ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

چهلمین نشست شورای همکاری خلیج فارس در غیاب امیر قطر

عادی‌سازی روابط کشورهای خلیج فارس با قطر و مسئله تنش‌های موجود در روابط با ایران در دستورکار چهلمین اجلاس شورای همکاری خلیج فارس قرار دارد.

شیخ تمیم، امیر قطر از شرکت در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس در عربستان خودداری کرد. به جای او عبدالله بن‌ناصر بن‌خلیفه آل ثانی، نخست وزیر قطر به عنوان نماینده این کشور در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس به ریاض سفر کرده است. عادی‌سازی روابط کشورهای خلیج فارس با قطر و مسئله تنش‌های موجود در روابط با ایران در دستورکار چهلمین نشست شورای همکاری خلیج فارس قرار دارد.

شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر (عکس از by KARIM JAAFAR / AFP)

ریاض، پایتخت عربستان سعودی روز سه‌شنبه ۱۰ دسامبر/۱۹ آذر میزبان چهلمین نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است. به نوشته خبرگزاری الجزیره شیخ تمیم بن‌حمد آل ثانی، امیر قطر که دعوت رسمی پادشاه عربستان را دریافت کرده بود، از سفر به ریاض برای شرکت این نشست خودداری کرد و امیدها را برای آشتی میان دوحه و چند کشوری که به رهبری عربستان از ۳۰ ماه پیش قطر را در محاصره اقتصادی و سیاسی قرار دادند، کاهش داد.

آخرین حضور امیر قطر در نشست شورای همکاری خلیج فارس به سال ۲۰۱۷ بر می‌گردد. در آن سال اما ریاض و متحدانش از فرستادن مقامات عالی‌رتبه به این اجلاس که در کویت برگزار شد، خودداری کرده بودند.

براساس اعلام «خبرگزاری قطر»، شیخ تمیم به جای خود نخست وزیر این کشور را به عربستان فرستاد تا در راس هیات اعزامی قطری در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس شرکت کند. به نوشته این خبرگزاری سلمان بن‌عبدالعزیر پادشاه عربستان، برای استقبال از نخست‌وزیر قطر به فرودگاه رفته است.

عربستان سعودی به همراه امارات متحده عربی، بحرین و مصر از ژوئن ۲۰۱۷ تاکنون روایط دیپلماتیک و اقتصادی خود را بر سر اتهام «حمایت از تروریسم» با دوحه قطع کردند. این کشورها برداشتن محاصره اقتصادی و سیاسی را به پذیرش ۱۳ درخواست منوط کرده‌اند که یکی از مهمترین آن‌ها کاهش روابط با جمهوری اسلامی ایران است. تعطیلی شبکه رسانه‌ای الجزیره و بستن یک پایگاه نظامی ترکیه در خاک قطر نیز از دیگر موارد مطرح به‌شمار می‌رود. دوحه تاکنون با رد این اتهامات از پذیرش درخواست‌های مذکور خودداری کرده و می‌گوید این بایکوت برای تضعیف حاکمیت قطر انجام شده است.

برخی از ناظران معتقدند اجلاس شورای همکاری خلیج فارس می‌تواند مسیر را برای آشتی هموار کند و معتقدند در غیاب امیر قطر نیز مذاکراتی برای بهبود روابط با دوحه انجام خواهد شد.

اما برخی دیگر می‌گویند دعوت کتبی سلمان، پادشاه عربستان از امیر قطر تنها برای اجرای پروتکل‌های این اجلاس صورت گرفته است.

 وزیر خارجه قطر پیشتر در یک کنفرانس خبری در رم اعلام کرد «بحران خلیج» از «بن‌بست خارج شده است». او همچنین گفتگو میان دوحه و ریاض را تایید کرد اما جزئیات بیشتری را در اختیار خبرنگاران قرار نداد.

نخست وزیر قطر نیز در ماه مه برای نخستین بار پس از آغاز تحریم‌های اقتصادی و سیاسی قطر، به عربستان رفته بود.

انتظار می‌رود علاوه بر تلاش برای عادی‌سازی روابط با قطر، روابط کشورهای خلیج فارس با ایران نیز دیگر مسئله مطرح در چهلمین نشست شورای همکاری خلیج فارس باشد. پادشاه عربستان سعودی یکشنبه ۸ دسامبر / ۱۷ آذر با بن راشد، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس درباره نشست این شورا رایزنی کرده و مسأله اختلاف‌ها با قطر و نیز تنش‌ها با ایران را در دستورکار این نشست اعلام کرده بود.

کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به دیپلماسی با ایران نیز شدت بخشیده‌اند. محمود عباسی، معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزیر دادگستری یکشنبه ۱۷ آذر از استرداد چندین زندانی میان ایران، قطر و کویت خبر داد. دوشنبه ۲ دسامبر / ۱۲ آذر، یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان نیز با محمدجواد ظریف، همتای ایرانی‌اش در تهران مذاکراتی را ادامه داد که رسانه‌های ایرانی از آن به نام طرح «صلح هرمز» نام برده اند. بن علوی هفته پیش از آن به واشنگتن سفر کرده بود.

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.