسین خان از هنرپیشه‌های تئاتر بود. بعد از تحصیلات متوسطه در رشته‌ زبان و ادبیات انگلیسی به تحصیل پرداخت. اما پیش از آن در دوران دبیرستان شیفته‌ تئاتر بود و تا پایان عمر به کار بازی، نمایشنامه‌نویسی و کارگردانی در تئاتر مشغول بود.

«شهر قصه» شناخته‌شده‌ترین اثر بیژن مفید است. او اما آثار به یادماندنی دیگری هم از خود باقی گذاشته است: «شاپرک خانم»، «کوتی و موتی»، «اولین پرواز گنجشک»، «خاموشی دریا» و «ماه و پلنگ» که روایتی است از عاشق شدن پلنگ به ماه که به طولانی شدن شب و مجال نیافتن خورشید برای طلوع می‌شود و جنگلی را در خاموشی و تاریکی فرومی‌برد: استعاره‌ای ملهم از نهضت ملی نفت ایران و تبعید دکتر محمد مصدق. بیژن مفید در مقدمه «ماه و پلنگ» نوشته است:

بیژن مفید

«قصه ماه و پلنگ در واقع ملهم از بخشی از زندگی و مبارزه آخرین مرد از سلاسه بزرگ‌مردان تاریخ ایران، دکتر محمد مصدق، است. دورانی شامل حرکت و قیام و سقوط او. با این همه هرگز متوقع دیدن سرگذشت دکتر مصدق نباشید، چه این کار وظیفه تاریخ‌نگاران است. این اثر که در چارچوب یک روایت قدیمی‌ نوشته شده، همان‌طور که گفتم فقط ملهم از شخصیت دکتر مصدق و دورانی خاص از زندگی اوست. قصه‌ای است به شکل سمبلیک و شاعرانه درباره مردی با آرزوها و رؤیاهایش (که در اینجا به صورت پلنگ، ماه و خواب پلنگ تصویر شده) که تک و تنها برپا می‌خیزد تا در این جهان چیزی زیبا و عمیق و درست بیافریند…»

نمایش «شهر قصه» هم یک اثر ثمثیلی است در نکوهش نادانی، خرافات و سنت‌هایی که در یک جامعه مذهب‌زده به انسان‌ها تحمیل می‌شود و به چیستی و کیستی آن‌ها جهت می‌دهد. مفید در مقدمه این نمایشنامه نوشته است:

«این نمایش در اصل از یک روایت عامیانه گرفته شده است. منتهی من به آن شکل تمثیلی دادم. حکایت دردناک آدمی است که نادانی، خرافات و سنت‌های تحمیل شده به او زندگی‌اش را محدود کرده است.»

بیژن مفید در «شهر قصه» اجرای نقش شخصیت‌های روباهِ ملا و شتر نقال، و بهمن مفید برادر او در نقش خرس رمال و بُز بزار، و بالاخره کوچک‌ترین برادرش هومن مفید نقش موش عاشق را به عهده داشتند. نقش داستان‌گوی «شهر قصه» را نیز جمیله ندایی به عهده داشت. سهیل سوزنی نقش طوطی شاعر و اسب عصار را ایفا می‌کرد. از دیگر بازیگران این نمایشنامه می‌توان از تهمینه مدنی در نقش کوتاه خاله سوسکه، عباس جاویدان در نقش گربه، فرهاد صوفی در نقش سگ و آرش در نقش میمون نام برد. اصلی‌ترین شخصیت در «شهر قصه» اما فیل بود که ایفای نقش آن را در همه اجراها حسین والامنش به عهده داشت.

جمیله ندایی در گفت‌وگویی که ایرج ادیب‌زاده، گزارشگر وقت رادیو زمانه در سال ۱۳۸۸ با او انجام داده گفته است:

«شهر قصه رؤیای یک قصه‌گوست که یک شهر خیالی را تعریف می‌کند. در این شهر خیالی حیواناتی هستند که هرکدام از این حیوانات نمونه‌ آدم‌هایی هستند که جامعه را می‌سازند. این قصه‌گو بدبختی‌ها، خوشبختی‌ها و برخوردهایشان را باهم تعریف می‌کند با یک طنز گزنده‌ای نسبت به جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم. به نظر من به همین دلیل است که مسأله‌ای که در شهرقصه مطرح می‌شود، یک مسأله‌ همیشگی است.»

