ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

چالش اصلاح‌طلبان: خروج از انتخابات یا ائتلاف با اصول‌گرایان؟

سعید حجاریان می‌گوید تحریم انتخابات به معنای پایان اصلاح‌طلبی به شکل کنونی‌اش است. بهزاد نبوی با تکیه بر «عقل سلیم» خواهان ائتلاف با اصول‌گریان است.

تکلیف اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس شورای اسلامی روشن نیست.چهار استراتژی در کنار هم پیشنهاد شده است: «حضور مشروط»، «سکوت در انتخابات»، «حضور بی‌قید و شرط در انتخابات» و «خروج از انتخابات». مبنای همه این استراتژی‌ها بر انفعال و انتظار است. سعید حجاریان که از او به عنوان تئوریسین جریان اصلاح‌طلبی یاد می‌کنند، بر این نظر است که خروج از انتخابات به معنای پایان جریان اصلاح‌طلبی به شکل کنونی است.  بهزاد نبوی که به شکل‌گیری یک آرایش جدید سیاسی اعتقاد دارد خواهان ائتلاف اصلاح‌طلبان با اصول‌گرایان است.

سعید حجاریان و بهزاد نبوی

هفته گذشته مرتضی الویری عضو شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان هشدار داده بود که حتی یک  رأی ریزشی اصلاح‌طلبان به صندوق اصول‌گرایان نمی‌ریزد و اگر نرخ مشارکت هم پایین باشد، در هر حال اصول‌گرایان پیروز می‌شوند. جواد امام یکی دیگر از اعضای شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان نیز پیشنهاد داد که اصلاح‌طلبان با شورای نگهبان جلسه‌ای پیرامون شرایط برابر با اصول‌گرایان برای ورود به انتخابات برگزار کنند. امام این پرسش را مطرح کرد: چه انتظاری دارید؟ انتظار دارید که از افراد رقیب کاندید قرض بگیریم و در انتخابات شرکت کنیم؟

احتمال رد گسترده صلاحیت کاندیداها تنها مشکل اصلاح‌طلبان نیست. اختلافات درونی به سردرگمی اصلاح‌طلبان دامن زده است. سعید حجاریان در گفت‌وگو با «سازندگی» پبشنهاد تازه‌ای مطرح کرد: تهیه منشور اصلاح‌طلبی بر اساس «حضور مشروط» در انتخابات که مبتنی بر آن است که ابتدا اصلاح‌طلبان ببینند هسته اصول‌گرایان چگونه انتخاباتی را می‌خواهد برگزار کند:

«در این منشور تأکید خواهد شد وظیفه نماینده اصلاح‌طلب چیست. افراد باید این منشور را امضاء کنند و تعهد و وابستگی‌شان را به اصول و مبانی اصلاح‌طلبی اعلام کنند.»

در انتخابات هیأت رئیسه مجلس که اوایل خرداد سال جاری برگزار شد، ۱۰۵ رأیی که فراکسیون امید به گلدان عارف ریخت، سبب شد که علی مطهری کرسی نایب رئیسی مجلس شورای اسلامی را از دست بدهد. حجاریان با تکیه بر این تجربه که برای اصلاح‌طلبان ناخوشایند بود به سازندگی گفت:

«ما اگر صد نماینده داشته باشیم اما لیدر نداشته باشند به هر طرفی می‌لغزند و هزینه ایجاد می‌کنند. فراکسیون امید به چنین وضعیتی دچار شد لذا می‌بینیم استراتژی دقیق ندارد و مواضع‌اش ناهمگون و رأی‌هایش غیر شفاف است.»

بهزاد نبوی اما در گفت‌وگو با خبرآنلاین راه دیگری را پیشنهاد  داد: اصول‌گرایان باید برای کنار زدن تندروها با چهره‌های اعتدالی اصول‌گرا ائتلاف کنند:

«من معتقدم که از سال ۹۲ یا حتی ۸۸ به این سو، ارایش جدیدی در کشور در حال شکل‌گیری است. اصلاح‌طلب‌ها و اصول‌گراهای میانه‌رو و معتدل در کنار هم قرار گرفتند و این روند در مجلس دهم روشن‌تر شد. من تندروی و میانه‌روی را پوششی فراتر از اصلاح‌طلبی و اصول‌گرایی می‌بینم.»

