ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

مطهری: دولت و حکومت پاسخگوی ماجرای مازیار ابراهیمی باشند

علی مطهری از مسئولان خواسته دروغ نگویند و برای نشان دادن «اقتدار نظام»، افراد بی‌گناه را متهم نکنند. او از «نظام» که وارد عمل شده و افراد بی‌گناه را نجات داده، تشکر کرده است.

علی مطهری، نماینده تهران در مجلس از دولت و به گفته او «به ‌طور کلی حکومت» خواسته است پاسخگوی «ابهامات ایجاد شده» درباره ماجرای مازیار ابراهیمی باشند.

مازیار ابراهیمی

مطهری روز چهارشنبه ۳۰ مرداد در گفت‌و‌گو با خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا) موضوع مطرح شده از سوی مازیار ابراهیمی را «بسیار مهم» دانسته و گفته است:

«اینکه تروری اتفاق افتاده و بعد مسئولان امنیتی و اطلاعاتی کشور برای اینکه به سرعت جوابی به مردم بدهند و مسئولیت را از سر خود بازکنند، اقدام به بازداشت افرادی کنند و بعد هم آنان را تحت فشار به اعترافاتی درباره ترور دانشمندان هسته‌ای ایران وادار کنند و در صدا و سیمای جمهوری اسلامی هم نمایش دهند، اصلا متناسب با اخلاق و روش‌های اسلامی ما نیست.»

منظور مطهری از «اخلاق» و «روش‌های اسلامی» مورد نظرش روشن نیست اما شکنجه در بازداشتگاه‌ها و زندان‌های ایران به موضوعی عادی تبدیل شده و معمولا هر روز خبرهایی درباره آزار یا شکنجه متهمان یا زندانیان در منابع حقوق بشری منتشر می‌شود. گرچه سطح این آزارها متفاوت است و در مواردی همچون موضوع مازیار ابراهیمی، حساسیت افکار عمومی برانگیخته می‌شود. موارد مشابه اما ویدئوهای منتشر شده از اعتراف گرفتن نیروهای امنیتی از همسر سعید امامی، متهم اصلی قتل‌های زنجیره‌ای است، یا آن‌چه به دنبال اعتراض‌ها به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۸۸ در بازداشتگاه کهریزک رخ داد.

مورد دیگر شکنجه که در ماه‌های اخیر از سوی متهمان رسانه‌ای شد و واکنش افکار عمومی را به دنبال داشت مربوط به پرونده بازداشت‌شدگان اعتراض‌های کارگری شرکت نیشکر هفت‌تپه و به طور مشخص شکنجه اسماعیل بخشی و سپیده قلیان در بازداشتگاه اداره اطلاعات اهواز است.

    این موارد معمولا در جمهوری اسلامی استثنا دانسته می‌شوند اما علی مطهری این بار به طور مشخص از موارد این‌چنینی نام برده و خواستار روشنگری و پاسخگویی شده است:

    «در موضوع انفجار در حرم امام رضا در سال ۷۳ نیز ابهاماتی مطرح است و لازم است درباره آن روشنگری صورت بگیرد. در موضوع قتل‌های زنجیره‌ای نیز چنین اتفاقاتی افتاد و می‌توان گفت که آن موضوع نیز از نظر مساله حفظ نظام از همین قماش است. آنجا هم می‌گفتند ما برای اینکه دگراندیشان و روشنفکران را بترسانیم، چند نفر از آنها را از بین می‌بریم. مساله قتل داریوش فروهر و همسرش نیز از همین جنس بود. مساله تصمیم به قتل نویسندگان (شانزدهم مرداد سال ۷۵) در ماجرای اتوبوس حامل نویسندگان در سفر به ارمنستان نیز به همین شکل بود.»

    مطهری گفته که ممکن است سازمان‌های اطلاعاتی دنیا از این قبیل اقدامات انجام دهند و توجیهاتی هم برای آن داشته باشند اما جمهوری اسلامی به عنوان حکومتی اسلامی مجاز به این قبیل اقدامات نبوده و نخواهد بود:

    «نمی‌توانیم به بهانه حفظ نظام و نشان دادن اقتدار آن به چنین اقداماتی دست بزنیم. ما در حکومت اسلامی حق این اقدامات را نداریم چرا که اسلام، دست ما را بسته است. با این حال متاسفانه شاهد هستیم که در جمهوری اسلامی از این اتفاقات رخ می‌دهد و افرادی به بهانه حفظ نظام، ممکن است فردی را که جنایتی مرتکب نشده متهم کنند. آن ‌هم فقط برای اینکه جوابی به مردم داده باشند. این ظلم است؛ ما مجاز به این اقدامات نیستیم.»

