ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

روز جهانی مبارزه با اعدام و یک‌سال اعدام در ایران

در یک ساله گذشته، دست‌کم ۲۴۲‌ نفر در ایران اعدام شده‌اند: ۱۶ نفر در ملاء عام و ۵نفر به دلیل ارتکاب جرم هنگامی که کمتر از ۱۸ سال داشته‌اند.

از تاریخ دهم اکتبر سال ۲۰۱۸ تا هشتم اکتبر سال ۲۰۱۹، دست‌کم ۲۴۲ نفر در نقاط مختلف ایران به دار آویخته و اعدام شده‌اند که این رقم در مقایسه با زمان مشابه در سال قبل از آن، حدود ۴,۵ درصد کاهش داشته است.

تصویری از یک اعدام در ایران- عکس: آرشیو

این آمار از سوی نهاد آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران به عنوان گزارش یک‌ساله اعدام در ایران ارائه شده است.

هرانا به روال هر ساله همزمان با دهم اکتبر، روز جهانی مبارزه علیه مجازات مرگ، با هدف جلب توجه افکار عمومی نسبت به وضعیت هزاران نفری که اکنون در انتظار اجرای حکم اعدام خود هستند، این گزارش را تهیه و منتشر کرده است.

در این گزارش آمده است:

«صدور و اجرای حکم اعدام شهروندان در ایران در حالی رخ می‌دهد که بسیاری از متهمان از دسترسی به یک روند عادلانه دادرسی محروم‌‌اند. همچنین به دلیل عدم اجازه فعالیت گروه‌های مستقل مدافع حقوق بشر در ایران، این گزارش بیش از آنکه جلوه‌گر شمار اعدام‌ها در ایران باشد، بازتاب دهنده ظرفیت دیده‌بانی جامعه مدنی نسبت به این مقوله است.»

بر اساس آمار ارائه شده در این گزارش، علاوه بر ۲۴۲ نفری که در یک سال گذشته در ایران اعدام شده‌اند، ۱۳۴ نفر هم به اعدام محکوم شده‌اند.

از میان اعدام‌شدگان اما ۱۶ نفر در ملاء عام به دار آویخته شده‌اند:

«هفت درصد اعدام‌ها در ملاء عام و انظار عمومی به اجرا در آمده است.»

    همچنین از میان افراد اعدام شده که هویتشان احراز شده است، ۱۲ نفر زن بوده‌اند.

    پنج نفر از اعدام‌شدگان هم در زمان ارتکاب جرم کمتر از ۱۸ سال داشته‌اند که این امر نشان می‌دهد جمهوری اسلامی همچنان به اعدام کودکان ادامه می‌دهد.

      اما در کنار کاهش اجرای احکام اعدام نسبت به مدت مشابه در سال قبل از آن، صدور احکام اعدام نیز با ۴۷,۶ درصد کاهش همراه بوده است. گرچه اعدام‌های در ملاء عام ۶,۶ درصد نسبت به دوره مشابه قبل از آن افزایش داشته و اعدام زنان نیز ۱۴۰ درصد رشد نشان می‌دهد.

      نهاد آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران می‌گوید ۷۱ درصد اعدام‌شدگان در یک سال گذشته به اتهام قتل و ۱۴ درصد به اتهام جرایم مربوط به مواد مخدر اعدام شده‌اند:

      «شش درصد از اعدام‌شدگان به اتهام جرایم جنسی، پنج درصد به اتهام محاربه، دو درصد به اتهامات امنیتی و افساد فی الارض و دو درصد با اتهام‌ها نامعلوم اعدام شده‌اند.»

      سهم هر استان‌ از اعدام

      آمار اعدام‌های انجام شده در ایران در طول یک ‌سال گذشته نشان می‌دهد استان البرز ۲۵ درصد اعدام‌ها را به خود اختصاص داده است.

      پس از استان البرز، استان آذربایجان غربی و استان کرمان هر کدام به ترتیب با هشت و هفت درصد اعدام‌ها در رده‌های دوم و سوم قرار دارند.

      از سوی دیگر اما بررسی اخبار اعدام‌های یک سال گذشته نشان می‌دهد ۷۲ درصد اعدام‌شدگان بدون اعلام رسمی در رسانه‌های جمعی اعدام شده‌اند که به این ترتیب این اعدام‌ها در زمره «اعدام‌های مخفیانه» قرار می‌گیرند.

        این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

        آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

        .در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

        توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

        نظر بدهید

        در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

        نظرها

        • کارو

          بد نیست که در روز جهانی اعدام مخالفان جمهوری اسلامی از قبیل سلطنت طلبان و هواداران رضا پهلوی، و نیز مجاهدین و طرفداران خانوادۀ رجوی نیز به میدان آمده و نظرشان را دربارۀ حکم اعدام به طور واضح و شفاف بیان کنند. این مسئله به ویژه از این نظر اهمیت دارد که خانوادۀ پهلوی نیز در دوران زمامداری اش در اعدام و «قتل دولتی» کوتاهی نکرده و کارنامۀ سیاهی در اعدام و به یوژه اعدام مخالفان سیاسی داشته است. مجاهدین خلق نیز اگرچه هرگز قدرت را در دست نداشته، اما به دلیل تعلق به ایدئولوژی اسلامی که حکم قصاص و اعدام در قوانینش تصریح شده می باید به صورت شفاف موضع اش را دربارۀ حکم اعدام بیان کرده و همچنین دربارۀ شائبۀ اعدام اعضای متمرد خود در اردوگاه اشرف توضیح بدهد. (با چنین اپوزیسیونی که جمهوری اسلامی دارد، باید از تغییر هم هراس داشت).