ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

«افزایش ۸۰ درصدی خط فقر خانوارهای چهار نفره در تهران»

مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گوید نرخ تورم بالا و کاهش قابل توجه درآمد سرانه در سال‌های اخیر منجر به رشد قابل توجه خط فقر در تهران و سایر نقاط کشور شده است.

مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرد که در دو سال گذشته خط فقر خانوارهای چهار نفره در تهران ۸۰ درصد افزایش یافته است. این مرکز نرخ تورم بالا و کاهش قابل توجه درآمد سرانه را عامل رشد خط فقر دانسته است.

خط فقر خانوارهای چهار نفره در تهران ۸۰ درصد افزایش یافته است. ـ عکس از آرشیو

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارش تازه‌ای گفته است که خط فقر خانوارهای چهار نفره در تهران در سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹، از ۲,۵ میلیون تومان به ۴,۵ میلیون تومان رسیده است و این به معنای افزایش ۸۰ درصدی خط فقر پایتخت در دو سال اخیر است.

بر اساس این آمار رسمی خط فقر متوسط کشوری در دو سال گذشته از ۱,۵ میلیون تومان به ۲ میلیون رسیده است.

در آغاز دهه ۱۳۹۰ خط فقر شهر تهران حدود یک میلیون تومان و خط فقر متوسط کشوری نزدیک به ۵۰۰ هزار تومان بود.

شیب نرخ خط فقر در سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ اوج گرفته و از آغاز دهه ۱۳۹۰ این شیب همواره صعودی بوده است.

آمارهای رسمی دولتی در ایران حاکی است که در حال حاضر حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از مردم زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

حیدر مستخدمین حسینی، کارشناس اقتصادی در فروردین‌ماه سال جاری گفته بود خط فقر در کلان‌شهرهای ایران معادل ۵ میلیون تومان و در سایر شهرها بالای یک تا سه میلیون تومان است.

مرکز پژوهش‌های مجلس «نرخ تورم بالا» و «کاهش قابل توجه درآمد سرانه» در دو سال اخیر را عامل رشد نرخ فقر در این سال‌ها دانسته است.

براساس آمارهای بانک مرکزی، نرخ تورم سال‌های ۹۷ و ۹۸ به ترتیب ۳۱,۲ درصد و ۴۱,۲ درصد بوده که به ترتیب ۴,۳ درصد و ۶,۴ درصد بیش‌تر از نرخ تورم اعلامی توسط مرکز آمار ایران برای همین دوره زمانی است.

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش خود گفته است که درآمد سرانه کشور از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۳۹۸ کاهشی ۳۴ درصدی داشته است.

در دو سال اخیر به‌دلیل فشار تحریم‌های آمریکا، ایران نتوانسته از منبع اصلی درآمد خود که فروش نفت است بهره‌ای ببرد. دولت حسن روحانی در بودجه سال جاری خود، برای صادرات یک میلیون بشکه نفت خام در روز و قیمت فروش هر بشکه ۵۰ دلار حساب باز کرده بود اما در شرایط کنونی نه حجم صادرات نزدیک به ارقام پیش‌بینی‌شده در بودجه است و نه قیمت فروش کنونی آن. اکنون مقام‌های جمهوری اسلامی کسری بودجه را بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان ارزیابی می‌کنند.

شماری از منابع کارگری و سندیکایی و نیز برخی از اقتصاددان‌های مستقل خط فقر را در سطحی بالاتر از مرکز پژوهش‌های مجلس تعریف می‌کنند. در محاسبه‌های آن‌ها نسبت فقیران مطلق به کل جمعیت در سطحی بیشتر از آن چیزی است که از سوی مراکز رسمی جمهوری اسلامی اعلام می‌شود. در سال جاری، شیوع ویروس جدید کرونا در کشور و تأثیرات منفی آن بر اقتصاد، بر تغییر شاخص خط فقر نیز بی‌تأثیر نخواهد بود.

کمیته مزد شورای عالی کار در بهمن سال گذشته، سبد معیشت خانوار را چهار میلیون و ۹۴۰ هزار تومان تعیین کرد و میزان تورم رسمی براساس اعلام مرکز آمار ایران ۳۴,۲ درصد و براساس اعلام بانک مرکزی، ۴۱,۲ درصد بود. در چنین شرایطی شورای عالی کار در فروردین‌ماه سال جاری دستمزد سال ۹۹ را ۲۱ درصد نسبت به مزد سال ۹۸ افزایش داد و از یک میلیون و ۵۱۶ هزار تومان به یک میلیون و ۸۳۵ هزار تومان رساند، آن هم در شرایطی که مجلس دولت را به افزایش حداقل حقوق به دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان مکلف کرده بود. بر این اساس مزد تعیین‌شده حتی قادر به تأمین ۵۵ درصد از هزینه‌های زندگی کارگران نیست.

شاخص فلاکت کشور نیز بر اساس آخرین نرخ بیکاری (زمستان سال ۹۸) و نرخ تورم (فروردین‌ماه سال ۹۹) به ۴۲,۸ درصد رسیده است. استان لرستان با نرخ فلاکت ۵۳,۸ (نرخ بیکاری معادل ۱۶,۸ درصد و نرخ تورمی معادل ۳۷ درصد) و استان‌های کردستان و چهارمحال و بختیاری به ترتیب با نرخ فلاکت ۵۱,۶ و ۴۸,۷ درصدی، بالاتر از میانگین کشوری قرار دارند.

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش اخیر خود نسبت به کسری بودجه دولت در سال ۹۹ هشدار داد و این مسئله را «بسیار جدی» خواند و گفت اگر در این‌باره تصمیمات مناسبی گرفته نشود آثار اقتصادی بدی به‌همراه خواهد داشت.