    به گفته مطهری کسانی که این اقدامات را انجام می‌دهند، فکر می‌کنند در حال «خدمت به نظام» هستند و عمدتا توجیهی با این مبنا برای خود ایجاد می‌کنند که ما برای حفظ نظام می‌توانیم به چنین اقداماتی دست بزنیم.

    او از این افراد پرسیده است:

    «اگر قتل‌های زنجیره‌ای و مانند آن انجام نشده بود، نظام از بین رفته بود؟ اساسا چه نیازی به این کارها وجود داشته و دارد؟ البته باید گفت همیشه این افراد در بدنه نهادهای امنیتی و اطلاعاتی هستند و مقامات عالی‌رتبه معمولا اجازه انجام چنین اقداماتی را نمی‌دهند.»

    این نماینده مجلس خواسته است که موارد مازیار ابراهیمی عبرتی برای مسئولان دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی باشد.

    مطهری از اینکه «این بی‌گناهان اعدام نشدند»، ابراز خوشحالی و از نظام جمهوری اسلامی که وارد عمل شده و این افراد را نجات داده تشکر کرده است.

    او همچنین از دولت و حیدر مصلحی، وزیر پیشین اطلاعات خواسته است حتما پاسخگوی این موارد باشند:

    «آنها باید بگویند چرا و به چه دلیل و با چه مجوزی این اقدامات را انجام دادند. آقای مصلحی باید پاسخگوی این سوالات و ابهامات ایجادشده باشد.»

    به گفته مطهری اما نمایندگان در مورد این ماجرا راهی جز طرح سوال از محمود علوی، وزیر فعلی اطلاعات ندارند و او باید پاسخ سوال‌ها و ابهام‌های این پرونده را از وزیر اطلاعات سابق گرفته و به مجلس ارائه دهد.

    در روزهای گذشته محمود صادقی، یک نماینده دیگر مجلس از طرح سوالش درباره ماجرای مازیار ابراهیمی خبر داد و متن سوالش از وزیر اطلاعات دولت حسن روحانی را در توئیتر خود منتشر کرد.

      مطهری در بخش دیگری از صحبت‌هایش به ایسنا گفته است همه ‌چیز باید در کشور روشن و شفاف باشد:

      «ما نباید به مردم دروغ بگوییم. اگر روزی تروری در کشور اتفاق افتاد و دستگاه‌های مسئول به هر دلیلی نتوانستند قاتل را پیدا کنند، بیایند و این موضوع را به مردم اعلام کنند. نباید بی‌جهت و برای اینکه به قول خودشان اقتدار نظام را نشان دهند، افراد بی‌گناهی را متهم کنند. نظام جمهوری اسلامی باید الگویی باشد برای تمام جهان. نمی‌شود که ما هم مانند سایر نظام‌های امنیتی و اطلاعاتی از این قبیل جنایت‌ها انجام دهیم.»

      او درباره ماجرای مازیار ابراهیمی هم سکوت را جایز ندانسته و گفته است افرادی که ثابت شده اشتباه کرده‌اند، باید عذرخواهی کنند و همزمان خسارت‌هایی را که به آن افراد وارد کرده‌اند، جبران کنند:

      «حتی باید از خانواده آنان نیز دلجویی شود. این اقدامات است که اعتماد جامعه را به نظام جمهوری اسلامی افزایش می‌دهد. پنهان‌کاری موضوع درستی نیست. اگر در جایی اشتباهی انجام شده باید این موضوع را اعلام کنیم. هیچ اشکالی ندارد. ما باید بدانیم که اقتدار نظام جمهوری اسلامی مستقیما به اعتماد مردم بستگی دارد. بنابراین امروز دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی و حتی قضایی و کلیه افرادی که خطا کرده‌اند، باید عذرخواهی کنند. این موضوع باید به امری رایج در کشور تبدیل شود.»

      در اولین واکنش رسمی به این ماجرا اما علی ربیعی، سخنگوی دولت، روز دوشنبه ۲۸ مرداد در نشست خبری خود گفت این موضوع به این دولت ارتباطی ندارد و کارشناسان ضدجاسوسی در پرونده مازیار ابراهیمی نبوده‌اند و کارشناسان دیگری در این پرونده دخیل بوده‌اند.

