ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

مجلس و دولت فعلی در ناکارآمدی کم‌نظیرند ــ گفت‌وگو با قاسم شعله‌سعدی

به باور قاسم شعله‌سعدی، با توجه به وقایع آبان ۹۸ و ساقط کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی به دست سپاه پاسداران، استقبال عمومی از انتخابات یازدهمین دوره مجلس بسیار کم خواهد بود.

دو هفته بیشتر به انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باقی نمانده است. شورای نگهبان با رد صلاحیت گسترده کاندیداهای جناح اصلاح‌طلب، عملا درصدد پیروزی قطعی اصول‌گرایان برآمده است و ظاهرا مجلس آینده، فارغ از چگونگی مشارکت مردمی، مجلسی یک‌دست متشکل از نیروهای محافظه‌کار و نزدیک به حاکمیت خواهد بود. بدین ترتیب انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی این‌بار با انتخابات پیشین متفاوت به نظر می‌رسد. «زمانه» برای بررسی هرچه بیشتر این موضوع با قاسم شعله‌سعدی، وکیل دادگستری و نماینده شیراز در مجلس سوم و چهارم گفت‌وگو کرده است. به باور قاسم شعله‌سعدی، با توجه به وقایع آبان ۹۸ و ساقط کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی به دست سپاه پاسداران، استقبال عمومی از انتخابات یازدهمین دوره مجلس بسیار کم خواهد بود.

گفت‌وگوی زمانه با قاسم شعله‌سعدی را بشنوید:

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، چهارشنبه ۱۶ بهمن در دیدار با اقشار مختلف مردم، در ارتباط با انتخابات پیش‌روی مجلس گفت: «هرکسی که به ایران و امنیت آن علاقمند است باید در انتخابات شرکت کند. این‌جور نشود که بگوییم مردم شرکت کنید اما در عین حال، به غلط، جوری حرف بزنیم که مردم از حضور در انتخابات دلسرد شوند. حمله به شورای نگهبان از غلط‍ترین کارهاست.»

علی خامنه‌ای در شرایطی از لزوم شرکت در انتخابات می‌گوید که با توجه به حوادث ماه‌های اخیر، از جمله سرکوب خونین اعتراضات آبان‌ و ساقط کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط پدافند هوایی سپاه پاسداران، نارضایتی عمومی بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود و در چنین شرایطی حکومت با چالش‌های جدی برای داغ کردن فضای انتخابات روبه‌رو است.

میزان مشارکت مردمی و حضور در پای صندوق‌های رأی، همواره برای جمهوری اسلامی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و هست. میزان مشارکت مردم در انتخابات میزان مشروعیت جمهوری اسلامی قلمداد می‌شود.

به گفته قاسم شعله‌سعدی، شورای نگهبان و نظارت استصوابی، عامل بازدارنده برای وجود یک مجلس و دولت کارآمد است:

«قانون نظارت استصوابی در واقع یک عاملی شده برای نارضایی مردم، زیرا این اجازه نمی‌دهد ما یک مجلس قوی یا یک دولت کارآمد داشته باشم. من هم پارسال به خاطر این ضعف‌ها تصمیم گرفتم بروم جلوی مجلس و با نمایندگان برای لغو این قانون بد رایزنی کنم که من را بردند به زندان و بعد هم قاضی صلواتی به من ۶ سال حبس داد.»

قاسم شعله‌سعدی معتقد است رد صلاحیت گسترده اصلاح‌طلبان در نهایت اگرچه به یک‌دست شدن مجلس ختم خواهد شد، اما تفاوتی با شرایطی فعلی ایجاد نخواهد کرد، چرا که مجلس فعلی با اکثریت اصلاح‌طلب، توانایی و استقلال ندارد:

«شورای نگهبان شمشیر را از رو بسته و همه را قلع و قمع کرده. اصلاح‌طلبان هم طی بیانیه‌هایی عملاً تحریم کردند. هرچند جرأت استفاده واژه تحریم را نداشتند، اما تلویحا گفتند که در انتخابات شرکت نمی‌کنند. در صورت عدم حضور مردم محافظه‌کارها شانس بیشتری دارند، آنها نیروهای ثابت خودشان را دارند که رأی می‌دهند، هرچند با آراء کمتر، ولی موفقیت‌شان بیشتر قابل تضمین است. اگر حاکمیت هم یک‌دست شود به نظرم عیبی ندارد، هرچند الان هم یک جناح حاکمیت را در دست دارد، در حالی که مجلس فعلی اکثریت متعلق به لیست امید و اصلاح‌طلبان است ببینید که چقدر منفعل است و از ناکارآمدی نمونه است این مجلس و این دولت به خصوص. بگذارید یک دست شود، مثل دوره احمدیءنژاد که بقیه حاکمیت و قوه مجریه با هم هماهنگ بودند و قوه مقننه هم با آنها هماهنگ بود، یک بار دیگر این تجربه به وقوع بپیوندد تا مردم به فکر یک راه‌کار اساسی‌تر بیافتند.»