نبوی در ادامه این گفت‌وگو با تکیه بر «عقل سلیم» گفت:

«اگر اصلاح‌طلبان پیروز شوند بهتر است. ولی اگر قرار باشد تندروها پیروز شوند با ائتلاف اعتدال‌گرایان، برای حفظ امنیت ملی و منافع باید دومی را ترجیح داد.»

سعید حجاریان اما این نظر را رد کرده است:

« اکنون، مردم به جریان‌های سیاسی بی‌اعتماد هستند و هر نوع لغزش و اشتباه تاکتیکی و استراتژیک به مثابه مرگ یک جریان است، امروزه برخی از مردم می‌گویند شما گفتید به روحانی رأی بدهید تا شرایط سامان شود. اما اینطور نشد، فلذا دیگر با طناب شما به چاه نمی‌رویم. پس، اگر گفتار انتخاباتی تولید می‌کنیم باید مبتنی بر تحلیل‌های دقیق باشد نه صرفاً هراس‌افکنی و انتخاب بین بد و بدتر و بدترین.»

حجاریان عبور از انتخابات را هم به معنای پایان اصلاح‌طلبی به شکل کنونی‌اش دانسته است:

«عبور مقطعی از انتخابات رویکرد مناسبی باشد. اما نیاز به ترویج آن نیست. اگر شرایط فراهم نشد، با ذکر دلایلی از خیر انتخابات می‌گذریم همین، اما "عبور از انتخابات" استراتژی دقیقی نیست، زیرا حکم به پایان پروژه اصلاحی سیاست‌محور می‌دهد.»

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • sattar beheshti

    سعید حجاریان، گفت: «اگر شرایطی به وجود بیاید و مانند کشورهای دموکراتیک پلاستیک گلخانه را بردارند و انتخابات شفاف شود و هیچ گونه حمایتی صورت نگیرد، نه تو مانی و نه من!. نه اصول‌گرایی باقی می‌ماند و نه اصلاح‌طلبی!. حال باید از اصول‌گرایان پرسید می‌خواهند شرایط گلخانه‌ای را ادامه دهند»?!!. امروزه برخی از مردم می‌گویند شما گفتید به روحانی رأی بدهید تا شرایط سامان شود؛ اما این طور نشد، فلذا دیگر با طناب شما به چاه نمی‌رویم. پس، اگر گفتار انتخاباتی تولید می‌کنیم باید مبتنی بر تحلیل‌های دقیق باشد نه صرفاً هراس‌افکنی و انتخاب بین بد و بدتر و بدترین!!».

  • سایه روشن

    اسهال طلب = کلاهبرداران و شیادان سیاسی ملایان اسهال طلب = ملیجک های و دلقکهای خامنه ای انتخابات اسلامی= انتصابات خامنه ای اینها چقدر پررو هستند "آقایان" شما که دیگر آبرو و اعتباری برایتان نمانده شرم و حیا هم ندارید هر چهار سال یکبار در دکانتان را باز میکنید. لطف کنید بیلان چهل سال شرکتتان در این حکومت را بما بدهید بغیر دزدی و فساد و جنگ و از هم پاشیدگی کشور چیزی هم هست؟ انتخابات برای اصلاح امور است نه امتدا سیاست چهل سال خرایکاری شما . مردم با عدم شرکت در انتخابات تنفر خود از این رژیم جهل و دروغ نشان بدهید. اینها من و شما را ساده لوح و ابله فرض کرده اتد.

  • "...دیگه تمومه ماجرا!"

    "...دیگه تمومه ماجرا!"

  • esmail abdollahzadeh

    در ایران اصلاح طلب وجود ندارد. آنها مزدوران و نوکران رژیم ملایان هستند که وظیفه ی اصلی آنها حفظ رژیم سرکوب و جنایت ملایان است. این مزدوران رژیم ملایان می‌دانند که اگر رژیم ملایان ساقط شود تمام آنان باید کاسه ی گدایی به دست بگیرند. آنها همان جنایتکاران زمان خمینی جلاد هستند که رنگ عوض کرده اند و اسم اصلاح طلب بر خود گذاشته اند. فرق است بین کسی که شغلش اصلاح طلبی است و کارش فریب مردم است با اصلاح طلب واقعی. در ایران تماما اسم اصلاح طلب بر خود گذاشته اند و از این راه نان در می آورند.