یکی از دلایل اقبال بیژن مفید این بود که او نه تنها با شعر و ادبیات ایران آشنایی عمیقی داشت، بلکه موسیقی و دستگاه‌های ایرانی را هم می‌شناخت. «دو تا چشم سیاه داری» از سروده‌های او بود که با صدای گرم و گیرایش به اجرا درآمده و هنوز هم از ترانه‌های به یاد ماندنی در موسیقی ملی ایران است. تأثیرپذیری از نمایش‌های روحوضی و تعزیه که در سال‌های قبل از انقلاب در حلقه‌هایی از هنرمندان نوجوی تئاتر ایران مرسوم بود یکی دیگر از ویژگی‌های آثار مفید است. بیژن مفید تلاش داشت با هنرش فاصله بین روشنفکران و مردم را کم کند. از گفته‌های اوست:

«دو دسته‌ روشنفکر و مردم عادی در عصر ما، روز‌به‌روز از هم بیشتر فاصله می‌گیرند: این فاصله باید روزی از بین برود. کار من کوششی‌ست برای پر کردن این خندق ذهنی بین روشنفکر و مردم.»

به تعبیر بیژن مفید – این خندق ذهنی – اما چهار دهه بعد از انقلاب ۵۷ نه تنها همچنان بر جای خود باقی است، بلکه روز به روز به ژرفای آن افزوده می‌شود.

بیژن مفید در سال‌های پس از انقلاب مانند بسیاری از هنرمندان تحول‌خواه اجازه‌ فعالیت پیدا نکرد و ناگزیر به آمریکا رفت. بعد از دو سال تبعید اما دچار یأس و نومیدی شد. زندگی او به سر آمد، اما قصه‌های او همچنان باقی ماند.

دو تا چشم سیاه داری، بیژن مفید



این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • محمد رضا شهاب

    روحش شاد هنرمندی کم نظیر و انسانی صمیمی و ایراندوست بود. شانس آشنائی با این خانواده هنرمند وهنر دوست نصیبم شده بود. یاد او ماندگار خواهد بود زندگی صحنه تنهای هنرمندی ماست هر کسی نغمه خود خواند از صحنه رود صحنه پیوسته بجا ست خرم آن نغمه که مردم بسپارند

  • جن زیر عبای ملا,

    متاسفانه متن شعر "شهر قصه" را پیدا نکردم, اما آنچه از خاطرهء گوش دادن به یاد مانده است, نقش بسیار منفی, لوده و مسخرهء آخوند در "شهر قصه" است. نقش ملا (مکتبچی, معلم) به روباه داده شده, دغلکاری, بچه بازی و نادرستی ملا به بهترین وجه شاعرانه بیان می شود, و با پنهان شدن جن زیر عبای ملا, بخش روباه پایان میابد. امسال حدود ۴۰ سال می شود که جن از زیر عبای ملاهای روباه بیرون آمده.

  • مهربان

    بیژن مفید در سال ۱۹۸۳ (زمانیکه ابزار موسیقی، و هنرمندان تقریبن تمام شاخه های هنری در محدودیت اسفباری در ایران قرار داشتند)در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در شهر لانگ بیچ سخنرانی جالبی در رابطه با حکومت اسلامی و محدودیت های ایجاد شده برای هنر و هنرمندان سخنرانی کرد و بطور علمی ٔٔپیشگوئی کرد که هنر نمیتواند در محدودیت قرار بگیرد و از جائی در همین حکومت اسلامی سر بر خواهد آورد. و آن پیش بینی دیری نپائید که بواقعیت پیوست. او در همان زمان گله مند بود که بعضی جریانهای سیاسی (مشخصن مجاهدین) با سوئ استفاده از داستان شهرقصه ایشان با تغیراتی در داستان بهروری سیاسی کرده بودند. یاد بیژن مفید گرامی باد

  • راویان قصه‌های رفته از یادیم

    دوستان همچنین میتوانند برای شنیدن اجراهای بیژن مفید سری به سایت "راوی حکایت باقی" [parand.com] بزنند. - بیژن مفید (مجموعه ترانه‌ها)

  • روزبه

    یادش گرامی.