ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

ترافیک دیپلماتیک در مسقط: تهران و ریاض به زودی گفت‌وگو می‌کنند

پیش‌بینی می‌شود صادرات نفت ایران به کمترین میزان در ۶۰ سال اخیر سقوط کند و همین رفت و آمدها برای توافق و یا برخورداری از معافیت‌های تحریمی را شدت بخشیده است.

یک روز پس از سفر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به عمان، یک رسانه کویتی به نقل از منابع آگاه گزارش کرد: مذاکرات عربستان سعودی، کویت با ایران به زودی آغاز خواهد شد. یک شبکه خبری در لبنان به نقل از منابع ایرانی هدف از ظریف به مسقط را «ایجاد توافق میان عربستان و انصار الله یمن» اعلام کرد.

وزیران خارجه ایران، هند و عمان در مسقط پایتخت عمان. عکس از سایت وزارت امور خارجه ایران

پیغام‌ کشورهایی که مقام‌های دولتی و نمایندگان مجلس آ‌ن‌ها را «دوست» و «متحد» می‌خوانند، برای دولت ایران «نگران کننده» است. نام این کشورها فاش نمی‌شود اما از بان نمایندگان مجلس نقل می‌شود که آنها برای ادامه همکاری مالی با ایران تحت فشار قرار دارند و نمی‌توانند به روابط خود ادامه دهند.

در داخل نیز در حالی که دولت صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت را پیش‌بینی کرده است، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، شماری از نمایندگان و حتی معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی این رقم را غیرواقعی می‌دانند و معتقدند که صادارات نفت به کمترین میزان ممکن در ۶۰ سال اخیر سقوط خواهد کرد.

در چنین شرایطی وزیر امورخارجه هند یکشنبه یکم دی برای شرکت در اجلاس مشترک سرمایه‌گذاری چابهار به ایران سفر کرد. این سفر به فاصله کوتاهی پس از ملاقات «سوبرامانیام جایشانكار» با مایک پمپو، همتای آمریکایی‌اش انجام شد.

سوبرامانیام جایشانكار همزمان با ظریف به عمان سفر کرد و آنطور که رسانه‌های ایران گزارش کردند؛ مذاکره‌ای سه جانبه میان ظریف، بن‌علوی و جایشانکار انجام شده است. هیچ یک از حاضران در این نشست از محتوای مذاکره سخنی نگفته‌اند.

وزیر امور خارجه ایران در این سفر با سخنگوی انصار‌الله یمن هم دیدار کرد. خبر این دیدار را رسانه‌های ایران و خود ظریف فاش کردند اما از محتوای آن مذاکره چیزی نگفتند. نکته قابل توجه اما همزمانی حضور یک هیئت عربستانی در مسقط است.

پایگاه خبری «العهد» لبنان که به ایران نزدیک است، در همین رابطه مدعی شد؛ ظریف به منظور ایجاد توافق میان عربستان و انصارالله در عمان حضور یافته است. منبع این خبر هم یک «دیپلمات ایرانی» که نامش فاش نشد، است. او گفته است که «تهران در كنار مسقط برای ایجاد توافق میان عربستان و انصار‌الله یمن تلاش می‌كند و ریاض در وهله اول قبول كرده كه مذاكره كند و اكنون مذاكرات مستقیمی میان عربستان و انصار‌الله شكل گرفته اما تا به این لحظه نتیجه‌ای به همراه نداشته است». همزمان با این اظهارنظرها در تهران، وزیر دفاع ایران با نماینده حوثی‌ها قرارداد همکاری نظامی امضاء کرده است.

هنوز جزئیات مذاکرات ظریف در عمان مشخص نیست و هیچ یک از مقام‌های دولتی در تهران و ریاض میانجیگری ایران برای توافق میان حوثی‌ها و عربستان سعودی را تکذیب یا تایید نمی‌کنند. اما روزنامه «القبس» کویت به نقل از یک مقام

در کنار این خبرها، روزنامه «القبس» کویت ۲۵ دسامبر/ ۵ دی به نقل از منابع آگاه فاش کرد؛ مذاکرت میان عربستان سعودی و کویت در یک سو و تهران در سوی دیگر به زودی آغاز خواهد شد. این خبر یک روز پس از توافق ریاض و کویت بر سر برداشت از میادین مشترک گاز و نفت منتشر شد. کویت و عربستان دیروز (سه شنبه) توافقنامه‌ و یادداشت تفاهمی را امضاء کردند که پس از سال‌ها توقف، راه را برای از سرگیری تولید نفت در میادین نفتی واقع در منطقه حائل میان دو کشور هموار می‌کند.

پیش از این هم رسانه‌های منطقه از آغاز دوباره روابط اقتصادی میان ایران و امارات متحده عربی خبر داده بودند. با این حال هنوز مشخص نیست گفت‌وگو‌ی تهران با ریاض و کویت به بهبود روابط اقتصادی و سیاسی منتهی شود. عربستان سعودی ایران را به حمایت از گروه‌های مخالف ریاض در کشورهای عربی متهم می‌کند و تهران هم ریاض را پشتیبان مخالفان ایران می‌خواند که در همدستی با آمریکا به دنبال تغییر رژیم جمهوری اسلامی است.

ایران به تازگی ژیائو وانگ، محقق چینی تبار دانشگاه پرینستون آمریکا را که از سال ۲۰۱۶ در ایران زندانی بود آزاد کرد و در مقابل آن مسعود سلیمانی را که در آمریکا زندانی شده بود، تحویل گرفت. برخی «تحلیلگران» تبادل زندانیان را نشانه میل دو طرف برای گفت‌وگو می‌دانند، اما این تحلیل «غیرواقعی» به نظر می‌رسد، چرا که آمریکا تحریم‌ها علیه ایران را سخت‌تر کرده است.

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.