      او درباره این «کارشناسان» دخیل در پرونده توضیح بیشتری نداد.

      اصطلاح کارشناس در ادبیات امنیتی جمهوری اسلامی برای اشاره به بازجو به کار می‌رود.

      ربیعی اما در ادامه گفت:

      «اطلاعات کلی‌ای که در این زمینه دارم این است که به جز یک مورد در بقیه موراد کار کارشناسی صورت نگرفته است.»

      او همچنین گفت که همان موقع از این افراد دلجویی و عذرخواهی شده است.

        در واکنش به این اظهارات علی ربیعی، برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی از او خواسته‌اند که درباره ماجرای ارس امیری، کارمند سابق شورای فرهنگی بریتانیا توضیح دهد که در همین دولت به اتهام جاسوسی فرهنگی به ۱۰ سال حبس محکوم شده و این حکم به تازگی در دادگاه تجدیدنظر تایید شده است: دادگاه تجدید نظر حکم ۱۰ سال زندان ارس امیری را تایید کرد

        ارس امیری در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی نوشته است که این حکم به دلیل همکاری نکردن او با ماموران وزارت اطلاعات و نپذیرفتن پیشنهاد جاسوسی برای این وزارتخانه برای او صادر شده است:

        مازیار ابراهیمی اما در واکنش به گفته‌های علی ربیعی گفته است اگر مسخره کردن ما توسط بعضی از آقایان آن اواخر که به قول خودشان دلجویی می‌کردند دلجویی است، بله راست می‌گویند:

        «آن‌ها در مقابل اعتراض ما به این همه مدت بازداشت، می‌گفتند مقصر خودتان هستید. شما اشتباه کردید. به خاطر حرف‌هایی که زدید اینجا هستید. من گفتم ببخشید مست کردیم آمدیم به اشتباه زنگ در اوین را زدیم و آمدیم داخل. آقایان در ازای وثیقه‌هایی که در اختیار داشتند مبلغی را به زور به خانواده من دادند که یک‌سوم مبلغی نبود که از خانواده من گرفتند. گفتند یا برادرت را برمی‌گردانیم ایران یا این مبلغ را بگیر و ماجرا را تمام کن. از طلبم از صداوسیما هم که اصلا کسی حرفی نمی‌زند. چرا کسی حرفی نمی‌زند از تحت فشار گذاشتنم برای صرف‌نظر کردن از شکایتم علیه وزارت اطلاعات در دادسرای نظامی؟ یک قرارداد یک میلیون و ۹۳۵ هزار یورویی با صداوسیما داشتم که با یک متمم می‌شد ۲.۵ میلیون یورو. این‌ها چه شدند؟ سلامتی من چه شد؟ این چه‌طور دلجویی بود وقتی همه چیز را با تهدید تمام کردند؟»

        ابراهیمی با مخاطب قرار دادن سخنگوی دولت گفته است:

        «آقای ربیعی! اگر از این ماجرا اطلاع دقیقی ندارید فقط همین را بگویید. اما اطلاعات غلط به خورد مردم و کسانی که مخاطبتان هستند ندهید. این حرف شما بیش از پیش بر بی‌گناهی متهمان این پرونده صحه می‌گذارد و ناصوابی رفتاری که با ما شد را عیان می‌کند.»

        او همچنین تاکید کرده است که بخشی از ماجراها و شکایتش از وزارت اطلاعات در دولت اول حسن روحانی اتفاق افتاده است.

        مازیار ابراهیمی از متهمان ترور «دانشمندان هسته‌ای» ایران و متهم به جاسوسی، خرابکاری و بمبگذاری در یک پایگاه موشکی سپاه پاسداران است که پس از ۲۶ ماه بازداشت، بی‌گناه دانسته و آزاد شده است.

        او که اکنون در آلمان به سر می‌برد و به این کشور درخواست پناهندگی داده است، گفته است که نیروهای امنیتی با شکنجه‌های شدید از جمله زدن بیش از ۶۰۰ ضربه کابل به کف پاهای او، به اعترافات ساختگی وادارش کرده‌اند.

        ابراهیمی گفته است از وزارت اطلاعات و صداوسیما شکایت کرده اما پاسخ گرفته است که باید از اینکه زنده است خوشحال باشد.

          این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

          آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

          .در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

          توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

          نظر بدهید

          در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

          نظرها

          نظری وجود ندارد.