ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

آبگیری سد گتوند دو روستای دیگر را زیر آب برد

مسئولان شرکت آب و نیرو و سد گتوند هیچگونه هشداری درباره افزایش تراز آب در این سد اعلام نکرده و از «تملک» اراضی این روستاها خودداری می‌کنند.

آبگیری سد گتوند در روزهای اخیر منجر به افزایش تراز سد و غرق شدن دو روستای دیگر در مسجد سلیمان شد. براساس اعلام مسئولان محلی ساکنان روستاها هشداری در این زمینه دریافت نکرده‌اند و مبلغی بابت زمین‌هایشان به آن‌ها پرداخت نشده است.

آبگیری سد گتوند و بالا آمدن تراز دریاچه این سد تاکنون ساکنان ۴۱ روستا را آواره کرده است. عکس: مجتبی گهستونی

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) ادامه آبگیری سد گتوند و بالا آمدن سطح آب دریاچه سد منجر به زیر آب رفتن روستاهای «پرنوشته» و «تلخاب تاجدین» از توابع مسجدسلیمان شد. دریاچه این سد در محدوده شهرستان‌های لالی و مسجدسلیمان قرار دارد.

براساس اظهارات یکی از اهالی روستای «تلخاب تاجدین» بارندگی‌های بهار باعث بالا آمدن آب سد شده بود، اما در دو سه هفته گذشته ارتفاع آب بالاتر رفته و به سمت روستاها پیشروی کرده است. او در مورد وضعیت ساکنان روستا گفت:

«در روزهای گذشته هیچگونه هشداری برای تخلیه خانه ها به روستاییان داده نشد و انتظار نداشتیم سطح آب تا این اندازه بالا آید، به همین دلیل غافلگیر شدیم و حتی فرصت جمع آوری وسایل خود را نداشتیم، فقط توانستیم بعضی از وسایل را روی پشت بام‌ها قرار دهیم. مردان روستا خانواده خود را به خارج از روستا و منزل بستگان برده و خود در دشت‌های اطراف آواره شده‌اند زیرا امکان انتقال احشام را نداشتند».

آبگیری سد بدون هشدار به ساکنان روستاهای اطراف

ابراهیم بهرامی، معاون برنامه ریزی فرمانداری مسجدسلیمان نیز اعلام کرد: مسئولان شرکت آب و نیرو و سد گتوند هیچگونه هشداری درباره افزایش تراز آب در این سد اعلام نکرده و هیچ مکاتبه‌ای برای تخلیه روستاها و احتمال آبگرفتگی آنها نداشته‌اند.

به تایید داریوش بهارلویی، مدیر برنامه ریزی منابع آب سازمان آب و برق خوزستان، سد گتوند از ۲ هفته پیش، برای رسیدن به آخرین تراز آبگیری را آغاز کرده است. او در مورد هشدار به ساکنان روستاها در مورد غرق شدن خانه و زمین‌هایشان گفت:

«بر اساس ضوابط ، هشدار به روستاییان حاشیه سد درباره بالا آمدن سطح آب، وظیفه شرکت آب و نیرو بوده است».

اهالی روستاها اما می‌گویند هشداری دریافت نکرده‌اند و تنها به آن‌ها گفته شده که این روستاها در حریم سد قرار دارند. به نوشته ایرنا تاکنون ساکنان ۴۱ روستای اطراف این سد آواره شده‌اند و به نحوه تملک اراضی خود معترض‌اند. علی‌رغم مکاتبات و شکایات متعدد، هیچ مبلغی از سوی شرکت آب و نیرو برای خرید زمین‌ها و خانه‌های این روستاییان پرداخت نشده است.

اعتراض روستائیان به نحوه خرید و تملک اراضی

اردوان قنبری، معاون سیاسی اجتماعی فرماندار مسجدسلیمان تعداد روستاهای غرق‌شده را نامشخص اعلام کرد و گفت:

«پس از آبگیری سد گتوند تعداد زیادی از روستاها به زیر آب رفته که آمار دقیقی از آنها در دست نیست».

او درباره طلب روستائیان گفت:

 «پرنوشته و تلخاب تاجدین و چشمه شیرین جزو روستاهای حریم سد هستند که باید تخلیه می شدند اما به دلیل اختلاف نسقی و نبود اعتبار، پولی به مردم داده نشده است». به گفته او داشتن سند مشاع (اشتراکی) نیز وضعیت ساکنان روستاها را دشوارتر کرده است.

علی یوسفی، نماینده اهالی روستاهای اطراف سد گتوند نیز از وجود شرایط مشابه برای ساکنان دیگر روستاها که در حریم سد گتوند [و در معرض غرق شدن] قرار دارند، خبر داد. اراضی این مناطق هنوز «تملک» نشده و شرکت آب و نیرو هیچ پولی به روستاییان نداده است. او در این زمینه توضیح داد:

«ا اهالی روستاهای حریم سد گتوند در شهرستان های لالی و مسجدسلیمان همچنان معترض‌اند. تعدادی از روستاییان هیچ پولی بابت خانه و زمین خود دریافت نکرده و تعدادی نیز نسبت به مبالغ معترض بودند، نشست های متعدد در فرمانداری مسجدسلیمان برگزار شده و به تازگی نیز نشست هایی با مسئولان داشتیم اما هیچکدام به نتیجه نرسیده است».

سد گتوند بلندترین و آخرین سد بر روی رودخانه کارون است. این سد در ۱۰ کیلومتری شهر گتوند احداث شده است. سد گتوند که تاکنون برای مردم مسجدسلیمان و لالی تبعات محیط‌زیستی و اجتماعی داشته، پیشتر به‌دلیل «جانمایی» اشتباه در احداث و قرار گرفتن مخزن سد در معادن نمک عنبل مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته بود.

مهدی قمشی، رییس دانشکده علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز سال گذشته حجم نمک انباشته شده در مخزن این سد را ۱۰,۵ میلیون تن اعلام کرده بود که به گفته حاج رسولی‌ها، مدیرشرکت مدیریت منابع آب وزارت نیرو در جریان سیل بخشی از این نمک ها به رودخانه کارون تخلیه شده است. آبگیری این سد، با وجود مخالفت کارشناسان محیط زیست و فعالان اجتماعی از مرداد سال ۹۰ آغاز شده است. مجری سد گتوند شرکت منابع آب و نیروی ایران است که همچنان از تحویل مدیریت سد به مسئولان خوزستان خودداری می‌کند.

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.