این مرکز ۱۹ فروردین‌ماه سال جاری نیز در گزارشی درباره افزایش بیکاری و احتمال بروز ناآرامی‌های اجتماعی در کشور هشدار داده بود.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • حقیقتگو

    اصلا" اقتصادی که اقتصاد همچون کشورهای پیشرفته باشد وجود نداشته است ...که رشدش چنین وچنان بوده وحالا بعذازچهل سال چنین وچنان شده است ...پولهای باداورده نفتی صرف واردات کالاها کردند و مشاغل کاذب وابسته به فروش ودلالی آنها ایجاد کردند و پولی که ازبده وبستان به چرخش افتاده بود اسمش را اقتصاد گذاشتند ...حالا با تحریم ها وچپاوپگری ها واردات به حداقل رسیده است و گرانی های هیولائی را سبب شده است که چرخش بده وبستان ها به توقف واداشته است ومسلم اینگونه اقتصاد کذائی وابسته همچون لاستیک پنچرشده بادش خالی شده است ...اقتصاد تمامی کشورهای پیشرفته وابسته به تمامی صنایع مادر وتولیدات حدکفایانه شان است ونه به دلارهای باد اورده نفتی ومشتی عبابردوش روانی وعقده ای ..

  • فروپاشی اقتصاد ایران به روایت آمار رسمی مرکز پژوهش های مجلس

    فروپاشی اقتصاد ایران به روایت آمار رسمی مرکز پژوهش های مجلس ▪️محمد قاسمی سرپرست مرکز پژوهش‌های مجلس گفته: ▪️نرخ رشد اقتصادی هدف برنامه های پنجم و ششم توسعه 8 درصد تعیین شده است متوسط رشد اقتصادی کشور از سال 1391 تا 1398 نزدیک به صفر درصد بوده است و طی این سال ها بین منفی 8.3 تا مثبت 14 درصد در نوسان بوده است ▪️انباشت سرمایه در بخش نفت و گاز، صنعت، معدن، ساختمان و ارتباطات از سال 1391 به بعد منفی شده است، به گونه‌ای که در 7 سال 1390 تا 1396، به طور متوسط سالانه حدود 2/2 درصد از میزان سرمایه انباشته شده در این بخش‌ها کاسته شده، این درحالیست که رشد سالانه این بخش‌ها برای 7 سال قبل از 90 به طور متوسط حدود 3/5 درصد بوده است ▪️نرخ تورم در ایران جزو بالاترین نرخ‌ها در دنیا است. ترکیب کم رشدی و تورم بالا موجب شده است که درآمد سرانه حقیقی نسبت به سال 1390 حدود یک سوم کاهش یابد ▪️قدرت خرید هر فرد ایرانی نسبت به سال 1390 حدود یک سوم کاهش یافته است که با توجه به سهم بالاتر خوراکی ها در سبد هزینه خانوارهای فقیرتر، نرخ تورم بالاتر خوراکی ها و آشامیدنی ها در سال های اخیر بیانگر بدتر شدن وضعیت معیشتی خانوارهای با درآمد پایین تر نسبت به سایر خانوارها می باشد. ▪️از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸، سه میلیون نفر به تعداد شاغلان اضافه شده که آنها عمدتا خرده‌فروش، عمده‌فروش و در حوزه حمل و نقل و تعمیرات و غیره بودند و آنچنان معنای بنگاه اقتصادی نمی‌دهند. به همین دلیل علی‌رغم ایجاد این سطح از اشتغال همچنان نرخ بیکاری بالاست و یکسان هم در استان‌ها نیست. نرخ بیکاری در استانی هشت درصد و استان دیگر ۱۹ درصد است. ▪️با کاهش منابع حاصل از فروش شرکت های دولتی جبران کسری بودجه از طریق استقراض از صندوق توسعه ملی و انتشار اوراق صورت گرفته است ▪️بخشی از کسری بودجه دولت از منابع غیرپایدار همچون درآمدهای نفتی، فروش سهام شرکت‌های دولتی و انواع اوراق تعهدزا در حال تامین مالی است. ▪️دولت در کنار افزایش هزینه‌هایش بزگترین بدهکار است. بدهی دولت حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بوده و بدهی شرکت‌های دولتی ۵۲۵ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود. این در حالی است که انواع دارایی‌های دولت حدود ۷۰۰۰ میلیارد تومان است که عمده این دارایی‌ها نامولد بوده و دولت مجبور است بدهی‌هایش را از طریق انتشار اوراق پرداخت کند ▪️دولت با کسری حداقل ۱۸۵ هزار میلیارد تومانی در سال ۱۳۹۹ روبرو خواهد بود. پایه پولی و نقدینگی در حال افزایش است و طی هشت سال نقدینگی کشور ۶.۴ برابر شده است. وضعیت نامناسب نظام بانکی و افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی موتور اصلی خلق نقدینگی است. ▪️دولت‌های یازدهم و دوازدهم در هدف خود برای خروج غیرتورمی از رکود شکست خورده اند و دلیل اصلی آن هم وضعیت نظام بانکی است ▪️بازارهای مالی نیز چالش‌های عدیه ای وجود دارد. عدم اصلاح نظام بانکی از نظر رسیدگی به بانک‌های ناسالم، نابسامانی در رشد نقدینگی و به تعویق افتادن اصلاح قوانین بانکداری از چالش های مهم بازارهای مالی است ▪️تعداد کشورهایی که 80 درصد درآمد صادراتی ایران را تامین می‌کرده‌اند از 23 کشور در سال 1380 به 9 کشور در سال 1397، رسیده است