به گفته قاسم شلعه‌سعدی در ۲۸ استان ایران اعتراضات گسترده مردمی در آبان‌ماه صورت گرفت که نشان از نارضایتی عمومی داشت و مطالبات آنها همچنان برآورده نشده است، بر همین اساس معترضان در انتخابات پیش‌روی مجلس شورای اسلامی شرکت نخواهند کرد و پیش‌بینی می‌کنند حضور مردم در این انتخابات بسیار کم‌رنگ باشد.

آقای شلعه‌سعدی تفاوت اصلی انتخابات یازدهمین دوره مجلس با دوره پیشین را کم‌رونق بودن صندوق‌های رأی‌گیری می‌داند و تحلیل‌اش این است که مردم انتخابات را به طور کلی بایکوت خواهند کرد.

اگرچه شعله‌سعدی بایکوت انتخابات توسط مردم را به نفع جناح محافظه‌کار می‌داند ــ چرا که به گفته او آنها نیروهای ثابت رأی دهنده خود را دارند ــ اما معتقد است این بایکوت در نهایت باعث متزلزل شدن پشتوانه نظام جمهوری اسلامی خواهد شد، چرا که حاکمیت همواره مدعی بوده به دلیل مشارکت مردمی در انتخابات، از مقبولیت و مشروعیت کافی برخوردار است.

    برای بزرگ شدن اینفوگرافیک بر روی آن کلیک کنید

    در همین زمینه:

    این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

    آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

    .در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

    توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

    نظر بدهید

    در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

    نظرها

    • سیامک میرزاده

      با رای ِ نداده ذِلّه کن میزان را ! خاطر بِحَزین شعر ِ تَرانگیزان را !! با تیغ ِ بلیغ ِ《نه!》تو از بیضه بِبُر.... این طایفه‌ی به قدرت آویزان را !!! c

    • واکنش به دعوت خامنه ای به شرکت در انتخابات

      واکنش به دعوت خامنه ای به شرکت در انتخابات ▪️اردوی کار: حرف امروز خامنه ای که خواسته «هرکسی که ایران را دوست دارد، باید به پای #صندوق_رأی بیاید» با واکنش کاربران توئیتر روبرو شد . خامنه ای گفته: «ممکن است فردی از بنده خوشش نیاید اما هرکس ایران، امنیت کشور، حل مشکلات و گردش صحیح نخبگانی را میخواهد، در انتخابات شرکت کند. ▪️«هوریس» نوشته: این جمله ی "هرکس به ایران علاقمندست باید در انتخابات شرکت کند" یکماه بعد به اینصورت گفته میشه همه آنهایی که در انتخابات شرکت کردند به دشمنان نشان دادند که به نظام علاقمندند @saiuron ▪️علی حسین قاضی زاده: علی خامنه‌ای می‌گوید هر کس که من را هم دوست ندارد به خاطر ایران بیاید به کسانی رای بدهد که من آنها را دوست دارم. فرزانه دوران تنها جسمش ناقص نیست، عقلش هم ناقص است. @Alighazizade ▪️ماهر نوشته: «نه ، رای نمیدیم، چون بعد از انتخابات میای میگی مهم نیس به کی رای دادین، مهم خود نفس رای دادنه که تایید جمهوری اسلامیه، رای دادن ینی تایید گرونی، تورم، بیکاری، فقر، اعتیاد، افسردگی، اختلاس رای دادن ینی تایید کشته شده های قتل های سیاسی جمهوری اسلامی @maher2082 ▪️پارسا گلستان: تا باز هم هواپیما پر از ایرانی رو با موشک بزنید. تا باز هم تا وقتی مردم از گرسنگی به چیزی معترضند سرشون رو هدف قرار بدید. هنوز چند هزار زندانی آبان ماه زیر شکنجه اند.. چرا شما اینقدر پررو و دریده و وقیحید. وقیح تهوع برانگیز، ضد انسان و ضد ایران @GolestanParsa ▪️رضا حقیقت نژاذ: همین امروز که خامنه‌ای گفت «اگر کسی انگیزه‌ی دینی ندارد» به خاطر «میهن عزیز» رای دهد، یاسمن آریانی، منیره عربشاهی و مژگان کشاورز، جمعا ۱۶.۵سال زندان گرفتند. جرم‌شان این بود که می‌خواستند در «میهن عزیز» زندگی کنند ولی «انگیزه دینی» برای پذیرش حجاب اجباری نداشتند؛ زیبایی‌های نظام @rezahn56