ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

علی‌اکبر صالحی: به غنی‌سازی در فردو ادامه می‌دهیم

معاون سیاسی وزیر خارجه که به پکن سفر کرده، گفت برجام در وضعیت مناسبی قرار ندارد و باید با دوستانمان (چین و روسیه) مشورت‌های جدی‌تر و نزدیک‌تری درباره آن داشته باشیم. 

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، بازرس آژانس بین‌المللی هسته‌ای را به «خرابکاری صنعتی» در تاسیسات هسته‌ای ایران با «حمل مواد مشکوک» متهم کرد و گفت جمهوری اسلامی به‌ غنی‌سازی اورانیوم در سایت فردو ادامه می‌دهد. همزمان عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه که به پکن سفر کرده است گفت برجام در وضعیت مناسبی قرار ندارد و باید با دوستانمان (چین و روسیه) مشورت‌های جدی‌تر و نزدیک‌تری درباره برجام داشته باشیم.

تأسیسات هسته‌ای ایران در نطنز. تأسیسات نطنز در سال ۸۹ هدف بدافزار استاکس‌نت قرار گرفت (عکس: آرشیو)

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، شنبه ۹ آذر در مصاحبه با «باشگاه خبرنگاران جوان» (وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی)  با اشاره به بازداشت موقت و جلوگیری از ورود بازرس آژانس بین‌المللی هسته‌ای به تاسیسات نظنز، این بارزس را به «خرابکاری صنعتی در راستای مورد استاکس‌نت» متهم کرد.

سازمان انرژی اتمی ایران روز ۱۶ آبان با انتشار اطلاعیه‌ای، خبر خبرگزاری رویترز مبنی بر بازداشت کوتاه‌مدت و توقیف گذرنامه یکی از بازرسان آژانس را تأیید و اعلام کرده بود از ورود یکی از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تأسیسات نظنز جلوگیری کرده است.

صالحی با تکرار ادعاهای پیشین مدعی شد بازرس آژانس با حمل مواد مشکوک «و مسائل دیگری» که جزئیات آن را «نمی‌تواند بگوید» قصد «خرابکاری» در تاسیسات نطنز را داشته اما مقامات جمهوری اسلامی به دلیل مصونیت دیپلماتیک این بازرس نتوانسته‌اند او را بازداشت کنند و تنها به اعتراض به آژانس و پیگیری بسنده کرده‌اند.

صالحی همچنین گفت ماسیمو آپارو، نماینده آژانس بین‌المللی هسته‌ای به‌زودی برای گفت‌وگو با کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی و دیگر مقامات سازمان انرژی اتمی به ایران سفر خواهد کرد.

چهارمین گام کاهش تعهدات ایران به توافق هسته‌ای و سرنوشت برجام

پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام، اعمال تحریم‌های سنگین اقتصادی علیه ایران، جمهوری اسلامی تعهدات خود را به برجام به صورت گام به گام کاهش داد و در آخرین اقدام، مطابق مصوبه شورای عالی امنیت ملی و بر اساس دستور حسن‌روحانی، رئیس جمهوری با گازدهی به سانتریفیوژهای پیشرفته، غنی‌سازی اورانیوم در تأسیسات هسته‌ای فردو در سطح پنج درصد را آغاز کرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی از سرگیری غنی‌سازی در فردو را تایید کرد و گفت: «غنی سازی در سایت فردو «به دلیل بدعهدی اروپایی‌ها» به راه افتاده است و تا زمانی که آنها به تعهدات خود بازگردند همچنان غنی‌سازی را در فردو ادامه خواهیم داد. صالحی درباره سطح غنی‌سازی اورانیوم نیز گفت مقدار اورانیوم غنی‌سازی شده در حال حاضر ۵۵۰۰ گرم در روز است که به مقدار ۶۰۰۰ گرم قبل از برجام برمی‌گردد.»

سایت فردو با ظرفیت حدود سه هزار سانتریفیوژ  در سال  ۱۳۸۷ به عنوان مکمل سایت نطنز ساخته شد. قرار بود ایران بر اساس برنامه بلندمدت خود، برای ۱۵ سال، فعالیت‌های مرتبط با غنی‌سازی اورانیوم، از جمله تحقیق و توسعه تحت نظارت پادمانی خود را صرفاً در تاسیسات غنی‌سازی نطنز انجام دهد و در سایت فردو از هرگونه غنی‌سازی اورانیوم و تحقیق و توسعه غنی‌سازی اورانیوم و از نگهداری هرگونه مواد شکافت‌پذیر خودداری کند.

دولت آمریکا در واکنش به اقدام ایران روز دوشنبه ۲۸ آبان با «تروریست‌پرور» خواندن دولت جمهوری اسلامی، اعلام کرد که از ۱۵ دسامبر/ ۲۴ آذر لغو معافیت همکاری شرکت‌های خارجی با تأسیسات فردو را به اجرا می‌گذارد و گفت ایران باید هرچه سریع‌تر فعالیت‌هایش در فردو را متوقف کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز یکشنبه ۲۷ آبان گزارش داد که ذخایر آب سنگین ایران از حد مجاز تعیین شده در برجام (۱۳۰ تن) عبور کرده است.

در شرایط کنونی عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه نیز روز شنبه ۹ آذر درباره توافق برجام گفت: «برجام در وضعیت مناسبی قرار ندارد.» عراقچی که در یک سفر دو روزه به پکن رفته است به صداوسیمای جمهوری اسلامی گفت به اقتضای شرایط برای ادامه مشورت‌های سیاسی با «دوستان ایران» به چین سفر کرده است:

«هدف اصلی از این سفر ادامه‌ مشورت‌های سیاسی بین دو کشور ایران و چین به خصوص در موضوع برجام است. ما از ابتدای مذاکرات برجام این مشورت‌ها و تبادل نظرها را با دوستان خود از جمله چین و روسیه داشته‌ایم و اکنون نیز برای ادامه‌ی این مشورت‌ها این سفر انجام شده است. به دلیل این‌که طرف‌های مقابل در برجام بعد از خروج آمریکا به تعهدات خود عمل نکرده‌اند اکنون این توافق در وضعیت مناسبی قرار ندارد و ایران نیز از منافع برجام آنچنان که باید برخوردار نیست. بعد از آغاز روند کاهش تدریجی تعهدات برجامی ایران، اکنون این توافق در وضعیتی است که اقتضا می‌کند مشورت‌های جدی‌تر و نزدیک‌تری در مورد آن با دوستانمان و طرف‌های مقابل داشته باشیم.»

توافق‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ــ‌ برای بزرگ‌ترشدن اینفوگرافی روی آن کلیک کنید

ایران علاوه بر مسئله بازدید کارشناسان آژانس بین‌المللی از نطنز، با مسئله رد اورانیوم و «آلودگی هسته‌ای» در تورقوزآباد روبه‌روست و تکذیب و توضیحات مقامات جمهوری اسلامی تاکنون نتوانسته آژانس را در مورد این مسئله قانع کند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.